Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Уголемени сливици два пъти в месеца боледуване

 • 470
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1
Здравейте всички - моля за помощ мнение от случай, като нашият!
Синът ни е на 4 год. и 1 мес. и от 2 год.,като се разболя първо от "болестта ръка-крак-уста" постоянно боледува.
Най-вече вирусни инфекции и винаги всички доктори казват уголемени сливици и до ден днешен преди три дена го прегледа специалист УНГ от Пловдив и той ни каза, че сливиците са уголемени. Накараха ни да направим изследване и ако покаже стойност над 200 и най-вече над 300 или 400 ще се вадят сливиците иначе не - не са те проблема на имунната система.
Антистрептолизин O (ASLO) < 20 UI/mL ≤ 150 - изследването е в норма и според него не трябва да се прави операция за премахване на сливиците.
Въпросът ми имало ли е при някое семейство случай при който тези изследвания да са в норма, но да са извадили сливиците. Детето ни боледува на всеки две седмици. Само около 6 месеца от две години не е боледувал .Иначе на всеки две седмици е с вирусна инфекция и винаги с уголемени сливици и казано от всички доктори, че сливиците са уголемени. Преди два месеца личният ни лекар и лекарка УНГ дадоха насоки и ни казаха да помислим за операция на сливиците. Ето ,че дойде времето отидохме до специалист известен УНГ и той ни даде да направим това изследване Антистрептолизин O (ASLO) < 20 UI/mL ≤ 150 - а то е в норма и според мнението му и резултата, че сега не се премахват сливиците без причина и в случая без да са големи стойностите - поне 300 или 400 или 500.
В нашият случай е 20. Разбира се, че човек трябва да се радва , че е здрав, че е здраво детето му, както в случая показват тези резултати, но 100% той боледува, защото сливиците му са твърде уголемени и хваща всяка вирусна инфекция в детската градина. Предстои пак да говоря със специалиста УНГ, но ако такава е политиката сега а не както преди години се практикувало има проблеми премахват се веднага сливиците. Ако не поискат да го оперират съм на 100% сигурен, че пак ще продължи да боледува на всеки 2 седмици средно. За 16 месеца е изпил приблизително около 25 антибиотика(изгубили сме им бройката). Какво ще стане ако продължим със същият темп да боледуваме. Дори един от детските доктори каза, че третата му сливица е атрофирала.
Въпроса ми е има ли дете, като нашето зле със сливиците и боледуващо пък едновременно със отрицателен резултат на AST - Антистрептолизин O (ASLO). Какво сте направили и какво се е случило и какво може да ни посъветвате?

# 1
 • Мнения: 871
Сигурни ли сте, че не се разболява на някаква алергична основа?
Когато бях малка по същия начин бях постоянно болна, постоянно антибиотици. Най- вече гнойна ангина и бронхит,  няколко пъти и пневмония. Била съм на ръба да получа и астма от толкова боледуване. Оказва се, че съм има алергия към полени и цветен прашец. От там идват постоянните болести, а от това ми е била много отслабнала имунната система и боледувах постоянно. След като се намери причината са ми изписали противоалергипни по схема и съответно ограничаване до колкото е възможно контакта с алергените. От тогава до сега имам голям напредък. Най- вече през пубертета се подобриха нещата, до някаква степен израснах алергията.
Не казвам, че и при вашето дете е същото, но може да помислите в тази насока. Да не ни някъде другаде да е проблема. Особено след толкова много антибиотици е изтощен организма.
Сливиците дори и да се махнат има вероятност болестите да не спрат, а да слязат надолу към белия дроб.

# 2
 • Мнения: 7 270
Синът ми буше така след втори прием на една от ваксините. След тежко боледуване в течение на 18 месеца беше ежемесечно болен. Сливиците му атрофираха. На 5-годишна възраст завеждащият УНГ в Русе реши да го оперира,но премахна само третата сливица. Като ми я показа,също огромна,каза "Чудя се как е дишало това дете!* Гласът му също падна и стана басов. Сега е на 7г и значително намали боледуванията, остана му само сенната хрема. Нашият лекар УНГ каза, че се е въздържал да махне трите сливици наведнъж,защото двете имали връзка с имунитета.
Помислете и още нещо - дали след толкова боледувания и АБ детето не е резистентно към оралните АБ. Това преживях с дъщеря ми - чести боледувания, много АБ. Накрая започнахме с личната да я лекуваме с инжекции като се разболее и е за антибиотик и детето се оправи. Да, не беше леко около две години да е на инжекции, ако се стигне до АБ, но ето че и тази остана проблема. Мисля, че й помогна и един доста отричан тук във форума имуностимулатор, който давах в случаите, когато не е за АБ.
Също така една лекарка УНГ беше предписала малко известен сироп, който влияе добре на сливиците. Пиеше го в зимния период и това също помогна на дъщеря ми.
Като цяло и при двамата нещата се промениха след шестата им година.

  # 3
  • Германия
  • Мнения: 719
  Когато бях дете имах същият проблем. Ама едно към едно. А познавам и много деца, които са със същия в момента. УНГ и педиатър, предложиха да ми се махнат сливиците и третата. Личният ми лекар беше против. Родителите ми послушаха него. Беше много трудно, но овладяхме ситуацията. Пролетта приемах Респивакс мисля, че беше. Който се приема по схема. Имаше период, в който ме приемаха в болница през месец. Но след време всичко отшумя. Израстнах го. Спрях да боледувам. На скоро едни роднини махнаха сливиците на детето им. Не мога да кажа, че не боледува. Отново направи бронхит, пак кашля, като преди. Единстено детето спря да хърка през нощта. Всичко е много индивидуално, но мислете и обсъждайте с повече лекари. Вижте дали няма алергии. Много е трудно да се каже, че детето няма да боледува, ако се махнат сливиците. Има случаи, в които тази операция се отразява много зле. Успех ви желая и дано да намерите, най-доброто решение за вашето дете.

  # 4
  • Мнения: 7 270
  Хъркането е симптом на уголемените сливици и говори за затруднено дишане,оттам по-лошо оросяване на мозъка, което изобщо не е приемливо. В този случай е нужно да се премахнат, за да се облекчи дишането.

  # 5
  • Мнения: 4 736
  Моето дете беше с уголемени сливици + трета сливица. До 4.5 г. боледуваше много, гнойни ангини, гнойни хреми и отити. Обиколихме всички големи имена в София - всички бяха 'за' да махнем третата сливица, а повечето - да извадим и двете небни. Само в УНГ отделението в "Пирогов" ни казваха да изчакаме и да работим върху имунитета на детето - режим, храна, спорт, дълги престои на море и планина. Предписаха ни Биозин Кидс - по 1 курс на всеки 6 месеца. Не са ни давали Изопринозин, който може би има предвид Мама Ру. На своя глава съм давала Имунотрофина, имаше ефект, посви сливиците. Закрепихме положението след като навърши 5.5 г., след 8 г. сливиците се прибраха, трета сливица вече няма.

  # 6
  • Мнения: 7 270
  Биозин не вършеше работа при моето дете. Изопринозин й беше предписан от лекар от Детско отделение. Отделно УНГ й предписа Тонзилик

  # 7
  • Мнения: 2 721
  На моето дете сливиците бяха почти слепени една за друга ,огромни + третата в същото състояние. Антистрептизолиновия титър ни беше в норма, но ваденето на сливиците беше спешно поне в нашия случай.  След операцията ни ги показаха, третата имаше киста,която беше почти колкото сливицата.
  Детето ми правеше постоянни гнойни ангини и отити, като казвам потоянно имам предвид всеки месец се редуваха двете неща. Хъркаше често, спеше  с отворена уста, скачаше на сън в опит да си поеме добре въздух и не говореше добре дори и здрав това което казваше беше все едно му е запушено нослето. Всичко това се промени след като ги извадихме. Плюс , че порастна рязко на височина и качи килограми, преди това стоеше 2години на килограми под нормалните за възраста му, защото не се и хранеше добре.
  Факт е , че при някои деца намаляват с годините или определени медикаменти,  но в други като нашия случай нямаше друг вариант освен премахването им. Преди да го направим посетихме 5 специалиста УНГ и последния каза, че операцията трябва да се направи възможно най-скоро, направихме я 5дни по-късно.

  # 8

  Общи условия

  Активация на акаунт