(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 691
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
  • Бургас
Татко ми сееше години наред граха през есента. Късна есен. Напролет си тръгваше нормално. Но, разбирасе, по-често го сеят рано напролет. Просто така са си свикнали хората, на някои така им е по-удобно. Аз също го сеех есента, защото напролет ми идваше много работата .Той е доста студоустойчив.

# 556
И аз предпочитам есента да го засея, но нещо не се оправям последните 2-3години. Като гледам как вървят нещата може и пролетта да не го засея. Пропусна ли февруари, после става късно. Все пак искам да използвам място за втора култура.

# 557
  • На морето!
Скоро четох, че грахът се чувствал много добре до/под асмата в двора. Аз ще сея декоративен грах и ще пробвам. За него май е рано, но когато имам резултати ще ви споделя.

# 558
И аз влизам с въпрос, който ме вълнува. Купих си семена домати  наслада ф1 .  Сега се разрових и прочетох, че са хибрид.  Изобщо дали да ги използвам сега се чудя. Ако си намеря стар домашен сорт вероятно ще е по добре май.

# 559
Вз също си купих такъв сорт. В кое е проблема, че са хибрид?

# 560
И аз тъкмо приключих с хибрида.Смятам вече да садя само такива домати,защото са по-устойчиви на болести.Миналата година обикновените сортове бяха пълен провал.Добре,че Ръгбито спаси положението.Днес посях отново Ръгби и Темпос f1-нов български сорт.Ще сложа и малко Миляна и Ачи,но днес ми свърши почвата.Заложих и зелен патладжан.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 06:49 от Vanja66

# 561
Миналата година ни дадоха разсад Наслада много ни хареса , както на вкус така и на добив. Тази година си купих и аз. Няма да може да си отделяте семе, трябва винаги да си купувате.
на 27.01 насях едновременно Наслада, Рила и Ръгби. Поникнаха едновременно, но вече се вижда разлика. Ръгбито е доста по напреднало  след това Рила и накрая е Насладата. Идеята ми е че не е толкова ранен сорт.

# 562
  • Русе
Аз също съм гледала наслада, доволна бях, сейте смело. Тази година ще съм на Ръгби, Меделина /10 семенца -2,80 от нашата аграрна аптека, очаквам чудеса Simple Smile/, Хилдарес /взех ги от Лидъл с идеята да опитам нещо непознато/, и като черешката на тортата- сестра ми миналата година си поръчала  "едни стари български сортове" - Едър червен градински, едър розов градински. Много съм скептична към тях- поръчваш от някой си, щото били стари български сортове, ама какво му е старото и защо е толкова ценно, като най- вероятно ще излязат 5 домата на стрък, виж това не знам. Ама няма да ги хвърлим, я Simple Smile
Чудя се..миналата година тук прочетох ,че една девойка отглежда картофи в оранжерията, като ги слага или сега, или даже януари. Предполагам става дума за професионална работа и отопляема оранжерия, но ми е интересно да науча повече. Запомнила съм агривело, че използва и до там Simple Smile

# 563
  • София
Татко ми сееше години наред граха през есента. Късна есен. Напролет си тръгваше нормално. Но, разбирасе, по-често го сеят рано напролет. Просто така са си свикнали хората, на някои така им е по-удобно. Аз също го сеех есента, защото напролет ми идваше много работата .Той е доста студоустойчив.
Миналата година и аз сях есента. Ако си спомняте имаше много топло време, масово ми поникна и след това имаше едно зверско застудяване. Дори и поникналият грах, както и тръгналите рози измръзнаха всички наред. Оцеляха от 6 реда грах буквално броени коренчета и се наложи отново да сея. Не видях особена разлика в това кога станаха и колко имаха новонасятите пролетта и оцелелите броени корени от есента. Затова и тази година реших изобщо да не си правя труда с есенно засяване. Ако е по-топла зимата или най-вече няма затопляне и след това рязко застудяване сигурно си заслужава, но ако са тръгнали соковете на розите и са хубаво поникнали и застудее сериозно умират. Самите семена иначе явно нямат проблем да си презимуват, въпроса е като се стопли и покарат да не стягат големите студове.

# 564
Cvete7575, аз сях червен градински миналата година и беше вкусен, но наистина не ми роди много за съжаление. Не бих го посяла пак поради тази причина.
Аз днес си получих семената и смятам да ги засея - розов дар, розово сърце, Наслада Ф1,   Сияна Ф1 (не съм сяла този сорт досега, но се надявам да роди прилично) и червен крушовиден. Миналата година сях биволско сърце, от което ми останаха семена и ще сложа отново.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 13:23 от Liska_

# 565
  • Бургас
Прави сте за рисковете от големи студове, които заварват растенията доста нависоко поникнали. Това си е завод на открито.
"Наслада" са много добър избор на домати.

# 566
  • София
Така, аз не се сдържах и си поръчах още отоплителни подложки за разсад за етажерката и отделно отоплителна рогозка за разсад за оранжерията. Идеята ми е след като приключа с дондуркането на бебетата разсад вкъщи, след пикирането и като поотраснат и преди да стигнат тавана на етажерката да ги преместя в оранжерията. Тоест последният месец и малко да са там, а не вкъщи. Досега не смеех, защото в оранжерията макар през деня още от сега да е топло, през ноща са отрицателни температурите до късно. Вчера при 5 гр навън и отворени врати вътреш беше 22 градуса, март месец вече става над 30 през деня. Отоплителната рогозка смятам да работи само нощем, така че да не позволява да има минусуви температури и се надявам разсада да оцелее по този начин на топло и на светло в оранжерията. Ще докладвам по-късно за резултати.

# 567
  • Русе
На баба ми семките поникнаха. Може би 2 седмици никакви ги нямаше, но тя едва пръскала почвата и явно не е стигала влагата. Като ги поляхме хубаво и наникнаха. Писала ги е едро розово. Някой й бил бал семки. Понеже тези сортове раждат много късно и не особено много, та ще си сложим 20 корена ранно.
Имате ли предложения за издръжливо, ранно или средно-ранно и с богата реколта домати? Най-вече да е с богата реколта…не пречи да е по-дребно.

# 568
  • София
Аз ще заложа отново на Ръгби за ранни.

# 569
За ранни домати сея Ръгби и Финал. Финала е една идея по ранен. И двата сорта са хибриди устойчиви са на болести и са вкусни за ранен домат. Ръгбито по-вкусно за мен. Финала се самозатапва на четири китки, така че ако оставите първия култук и отрежете основното стъбло след като сте откъснали последните зрели домати, ще имате до късно домати от едно растение.

Общи условия

Активация на акаунт