(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 699
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
  • Русе
Днес в Русе засадих морковите, репичките и граха. И заваля дъжд. Останаха ми много семена и ще сложа още като изпръхне идните дни. Дано станат. За първа година толкова рано слагаме нещо на открито. Но то си е същинска пролет като цяло. Днес бях по тениска преди да завали…
На запад зимата си тече с пълна сила все още, имате постоянно сняг. На изток обаче толкова меко не е било скоро време. Аз даже не помня толкова безснежна зима.
Ето какво го дават за 10 дена напред.

# 526
  • Бургас
Някои сте от страната на Господа.

# 527
Заразни сте. Днес сложих семенца на няколко сорта домати и чушки, един сорт патладжан, два вида манголд. Ще видим кое ще покълне, някои семена са стари. Сложих и семки от дрян в две саксийки, ще опитам да го захвана тук. Есента така засях покълнали семена хинап в градината, дано са се хванали.

# 528
Като споменахте почва за разсади. Взех така наречената тор от ЧКЧ. Представлява съвсем ситна пръст, гранулки до 3мм. Изглежда доста добре, няма миризма, чиста е. Смесих 1 част почва от Кауфланд с 3 части от този "тор" Производителите ми казаха, че нямало опасност от "изгаряне"на растенията както с нормалния оборски тор, защото амонячните неща били пречистени и преработени от червеите. Някой има ли повече инфо, добре ли съм направила?

# 529
  • София
Тор от ЧКЧ не съм ползвала за разсада, защото торопочвената смес за разсад си е достатъчно наторена и нямам нужда. Ползвала съм само за подхранване след това преди време, доволна бях.
Онзи ден сложих от моите събрани семена от много лютите чушки да се рътят. Семената от български морков вече са покълнали! Държах ги на влажно място над адакса(конвекторна печка) в детската стая, а не в хола, явно по-високата температура дават резултат. Само че това малко ме изненада, защото не съм готова все още, къде да ги насадя. Ще ходя чак уикенда до село и ще взема повече пръст, колкото ми е необходима.
Иначе засега съм сложила да се рътят от много лютите чушки, патладжаните и нормален пипер. За днес ми остават само не толкова лютите чушки да сложа да се рътят и искам да сложа за разсад направо от броколи, карфиол и кейл, но отново проблема с липсата на достатъчно пръст.
Намерих си кои люти съм поръчвала от ХотФарм, така че има разлика с имената на някои, които съм изпращала.
Това е списъка :
Скрит текст:

Най-накрая си изчистих и семената от морковите, ще пробвам и тях и с купени дали ще поникнат, стига да спре да вали сняг Simple Smile
Скрит текст:

# 530
Айла, последната ти снимка ме впечатли. Това са само семената за морковите, представям си реколтата. Браво за ентусиазма, у вас май няма мързеливковци Blush

# 531
Има ли някаква специфика за морковите? Миналия сезон сложихме семена направо навън и абсолютно нищо не покълна, а бяха в зеленчуковата леха, с хубава почва и редовно поливане. Самите семена бяха от списание, всичко друго което сме получавали от там винаги е расло, само тия моркови - нищо. Идеи?

# 532
А завивате ли разсада с нещо докато поникне?
Преди два дена сложих семената на калдъръмчета в една кутия от локумки и почвата от Лидл, полях затворих я с капака и тая вечер ми се струва, че тръгва да мухлясва почвата.

Накиснала съм семената на патладжан в калиев перманганат, но не намерих чашки и утре ще ги сложа в сандъче.Те са с изтекъл срок на годност сигурно нищо няма да стане от тях.

# 533
  • Русе
Има ли някаква специфика за морковите? Миналия сезон сложихме семена направо навън и абсолютно нищо не покълна, а бяха в зеленчуковата леха, с хубава почва и редовно поливане. Самите семена бяха от списание, всичко друго което сме получавали от там винаги е расло, само тия моркови - нищо. Идеи?
Странна работа. Сигурна ли си, че не са с изтекъл срок на годност? Защото морковите като цяло са доста невзискателни. Обичат добре обработена почва, поне до 20-30см разрохкана в дълбочина. И влагане на калий и фосфор, което си е точно дървесна пепел. Тя е основно калий и фосфор. И това е. Аз също сложих преди 2 дни направо навън. И при 5гр би трябвало да изникне. Таман по-бавно и да се вкорени хубаво.
Изненада ме как нищо не е покълнало. Явно семето не е било в ред, друго обяснение нямам.

# 534
Аз не разбирам от градини, но и според мен е от семената.
Септември сложих в градината на баба моркови тя викаше, че е късно като разбра и не било сега за моркови ама на мен ми се занимаваше с нещо и всички поникнаха,че и сега си стоят листата им.

# 535
А завивате ли разсада с нещо докато поникне?Преди два дена сложих семената на калдъръмчета в една кутия от локумки и почвата от Лидл, полях затворих я с капака и тая вечер ми се струва, че тръгва да мухлясва почвата.
Да, прозрачно фолио или прозрачна пластмасова тарелка за капак (ползвам онези от супермаркета в които продават месо/зеленчук). Не ми се е случвало да мухлясва почва, може да е от почвата.

# 536
Ефибуш, според мен проблемни са семената. Моркови трудно изникват. Може да са били зелени или много стари семената.
Може мравки да са ги отнесли, птички да са ги изкълвали, ако са били плитко заровени или просто да са изгнили, ако е било много дъждовно.

# 537
  • Бургас
Миналата година поръчах едни моркови малки, кръгли, като репички. Опасявах се, че ще ги нападнат слепи кучета и ги посях в сандъче за цветя. Поникнаха, но ту ги забравях неполяти, пръстта хващаше коричка, имаше малки листа, моркови-не. А сега видях в един магазин за дрехи-втора употреба, семена от червени моркови. Бяха немски. Други години съм купувала семена от полска салата-валериана, и наникнаха много. Една жена ме светна, че макар семената с изтекъл срок на годност-поникват. Тя яко беше ги избрала различни по вид. Но с тези червени моркови щях да избия рибата в селото. Срокът им беше до 2019, 2020. Нищо пари-40 ст, но реших да мисля още малко дали бих могла да ги изгледам. С репичките не ми се получаваха нещата, та не знам дали с всички кореноплодни няма да успявам.

# 538
Две поредни години сея червени моркови на различни места в двора. Първата имаше големи колкото глава цвекло. Втората станаха дребни, с неравна повърхност и много коренчета.

Открих нещо интересно за съхранението на семената, което гарантира, че ще поникнат. Годността им се увеличава, ако се съхраняват в хладилник, след като са добре изсушени.

1. Диня, пъпеш, тиквички, тикви, краставици – 6-8 години

2. Фасул, грах, боб, царевица – 5-6 години
3. Артишок, зеле, ряпа, репички, цвекло, домати, аспержи – 4-5 години

4. Патладжан, праз, лек батун, моркови, салати, спанак, цикория – 3-4 години

5. Кромид лук, чушки, магданоз, ревен, копър, лапад – 2-3 години

6. Целина и пащърнак – година-две

# 539
  • София
Моите моркови миналата година не поникнаха първите 3 пакетчета почти изобщо, последният пакет поникна. Но не беше проблема в семената, а в липсата на поливане при мен.
Бях пробвала и сяла моркови още есента от предната година и всъщност тези семена са от десетината моркови, които оцеляха и поникнаха от есенното сеене и от тях към 3-4 максимум пуснаха семена.
Имам и от магданоз семена, но по-малко , отново втора  година, повечето семена обаче паднаха и се самонасяха.
Манголда от 3-4 корена, на втората година толкова семена пусна, че след като отделих в един компотен буркан, останалото съм го оставила да си пада, където си е и ще оставя някои самонасяли се.
Днес сложих да се рътят и останалите люти чушки и внесох етажерката от миналата година от терасата. Пробвах отоплителната подложка, но не съм преценила размерите и е по-голяма от рафта. Шепичка реши, че е за нея, котките бързо намират най-топлото място.
Сега се чудя дали да не си поръчам нови, но няма подходящ размер точно за тези рафтове. Така или иначе рафтовете са метални и дори подложката да е по-малка, ще стопли според мен целият рафт и ще свърши работа.
Почнах и да опаковам този път етажерката с картон, лампите са си на линия, ще облепя отвътре и с алуминиево фолио, за отразяване на светлината от фитолампите. Ще оставя само отпред да е отворено и щ е е с найлон най-вероятно там. Нещо като мини оранжерия се надявам да стане, да се топли по-лесно и да е по-светло с алуминиевото фолио. Миналата година до късно бяха там и стигаха тавана на рафтовете, надявам се тази по-рано да ги преместя някъде другаде нашироко и за каляване.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт