Нашите кухни - тема 88

• 46 496
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
За мен хубав смесител за мивката е този, под който можеш да си измиеш коледното прасенце.  Simple Smile
https://www.masterhaus.bg/ru/product/192814-stojasht-smesitel-za … hvatka-start-loop примерно.

# 226
Не слагайте рафт до абсорбатора - по него ще полепва всичко и вечно ще е в прах.

# 227
Не слагайте рафт до абсорбатора - по него ще полепва всичко и вечно ще е в прах.
И аз съм на същото мнение.

# 228
+1, за да няма рафт до аспиратора.

# 229
  • Vildbjerg,DK
Simple SmileЗдравейте

Темата ми е много интересна, тъй като планираме нова кухня. Моят въпрос е свързан с аспирацията - опитвам се да избера модел, но се виждам в чудо направо... Днес ходихме в един шоурум, където се опитваха да ме убедят, че интегрираните в тавана аспиратори дърпат най-добре. Има ли някой тук с такъв за да сподели впечатления? Специално Falmec аспираторите добри ли са като марка ( такъв ми препоръчаха днес )? Четох , че основно Elica и Faber са най-предпочитани, но аз поне не намирам такъв за нужната ми кубатура. Помещението е около 37 квадрата или 89 м3 ( височината е само 2.40 ) т.е ако смятам правилно х10, това са 900м3 ( за аспиратора ).
Ще се радвам ако някой има желание и време да ме насочи в избора:smiley:Благодаря предварително!:smile:

# 230
Simple SmileЗдравейте

Помещението е около 37 квадрата или 89 м3 ( височината е само 2.40 ) т.е ако смятам правилно х10, това са 900м3 ( за аспиратора ).
Ще се радвам ако някой има желание и време да ме насочи в избора:smiley:Благодаря предварително!:smile:
Такъв, малко под 880м.куб. е - 850.
https://www.pasiula.lt/pid-209613/CATA-GC-DUAL-A-75-XGWH-02131205-Gartraukis

# 231
Яйцата се мият единствено и непосредствено преди консумация. И то не винаги е необходимо: измиват се (без киснене!), ако се варят и сервират с черупката или се ползват сурови в ястия и десерти.
Пиша го, защото не става ясно защо са били тъй старателно мити яйцата. И в случай, че след това не се консумират, измиването им по-скоро би навредило/ги увредило.

Това са някакви интернет легенди, които са доста опасни.
Според разпоредбите на Министерството на здравеопазването яйцата задължително се мият и дори дезинфекцират преди употреба, а след това се съхраняват в хладилник! Дори според наредба на МЗ, всяко заведение за обществено хранене, в което се приготвя храна, трябва да разполага задължително с кът (поне, в цеховете това е стая), предназначен специално за измиването и дезинфекцията на яйца, който да е извън помещенията за топла или студена кухня! В европейските ресторанти изискванията са още по-строги. Изключително е опасно прибирането на яйцата с изпражненията по тях в хладилника, защото бактериите на салмонелата издържат още по-дълго време в хладилника и се разпространяват и върху други хранителни продукти. При яйцата и другите храни, които подлежат на термична обработка, те могат и да се унищожат, но при храните, които не се консумират варени/печени, бактериите си се развиват чудесно.
Салмонелата се разпространява от птичата тор дори върху зеленчуците, затова те също се мият със сапун. Бактерията е много разпространена и е един от най-честите причинители на стомашно-чревни заболявания (възможните усложнения са още по-сериозни) и опасността от нея е съвсем реална, за разлика от хитотетичното и неясно какво "увреждане" на яйцата от миенето.

# 232
A как се разпространяват тези бактерии в хладилника? Слизат от яйцата и тъгъдък, тъгъдък тръгват да се разселват по другите продукти? Иначе всичко друго звучи ОК, но ако яйцата не се допират до нищо (ако са си в кутията от магазина) няма как да заразят каквото и да е.

# 233
Задай си въпроса към Министерство на здравеопазването.

# 234
  • Бургас
JoyJoyJoyJoyJoy
тъгъдък, тъгъдък
Joy
ей, признавам си, отдавна не съм се смяла така чистосърдечно....

# 235
Там е друго. Общественото хранене е съвсем различна работа и за там съм с двете ръце ЗА написаното. Но тук става дума за нашите си хладилници, където внимаваме какво и как пипаме и НИ ПУКА, понеже касае нас самите, затова не действаме през куп за грош.

# 236
Аз само като се сетя, докато готвя, колко пъти си мия ръцете - на практика след всяка манипулация, примерно режа домати, мия се, режа лука и магданоза, мия се, режа морковите, мия се, режа наденички, мия се... Най-малкото защото ми е неприятно със стичащ се сок/мазнина/всякакви други неща по ръцете.
Чукам яйцата - пак се мия, не хващам следващото нещо, без да съм се измила. Иначе яйцата си ги държа във формичките горе на вратата на хладилника.
Но да си спомним какво правим с Великденските яйца - мажем ги с олио, което не е само за красота (блясък), а защото олиото запушва порите на черупката и запазва яйцата за по-дълго.

# 237
Според мен риска от изгаряне или пожар е много висок с газ и термоплот ии термогръб. За газ само камък или инокс , ако е само гръб плочки.

С газов котлон, термоплот и термогръб 10г сме, никакъв пожар не е имало.

# 238
  • Велико Търново
Чс и мен ме усмихна за дълго време Simple Smile))
Точно тъгъдък, тъгъдък си го представям аз Simple Smile
Не докосвам яйцата до нищо, след всяко чукнато яйце си мия ръцете и накрая черупките хвърлям максимално опаковани в други неща. Изпитвам някакъв ужас от пера, салмонела и мразя всякакви летящи твари.
По темата с кухните, много съжалявам за подредбата и разпределението на шкафове те ми. Вече 3та седмица я ползвам и ми е Ужасно неудобно! Ама нали визуално ми харесва, ще си неудобствам.

# 239
Skk, не съжалявай, нова кухня си имаш, а с подредбата се свиква, все пак навикът е втора природа, ще забравиш старото и ще свикнеш с новото. Kissing Smiling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт