На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 35

• 90 638
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Ще го имам предвид това за саковете следващия път. Взехме сак, защото купуваме малки количества и поне да са на едно място всички малки торбички. А и бяхме две семейства и така по-лесно си разпознаваме нещата. Но нямаше никакъв проблем - отворих го на митничаря, показах му торбичките и така.

Лекарства взехме и ние няколко - наистина са доста сериозни разликите с България.

stonefaced, къде се намира Фарук и какво е - ресторант предполагам? Можеш ли да споделиш някакви примерни цени за там?

# 241
И ние пътувахме към Одрин в петък след работа. Пристигнахме след 1. Бях направила резервация в The Plaza Hotel Edirne, тъй като много ми харесва отношението на персонала там. Също така една нощ в Alan Suites ни оставиха без настаняване при предплатена стая, тъй като пристигнахме след 1 и не се бяхме обадили. Вярно, че е моя вината, че не звъннах, но все пак стаята беше предварително платена. Бяха я продали... както и да е. Тогава намерих празна стая в The Plaza Hotel Edirne в интернет и отидохме там.
Сутринта имаше страшно много хора на закуска и се наложи да почакаме. Бях направила списък какво да купуваме и тръгнахме да го отмятаме. Мислихме да си вземем зимнина тъй като домашно приготвената ни се развали, но много от набелязаните неща ги нямаше. Пазарувахме в Migros в Ераста. Имаше 25% намаление на консерви, но беше само на някои марки. Взех от зелената риба дон с зехтин на Dardanel, за да я опитаме и много белени домати. Минахме и през BIM до Ераста, но от там си взех основно любимите шоколади
Минах през Gratis и момичето ми направи отстъпката без карта. Много се радвам! Взех автоматични чадъри и малко козметика.
После отидохме до Bizim. Взехме чушково и доматено пюре, маски, течен шоколад и ядки. От там към Синия пазар и аптеката до Марги outlet. В аптеката ми помогнаха да взема лекарствата, които ни трябваха и тъй като говореха български и стана много бързо. Дадоха ми и подарък. От пазара взехме страхотни праскови и грозде. В Margi outlet имаше много хора и взех пакети с храна от Aydun, за да не чакаме. Хапнахме и към границата.
Колата беше понапълнена, но си мисля, че миналата година бяхме взели повече неща за приблизително същата сума в лева. Пътуването беше много кратко и ми се иска следващия път да отидем за 2 пълни дена. Сега имахме само няколко часа. Лекарствата си заслужават определено. В аптеката до нас ампула с витамин C е 2 лв на бройка, а там кутия от 5 бр е 14 лири.
Аз по принцип рядко смятам колко трябва да платя, но на пазара реших да го направя и 2 пъти се опитаха да ме излъжат с 10 лири. Ако бях по-уморена нямаше и да разбера.
На пазара има една жена, от която винаги си купуваме чорапи и гащи. За 20 лв напълнихме цяла торба и ще имаме за 1 година. Знам, че не са супер качество, но са много удобни и затова продължаваме да взимаме.
На връщане имаше доста коли. Стигнахме границата към 17:30. Чакахме между 1.5 и 2 часа, като аз се забавих в безмитния за 20 мин, за да купя кафе. Взех и бадемова паста и баклава. Изглеждат добре. Знам, че на центъра има по-добри, но ние го пропуснахме.

# 242
  • Русе
.........
Имам и въпрос - зехтин Komili Sizma Extra virgin ли е? На касата ни казаха, че е за салати, но не е Екстра Върджин.

Съзма е Екстра върджин. Ривиера е зехтинът за готвене, демек помаче по нашенски Grinning

Покупките ги слагам в ето такива големи чанти. Имам няколко от ДМ. Вижда се всичко. Естествено сиренето и кашкавала ги бях скрила най-отдолу под корите за баница, но ако кажат да ровят,  се виждат.
Скрит текст:

# 243

На границата към 13ч минахме за 30-на мин; на бг ни питаха за ваксини и тест, които нямахме, но ни направиха БЕЗПЛАТНИ, бързи (10мин) антигенни тестове;

Все още ли се правят безплатни бързи тестове на българската граница?

# 244
Stryper, ти и да се беше опитала да се свържеш с Alan Suites, мога да ти кажа какъв щеше да е резултатът - никакъв! Седмица преди да пътуваме почнах с опитите да се свържа с тях да ги предупредя, че ще пристигнем по-късно. Не успях по никакъв начин. Никакъв.

Иначе и аз си взимам "зимнина" от Турция - чушките в буркан излизат под 2 лв., а всеки, който е правил чушки в буркан знае какъв труд е, толко много чушки, като се опекат и обелят, влизат в буркана, после и варят, че някои и дават фира и като цяло колко не си струва, като в Турция са под 2 лв. Същата работа и с патладжана.

Лили, Фарук е преди Марги. Имат доста баклави, някои ги харесват, аз не съм впечатлена, но на вкус и цвет... Иначе баклавите са значително по-скъпи от на други места, по 130-170 лири за кг., но за мен и на малкия пръст на истанбулската Safa не могат да стъпят. Иначе имат и солени неща - баници, пидета, лахмаджуни, сигурно и други неща, но не съм гледала обстойно, че беше късно и не ми беше време за ядене.

Забравих да споделя - на отиване никой не ни гледа имаме ли, нямаме ли сертифиати (от турска страна), от наша страна дори ги сканираха.

Някой писа за карта в Гратис, аз пък да споделя, че в Watson в Марги служителят маркира също негова.

# 245
Здравейте, пътувала съм до Одрин два пъти с организирана шопинг екскурзия, но сега мисля да отида с майка ми и една приятелка, ще задам някои въпроси, може би за някои глупави, но дано има някои време и желание да ми отговори.
1. Какво се случва на границата, когато си с кола, слизаш ли изобщо от колата или е както на границата с Гърция, подаваш документите и айде, защото с автобусите слизахме всички и на двете граници. Къде и на кого се плаща такса някаква прочетох че има.
2. Отиваме основно на разходка, аз и приятелката ми сме с малки бебета и ще търсим нещо за тях, ще си купим малко сирене, кашкавал и масло, и сладки неща, може и някой препарат, това мислим като цяло да търсим. Тук идва въпроса с паркирането, искам да отидем на Марги и Ераста, евентуално ако има време тъй като отиваме без нощувка, да минем до няколко определени магазина на Главната улица. На Марги и Ераста безплатни ли са паркингите и ако няма места къде мога да паркирам, свободно ли е или не може навсякъде. За Главната, да оставя ли колата до Ераста и да вървим или да я преместя, къде мога да паркирам там.
3. Кой хранителен магазин препоръчвате, виждам че някои хора посещават по няколко, аз досега винаги съм пазарувала в Мигрос, който е в Ераста.
4. Забравих и за ядки да попитам, къде мога да си купя хубави насипни ядки, без да посещавам пазарите.
Мисля да пътуваме през седмицата, предполагам че ще е по-спокойно. Пак се извинявам за въпросите си, но ми е притеснено като чета за ужасната лудница по улиците в Одрин и въпреки че съм била 2 пъти преди Ковид пандемиите, не съм обръщала внимание на тези неща, защото бързахме много и общо взето всичко беше на тичане. Благодаря предварително на отзовалите се.

# 246
  • Пловдив
esito77,
1. Не слизаш на границата, само си подаваш документите. Слиза се само на едно от гишетата, където отваряш багажника. И в двете посоки се плаща  такса за дезинфекция - мисля, че е 5лв. Ние също бяхме за пръв път с кола, не се притеснявай, на гишетата хората казват какво им трябва Simple Smile Също на влизане в Турция бяхме с маски всички в колата и ни казаха да я дръпнем, за да ни огледат.
Най-смешно беше на връщане на последното гише. Понеже беше късно и тъмно в гишето решихме, че няма никой там и леко го подминахме Simple Smile Митничарят веднага ни изсвири с уста. Нашият шофьор му вика " много тъмно, не ви видяхме", а той се смее.
2. На Марги и на Ераста  са безплатни паркингите. Можеш да оставих колата на Ераста и да вървите пеша до Главната. То реално е един булевард, но не е малко пътя - може би около 30-40мин. Ако сте с много багаж, няма да ви е удобно. Евентуално за Главната може да спрете на платения паркинг до голямата Джамия - 9лири/час, 10лири/2 часа. Имайте предвид, че до Джамията движението беше ужасно. Разровили са и градинката пред джамията и непрекъснато хвърчаха големи камиони.
3. Ние пазарувахме в Мигрос в Ераста, както и в големия 5ММ. Масло си купихме оттам - 59 лири беше Torku, но видях, че много препоръчват и това, което е на Мигрос - беше на промоция 38лири. Сирене, кашкавал и маслини купихме от Синия пазар. Ако паркирате на Марги, пазарът е буквално до него.
Доста хора пазаруват и в BIM, но ние нямахме време да го разгледаме.
4. Хубави ядки взехме от Борсата и после не съм гледала цените на другите места. На Синия пазар също имаше ядки - преди години оттам сме купували. Този пазар обаче мисля, че е само в сряда и в събота.

Едно искам да те предупредя (не да те плаша)- карайте бавно и внимавайте много, защото отвсякъде изкачат кучета, хора, мотопеди. Сутрин не е много натоварено, макар да не знам в делничен ден като тръгват за работа хората как е. Но вече към обяд и следобед беше някакъв кошмар.

# 247
В центъра ние спираме в уличките зад главната в посока края на града, един вид зад покрития пазар. Винаги има къде да се паркира, няма зона.

# 248
  • на Мелмак
Купувате си чушки Simple Smile да ви попитам - има ли такива без оцет? И ще може ли да ми кажете кои са ви харесали, разбира се, че е въпрос на вкус, но аз като застана в някой магазин и като започна да се чудя....
Патладжан съм взимала от Бим, леко ми киселее. Всички ли в буркани са такива?

# 249
  • Пловдив
Точно вчера констатирах, понеже бях взела на 2-3 марки червени чушки, че всички киселят. Но пък аз ги ползвам за салати и така ми харесват. С патладжана(само от Бим съм взимала) и чушките става чудесно кьополу. Само малко сол и чесън слагам.
Някой, който в последната седмица е ходил на Марги да сподели, работи ли вече Котон-а и има ли и други затворени магазини?

# 250
Аз взимам и чушки, и патладжани от Sok. Патладжаните изобщо не киселеят, чушките киселеят, но не ми е проблем, защото и аз на салата ги слагам.

# 251
  • моята мила родна страна
Да си побутна питането:
От къде купувате хубави тулумбички?

и да добавя още едно:
В събота всички аптеки ли работят или има само дежурни, както в неделя. Питам, защото задавайки датата (09.10.) в сайта за проверка на дежурни аптеки, ми изписва само две работещи за тогава. (а по спомен преди време работеха всички в събота)

# 252
За толумбичките, аз купувам срещи рибната борса, на ъгъла.

# 253
  • Пловдив
Аптеката на кръстовището под джамията е отворена в събота. Има момиче, което говори български.

Котон в Марги ми се струва, че работеше. Не ги знам магазините, но мисля, че влизах в него.

# 254
  • Пловдив
Работи. Имаше места с найлони, но даже си купихме разни неща от там.

Общи условия

Активация на акаунт