Испания

• 50 458
  • 758
  •   1
Отговори
# 540
Валенсияно/Каталан са наистина лесни езици за човек,който говори испански .
Малко изглежда страшно в началото, но наистина за 4-6месеца, няма да има никакъв проблем.
Това което правих аз е да кажа на някой в групата който си води записките на испански, че не разбирам добре езика дали може да ми ги даде след лекцията.
Има много хора местни, които пишат така, лекция на каталунски и записки на испански (аз включително).

# 541
  • Spain
Приятели на дъщеря ми учат във Валенсия , но предварително са знаели че ще учат на валенсиано . В техния случай има специалност и на кастеяно , но не са успели да влезнат там. За английския 🙂..дъъълга тема за английския и испанците ..дъщеря ми е билингуе специалност с предмети на английски (съответно има и студенти еразмус). Точно тази седмица ми обясняваше как една подавателка изобщо не знае английски и майко мила било 😳🤣.  За 100е на Педро Санчес вече почнаха да ги плащат (детто вече ги  похарчи )

# 542
  • някъде под слънцето...
Няма как да не се знае тази подробност .Все пак говорим за област  Валенсия с  език, валенсиано.
За английския...
Според зависи.Не бих обобщавала така смело за всички испанци.Особено за уновеситетски преподаватели.
Възможно е в унивеситетите извън Мадрид и Барселона  да има и такива с лош английски
 Има си  рейтинг на университетите в Испания..Излиза класация както за страната, така и в световен мащаб.
Класацията е по университети и специалности.
Информацията е
общодостъпна, за всеки, който се интересува.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 16:57 от sl

# 543
  • Spain
Лоши университети няма , има лоши студенти . Не се задълбочавам в рейтинзи - опитът е показал , искаш ли да учиш учиш . Гери учи в университет които е на 700 място (в Европа или в света беше ) което не я прави по-малко или по-лоши студентка .

# 544
  • някъде под слънцето...
Никъде не съм написала, че Гери е лоша студентка, нито съм написала, че униввситета в който учи е лош.
Ри написа, за преподавател, който не се справя с английския за предмет  , киято трябва да се води на английски .
Вадиш нещата от контекста.
Който иска да учи , учи, факт
Както е факт и рейтинга на университетите.Все пак не съм си го измисла.За да същеатвува , означава че е правена някаква статистика по някакви параметри.

Говорим за  две напълно различни неща.

Последна редакция: сб, 01 окт 2022, 19:18 от sl

# 545
  • Чикаго / София
sl малко някак категорично се изказваш за това, че всеки трябва да знае, че в дадена испанска провинция/област може да има класове в даден Университет на местния диалект/език. Като човек, който не живее в Испания, даже не би ми хрумнало такова нещо. Разбирам изненадата на THERION  за валенсианото, при положение, че те са чели предварително, че няма да има класове на валенсиано.  Аз си признавам, че дори и не знаех, че в област Валенсия си имат собствен диалект. Никога не съм била в Испания, до това лято, и общо взето малкото, което знам за тази страна е от обща култура. Дори не знаех, че има няколко диалекта, които може да са официални в дадена област. Единствено за Каталуния знаех. В университета на дъщеря ми никъде не пише, че може да имат класове на валенсиано, пише английски, испански и френски. Бих била неприятно изненадана ако се появи клас на валенсиано. Та, за хората, които не живеят в Испания това е ново и изненадващо.
Дъщеря ми сподели, че английският на нейните преподаватели е на добро ниво. Всичко им се разбира и добре обясняват.

Сега да попитам живеещите в района на Валенсия, които ще гласуват, образуват ли се опашки пред секциите? Тук в района на Чикаго имаме доста секции на 4-5 места и дори и да се образува опашка, бързо минава. Дъщеря ми ще отиде да гласува утре/днес при вас/ и се чудех как е  организирано там.

# 546
Ирка, абсолютно си права. И на мен не би ми хрумнало да проверя дали има някакъв диалект за който да не съм се сетила, освен че има и някакви други подробности, които как човек да знае... каталунски, валенсияно, баски и галисийски, кастилски...всичките са Испански езици... в Исп  никой не казва че говори Испански, казва кастеяно, каталан, гайего, и прочее..  но от къде да знае това човек от вън и как да му хрумне да го провери...

Но като съвсем минала по този път, казвам, че наистина не е такава драма. Валенсияно, което е каталунски, се научава много бързо за разбиране. За говорене не е необходимо.

# 547
  • някъде под слънцето...
Irka,  със сигурност не е задължително човек да знае за езиците на автономните области, но когато човек прави избор да живее или учи в Испания   е хубавонизборо му да е бъде информиран.А ако е само емоционален, не би трябвало да се оплаква, че не е бил информиран.
Всеки иска най доброто за детето си, няма спор .
Това поне за мен,  означава да потърся информация.Още повече, когато тя е общо достъпна и е на един клик разстояние.
Един избира детето му да учи в Испания, защото му се вижда   по престижно, друг защото му  е по евтино , трети защото му  е най логично.
Да всички сме различни  имаме различни мотиви и .не е  задължително да процедираме по един и същи начин.Но някак ми идва в повече, факта , че някой
се опитва да изглежда  подведен или излъган, за нещо, което не си е направил труда да  провери.

В крайна сметка това е форум и всеки има право  на мнение.Не съм написала  нещо, което не е вярно.
Ако някой се е засегнал , защото истината не му е допаднала, то това не е мой проблем.

По въпроса дали са диалекти или езици....есускера дори не е латински език.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 11:16 от sl

# 548
sI,

Ти наистина ли мислиш че спора е дали са диалекти или езици? Ако искаш ще седнем на друга тема да поспорим, защото разликата между Валенсияно и Каталан е по-малко от колкото софийски и бургаски диалект, а се смятат два отделни езика.
Ясно че еускера не е латински, но колко човека говорят еускера въобще???

И това така или иначе няма НИЩО общо с това което се обсъжда..

Ок детето ще учи във Вленсия, да си вземе лекциите според езика първият семестър докато се адаптира и после вече няма дори да му/й прави впечатление, че има и местен език.

# 549
  • някъде под слънцето...
Ели, наистина ли си мислиш, че ми е важно кой как интерпретира   реалните факти?
Никъде не стм написала, нещо, което е свободно съчинение  на тема Испания.
Кой където иска , каквото иска и на какъвто иска език да го учи .
Не ми е проблем,  но не разбирам защо на някой му е проблем че нямаме съвпадение на  гледната точка.
Съгласна съм обаче,  че не е задължително човек да се информира .По желание е.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 15:56 от sl

# 550
  • София
Синът ми отиде да гласува към 10ч местно време в посолството на Валенсия и каза, че е минал за 2 минути. За справка при предните избори е минал за 15тина минути пак там. Дано повече хора да отидат да гласуват днес.

# 551
Здравейте! 🤗 С мъжа ми сериозно обмисляме лудото решение да се преместим да живеем в Испания, понеже и двамата можем да работим от всяко кътче на света и Българската действителност все по-трудно ни понася. Искаме все пак да сме в Европа и да сме на по-топло и единодушно избрахме Испания. Но сега идва въпроса къде по-точно, понеже имаме син на почти 4 години и бебе на път, та ще трябва да се съобразим с техните нужди. Харесваме Валенсия, но ни се иска да сме на по-спокойно място - може би околностите или Аликанте. Нямам никаква представа обаче как стои въпроса с училищата там. Доколкото разбрах на 4 години детето трябва да бъде записано на училище. Държавно или частно? Има ли майки чиито деца на подобна възраст са преживели подобна промяна? Как им се отрази факта, че не говорят езика? Изобщо всякаква информация и споделен опит и предложения ще ми бъдат от полза.
Благодаря предварително на всички! 💐

# 552
  • Мадрид / София
Ако прочетеш темата от по-предишни постове ще научиш доста. Писано е по въпроса.

# 553
  • някъде под слънцето...
Възрастта в която се записват на инфантил е 3  години.
Инфантил не е задължителен модул на обучение, но на практика  99.99% от децата го посщеват.
Може да бъде държавно(заплаща се само комедор(стол), консертадо, където св заплаща такса, и частно, където таксите са по сериозни..
Записването става пролетта , по местоживеене(месторабота на родителите).Би трябвало да ти осигурят място, но след като сте  извън сроковете за записване,   ще бъде за там,  където има свободни места .В смисъл едва ли ще можете да избирате.
Със сигурност ако поразровиш из темата , ще откриеш цялата необходима информация, за преместване на семейство с деца в Испания.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 20:29 от sl

# 554
Редактирам си поста, понеже прочетох сега за въпросното НИЕ. Правилно ли разбирам, че няма как да наемем апартамент, ако нямаме НИЕ, а въпросния документ се получава, само ако имаш трудов договор? Понеже и двамата работа си имаме и няма да търсим, но моята е към личната ми фирма, а неговата към Белгийска компания, т. е. нямаме общо с испанска фирма? Или нещо съвсем се оплетох..? 🤔
Благодаря, доста четох темата и продължавам да чета назад. Но за сега не съм намерила нужната информация, може би не съм стигнала до нея. Надявах се по-скоро да споделите мнения за различните градове и училищата там. Например прочетох няколко поста на майки, които се оплакват от държавните училища. Разказват за агресия, липса на контрол и лошо образование, но не разбрах за къде конкретно говорят, понеже пишат "в нашия район/град". А и мненията бяха от 2010 година. Като цяло движещата ни сила към момента е баткото и искаме да харесаме няколко училища за него и спрямо тях да търсим жилище в този район. Не сме тръгнали да заминаваме веднага, а след като си изясним всичко. Както казах месторабота няма да имаме, работим си от вкъщи.

Последна редакция: ср, 05 окт 2022, 18:30 от Ivelina___

Общи условия

Активация на акаунт