За бебета и деца от 0+ месеца - Бързи въпроси, отговори и съвети 96

• 19 333
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • Германия
След ваксината за морбили единствено мястото беше посиняло и леко подуто.
Rocket, дъщеря ми май, ще е вегетарианка.😀 Значи, това дете месо не яде. Единствено в мусака и пилешка супа приема някакво месо. А на последък даже и в супата не смея да слагам месо. Не и харесва изобщо. Риба също не харесва. Единствено рибни пръчици в много малки количества (половинка). Говорих с една педиатърка в България, каза че ще прояде. Не е било проблем, защото нали има запас. Толкова много неща отказва, направо и се чудя, как успява да поддържа такива кг. На маймуна рядко се правя. Не я насилвам, готвя нещата, които яде. Зеленчуци слагам много в супички. Обожава крем супа от броколи, доматена супа и плодово. Може само тях да яде с месеци.

# 661
Като ви чета, взех да се притеснявам. Моето дете е на 10 месеца и за книжки да му чета, не съм се сещала, защото ми се струва, че е прекалено малко. Едва ли разбира кое животно какво е и да асимилира  прочетеното. Телевизия също не гледа, харесва реклами и музиката към тях. Например, на рекламата на Турция.
Верно ли на шест месеца четете книжки? Преди малко, опитах да му прочета нещо, но той не стои на едно място. Или е седнал и се върти или легнал се търкаля в леглото и ръмжи.
И в този контекст, как ги забавлявате, като сте си вкъщи?
Още нещо-има ли други деца, които просто не искат да се возят в бебешки колички и мрънкат са ги носят на ръце? При нас е така, още от раждането му. Не стои в количката и това е. Като бях бременна си представях как ще се разхождаме из парковете, ама нейсе, то е хленчене и мрънкане, а вече хич не е малък...

# 662
Ани, детето е достатъчно голямо, за да започнеш да му четеш или да му показваш животните и т.н. Моето на тази възраст знаеше какво прави кучето, котето, патето и още няколко животни и ги сочеше.На 11м вече и с думички казваше кое животно, какво е. Разбира се е до дете, но пък можеш да пробваш.

# 663
Вкъщи четем от 2м възраст (сега сме почти 7м). От първите дни я почнах, но хич не и беше интересно. После лека полека с все по-шарени книжки започна да се получава. Какво разбира не знам, но много се радва на картинките. Особенно на 'Ах колко много моркови' книжката. Много обича моркови и оранжевите неща. Филмчета не заглежда много освен ако не е Cocomelon или някаква детска песничка. В количката ако седне е чудо, ако заспи там още по-голямо и ако сме навън се удължава разходката докато не се събуди. Иначе сме или на ръце или в ерго раницата. Чак ме е яд, че съм дала пари за количка, но пак не беше скъпа такава тъй че...
Иначе ако на мама или тати им трябват няколко минутки да хапнат нещо друго да направят - всичко което шумка (пликове за печене, опаковка с чипс) върши магии за поне 20 минути. Хваща и си ги размята и мачка както си иска. Другото е огледало или телефона с обърната карта към нея. Много се кефи на себе си как изглежда 😁

# 664
Много повече разбират децата, отколото ние си мислим. Синът ми около годинката започна да различава животните, но аз тогава и започнах да му ги полазвам.
Поръчах един комплект с дървени, магнитни живтинки и една магнитна дъска. Наредих му ги и което животно покаже или хване му казвам какво е и какъв звук издава. След няколко дена вече аз му казвах имвто, а той показваше. Simple Smile

# 665
Затова казах аз, че се притеснявам... Моето хич не проявява интерес и нищо не казва като думички. А, му се говори вкъщи, пускам песнички, тях ги различава. Нито "чао", нито махва за здравей. Ще взема да питам педиатърката на другата консултация.

# 666
  • Пловдив
Ани, наред си е детето. Моя на година само мама казва, не показва на колко е, калко голям ще стане, чао/здравей и т.н., за сметка на това разбира като му говоря. Каканиже си иначе някакви неща на негов си език.

# 667
Не мисля, че имате повод за притеснение. Всяко дете се развива с различно темпо. Не вървят по учебник или схемите както в учебниците на лекарите. Всичко е до гени. Нашата педиатърка каза, че бебка следва нашите стэпки в развитието си. Аз съм пропълзяла на 4м, бебка на 5м. Проходила съм на 8, педиатърката смята, че може и на 9м да проходи при положение, че вече се набира сама от почти месец и седи по цял ден на крачета. Нито сме я ръчкали нито сме я подпомагали. Ние може да искаме едно от тях в един период, а те просто да не са готови.

# 668
  • София
Ани, нищо му няма на детето, то е само на 6м. Малкият е на 1г, горе долу познава котките и кучетата. Не им казва мяу мяу или бау бау, а някакви бебешки неща. Твърдо отказва да дава боц или да показва, че е на 1г. Но пък разбира много команди - затвори шкафа, донеси чорапи, дай на тати/мама/баба и т.н. Научи се да чука на вратата, казва бръм за колите и дава чао. Моторно е много подвижен, катери се по шкафове, столове, легла, диван, може да качва стълби без някой да го държи или да се подпира някъде, подтичва си навън. Знае някои храни като банан, кисело мляко, АМ, бисквити, хляб. Сочи като ги иска. На братовчедка си вика "кака", а за ядене "ам-ма". Дава целувка с ръчички.
Въобще не се притеснявам, че не знае как прави коня, патето или не го повтаря. Или пък, че сега не се интересува от книжки да седне да ги чете и разлиства съсредоточено.
Не съм сядала конкретно да го уча на тези неща, сам си ги разбра и знае кога се правят. Оставям го да си изучава и прави нещо по 857367637 пъти и да си го усъвършенства сам.

# 669
Попринцип никога не е късно за книжки .10 м.за мен е рано за приказки по скоро показвате от книжка кое е животното и как прави това е достатъчно Е ако слуша четете разбира се 😃моята не я свърта.
Дъщеря ми я забелязах че на 9м ме разбираше като я питам къде е топката пълзеше към нея и опитваше да я вземе.
Играйте с децата,обяснявайте дори и да не могат още да говорят,трупат пасивен речни Wink
Кой по-бавно кой по-бързо всички ще проговорят.Аз на дъщери ми вс й разбирам примерно жаба-аба,риба-иба луна-аня на други приятели до 2 г нищо не им се е разбирало и после даже започват и въпроси да задават.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 12:10 от Mimi9999

# 670
За мен когато се започне от рано се помнят нещата по-дълго. Когато започнеш да четеш от 3 месеца сега синът ми знае, че в леглото слушка и гледа. Сочи и казва звуци. На 6 месеца е и всъщност според мен те разбират всичко от ден едно, просто не всичко могат да направят и възприемат. Те са си същества. А за говоренето много деца проговарят на две години.

# 671
  • София
Докато не се научи да се изправя и ходи ми беше много лесно да го приспивам до мен на леглото. Ако му бях чела можеше и да се заслуша сигурно. В момента, в който се научи да прави тези две неща стана ужас. От тогава е едно постоянно ставане, изправяне, въртене, слизане от леглото. Чакам да стане по-осъзнат и може да се получат нещата. Режимите на децата и без това се менят през няколко месеца.

Засега приспиването е единствено легнал върху мен, без какъвто и да е шум. Книжките повече ще го разбудят, отколкото ще приспят. Тъкмо днес поръчах още няколко, но с повече текст. Нямам търпение и библиотечка да му направим.

# 672
Не спирайте да им говорите - много и правилно. Нищо, че не изглежда да ви слушат или да проявяват интерес. Пак може да разглеждате книжки и с по няколко думи на бързо какво има на страницата, щом детето бърза да разлиства (за по-малките и нетърпеливите). След месеци ще се изненадате като иска да му четете. Ние от 2г възраст четем книжките за Франклин, които ги водят 4г+. Да, понякога става и тръгва да прави нещо, но съм я забелязала, че слуша, защото се включва с повтарянето на някоя интересна дума или изрази. Аз чак към 1г й взех книжка за животните с твърди стр. и й беше интересна. (Преди това имаше 2-3 бебешки шумолящи и с меки стр). От тогава някъде почнах да я увличам по книжките. Книжки в рими много допадат. "Във вълшебната гора" поредицата също е хубава, с рими. Но са си дълги. Но освен книжки, може и много да говорите за това какво правите с подробности. Децата слушат дори и вие да си мислите, че си вършат техните изследователски работи. Simple Smile е, има някакви моменти от книжките, които не ги разбират и не са дорасли, за да ги осъзнават, но е важно да слушат всякакви разнообразни думи и изрази, за да си обогатяват пасивния и активния речник.
П.с. казвам го като родител на дете, което говори доста правилно и изчистено, и си водим диалог отдавна. Прави сложни изречения, пее  3 песнички /1 куплет на "чело коте" и "мама ми купи", почти цялата на "зайченцето бяло"/ и любимите книжки ги "разказва"- каквото помни и е научила наизуст от многото четене. Grinning да уточня, че при нас речта беше на фокус, докато прохождането беше на доста заден план. На 2г3м почти

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 15:18 от Miya_73

# 673
Мами до кога преварявахте водата. Дъщерями е почти на 13 месеца и се чудя дали мога да и давам от филтриращата кана.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 17:23 от Gaby12

# 674
Ние утре пак сме на доктор. 5 ден антибиотични капки (от антибиограмата)  и ефекта е нула, тотална нула. Направих консултация с друг доктор, даде ми лечение но за два дена. Каза, че според него ако няма положителен ефект , трябва да се започне АБ през устата. Мисля си, че няма да ни се размине. Ужасна бактерия.

Общи условия

Активация на акаунт