Испания

• 50 424
  • 758
  •   1
Отговори
# 600
  • Mediterraneo
Вие не идвахте ли през септември? Бях ти пратила един апартамент.

# 601
Вие не идвахте ли през септември? Бях ти пратила един апартамент.
В началото на септември се разболях от Ковид и отложихме във времето. Иначе се бях свързала с хората за апартамента, но се оказа доста далече от центъра и т.н. - на възможно най-северния плаж, вече не му помня името Simple Smile
И сега, живи, здрави, гледам за осъществяване на обещаната екскурзия Grinning, да няма мрънкащи деца Wink

Аз, междудругото заради скъпите билети до Валенсия, се загледах и в Барселона, и където изпаднат по-евтини, там ще е, макар че предпочитаме Валенсия Simple Smile

# 602
  • Чикаго / София
aDream ние бяхме във Валенсия лятото - Юли месец.  Апартамент намерихме през Airbnb. Имаше доста апартаменти, така че ще намерите нещо от там. Какви атракциони за деца има там? Нещо съм пропуснала явно. Моите деца са или големи за детски атракциони на 18г и 17г, или все още малки - на 2г. та не съм се интересувала специално за това. Ходихме на плаж и до Зоологическата им градина, която е по-скоро като парк - много хубаво място. По принцип никога не ходим до зоологическите градини, когато посещаваме някой град, но този път направихме изключение и много ни хареса. На друго място, специално за деца, не сме ходили.

# 603
  • София
Влизам само да ви пожелая Честита Нова година и успешна да е за всички! Желая здраве и радост на всички!

# 604
  • Чикаго / София
И аз ви желая Честита Нова Година - здраве и успехи!

Моята студентка си е при нас за празниците и много ѝ се радваме. Иначе добре се справя във Валенсия. Има вече НИЕ /така ли беше съкращението на испанския номер за пребиваване, ще ме извините, ако не съм го написала правилно/. Дадоха ѝ го още Ноември месец. Сега оценява хубавото време там, че точно като пристигна тук Т паднаха до -25-30С и си припомни какво е Чикагска зима. Сега няма да се оплаква, че е все топло там Grinning

# 605
  • Mediterraneo
За много години! Повече усмивки и много късмет!

# 606
Здравейте! 
От доста време не съм използвала форумът, но мисля, че няма по-добро място, за да получа адекватен и актуален отговор на многото въпроси и чуденки, които имам напоследък.
Накратко - с моят мъж взехме решението, през лятото, което предстои, нашето семейство (имаме 2 момичета на 5 и 9 г.) да се премести за постоянно в Испания, и по-точно във Валенсия. Първоначалният план бе да живеем под наем, но сега клоним повече към закупуване на апартамент.
Първото нещо, което се опитвам да разбера е, има ли вариант NIE да бъде издадено в испанското посолство в София, или това може да се случи единствено в Испания? Нямаме работа в Испания, т.е. нямаме и испански трудови договори, ако има значение това.
Следващият ми въпрос е към тези, които успешно са закупили жилище, и по-конкретно във Валенсия - как избрахте брокер и можете ли да препоръчате такъв там.
Предварително благодаря на отзовалите се! Simple Smile

# 607
А защо не започнете с под наем, за да видите дали ще е удачен вариант? Тъкмо ще проучите карталите и по-лесно ще намерите добра оферта за купуване.
Много крайно ми се вижда прибързаната покупка. Вие всъщност живяли ли сте там или само на почивка сте ходили?

# 608
  • някъде под слънцето...
След като сте направили сондажа и сте избрали Валенсия, потърсете някой от българските адвокати и агенции за недвиживни имоти там.
Тук всеки ще Ви напише своя опит, който вече може и да е неприложим, защото има промяна на един или друг закон.

# 609
Това е нашето решение и не смятам, че е прибързано, достатъчно сме си помисли по въпроса. И не, никой от нас не е живял там досега, само сме посещавали. Честно казано, не ми е за цел да обсъждам дали варианта е удачен или не. Благодаря все пак за мнението. Simple Smile

# 610
  • някъде под слънцето...
Разбира се, че е Вашето решение.
Доста остра рекция , за всъщност много добър съвет.
Придобиването на имот в Испания си има свои сериозни страни.
Наясно ли сте със съпътстващите разходи, държавни такси, данъци, комунидад, застраховки , охрана.... , чувалили сте за феномена "окупас" .
Знаете ли колко е данък печалба и на каква сума се изчислява, ако после  промените решението си и  се налага да продадете имота.
И като човек работил в кантора за недвижими имоти , мога да кажа, че най трудно продаваемите имоти се продават на  новодшли в града .
Ако мислите, че брокерът ще защитава Вашите  интереси, то ще бъде дотолкова, че да се осъществи сделката , за да си вземе процента, защото са с контрато меркантил и работят само на % .
Точно заради подобни реакции, отдавна се въздържам  от даване на обширна и подробна информация, по въпроси за които , написаната от мен  информация може  да бъде  полезна.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 14:46 от sl

# 611
Коментарът ми беше към предния потребител - aDream , Вашият видях след това.
Извинете ме, но аз наистина не търся съвет да купувам ли имот или не, това вече съм го решила. Дали съм живяла там или не, също си е моя рабора. Не знам защо трябва да се обяснявам.
Точно пък и аз заради подобни реакции, които са тип даване на акъл, а не реална помощ, спрях да пиша в този форум.
 Много ясно написах какво ме интересува, ако все пак някой може да ми отговори конкретно на някой от въпросите, ще съм много благодарна.

Разбура се, че е Вашето решение.
Доста остра рекция , за всъщност мбого добър съвет.
Придобиването на имот в Испания си има свои сериозни страни.
И като човек работил в кантора за недвижими имоти , мога да кажа, че най трудно продаваемите имоти се продават на  новодшли в града .
Ако мислите, че брокерът ще защитава Вашите  интереси, ти ще бъде дотолкова, че да се осъщестяи сделката , за да си вземе процента, защото са с контрато меркантил и работят само на % .
Топно заради подобни реакции, отдавна се въздържам  от даване на обширна и подробна информация, по въпроси за които , тази информация може  да бъде  полезна.

# 612
  • някъде под слънцето...
Акъл не давам на никого, защото всеки си има достатъчно, a аз излишен акъл нямам.Даже  търся да си  набавя още, ако някой раздава да се обади  Simple Smile

Баба ми, казваше "чужд акъл в чужда глава не влиза, а и ако случайно влезе, то стои до обяд и после излиза"  Simple Smile
Нинняма лошо, ако  "чуждият акъл" , се анализира  преосмисли , може да  се  превърне в свой и да бъде много полезен.Все пак топлата вода и Америка отдавна са открити.
Лично аз никога не бих потърсила толкова  сериозна информация  по форуми и фейс групи.
Единственото  преимущество е , че в тях  е безплатна, но не винаги е точна и достоверна.
Но всеки сам си преценя къде, какво и как.
Когато някой  размахва пръст на хора, които се опитват да му помогнат ми идва в малко в повече.
Живеем в ерата на информация.Има Гугъл, където могат да бъдат имейли и телефони на фирми и институции

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 12:23 от sl

# 613
Не мога да разбера защо си губите времето да пишете безполезни коментари и въобще каква Ви е целта.
 Междувременно, испанското посолство отговори на първият ми въпрос, а други съумяха да ми пишат лично съобщение с много полезна информация, без да се налага да драматизират тук.
Muchas gracias. Simple Smile

# 614
  • Mediterraneo
Не виждам нищо лошо или пък толкова страшно в решението ви да заживеете във Валенсия и да закупите имот. Успех и късмет!

Общи условия

Активация на акаунт