Задушлива кашлица при възрастен

• 771
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте.От почти година съпругът ми има задушлива кашлица с хриптене.Всякъш е глътнал свирка такова свирукане се чува като се закашля.Беше на пулмулог,кардиолог, УНГ и нищо не излиза.Няма ден в който да не се мъчи ..особенно тежко е вечер.Буди се през ноща и така часове наред.Инхалира се с султанол,но вече не действа.Единствено предположиха за рефлукс и му изписаха таблетки,но...уви не помагат.Той има по уголемени сливици и се чудя може ли да е свързано с тях.🤔Много се мъчи ..а работата му е с физическо натоварване и като не може да спи няма сили..Ако имате предположения моля споделете.

# 1
При алерголог били ли сте? Астма отхвърлили ли са? Рентген за фиброза на белите дробове правиха ли?

# 2
При алерголог били ли сте? Астма отхвърлили ли са? Рентген за фиброза на белите дробове правиха ли?
Алергия само към полени и акари. Авъпросната снимка..по скоро не.

# 3
Пулмулогът правил ли е тест за ХОББ? Пушач ли е?

# 4
Тест -Не.Отказа пушенето от лятото на 2016.

# 5
Това "свирене" е бронхоспазъм и няма лекар да не го знае. Идетр на пулмолог наистина, салбутамолът няма да му реши проблема.

# 6
Какви са тези лекари, които сте посещавали, а нито диагноза, нито изследвания, нито лечение.
Започва се рентгенова снимка и кръвни изследвания.
Пулмолог, функционални изследвания на белия дроб,
следва скенер на бял дроб.
Ако до там не се открива причината следва кардиолог - сърдечните проблеми също дават задух.
И ако и там всичко е наред се отива към алерголог - алергия към полени и акари никак не е малко. Следва смяна на матрака, възглавниците, махане от спалнята на всички излишни текстилни неща - килими, мокети, пердета и т.н.
Въобще до момента каквото и да сте направили, не е както трябва.
Започнете от началото и ще се намери проблема.

# 7
Прилича на астма. При астматичния бронхоспазъм има свиркане, заради свиването, също нощните пристъпи.
Акрите ( домашен прах), полените са алергени, провокиращи алергична астма. При обикновената астма движение, влага я активират. Често е смесен тип от двата вида астма. Най-лесно се установява в момент на пристъп, тогава дори и на слушалка чува спазъм на дробовете. Също и ФИД се прави - духа се в една тръбичка и се замерва обема на белия дроб. Пак при спазъм се установява лесно. Трябва добър пулмолог.
Погледнах какво е султанол, не ми е познат, видях, че е от типа на салбутамола, кратко действащ бронходилататор. Тези са само при пристъп, да облекчат бързо. По-ефикасни са дългодействащите бронходилататори, комбинирани с кортикостероиди. Аз съм доволна от фостер, преди това опитваха с няколко вида помпички, не ми бяха добре. Обикновено такива помпички се назначават на астматиците. Както и други терапии, според състоянието. На мен са ми предписвали системни бронходилататор и кортикостероиди за пиене докато я овладеят. Не можех да мина 20 метра тогава.
Може сега да опита да взема антихистаминови, не са с рецепта, да намали алергичния компонент, примерно десибел, докато лекарите я установят и му назначат качествен помпичка.
Правила съм си и комбинация от няколко етерични масла, които облекчават дишането, размесени в рициново масло - примерно 40 капки мента, по 10 капки розмарин, лавандула, бор. Разтривам на пръстите и вдишвам. Това ми облекчаваше доста дишането. Стига да не е алергичен човек към някое от тези, че има и такива алергии.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 11:00 от Diorela

# 8
Пулмолога направи най обикновенна снимка.Кардиоложката каза че сурцето работело като часовник.Кофтито е че когато запише час за преглед тези пристъпи изчезват и не може да го чуят как се мъчи.Днес са готови кръвните и утре пак е на кардиолог.Ние живеем в Австрия и да бъда честна тук ако не умираш трудно някой да ти даде адекватно решение.Ще търсим друг пулмулог със сигурност.

# 9
Астма не се установява със снимка. Така само се изключват хронични бронхити и т.н.
Ако не могат да уловят спазъм през деня, може да го приемат за кратко в болница, тогава ще уловят нощните спазми.
Ако трябва, си елате за кратко в България, или поне той да си дойде, колкото да се установи и да се вземат адекватни мерки. Мои близки така си идват от Англия, че там е гола вода медицинската помощ.
Задължително пулмолог/алерголог трябва да установи астмата и да се задейства както трябва, за да я контролира. Има диспансеризиране при астма и регулярно наблюдение доколко е контролирана.

ЕДИТ
Направо му подскажете на пулмолога, че ви прилича на астма, защото ваш близък има и кашля по такъв начин. Кажете и, че е алергичен към акари ( домашен прах) и полени. Носете и изследването за алергия. Направо утре, ако кардиологът каже пак, че всичко е ок, го питайте може ли да е астма, предвид нощните пристъпи и да ви насочи към добър пулмолог, който да я установи. Ако има направления, както у нас, да ви даде за пулмолог.
Трябва да се направи и ФИД - функционлно изследване на дишането.
https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/izsledvanija/spirometrija/
Подскажете им на лекарите, насочете им вниманието за какво да мислят, щом са толкова зле.

Ето за астмата:
https://inspiro.bg/belodrobni-bolesti/sastojanija/astma/

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 11:35 от Diorela

# 10
Ами от опит с алергиите - отидете в Доспат - най-високата точка в Бг. Ако спре да кашля е силна алергия към акари и прах. Лекува е като при астма с инхалатор, прави сензибилизация към прах и така.
Много деца са по този наин. Имате тест, знаете, че е алергичен към акари но какви мерки взехте?

# 11
Използвам препарат + ув лампа за почистване от акари.Да не говорим че всеки ден чистя.Синът също казаха че има алергия към домашния прах,но на него съвсем не му действа така.Да не кажа даже че..хич.Мн се съмнявам че този тест е вярен.По скоро мисля че трябва да се повтори.

# 12
...
Погледнах какво е султанол, не ми е познат, видях, че е от типа на салбутамола, кратко действащ бронходилататор. Тези са само при пристъп, да облекчат бързо. По-ефикасни са дългодействащите бронходилататори, комбинирани с кортикостероиди. Аз съм доволна от фостер, преди това опитваха с няколко вида помпички, не ми бяха добре. Обикновено такива помпички се назначават на астматиците. Както и други терапии, според състоянието. На мен са ми предписвали системни бронходилататор и кортикостероиди за пиене докато я овладеят. Не можех да мина 20 метра тогава.
...

Diorela,
Виждам, че си добре запозната в тази област. Имам един въпрос относно фостера - странична реакция от ФОРМОТЕРОЛ ФУМАРАТ, който се съдържа в него. Знаеш ли какво може да провокира такава реакция?

# 13
Да, Дорис даде добра идея за десензибилизация. Ако си дойдете в Бг, отидете в алергологията на Александровска. Сега се намира в сградата на кожна клиника. Там правят и тестове за различни алергени, платени са, само прегледа е с направление. Тестовете показват и колко силна е алергията към даден алерген, според реакцията към него.  При много хора десензибилизацията успява да "излекува" алергията към определен алерген. Стига човек да е по-млад, защото след 55г. не става. Особено към домашен прах си заслужава, защото няма как да го елиминираме от жилищата си, ако ще да се скъсаме от чистене.
Ако има астма, която се провокира от домашен прах, ефективна десензибилизация ще облекчи в голяма степен положението. Защото това е един от най-гадните алергени, действащ целогодишно и човек не може да избяга от него.  Разбира се, това не означава, че астмата не трябва да се лекува и контролира.
Алергиите имат отвратителния навик да сменят алергените - сега е един, след време е друг, добавят се нови и нови.
Аз не зная какво е живот без алергия, от 2-седмично бебе съм с тежка алергия към какво ли не.

ЕДИТ
Valerie R, за каква странична реакция говориш? Видях в листовката, описани са различни. Аз не съм имала от фостер. Единствено сърцебиенето ми се усилва, но там пък пия бетаблокери. Но то това е май при всичките помпички с бронходилататор и все пак не при всеки се стига до ускоряване, което има нужда от лечение. Бронходилататорите разширяват бронхите, но ускоряват пулса, а бетаблокерите  забавят пулса, но и свиват бронхите. Като дискотека се получава в дробовете. Simple Smile
В началото бях на серетид, но една вечер направих спазъм точно от впръскване на серетида, задуших се и ходихме до белодробната болница, а тя хич не ни е близо. Направо не можех да си поема въздух, сложиха ме на кислород. Чета, че това се нарича парадоксален бронхоспазъм. После ми сменяха няколко пъти помпичките, докато с фостера се оказа, че ми е добре. Преди фостера пръсках помпичка само с кортикостероид - фликсотид  и бях добре, но започна да не ми е достатъчно само това, трябваше и бронходилататир да има.

Нали знаеш, питай патило. Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:53 от Diorela

# 14

Алергия само към полени и акари.

какво да кажа повече. Той си е нощем СРЕД акарите. Проблемът е очевиден.

Тъй като дъщеря ми е с алергии и астма и живее от доста години в австрия не виждам смисъл да идвате в БГ. В австрия обслужването на хората с алергия, лекарствата , десенсибилизацията за разлика от бг е на много високо ниво. Ако не предприемете мерки ще стигнете до астма. Ако вече не сте с астма.
Аз съм десвенсибилизирана в бг, дъщеря ми и в бг и в австрия. Мога направя сравнение за грижата към алергичния субект тук и там.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 12:55 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт