ОСМИ клас 2021/2022: Учебната година предстои, нека по вода да им върви!

• 35 638
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
  • София
magi_sveta, ЧРД на набора, да е много щастлив и усмихнат!

Моите тази година всичко сами си свършиха - и тетрадките си взеха, и се снимаха, и карта за транспорта си извадиха - с техните си пари. Че набора хлъцна като му казах колко са му учебниците...

В училище - този по философия ги е втрещил яко - нашичкия е потресен, че не му е хванал мисълта изобщо и трябвало да пишат есе, но точна на каква тема не разбрал и другия въпрос, който го мъчи е че не са учили как се пише есе и май се надява да ме включи в домашното Grinning

С класа...ох, каза, че момчетата изглеждали много депресирани Joy и той ...ми, с две мацки движи... Като цяло той и в предишния клас имаше повече момичета в компанията, само 1-2 момчета бяха...Което не зная трябва ли да ме притеснява... Майка на негова приятелка веднъж по телефона ми наговори колко верен приятел бил на дъщеря и, как я подкрепял, била учудена от отношението му и възпитанието, ама... знам ли. Естествено, мъжете в офиса като им споделих това казаха, че по-хубаво от това да му се лепят мацките и да се разбира с тях нямало Joy Както и да е...още е рано, все пак от 2 дни се познават...има време...

# 541
  • София
Момичета, този сборник от 2015г. дали може да се използва?

# 542
  • София-Младост
Скрит текст:
По повод цените само ще вметна, че гледах тетрадка 100 листа в озон (примерно) с цена 6-7 лв., а някои по-лустро и нагоре...Вчера от магазина за лев взех тетрадка със спирала, 80л, за 1.60. Така че...не знам. Като знам колко неизписани тетрадки има вкъщи...поне ни казаха да не купуваме учебни тетрадки...нито по БЕЛ, нито философия искат, по МАТ не съм сигурна. Реално учебниците ми не бяха голяма перо, защото все пак не съм купувала т.нар. разказвателни, които не учат в езиковите тази година. А  това са си още 5-6 учебника.
Снимка нямам, защото откриването е било в 11 , аз бях на работа. Доволен е, много харесва класната, харесва и класа.
Има си някои притеснения (за входните особено), но смятам, че ако се внимава и учи, няма да е проблем.

5-6 учебника по география и история!? Хайде, с атласите и учебните тетрадки да станат 5, ама за 6 хич и не се сещам как ще се докарат. С някакви работни листи ли, що ли?..

Аз така наричам и тези, които не се водят "разказвателни"- физика, химия, биология...география, история...отделно втори чужд език. И беше фигуративно казано 5-6.

# 543

Какво се подаваше за тази помощ (и къде)?
[/color]
katiABV, първо трябва да вземеш бележка от училище, че синът ти е записан в осми клас.
/Някой беше писал, че след 15.09 няма да е необходима, защото информацията ще се получава служебно, но досега никой не е потвърдил дали това е така./

Информация от първия пост:
Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация./може да го свалиш от първи пост/
Заявлението може да бъде подадено в ДСП по настоящия им адрес по следните начини:
•лично, като към заявлението се прилага лична карта (за справка);
•чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението следва да е в оригинал;
•чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

Ако избереш да подаваш електронно ти препоръчвам да следваш инструкциите на MollyBy
Скрит текст:
Влязох на https://edelivery.egov.bg, физическо лице и цъкнах на "Персонален Идентификационен Код на НОИ"и се регистрирах, като на Идентификатор написах ЕГН, а на вторият ред ПИК от НОИ. След регистрацията цъкнах на "Заяви еУслуга", след това избирам в ляво "Агенция за социално подпомагане" и в дясно ми се отварят доста опции - предпоследната е "3121 Отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в осми клас" След като я избрах се отвори документ в който има за изтегляне декларация, нея записах на компютъра и отворих в
Adobe Reader, там попълних на компютъра без да разпечатвам. Важно е да се попълни града най-горе, останалото са лични данни на мен и съпругът ми, както и децата - вписах и двете, въпреки че само едното кандидатства за помощта. Има бутон запази, който генерира някакъв номер, и последно записах отново под същото име. Документа прикачих в системата и по надолу прикачих и сканираната бележка от училище. Подадох и това е всичко до момента. Чакам отговор!

п.п. Краен срок за подаване на заявлението е 15 октомври.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 10:30 от vox

# 544
  • Пловдив
Чета програмата на щерката и виждам, че всъщност музика май нямат първия срок. А учебник купихме...
и в нашата програма не видях музика. А така хвалят учителят по музика в ЕГ Пловдив. Бил страхотен!
Купихме учебник, защото го имаме в списъка. Сигурно ще се включи в програмата за втория срок!

magi_sveta
много здраве и късмет на рожденика Heart

На всички именици днес в семействата ви - да са здрави и имената им да се споменават само с добро! Wink

# 545
  • София
Честит празник, софиянки!
И честити да са всички именици днес! Flowers HibiscusFlowers Four Leaf CloverTada

Чета програмата на щерката и виждам, че всъщност музика май нямат първия срок.
и в нашата програма не видях музика.
Така е и при нас. Първият срок имат Изобразително изкуство, а вторият срок е Музиката.

Моят младеж вече катери баирите по Витоша по случай празника.

# 546
  • София-Младост

MianaNia
Точно така, при нас пък първия срок имат  1 блок музика, а втория ще имат 1 блок рисуване. Ако знаехме, можеше да си менкат учебниците направо:))

# 547
И аз да се запиша в 8-класната тема. Пожелавам едни прекрасни 5 години на всички тийнове. Да се чувстват на мястото си, да се забавляват и да са много успешни , разбира се!
Моята девойка се върна на 15-ти щастлива, с огромен морков, пълен с лакомства /един щанд сладки имаше, бая се е охарчил някой деветокласник  Simple Smile /.  Вчера, обаче, излезе крива и каза - аз няма да си намеря приятели в тоя клас... Laughing Ще и мине, естествено, тя е твърде екстровертна.
Що се отнася до цените - инфлацията става ужасна. Който има бизнес знае колко се вдигат цените на всички материали, останалите виждаме резултата, като излезем от магазините. Моя близка има книжарница и като съм свободна и помагам. Тази година по 3 пъти проверява всяка касова бележка на клиента - струват и се много парите, чувства неудобство пред него, хем знае на какви цени пазари тя от складовете....... Та, така с високите цени.

# 548
Честит празник на всички именници, рожденници и софиянци!
И след първия истински учебен ден ми харесва училището - няма хър - мър, започнали са си преговора по всички предмети и са учили. В старото училище, също квартално, първата седмица я брояхме за "организационна". В новото нещата се случват стегнато, имаме вайбър група на родителите с класната, информацията се дава на момента и всеки е разбрал. Отделно на това децата си имат група с класната и преподавателите, там се пишат нещата във връзка с учебния процес.

# 549
  • В центъра на моретата
Dive, учителя по математика е от МГ. Доста добри отзиви има за него. Освен учебника искаше и Книга за ученика на Архимед.
Учителката по БЕЛ им е казала да са с голям формат тетрадка с около 40 л., която ще е по български и литература - нямало да пишат много, планове нямало да има, тя щяла да им говори. Странна работа. Май ще трябва да се научи като студентите, да си води записки, докато говори учителката.

Тази година тетрадки аз взех  две по 100 л. голям формат и тетрадка - речник от 300 листа, три полета с дебели корици. Като си спомня предни години, как се обикаляше по книжарници и се избираха картинките .....А наред с това и всякакви шаренийки, несесери, гумички, лепящи кубчета, абе влизаш за три тетрадки, излизаш с три торби.  Има доста останали от предни години, които ще свършат работа при необходимост. Взех си урок от предната година с дистанционното, когато  ползваше тетрадки с тъмни редове и квадрати/правоъгълници и като направи снимка не се вижда писаното с химикал. Тази година, тетрадките са и с бели листи и бледи редове.

Допълвам се: Маги, да е жив и здрав рожденика! Да следва мечтите си, да бъде успешен, да намери нови и добри приятели!

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 11:26 от zaek

# 550
  • Ланкър, планините Овнерог
Гретел, моят домашен интроверт вчера рече същото - няма да си намери приятели. Като хвана сопата..... Вчера в групата им г-жата написа какво да носят по китайски днес. Да, ама после в коментар дописала и не сме го видели. Та, днес не носи едната тетрадка, в която вчера вече са писали. Уфффф.

# 551
Маги, да ти жив и здрав рожденикът! Сладкишът изглежда много примамливо.

Гита, тъкмо щях да питам как е девойката.
И моята вчера се прибра с увиснал нос. Разпределена е в друга група от приятелките. Срам я било да се запознава. Отделно им бяха казали, че ще имат опознавателни игри, а нямало. Правили тест по английски. Дано днес е по-добре положението.

Благодаря ви за милите думи! Започна да ме боли врата. Аз си имам стара травма там. Дано няма нова херния, а и на девойката да й няма нищо, че ще откача от притеснение.

Откъде купувате тетрадки с малки квадратчета голям формат и бледи линии?
Аз миналата година поръчах от Озон, но линиите не бяха много бледи и е натоварващо за очите.

Последна редакция: пт, 17 сеп 2021, 13:53 от Дъждец

# 552
  • София
Маги, жив и здрав младежа. Да е щастлив и да постига всичко с лекота 🎉
Честит празник и на именниците, ако има сред нас!
Моята девойка също е от срамежливите и трудно завързва приятелства. Вчера каза, че с момичето с което са били на един чин са си допаднали. Имало още две три с които също си говорила и може би и с тях ще се сприятели. Момчетата, обаче засега са пренебрегнати 😁
Вчера имахме още една РС, на която се представиха и другите учители. Харесаха ми всичките с изключение на учителките по История и Химия. По тези два предмети ще им разкажат играта и то не заради самото учене, защото всички преподаватели ще изискват от тях да учат, а защото си мисля, че за най - малкото нещо ще се заяждат. Дано не съм права.

# 553
  • В центъра на моретата
Дъждец, много неприятна случка. Дано детето не се е стресирало и бързо се отърси от негативните емоции. А на теб си представям какво ти е било. Защо не минеш да си направиш снимка, ако те боли силно врата. Преди доста години баща ми го удариха, докато чакаше на светофар и знам, че камчишните удари са много неприятни и могат да имат последствия.

Тетрадки не съм поръчвала по интернет, защото около офиса ми има няколко малки сбутани книжарници, в които намерих с бели листи и светли редове.  Относно тетрадки, предпочитам да ги погледна преди да ги взема, за да съм сигурна, че е това, което търся, затова не поръчах от сайт.

# 554
Моят днес в едно от междучасията ми се обади, че от другата седмица почват входните нива. Днес за първи път час по математика и имал много задачи за домашно . Почна се:grinning:

Общи условия

Активация на акаунт