Нашите кухни - тема 88

• 46 485
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
ЧС, щях да се учудя, ако някой спор мине без твоето включване.
Първо - това, че има И такива мивки, не значи че са най-хубавите, най-удобните и единствените. Ами купуваш си мивка с друго разположение на сифона и си слагаш смесител, който да ти е удобен. Нали въпросът беше каква мивка да се избере от хилядите на пазара - ами ето, точно такава не си избирайте.
Второ - дори и такава да е мивката, никой не е казал, че смесителят трябва да е центриран по средата на задната ѝ стена и да е къс. В момента масово смесителите се слагат в единия ъгъл, а в другия се слага помпа за веро, примерно. Тогава ще може да има достатъчна дължина, а има и смесители с гъвкави тръби или накрайници, с които можеш да се целиш където искаш.

Преди малко мих едни яйца - насапунисах ги и исках да постоят за 2-3 минути със сапунката, за да ги измия по-лесно. Оставих ги в коритото на мивката и през това време пуснах водата на няколко пъти, без да ми се пълни дъното на мивката с вода и без да се измива сапунката от яйцата. Така практикувам и други неща като мия. Това е едно от удобствата, когато можеш да насочиш струята право в сифона.

# 211
Въпрос на навици е всичко. Аз също не бих си сложила смесител, който да ми тече в сифона на мивката, лично мнение и предпочитания са това.

# 212
Ако никой не си казваше мнението нямаше да е форум, нали?  Simple Smile При това моето изказване беше условно - написах АКО става дума за такава мивка. Иначе на мен пък точно такава ми е  удобна, да не изреждам причини защо пък написаното теб не ме кефи. Но аз просто си казах своето, ти твоето, и не ти се карам, че пишеш, нали?

# 213
  • Варна
На мен мивки със сифон в средата са ми грозни,  от друга страна няма жива сила, която да ме накара да сложа смесител с къс чучур. Не бух се сетила и че трябва да ми е сухо дъното на мивката, та нали е мивка...
Така де, всичко това е въпрос на вкус и на навици, а не е някакъв всеобщ стандарт за избор.

# 214
Да не говорим, че при такава със сифон в средата, сложиш ли една чиния и си го захлупил.

# 215
  • София
За мен е най-удобно смесител с дълго подвижно рамо, който да обхваща и лявата, и дясната страна на мивката. Моята е правоъгълна, голяма, със сифон до задната стена, много често я ползвам с отцедник за плодове и зеленчуци от едната страна и ми е супер удобно просто да врътна чучура върху него. Като ми трябва силна струя точно в сифона, с гъвкав накрайник я насочвам там. Избирала съм мивката така, че да ми побере най-голямата правоъгълна тава, а смесителя с такава дължина на чучура, че да я облива еднакво добре от всички страни. Не знаех, че е толкова неправилно и че е чак толкова важно непременно да ми тече струята право в канала...

# 216
За който се интересува, другата събота (май) в Лидъл ще има от техните смесители - има средно висок, отзивите за техните смесители са добри по принцип и са сравнително бюджетни.

# 217
  • гр. София
Аз като купувах мивка въобще не съм гледала къде е сифона- по средата, в края или на друго място. Водещи ми бяха други критерии - големина на коритото и за какъв светъл отвор за монтаж, тъй като ми беше ограничено мястото. Цветът също, материала. Трябваше да е без отцедник или малък и дълбоко корито. В крайна сметка купих на Франке, цвят асфалт, с малък отцедник, който сложих отляво, сифона е в средата и леко вляво. Смесителят държах да е Грое или друг подобен, с висок, изтеглящ се чучур. В крайна сметка взех Грое. Малко отвисоко ми пада водата, може би това не съобразих, но ще свикна предполагам.
Много съм доволна засега. В банята всичко също е на Грое, всичко купувано от Амазон. Тук цените са двойни и тройни.

# 218
  • Бургас
Боже на какви неща обръщате внимание. Аз до сега не знаех къде ми е сифона на мивката. Заради дискусията тук станах да погледна. 😂 А я използвам всекидневно повече от 5 години.

# 219
  • Австрия
Върху сифона имам още един - приставка с тесни дупки - задържа дори по-голямата част от доматените семена. За мен не е удачно водата от смесителя да тече върху сифона. Ако мивката е достатъчно дълбока не пръска извън нея. А и както бе споменато - в центъра на мивката винаги ще е похлупен от някой съд..

Не е по темата, но..

Преди малко мих едни яйца - насапунисах ги и исках да постоят за 2-3 минути със сапунката, за да ги измия по-лесно.

Яйцата се мият единствено и непосредствено преди консумация. И то не винаги е необходимо: измиват се (без киснене!), ако се варят и сервират с черупката или се ползват сурови в ястия и десерти.
Пиша го, защото не става ясно защо са били тъй старателно мити яйцата. И в случай, че след това не се консумират, измиването им по-скоро би навредило/ги увредило.

p.s. Инфо има достатъчно из нет-а защо не се мият. За съжаление (или за щастие Wink) не разчитам на информация на български език. На БГ М-во на Здравеоопазването не се доверявам.

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 22:07 от DimS.

# 220
В българската действителност понякога (но не толкова рядко) има яйца със слама и разни други неща Smirk, залепнали по тях. И аз понякога мия с гъбата с веро такива отделни замацани бройки. Но не и всички яйца. Само споделям, не давам акъл на никого.

Мястото на сифона на мивката е нещо, което задължително гледам. Сифон в средата не ми харесва, обезсмисля възможността да сложа по-голям съд, който ще запуши сифона и ще се събира вода, дори докато мия. В случай на необходимост, просто слагам обърната лъжица или вилица и върху нея вече големия съд - тиган/тава/тенджера, така сифонът не се запушва от съда.

# 221
Здравейте,имам нужда от съвет.Поръчахме си кухня,ще кача проекта,всичко стана така както го искахме,единствено ме притеснява рафта ,който е на стената на барплота.Не съм сигурна, че ще стои добре.Как мислите,дали има друг вариант ,може би ,да оставим гърба да завършва без него или нещо друго.Благодаря предварително

# 222
Според мен този рафт ще е много удобен за разни неща (като чаши, солница, кафе), които се ползват ежедневно, а и добре очертава края на гърба. Не виждам обаче и проблем да го махнете, ако не Ви харесва.

Над рафта шкафчета ли има или плоскости на стената за декорация?

# 223
Аз съм против откритите рафтове, по тях се трупат джунджурии, които създават усещане за претрупване и неподреденост, а и събират прах.

Никога не мия яйца със сапун и веро - черупките на яйцата са порести и сапунът може да навлезе вътре и да се усеща после.

# 224
Аз мия само омазани яйца точно преди да ги счупя - за да не попаднат при чупенето част от курешките или сламка в яйцето вътре. Или преди да ги варя (само ако има омазани), защото курешката ще се разтвори във водата, а яйца се пукат при варене.

За рафта над барплота - за мен е удобно там да стоят често ползвани подправки, под ръка ще бъдат при готвенето. Но пък се чудя дали не бих си удряла главата в този рафт.

Иначе, от гледна точка на красотата - и с него, и без него е добре.

В този смисъл потребителката да си прецени от гледна точка на лично удобство и навици, а и височина (ръст).

Общи условия

Активация на акаунт