(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 701
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
  • Русе
Минах транзит през Бриколаж и видях, че почвата за разсад беше към 9-10 лв.Тази от Лидл я взех за 5 и си помислих да не е някаква фашива🤣.Имам и някакви спомени, че някъде съм чела някой да се оплаква от предлаганата там почва,но нямаше пак да минавам през Бриколаж и грабнах тази.
Подмята се у баба едно пакетче шарен патладжан и ще опитам да видя ще стане ли нещо. На пакета пише февруари-март за разсад. Тук май прочетох, че бавно стават.Ще търся и пластмасови чашки там направо да си никнат. Снощи случайно в Ютюб попаднах на жена занимаваща се с отглеждането на чист разсад и тя каза, че не обичал пикиране и директно в тези малки чашки го отглежда.

И ние си правим разсадите директно в кофички с пробита дупка отдолу. Много по-лесно е, а и нестресиращо за растението.
Относно тези пакети с почва от супермаркетите. Внимавайте! Миналата година баба ми си беше купила за разсада. Приличаше повече на много дребни стърготини отколкото на почва. Абсолютно целия й разсад с тази почва пожълтя и не вървеше. Или е бил преторен, или вкиселен. При поливка изтичаше направо кафява вода от кофичката. Много странна почва. Изкарах разсада домат директно навън още в началото на април. Бяха 5см високи, изцяло жълти и направо за боклука. Баба ми каза да ги изхвърля, но викам дай да ги боцна. Наваля ги един сняг навън, но с късмет съм ги сложил, защото после се стопли, те таман в студеното са се хванали и градинската почва ги възстанови и след половин месец почнаха да се развиват. Накрая настигнаха събратята си от хубавия разсад и родиха добре.
Прочетете на пакета какъв тип почва е и с какви характеристики.

# 511
  • София
Аз гарантирам за тези от лидл, а другата която вчера купих е от агроаптека по съвет на продавача.
Така или иначе не садя изцяло в такава почва както писах, а е смесена с моя почва и от къртичини с малко перлит. Просто да стане по-рохка за разсада.
Първата година бях купила някаква почва от китайски магазин и цяла пролет си отглеждахме мухички и отделно по същият начин разсада стана няколко см и не мърдаше, докато не го насадихме навън. Мъжът ми беше убеден, че няма нищо да стане от него, но след местенето му в градината живна.
Аз ще си продължа с пикирането, просто защото садя повече и ми се иска да не заема много място в момента в апартамента, а след като ги пикарам да може вече да са направо на село в оранжерията или в някоя стая.
Вчера сложих сладкият картоф, може би от по-едрите клубени ще сложа още малко, ако нямам достатъчно от тези.
Пробвах и отоплителната подложка и днес ще изкарвам най-вероятно етажерката от миналата година с фитолампите, а от тази и вече с отоплителни подложки Simple Smile
Аз също местя после предивмно в кофички от мляко или обикновенни пласмасови чашки, бях си взела няколко стека от кварталният магазин първата година. Аз ползвам по две чаши или кофички, едната с пробити дупки с пирограф, много лесно се пробиват така, а другата без дупки, между тях слагам камъче или капачка. По този начин като поливам не се притеснявавам, че ще ми се намокри всичко като изтече през дупките. Ако е много може след няколко минути да излея и да върна външната кофичка.

# 512
  • Точно където трябва
Днес накупих заленчукови семена- домати- розови и червени, бял пипер и капия, краставици, патладжан, тиквички. Кое кога да засея? В тарелки ще ги гледам в къщи до пикирането. Искам тиквички и краставици да сложа под тунелче за по- рано. Другите вероятно за началото на май на открито.

# 513
Днес успяхме само розите да засадим, дано се хванат. Наложило се е да се изкоренят от мястото, на което са отглеждани и ни ги подариха.
Ето ги моите, ръгби и идеал и едно пакетче пловдивска капия.

Моите домати ги пикирам по два пъти, веднъж в чашки от кафе, вече трета година ги ползвам доста са се нацепили, но за подложки ползвам капаци от торта , след това в кофички от кисело мляко една пробита и една не и в касетки.

# 514
Днес цял ден вали, и аз засях малко семена за настроение Blush
Люти чушчици, ядлива пеперомия и цветето против тута абсолюта. Следващата седмица вече ще сея останалите.
И мен ме сърбят ножиците, но се удържам засега. Храстите са напъпили вече, дано да не дойде някой февруарски студ.

# 515
  • Бургас
Всичко, което е напъпило, не бива да го мислим за обречено, ако има студове, снегове. Дори, когато цветовете са се леко разпукнали, пак имат защитни сили при прилично ниски температури. А пък, ако при цъфтежа се появат ужасни студове, тогава ще излязат вторични пъпки. В най-краен и неблагодатен случай- ще оформяме корони.
 Един мъж, който години наред ни режеше дръвчетата, / ама как не го обикалях, че да хвана занаята/ казваше, че "когато и да режем дръвчето, все му е време". Ние тогава ходехме само през почивните дни на обекта и когато се засечем с него, и когато е свободен- тогава ни помагаше, така че в много голяма степен е бил прав.

# 516
Нямам кофички от кисело мляко още и затова чашки ще купувам.
По колко семена слагате на една кофичка за директно отглеждане?
Днес ще я пробвам почвата със семена за калдъръмчета.Само от нея ще сложа нямам с друго какво да я обърквам.

# 517
  • София
Нямам кофички от кисело мляко още и затова чашки ще купувам.
По колко семена слагате на една кофичка за директно отглеждане?
Днес ще я пробвам почвата със семена за калдъръмчета.Само от нея ще сложа нямам с друго какво да я обърквам.
Ако е кофичка от кисело мляко слагам по 3-4 и после оставям две най-много. Ако са пласмасови от големите чашки само по една оставям, затова слагам по 2-3 семена макс. Ако по-късно ги садиш може и по две, но ако още сега ги садиш, прекалено големи може да станат за такава чашка, докато стане време да ги садиш навън. Зависи и какви са ти условията за садене навън.
Патладжаните и аз четох миналата година, че не обичат пресеждане, но моите си оцеляха. Предвид че някои сортове почти не поникнаха, нямам капацитет да се занимавам с кофички в които може и нищо да не поникне. Затова сея нагъсто и каквото поникне местя от патладжаните по един корен в чашка.
Това са патладжаните от миналата година, най-добре си бяха Български 12, класическите тъмни, но и зелените много ми харесваха. Тази година ще насея повече и ще пикирам само наистина хубавите, не като миналата година всички, дори и тези, които на нищо не приличаха.
Скрит текст:

# 518
Аз тази година ще сея само зелен патладжан,събрах си семена.Фаворит ми е.
Препоръчайте супер ранен сорт домати,моля!

# 519
  • София
Аз тази година ще сея само зелен патладжан,събрах си семена.Фаворит ми е.
Препоръчайте супер ранен сорт домати,моля!
На мен най-рано миналата година в оранжерията ми узряха черитата и ръгбито. Тази година отново мисля да заложа на ръгбито. Сигурно има и по-ранни, но ранното слагане на разсад и ранното местене в оранжерия с хубав сорт домати мисля, че е достатъчно. Миналата година доста късно се престраших да ги насадя в оранжерията, защото до късно имаше минусови температури. Надявам се тази година да може по-рано да сложа няколко корена, като дори да има опасност от ниски температури ще рискувам. Предните години имах повече разсад от нужното и накрая се чудех на кого да го раздавам, затова и дори да загинат няколко корена, не мисля че ще е проблем.

# 520
Аз слагам по една семка в кофичка. Никога не съм имала проблем с кълняемостта, само с мястото за настаняване на кофичките 🤣 не каня гости в хола през пролетта 🤣
Имам много събрано семе от м.г. Дано потръгне. Корнишони, кръгли люти чушлета, тикви, черита вкл.жълта круша - ще има и за ранен разсад като Айла, и за по-късно, ако природните условия ме прецакат.

# 521
  • Бургас
Аз също съм от тези, които пикират в чашки, а после местя в кофички от к. мляко. Няколко приятелки ми събират кофичките. Понякога закъсвам яко и тогава дори режа пластмасовите бутилки от бира. А бе, луда работа.
Ето, утре ще отидем до Бургас за неопределено време и отново ще се натоварим с насятите семена от домати, двете кучета и пръст от къртичини в една кофа, ако се наложи да сея и други семена. Още ли не вярвате, че е луда работа?

# 522
Здравейте!
Скоро си купихме къща с дворно място и започвам да мисля за зеленчукова градинка. Темата е страхотна и много информативна, добих представа кога горе-долу да слагам разсад и тн, въпреки че нямам никакъв опит, но имам въпрос: Къде да го държа (все още не живеем в къщата, а в апартамент)?
У вас къде държите разсада? Близо до климатика окей ли е? Температурата е около 22-23 градуса, има пряка слънчева светлина.

Вкъщи нямаме много място Sad В спалнята едва ли е окей, та остава холо-кухнята.

# 523
Климатика не действа добре на никое растение, и с разсада ще е така. Но ако не го духа директно, няма проблем. Повечето хоби-градинари си гледат разсада вкъщи. По первази или под лед-лампи, важно е да е на светло, иначе се източва. След като покара, може да се държи и на по-хладно, даже става по-здрав така.
Имай предвид, че може да завъди мушици. Не е голяма драма, но дразнят като са в хола Grinning  Преди засяване може да се обеззарази почвата. И препоръчвам да вземеш хубава пръст, точно от това не бива да се пести, иначе е жалко за труда.

# 524
Моят е на тераста, остъклена е.. колкото се стопли толкоз. Гледам под 14-15 не пада и вече има мини зелени стръкчета
Ще го държа там, че в хола е 25 Simple Smile и ще изпръчее...

Общи условия

Активация на акаунт