Испания

• 50 507
  • 758
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря момичета, точно за тия детски питах дето се дават до навършване на пълнолетие на детето. Не само във БГ ги дават, тук в Белгия също ги вземам, даже тук ги дават докато детето учи или следва.Но явно в Испания не е същото. А дават ли ученически помощи? Защото тук ако имаш по-нисък доход или не работиш (или само единия родител работи), има еднократна помощ за ученик....

# 451
  • някъде под слънцето...
Има бекас за ученици в бачийер и студенти.
Отделно са паричните  награди  за екселенсия , но за тях има  специален изпит в края на годината .Всяко училище номинира по две или три деца от випуска, киито имат право  да се явят на този изпит.
Изпитът е за деца от  цялата област..
На децата завършили бачийер с   "матрикула де онор" се заплаща матрикулата  за първата година в университета.
Имала съм оларени майчиснство 16 седмици и 100 евро за работеща майка до като детето навърши 3 години.
В инфантил даваха някакви пари за учебници, но  май в примария (2010) вече ги бяха спрели.
Някои деца  тогава продължаваха вземаат бека за стол.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 14:46 от sl

# 452
  • Mediterraneo
Бека за комедор има. Аз досега съм се класирала в някаква степен, последната година на малката в примария- не. От учебната 2016-2017 в Комунидад Валенсиана влезе системата за безплатни учебници. Беките за големите ученици са, както казва Sl. Моята голямата взе близо 600 евро за транспорт миналата година. Тази година са й пратили, че семейството отговаря на финансовите критерии, но още не знае за какво е одобрена. Особеното при тези беки е, че, ако ученикът не завърши успешно годината, подлежат на връщане. Поне тези при нас са така.

# 453
  • Spain
Явно във всяка област нещата да различни , ние например в Мурсия нямаме бека за транспорт . Същото е за училищата - според областта . В Мурсия например няма "Боно Либро" за инфснтиль (от първи до трети клас инфснтиль ) . Боно Либро е еднократна помощ , за която документи се подават всяка година от предната учебна година и от 1 до 6 клас според доходите на родителите и цената на учебниците дават към 50%от сумата мисля. По рано имаше много желаещи и не всеки го огряваше , но последните пъти като бяхме кандидатствали като че ли всички от класа я бяха получили. За по-големи ученици са описани беките , като има и други най -различни от частни организации , интересното е че разбирасе никой не ти ги предлага , 🙂 а трябва сам да се уведомяваш. В някой случай самите учители в училищата осведомяват децата -примерно безплатен изпит за ниво на английски , помощ за изплащане на лагер , екскурзии -един вид платени от някоя организация . В детските градини изготвят документ с които ти приспадат сумата платена в детската градина при данъчните декларации , но само на майката 😏. Детските вече не съществуват (тоест тези 15 еврИта на месец). Които са заварено положение ми казаха че няма да бъдат махнати , нови документи не приемат

# 454
Явно във всяка област нещата да различни , ние например в Мурсия нямаме бека за транспорт . Същото е за училищата - според областта . В Мурсия например няма "Боно Либро" за инфснтиль (от първи до трети клас инфснтиль ) . Боно Либро е еднократна помощ , за която документи се подават всяка година от предната учебна година и от 1 до 6 клас според доходите на родителите и цената на учебниците дават към 50%от сумата мисля. По рано имаше много желаещи и не всеки го огряваше , но последните пъти като бяхме кандидатствали като че ли всички от класа я бяха получили. За по-големи ученици са описани беките , като има и други най -различни от частни организации , интересното е че разбирасе никой не ти ги предлага , 🙂 а трябва сам да се уведомяваш. В някой случай самите учители в училищата осведомяват децата -примерно безплатен изпит за ниво на английски , помощ за изплащане на лагер , екскурзии -един вид платени от някоя организация . В детските градини изготвят документ с които ти приспадат сумата платена в детската градина при данъчните декларации , но само на майката 😏. Детските вече не съществуват (тоест тези 15 еврИта на месец). Които са заварено положение ми казаха че няма да бъдат махнати , нови документи не приемат

Така е, трябва да се гледа по област дори по град.
В Бсн е както описваш. Имаме новост, но само за града, дори не е за цяла Каталуния, че годината П1 в яслите стана безплатна, но ако си от първото село до града, които реално са залепени, вече не важи.

# 455
Много интересна тема за Испания.Спомемахте,че 200 евро седмичния пазар,а къща за 5 човека колко излиза като наем в Барселона в добър квартал?Кризата започна ли да се усеща при вас или тепърва,откъм инфлация, работни места

# 456
Много интересна тема за Испания.Спомемахте,че 200 евро седмичния пазар,а къща за 5 човека колко излиза като наем в Барселона в добър квартал?Кризата започна ли да се усеща при вас или тепърва,откъм инфлация, работни места

В добър ( не луксозен) квартал.. около 1500-1700евро минимум. В добър луксозен квартал, от 2500-3000 евро на горе.

За нифлацията се усеша в заплатите, които не се вдигат с тази скорост...

# 457
  • España
Цените на всичко се вдигат, заплатите не.
Например  миналото лято плащах между 20 и 40 евро газ, това лято са между 80 и 100 на месец. Четири човека, готвим на газ и бойлера е газов, фурната е на ток. Не ми се мисли зимата като трябва да пусна парното.

За беки- синът ми е втора година в Университета на Барселона, първата ми струваше 4000 евро, беката беше около 600.
За учебници за дъщерята ( 4 ЕСО) сме над максимума и не съм пускала документи.
Живеем в едно село на 80 км от Барселона, наемите са около 500-600 евро, ние намерихме с връзки и с препоръки от местен жител за 450, апартамент с 4 спални. В селата, или поне в нашето, трудно дават под наем, искат номини, гарант и поне две предплати.
Моите наблюдения са, че наемите са високи в тази област, преди живеехме в голям град в Кастия Ла Манча и плащахме 500 евро.

# 458
  • някъде под слънцето...
4000 евро матрикула за държавен университет?
 Мастер ли  или за добле градо.
Рвйтинга на UB e по нисък на някои  държавни мадридски , където матрикулата  по малко от половината.

За Матрикула де онор и премиос де екселенсия игнорират  доходите на родителите , вземат под внимание само успеха на детето.
Тази година ще отпуска на ваичко  400 евро, но не по сметка а  са рзпределени за книги ,концерти,  ect....
Дъщеря ми каза, че срока бил ноември и  записването ставало с електронно ДНИ , но тя все още се помотава и не е отишла да  акривира услугата.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 15:08 от sl

# 459
  • España
SL, градо. Тази година са само 2400, но кредитите са по- малко. Учи в Universidad Autonoma de Barcelona.
За 400 евро доколкото разбрах за тези, които навършват 18 тази година, т.нар. Боно културал. Или ти имаш предвид друго?
Оценките на моя син не са за матрикула де онор, средната му е 7 и нещо.

# 460
  • някъде под слънцето...
Учудих се аз че е 4000.Дъщеря ми тази година се чудеше за една  специалност в Барселона, но я  нямаха на английски защото каталунския и е тиера инкогнита.Проверяваше таксите  и за държавните нямаше 4000.
В крайна сметка се отказа от Барселона.
Мисля, че е боно културал. ане знам как точно се води.Тя се занимава,  с тези неща, защото вече навърши 18   не се нуждае от нашите подписи.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 18:31 от sl

# 461
Е, важно е каква специялност. Медицина, на пример, е много по скъпо от право...

# 462
  • някъде под слънцето...
Със сигурност има разлика в матрикулите в държавните университети.Но матрикула де онор покрива на таксата за желаната специалност в желания държавен университет.Точно за това се нарича "матрикула де онор".Отделно са   премиос  де екселенсия за децата а бал над 13.
Bruja написа, че всъщносr матрикулата  на сина и,  не  е  била  4000, а 2400., Разликата е 1600, а те примерно  са достатъчни за матрикула в инжинерен профил в държавен университет в Мадрид,
Приятелка на дъщеря ми записа същата специалност като нея, но в друг университет(пак Мадрид).Максимума кредити които може да се  запишат в университета дъщеря ми са 60, а  при приятелката и са 75..Така, че разлики винаги има.За някои споциалности бал  13 е  недостаръчен , за други се влиза и със  7 .
За една и съща специалнот в различни университети може да има фрапантни разлики в нотас де корте .С един и същи бал за една и съща специалноат  в единия университет примерно се влиза с много късмет и  от второ класиране, а
в друг (с различен рейринг) със същия бал , може
да  си в първи в списъка  още  от първото  класиране Всичко е много относително.
Точно за това е важно правилно да се подредят желанията.
Но  колкото и  да е относитвлно 2400 не са 4000.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 23:12 от sl

# 463
  • España
SL, тази година е 2300, миналата платих 4000.
Учи Prevención y seguridad integral, Университета е държавен доколкото знам. Мои колежки, които учат тук за мед. сестри плащат близо 5000 годишно.
Не сме проверявали колко ще излезе в Мадрид същата специалност.

# 464
А от тези пари може ли да се намали нещо като стипендия или си е твърдо 4000 на година за бакалавър.Това за Медицина и Стоматология ли е?

Общи условия

Активация на акаунт