Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

  • 1 186
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 163
Агрочетиво

съвети на Амика и ЗаСлон
Скрит текст:
Как да си отгледаме био домати
3а черните мухички по доматите
 за миризливките
пост 6: https://www.bg-mamma.com/?topic=1234217
пост 243: https://www.bg-mamma.com/?topic=1124386.240
пост 301: https://www.bg-mamma.com/?topic=1124386.300

за алтернария:
1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. зехтин (не просто растително масло), 1 с.л. течен сапун "Фрош"  (това е по-екологично от обикновено веро за миене на чинии), 4 литра вода.Първо се разбиват на емулсия (с пръсти) содата, зехтина и течния сапун, след това постепенно се добавя водата.
РАСТИТЕЛНО-ЗАЩИТНИ ОПЕРАЦИИ ПО ЯБЪЛКИТЕ – МАКСИМАЛНО ЕКО-БИО НА  … ЕНИЯ ЗА ДОГОДИНА.

Големият ни успех беше борбата с щитоносните въшки
Опита на vige.... или пък не  /ако автора се познае нека се обади/
Скрит текст:
Току що го намерих във файловете на телефона...някога съм го копирала от някъде:
Февруари
 
10-20: моркови, магданоз, репички и грах; засаждане на лук, летен чесън и зимен лук (батун).
20-28: моркови, магданоз, репички, грах и спанак; засаж­дане на летен чесън, зимен лук (батун) и хрян.

Март

1-10: моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и копър; засаждане на арпаджик, летен чесън и лук рязанец.
10-20: моркови, магданоз, репички, салата, спанак, кисе­лец, копър и грах; засаждане на лук и ранни картофи.
20-31: летни репички, спанак, киселец, копър; засаждане на ранни картофи.

Април

1-10: летни репички, тиквички, спанак, киселец и копър; засаждане на ранни картофи.
10-20: летни репички, тиквички, тикви, пъпеши, дини, до­мати, спанак, захарна царевица, киселец и копър.
20-30: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, брюкселско зе­ле, салатно цвекло, краставици, тикви, дини, пъпеши, фасул, захарна царевица и копър,

Май

1-10: краставици, фасул, захарна царевица и копър.
10-20: краставици, пипер, фасул, захарна царевица и копър.
20-31: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, цикория, захарна царевица, копър и зелен фасул.

Юни

1 -10: главесто зеле, къдраво зеле, алабаш, краставици, ци­кория, захарна царевица, копър и зелен фасул.
10-20: краставици, захарна царевица, копър и зелен фасул.
20-30: алабаш, салатно цвекло, краставици, зелен фасул, салата и копър; засаждане на късни картофи.

Юли

1-10: алабаш, салатно цвекло, краставици, салата, зелен фасул и копър; засаждане на късни картофи.
10-20: салатно цвекло, краставици, зелен фасул, спанак и копър.
20-31: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.

Август

1-10: ряпа, спанак и копър; засаждане на картофи.
10-20: спанак и киселец.
20-31: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).

Септември

1-10: зимна салата, спанак и киселец; засаждане на зимен лук (батун).
10-20: спанак и киселец.
​20-30: спанак.

Октомври

1 -10: спанак.

Ноември

1-10: моркови, магданоз и грах; засаждане на лук арпаджик (попска фракция), зимен чесън и хрян (коренища).



*******************************


25 април
Краставици – 20-30 март / 15-30 април  
Зеле (без пикиране) – 1-10 февруари / 20-30 март  
Зеле (с пикиране) – 20-30 януари / 20-30 март    
Салати –  1февруари / 15 март
За северните райони на страната основните зеленчуци се засяват с 10-на дни по-късно, а за зелето около 5 дни.        
Засаждането на зеленчуците се препоръчва да се извършва след посочените срокове, предвид атмосферните условия.
Салатите е добре да се сеят поетапно, за да се постигне етапност в прибирането и оползотворяването на реколтата.

Оптимални температурни режими при отглеждане на ран разсад
Температурата е важен фактор за отглеждане на качествен разсад за ранни зеленчуци. Оптималните температури за отделните култури са различни и зависят  от степента на осветеност и слънцегреене. Важни са температурите етапите: до поникване, след поникване и до пикиране, като за последният етап трябва да се следи дали дните са слънчеви или облачни , както и нощните. Температурите след поникване се следят обикновено 7-12 дни.
Температурите, измерени в градуси Целзий, са различни за зеленчуковите култури и са съобразени със специфичните им особености.
Домати: до поникване – 18-20; след поникване – 13-14; след пикиране – (слънце – 18-20; облачно – 12-18;нощ – 10-12).
Пиперът, патладжанът и краставиците се нуждаят от по-високи температури: до поникване – 22-24; след поникване – 17-18; след пикиране (слънце – 23-25; облачно – 18-22; нощ – 16-18).
Зелето и салатите са по-малко претенциозни и се развиват добре при  температури с 3-4 градуса по-ниски от тези на доматите.
След пикирането режимът в слънчеви, облачни дни и през нощта следва същия ход, но с 1-2 градуса по-висока температура.
В период на закаляване, когато няма опасност от слани, разсадът остава открит.
При оскъдно осветление и висока температура разсадите  прерастват и се изнежват, трудно понасят преместването на постоянно място и много често загиват. Закаляването позволява на растенията да развият здрави, силни стъбла и коренова система и бърза адаптация.
Сеитба на разсад  за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово (полиетилен или поликарбонат) покритие
Най-южни райони (тройно, двойно и единично покритие)            
Домати – 1-10 януари; 11-20 януари; 21-31януари
Пипер – 20-31 декември; 1-10 януари; 10-20 януари
Патладжан – 20-31 декември; 1-10 янари; 10-20 януари
Краставици – 20-29 февруари; 1-15 март; 20-25 февруари
За Южна България ( тройно, двойно и единично покритие)
Домати – 11-20 януари; 21-31 януари; 1-10 февруари
Пипер – 1-10 януари; 10-20 януари; 21-31 януари
Патладжан – 1-10 януари; 10-20 февруари; 21-31 януари
Краставици –20-25 февруари; 1-15 март; 10-25 март
Сроковете за Северна България са с около 10-на дни по късни от тези за Южна. В зависимост от температурните условия те могат да се изтеглят или да се забавят, но това ще се отрази върху началните срокове на плододаване.
Пиперът и патладжанът имат по-дълги срокове на вегетация и се засяват по-рано

Линк към всички хом. препарати, които са препоръчани от хомеопат в специална книга за растенията - на немски
Скрит текст:
Цитат на: asyalein в чт, 11 юни 2020, 22:19
https://www.narayana-verlag.de/homeoplant-produkte.php#letter_S
като се кликне на препарата под някои стои бутон : Erfahrungen von Kunden mit diesem Mittel
и като се кликне на него са писали и снимки са слагали. всичко е на немски.

Хомеопатични лекарства за растения
Aconitum C30 при поражения от студ, ръждиви петна по розите
Arnica C30 / C200 при поражения от градушка, при смяна на местоположение (дървета, храсти)
Belladonna C30 за подсилване на растежа при студена, глинеста почва, при ръждиви петна
Bombyx D6 при гъсеници
Calendula е при стартиране на растежа, затова при пикиране или пресаждане е добре да се потапят корените във вода с Calendula, за по-добро развитие на корените при пресаждане, също и при дървета
Сamphora C 30: мравки, земни бълхи (пръскане и поливане с camphora C30)
Carbo vegetabilis C 30  при кафяво гниене по доматите
Cimicifuga C30  срещу черни листни въшки
Helix tosta при охлюви (алтернативно да се стрие на прах черупката на охлюв и да се поръси с праха)
Lycopodium C30 при зле растящи растения с нещастен вид и пожълтели листа
Natrium sulphuricum C 30 кафяво гниене по доматите
Petroleum C 30 при акари
Schellack D6 при щитоносни въшки
Silicea общо укрепване на растенията при всяка фаза на растеж, при липса на растеж
Staphisagria C 30 при черни въшки
Sulphur C 30 при нападение от мушички и комари, бяла пеперуда, при симптоми от засушаване/суша (дървета), при брашнеста мана
Natrium sulph. C30/200 завити листа по праскова + Thuja C30, при щитоносни въшки

най-често се ползва C30 или С200 с поливане, 4 гранулки на 10л., полива се по 500мл. на растение.
понякога пръскат, основно за мушици, гъсеници, въшки и подобни.
Старите теми





Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 16:31 от morskibriz

# 1
  • Стара Загора
  • Мнения: 44
Здравейте! Не съм писала от доста време. По въпроса с миризливките, единствения начин (според мен) е ръчното им събиране. Но с ходене само в съботните дни, признавам си, не се справям. И да ви споделя една весела случка от миналата година.
През 2019 г. насях пащърнак, но не се получи. Миналата година се появи едно растение и аз реших да го оставя. Цялото растение през август беше отрупано с миризливки (пак ги събирах ръчно в кофичка със сапунена вода), но поне си спасих доматите. Разхвърлях семена на пащърнак, но тази година не се появи нито едно растение за жалост.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 34
Някои растения са магнит за миризливките. Едно от тях е лободата, която така и така оставям да направи семена. Една година устроих Содом и Гомор с цяла кофа сапунена вода от прането.

# 3
  • Мнения: 163
Ако някой има информация, която заслужава да бъде на 1стр, мола да ми я прати на ЛС. Мога да редактирам първия пост до утре на обяд.
Да кажа за тефтера. Снимах го, но снимките са големи и не мога да ги кача. Не ми се преписва, но мога в резюме да постна нещо.
За съботно-неделни градинари обирането на миризливка и колорадски бръмбар не е много подходящо, но ако се прескача и през седмицата става. С колорадският се справихме с обиране и едно две пръскания с нийм. За миризливката съм забравила за обирането. Пръсках с настойка от люти чушки но без успех.  Миналата година я събирах до едно време............... следва период, които е много труден и не искам да си спомням за него по никакъв повод

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 16:47 от morskibriz

# 4
  • София
  • Мнения: 3 506
Тази година най-плодоносна ще се окаже една диня. От една семка изкара 15-на малки дини. В момента най-голямата от тях е 25 см. Дали има шанс да узрее до 1 месец? Никога не сме сели дини. Иначе видях в интернет рецепта за туршия от зелени дини и мога да я пробвам.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 21:50 от Stryper

# 5
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 9 299
Благодаря за темата! За догодина ще знам да дебна миризливките отрано. Тази година хвърлих усилия срещу голите охлюви само и така някои сортове домати не ми се получиха добре.
Иначе съм доволна като цяло от първата си година без никакво пръскане, подхранване и тн. Градината не е голяма и ръчен труд беше достатъчен. Имахме домати, лук и краставички за домашната трапеза, цели 2 тиквички 🙄 и чакаме 2-3 тикви. Лукът не стигна до цъфтене, догодина ще се заема сериозно. Черитата, които сложих късно, още не цъфтят дори. Чушките цъфтят, но не връзват. Подправките се получиха добре, ягоди още берем по шепа на 2 дни, лютите чушки още не са готови, но много закъснях.  Най вече събрах ценен опит за идната година.

# 6
  • Мнения: 4 651
Благодаря за новата тема.
Два дни не ми остава време за работа в градината, но довечера и утре ще наваксам.
Лукът не стигна до цъфтене, догодина ще се заема сериозно.
Защо ти  е нужно да цъфти? Отглеждането от семена е бавно и трудоемко.

# 7
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 9 299
Но пък  ми е интересно 😊

# 8
  • Мнения: 338
Да разваля бостан и сложа туршия от динчета ми е мечта, в бяло бидонче Simple Smile! Остава за догодина Simple Smile. Очакването е част от очарованието в градинарството Simple Smile.
Някой има ли спомени от детството как уцелвахме с изненада жълта диня или баребютюн Simple Smile.

# 9
  • Мнения: 2 512
Аз съм планинско чедо и тази година за пръв път видях как расте диня. Има 3 големи от един корен, много им се радваме.

# 10
  • София
  • Мнения: 467
Ако има любители на дините, един трик от мен - когато започнат да връзват, първият плод на първите два ластуна се премахват. Така връзват повече и плодовете стават средни Simple Smile

# 11
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 2 549
Срещу голи охюви за догодина мисля да се търси медна мрежа-оградка. Тази година в началото опазихме много добре с гранули, обаче последния месец гадините се активираха нещо изведнъж, изпуснахме ги и стана олеле. Гледах,че цените на гранулите са станали двойни, мрежата поне се ползва многократно, или поне така се надявам. Сетих се че медта се окислява и сега се чудя доколко са дълговечни. ММ иска да покрива зеленяша с нещо от плат-тензух-ситна пластмасова мрежа, не сме го измислили още.

Лютите чушлета и у нас тази година не вързаха добре, бяха повечето време навън защото въшлясаха (в саксии са). Ама тазгодишния субстрат не беше много добър, уж същата марка, обаче нали сега намаляват торфеното съдържание и определено дава разлика Hands Minus1 Hands Minus1 Hands Minus1 Hands Minus1 И много плевел изникна от него, все един и същ вид, като си насадих салатените листа и стана малко объркващо кое какво е в началото.

Семе за черни чушки пазих от миналата година от чушчиците, но тазгодишните вече загубиха цвета, не се получи аванта, въпреки че не беше хибрид ф1 Smile



Пробвахме ябълките, но им е малко рано. 

 



Сливите ги оставих уж още малко, гледам катерицата ги беше наченала и мислех че се е отказала, а тя се върнала и свалила всички, после свраките ги довършиха и не опитахме ни една Rolling Eyes



# 12
  • Мнения: 5 675
Аз вичко овощно обрах. Ябълките и крушите малко на зелено, ама почнаха да капят много и ги заръфаха от горската бригада.. Айде в щайгите - каквото такова..
Доматите и чушките трябва да оскубя, ама още зреят чат-пат и стоят засега

# 13
  • София
  • Мнения: 10 389
Обрах две касетки чушки вчера. Правих си салата Ропотамо вчера, остава и едни камби да направя. Остана касетка с не съвсем прави чушки и полузелени-получервени. Чудя се какво да ги правя. Може би просто ще ги нарежа и замразя, да си ги ползваме зимата.
Шепичка расте, вече е на 9 дни, още не си е отворило очите.
От 76 грама вече е 140 грама. Намерила съм го на един ден, в понеделник следобед, а е родено в неделя вечерта. Явно котката е нова майка и не е знаела какво да прави, защото е зарязала едно при едната съседка, а е родила при другата. И на двете места има по едно починало коте. Не знам дали освен моето, третото, има и други, за които се грижи.
Все още не е прогледнал, но яде по-повече, пълзи, катери се и надава вой, когато е гладен. Като прогледне и ще заприлича съвсем на малко коте. Вече съм му намерила собственици Simple Smile


# 14
  • София
  • Мнения: 4 349
Айла, чудесно развитие! Стискаме палци!
Беше права за пъпешите - ядят ги много на брой гладни охлюви! И грамадни!

Общи условия

Активация на акаунт