Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За живота в Германия

 • 13 466
 • 84
 •   1
Отговори
 • Мнения: 662
Здравейте,
Отдава ни се възможност догодина май месец да заминем за Германия и да се установим.
За начало мислим да заделим някой друг лев, а при пристигането ще имаме подсигурена квартира и работа поне за единия от нас (4ри членно семейство сме с две деца на 4г и 1г.)

Тук обаче започват въпросите ми..

// Как седи въпроса с намирането на места в детските градини (главно в района на Дюселдорф), и задължителни ли са те както е тук в България?
// Как седи въпроса с личните лекари, тъй като с две малки деца това е от първостепенно значение за нас?
// Лесно ли се адаптират децата в новата среда (лични мнения от хората преминали през същото)?
// Скъпа ли е храната както и дрехите колко пари са нужни на едно домакинство за храна ( тук съм съгласна че на всекиго си е индивидуално, но все пак една груба разбивка)?
// Също ако може и малко информация какво е времето в тази държава винаги ли е дъждовно или има и хубави топли месеци.

Извинявам се ако на някого въпросите ми му се струват глупави но сме много ентусиазирани, все пак такава възможност не е за изпускане и искаме да претеглим всички плюсове и минуси преди и ако заминем.За момента се сещам да попитам само това, ако ми изникне друг въпрос отново ще питам..
А ето и какво обмисляме до датата Х.
Със съпруга ми да изкараме курс по немски език, а съответно аз и шофьорски курс, тъй като ми казаха че би ми било по удобно с кола.
Да заделим около 2/3 хил. лв поне за първоначално разходи по квартира и битови нужди.
Работата която ми предлагат да започна на първо време е в Макдоналдс, но това не ме притеснява, казват че в Германия много се съобразяват с майките и има ставка на работните часове която е минимална за майките (може и да е грешна информацията не твърдя че е на 100% вярна).

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 1 211
Не бих тръгнала за Германия с две деца на тази възраст с идеята да работя в  Макдоналдс. Вероятно ще живеете в голяма къща с общи баня и кухня с други работещи там. Ще имате ли поне две самостоятелни стаи? Нямам представа какви са заплатите в Макдоналдс, но едва ли са достатъчни, за да си позволите самостоятелна квартира точно в Дюселдорф. Бих пратила първоначално мъжа ми и след време, когато се ориентира бих заминала с децата. Всъщност ние точно така направихме, преместих се, когато съпругът ми имаше хубава работа и жилище, каквото се изисква в Германия като квадратура за четиричленно семейство. Има много неща,които трябва да се проучат, знае ли поне един от вас немски на добро ниво? Ще има много ходене по институции и попълване на документи. Успех ви желая.

# 2
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 17 871
Осигурената работа тази в Макдоналдс ли е?
2-3хил може да са малко за начало.

# 3
 • Мнения: 5 608
С уговорката, че съм живяла в друга част на страната и в друго положение, ще направя няколко коментара, може и да са полезни.
За детските градини не знам как се намират места, но от моя опит, понеже работех за кратко в такава, имат доста по-различно работно време от нашенските и съм ставала свидел как в 16:10 звънят на майка да я питат къде е и защо не идва, понеже денят приключва. Не казвам, че навсякъде е така, но е хубаво човек да го има предвид.
В района, където аз живеех, беше трудно с лекарите. Срещала съм по групите, че хората тръгват да търсят още преди раждането, много не приемат нови пациенти и така.
Както си отбелязала храната зависи от навиците, но, когато хората са готови да живеят по-скромно в началото по време на периода на установяване, храната не е скъпа - говоря за дискаунтери като Нето, Лидъл, Пени, Алди и подобни. Ако човек иска да пазарува от специални магазини, фермерски пазари и да се храни навън разходите изглеждат по коренно различен начин. С дрехите нещата седят по подобен начин.

Сега малко по общия план: За съжаление смятам, че 2-3000 лева са твърде малко за първоначални разходи и нужди, които включват наем плюс депозит в размер на 2-3 наема за жилище. Те даже и затова няма да стигнат. Квартирите там в повечето случаи са необзаведени, т.е. ще трябва да се купят и някакви мебели, макар че може да се купят изгодни мебели от магазините за непотребни за други вещи. Отделно да се поддържа автомобил не е въобще евтино. Всяко местене в началото си има разходи, които се натрупват без човек да ги е мислил много в началото.
С работа в Макдоналдс трудно (няма да казвам невъзможно) се издържа четиричленно семейство. Не знам какво планирате да работи мъжа ти. Недей да разчиташ единствено на това, че много се съобразяват с майките. Възможно е да се съобразяват, но е възможно да срещнеш и противоположно отношение.
Ученето по немски още от тук е чудесна идея - направо си е задължително. Би било хубаво, ако там имате възможност да го продължите, но това също са допълнителни разходи и време.

# 4
 • София
 • Мнения: 7 668
Две-три хиляди лева са недостатъчни за местене от провинцията в София, а за чужбина и 4-членно семейство ми се струват безкрайно малко.

# 5
 • Мнения: 1 105
Храната (без био) и дрехите в Германия са по-евтини отколкото в България, още повече ако се пазарува от намаления може да се купуват и маркови дрехи на половината цени.  Ebay е платформа за всичко на втора ръка и има добри попадения.
Стандартът е доста по-висок за всичко останало - транспорт, заведения, жилища, консумативи и данъци като ток, вода, боклук, здравеопазване и тнт.
Самият Дюселдорф е един от най-скъпите градове за Германия, следователно и стандартът му.
Зависи какво значи "около Дюселдорф" и колко е голям градът. Дори малки и китни градчета като Ратинген са с баснословен наем.
Местата за ясли са трагедия, от три годишни имат право на детска градина по закон и е хубаво голямото дете да ходи заради езика, защото училището тропа на вратата.
Дори 2 хиляди € ми се струват наистина много малко за старт. Само за жилището ще искат 2-3 наема предплатени и моят съвет е да съберете повече.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 23:46 от Threemafan

# 6
 • Варна
 • Мнения: 33 694
Сестра ми, зет ми и племенникът ми преди близо пет години се преместиха в Германия. Бяха подготвили доста по-сериозна сума, тъй като искаха да вземат хубава квартира в добър район и да имат време да подбират работа, която да им позволи да си гледат спокойно детето. Детската градина и при тях (около Хановер) не беше съвсем целодневна. Квартирата за да я наемете трябва не само вие да я харесате, а и вас да ви харесат хазяите. Спаси ги това, че сестра ми е с перфектен немски и се харесаха с хазяйката. Напълно необзаведена беше. Купиха си абсолютно всичко (което после при преместване може да се окаже проблем). Доста бумащина имаше за оправяне и каза, че доста бавно стават нещата (чакаха доста време за да им прекарат интернет, а за някои институции им записваха дата и час).

# 7
 • Мнения: 5 608
Хай е засегнала друг много важен въпрос.
Важно е и вас да ви харесат наемодателите. Това ще рече да можете безпроблемно да си поемете депозита и наема в началото, да нямате домашни любимци, звучи гадно, ама децата също са "недостатък". Оф, това даже ми е отвратително да го пиша, съжалявам. Освен това искат да видят какви доходи имате и да преценят ще можете ли да плащате наема. И да, колкото по-добре се знае езика, колкото по-добро впечатление правите "на книга", толкова по-голям шанс имате.
И за чакането е вярно - записване на час за регистрация в общината, записване на час за откриване на банкова сметка, чакане за интернет, чакане на лекар, чакаща листа за курс по немски. Май само телефон успях веднага да си направя и то не на мое име, понеже преди шест години искаха да си някакво минимално време в Германия, не знам дали още има такава глупост.
Малко негативно звуча не с цел да ви разубеждавам, а по-скоро да видите и друга гледна точка.

# 8
 • София
 • Мнения: 33 343
А мъжът какво ще работи?

Моят мъж работеше в Германия, но аз с децата съм си в България. Както са казали, храната и дрехите в супермаркета  са евтини. 

Трябва да целите 2-3 хиляди евро като заплата на единия. Напълно е възможно.

# 9
 • Мнения: 8 843
// Как седи въпроса с намирането на места в детските градини ?
-Трудно се намират места, чака се с месеци. Момичетата писаха, че децата над 2 - 3 години имат право на детска градина. Бих уточнила, че в някои провинции е безплатно, за деца над 2 или 3 години, само че за храната се плаща. Работното време в двете провинции, с които съм запозната (не включват Дюселдорф), е до 3 часа следобяд. Така че жив, умрял, в три и десет си взимаш децата.
Проблемът с местата в детските градини е драматичен. Кандидатства се централизирано, не за конкретна градина, и чакаш, чакаш, чакаш. Никой нищо не ти казва. Ако питаш, ти казват - няма. И в някакъв момент, осем месеца по-късно (например) ти се обаждат.
Там има втори вариант - така наречените дневни майки - Tagesmutter. Те събират в дома си малки групи деца, имат някакви курсове изкарани, често са чужденки, често от арабски или турски произход. Напомням - това е моят опит. Та може там да се даде дете, пак се чака и трябва дневната майка да избере това дете, понеже много кандидатстват.
Трети вариант - хората прибягват до au pair. Мои лични познати не са наемали такива момичета, така че не мога да коментирам.

// Личните лекари? - Наистина се кандидатства и за личен лекар и се чака. За по-големи деца не знам, за бебета се кандидатства наистина от преди да се родят. Лично за мен нямах проблем, прие ме лекарката на моя близка без проблем и без чакане.
ММ няма личен лекар. Ако се разболее (той по принцип не боледува), ще си запише час на кой да е лекар и с осигуровката му ще се плати на този лекар. Можело било така, но човек наистина трябва да проовери, за да е сигурен. За сега не сме го пробвали този вариант.

// Лесно ли се адаптират децата? - Това не знам, не познавам преместени деца, а само родени там.

// Скъпа ли е храната както и дрехите? - Моят опит - като в България е. Има евтини магазини, промоции - разходите са съвсем като у нас.
Но едно трамвайно билетче е поне 2 евро, може и повече.  Услугите са с драматични цени. Няма как да не е така, след като заплатите им са много по-високи.

// Също ако може и малко информация какво е времето в тази държава винаги ли е дъждовно или има и хубави топли месеци. - Колкото е по-на север, толкова е по-вероятно да е дъждовно, съвсем логично. А и са близо до океана, та хем обикновено нямат нашите зимни студове и снегове, така и лятото е по-хладно и дъждовно. Затова пък тревата е по-зелена, заради дъжда.
Това - по принцип. Понякога там е топло, а тук вали. Време, не можеш да го предскажеш.

Потвърждавам, че много трудно се наема жилище. В Харвард сигурно по-лесно приемат. Искат документ за получените заплати няколко месеца назад, за да се убедят, че имаш постоянна и платена работа. Преспокойно могат да харесат някой друг, просто ей така. На мен ми отне два месеца да си открия банкова сметка. Три месеца - интернет. Записваш си майстор да ти прекара интернет, имат възможност след месец. Чакаш на датата и часа, никой не идва. Обаждаш се - идвал бил, звънял, не сте му отворили - казват. А друг час - след месец. Идва след месец - ами сградата няма възможност за този интернет. Добре, те не знаят ли, че в тази сграда нямат покритие? Ааайде още месец, при друга фирма. Ужасно е!

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 09:46 от Uncommon

# 10
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 17 871
Цената на ДГ се определя от общината, не от провинцията.
При нас направиха ДГ безплатни до 13ч, ако искаш по-дълго - доплащаш. В други общини е по доход.
Яслите са скъпи, безплатни не съм чувала да има.
Тагесмутерите мигат да са си съвсем читави, трябва търсене.

Храната според мен е по-евтина от Бг, поне основни продукти като млечни, брашно, захар, яйца, масло. Зеленчуци, плодове и месо - зависи от къде ще се купуват.

С една заплата и две толкова малки деца не бих тръгнала. Ще се натресете в някой район с по-ниски наеми и само забрадени или от братята и тогава Бг ще ви се стори рай!

Всичко по-горе описано е точно така!

# 11
 • Мнения: 5 704
Четиричленно семейство с една заплата от Макдоналдс... Ще бъде много трудно, особено в скъп град като Дюселдорф. Може да опитате да започнете от източна Германия, там заплатата от Макдоналдс ще е същата, но разходите евентуално по- малко.

# 12
 • Мнения: 1 105
Сега се сещам, че в Германия изпитателния срок за работа обикновено е шест месеца. Вариантите са за срочен договор (зависи от позицията, проекта) или безсрочен. С безсрочен, разбира се, е по-лесно за всичко.
Бих изчакала мъжът да се поустанови и чак тогава бих тръгнала с децата. В училищата имат интеграционен учител, който помага за материала на децата със затруднения, включително и деца чужденци, които не разбират.

ПС: Авторката никъде не спомена, че мъжът ще работи в Макдоналдс. Може да е лекар и изобщо квалификациран кадър. С доход около 2.7 - 3 хил. е ок.
Шофирането е абсолютно задължително умение и се кара по-лесно отколкото в София, примерно.
Без немски също няма да се получат нещата. Дори само заради вашата социализация и колкото и добре да владеете английски.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 10:37 от Threemafan

# 13
 • Варна
 • Мнения: 33 694

За начало мислим да заделим някой друг лев, а при пристигането ще имаме подсигурена квартира и работа поне за единия от нас (4ри членно семейство сме с две деца на 4г и 1г.)

Работата която ми предлагат да започна на първо време е в Макдоналдс, но това не ме притеснява, казват че в Германия много се съобразяват с майките и има ставка на работните часове която е минимална за майките (може и да е грешна информацията не твърдя че е на 100% вярна).

От дадената информация оставам с впечатление, че само на нея е предложена работа и на първо време само тя ще работи, в Макдоналдс. Така че ще са си баш с една заплата, вероятно не много голяма, 4-членно семейство. Съпругът може и да е квалифициран кадър, но ако беше така, тя щеше непременно да го спомене, а и без немски... Няма да ви е лесно, но щом сте навити, пробвайте. Който не е опитал, не е успял Simple Smile

# 14
 • Мнения: 5 704
Ако мъжът й беше лекар нямаше да й се налага да работи в Макдоналдс.

Общи условия

Активация на акаунт