Задушлива кашлица при възрастен

• 777
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Астмата по принцип има навика да се активира нощем, без значение от алергена.
_re_ge, мисля, че ще помогнеш много, ако дадеш насоки къде да се обърнат за диагностициране в Австрия, евентуално кои пулмолози, алерголози да посетят. Явно не са попаднали на правилното място. А и той получава нощни пристъпи, денем явно няма и не са установили астма. Според мен е най-добре в такъв случай да влезе в болница за изследване. У нас зная как и къде става това, мога да ги насоча към добри лекари, но за Австрия нямам представа.
ПС Проф. Костов от Инспиро ( линковете, които пуснах) е един от най добрите пулмолози у нас. И центърът, който направи, е много добър. Но е платено, няма направления.

И у нас грижите не са на лошо ниво и имаме достатъчно добри лекарства и лекари. Или поне аз съм попадала на такива. Пулмологът ме измъкна от много тежко състояние, нямах сили дори да говоря на моменти, не ми стигаше въздух. А при мен има и друга екстра, БТЕ, пръскам тромби в белия дроб. Симптоматиката с астмата е същата и трудно се различава кога какво е, но при тромбите кортикостероидите са противопоказани. Сега се оказа, че и новите антикоагуланти - ксарелто, еликвис не ми действат достатъчно.
Но както се вижда, жива съм, справям се, в добро настроение и дух съм, въпреки всичко през което минах. Simple Smile

Valerie R, забравих да спомена, че ми се е случвало и гъбясването от помпичките, но това се контролира с изплакване на устата със сода бикарбонат след пръскане.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 13:15 от Diorela

# 16
Ще пиша какво се прави здравно осигурен. Вземат направление от личния лекар и отиват на алерголог. Алергологът пуска тестове за алергени. Както и различни кръвни изследвания за различни показатели. Примерно хистаминови нива. Всичко до тук е безплатно (за разлика от Бг). Според резултата алергологът  избира само  два от алергените с най голяма дразнимост за десенсибилизация. Поръчват алергените, изработката им е напълно безплатна (за разлика от Бг) . Поставянето на алергените също, няма по 5лв за манипулация. Поставянето става в кабинета на алерголог и се изчаква в чакалнята 30 минути за реакция всеки път. Алергологът Оформя картон и изписва помесечно лекарства (инхалели, антихистамини и др важни лекарства). Те са безплатни (за разлика от Бг) . Плаща се обслужване на рецептата, 10 евро на месец. Възможно е Алергологът да се свърже с личния лекар на пациента, да му прати документация и личния да е този, който предписва ежемесечните лекарства. Отново с безплатна електронна рецепта. Обслужване на рецептата 10 евро.
При кризи, във всяка болница ще му окажат  спешна помощ, ще му направят замерване, ще му пуснат спешни кръвни, ще препоръчват смяна на лекарство... при дъщеря ми имаше препоръка към алерголога за смяна на инхалера, който вечер й докарвашв сърцебиене и в болницата си мислеха че получава инфаркт. Алергологът го смени и всичко стана ок.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 13:57 от _re_ge

# 17
А пулмолозите в Австрия не се ли занимават с астма? Защото ако е обикновена, тя не се активира от алергени, а от влага, движение и алерголозите няма да установят нищо. Единствено могат да установят бронхоспазъм при преслушване, ако има такъв в момента.
ПС И у нас доста лекарства са по каса. Примерно помпичките са напълно безплатни и не се доплаща нищо, дори за обслужване на рецептата в аптеката.

ЕДИТ
Не стана ясно къде са установени алергените, у нас, или в Австрия, на явно там някой не си е свършил работата, както трябва.
Добър подход има в Австрия, съгласна съм. Явно е изработен протокол за действие в тези случаи.  Но явно и там си зависи да попаднеш на съвестен лекар, добър специалист, който да си свърши работата.

_re_ge,  а има ли вариант за приемане в алергология за изследване и уточняване на диагнозата, в случаи като този, когато пристъпите са нощем, а денем няма?

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 14:11 от Diorela

# 18
Чист късмет е да попаднеш на свестен лекар.
Пример:Свекър ми е с асцит..праща го личния за прием в болницата да му правят пункция по източване и там му казват лекарите че водата не била много и нямало да го приемат.Да се върне в сряда за манипулацията.Това се случва миналия четвъртък.
Много ми е трудно да намеря свестен лекар тук. 😐

# 19
...
Аз не зная какво е живот без алергия, от 2-седмично бебе съм с тежка алергия към какво ли не.

ЕДИТ
Valerie R, за каква странична реакция говориш? Видях в листовката, описани са различни. Аз не съм имала от фостер. Единствено сърцебиенето ми се усилва, но там пък пия бетаблокери. Но то това е май при всичките помпички с бронходилататор и все пак не при всеки се стига до ускоряване, което има нужда от лечение. Бронходилататорите разширяват бронхите, но ускоряват пулса, а бетаблокерите  забавят пулса, но и свиват бронхите. Като дискотека се получава в дробовете. Simple Smile
В началото бях на серетид, но една вечер направих спазъм точно от впръскване на серетида, задуших се и ходихме до белодробната болница, а тя хич не ни е близо. Направо не можех да си поема въздух, сложиха ме на кислород. Чета, че това се нарича парадоксален бронхоспазъм. После ми сменяха няколко пъти помпичките, докато с фостера се оказа, че ми е добре. Преди фостера пръсках помпичка само с кортикостероид - фликсотид  и бях добре, но започна да не ми е достатъчно само това, трябваше и бронходилататир да има.

Нали знаеш, питай патило. Simple Smile

Diorela.
Много съжалявам, че имаш този проблем, и то от малко бебе..
Щом добре понасяш фостер обаче, явно ти помага.

Момичето, за което писах, няма астма, но, поради проблеми с дишането, пулмологът греши в преценката си (при това примариус) и предписва фостер за една седмица, обяснявайки, че ако се почувства добре, значи е астма и съответно да направи веднага тест с метаколина в болница, а ако няма подобрение, просто да го хвърли след 1 седмица. След първия ден обаче момичето се чувства по-зле от преди, пулмологът по телефона променя дозата от 2 пъти по 2 впръсквания сутрин и вечер на 2 пъти по 1, считайки, че е необходима по-малка доза.
Но и на втория ден с намалената доза, страничните реакции не отминават, а се засилват - ускорен пулс 120, в същото време много ниско кръвно, много силно главоболие, цикъл, започнал точно в първия ден на фостер и приключил за 1 ден! Непрекъснати пробождания и треперене отвътре в тялото, на различни места, конвулсиии от време на време, невъзможност да си поеме въздух.
Дошлият от бърза помощ екип (заради невъзможност да диша) установява грешката - лекарката казва, че момичето в никакъв случай няма астма, че никога не е виждала астматик със 100 % насищане с кислород.
Оттам нататък след прегледи и изследвания се достига до заключението на алерголог, че това момиче е алергично на формотерол фумарат и това е причината за страничните реакции. И в случай на нужда от бронкоразширител, да се използват алтернативни на него молекули.

Момичето се възстанови, нямаше и преди никакви здравословни приблеми. Дишането оправи с някои упражнения за дишане и техники, които му обясних, както и др съвети. Зададох въпроса за формотерол фумарат, защото момичето остана с притеснението, че ако, не дай боже, й се наложи да постъпи в болница, или при налагаща се мед. интервенция  обдишване/използване на бронхоразширител, може да не е в състояние да обясни това.

Това момиче е имало алергична реакция като 3-месечно бебе на първата екзавалентна ваксина. Интересно е за мен в случая, и най-вече това искаме да изясним, дали има връзка между двете събития.
Грешката на пулмолога, ако не друго, поне допринесе за това за първи път черно на бяло лекар алерголог да впише и събитието от екзавалентната ваксина в заключението си (на база малкото документи, които семейството има  за това).

# 20
Аз обясних механизма на бронходилататорите, че ускоряват пулса. Затова при някои хора като мен, се налага прием на бетаблокери, които го забавят. Стандартните дози на фостер са тези - 2:2, или 2:1.
Най-лесно е било да си драсне съвсем леко от вътрешната страна на ръката, м/у лакътната свивка и китката и да си пръсне фостер върху драснатото. Ако е алергична, ще реагира със зачервяване и сърбеж.

И при мен пулсоксиметърът често показва 99%, а съм със спазъм. Много ми играе сатурацията.  Нямам им голямо доверие на апаратчетата.
Главоболие може да има при недостиг на кислород в мозъка.

На нейно място, бих изследвала факторите на кръвосъсирване - INR и другите. Добре е да се прецени дали няма някакви условия за тромбози. Дори може да си пусне в НГЛ генетично изследване за тромбофилия - 100 лв. е сега.
Също кръвногазов анализ на артериална кръв, правят го в белодробната б-ца, взема се кръв от артерия на китката. Но не на венозна кръв, както го правят на други места!!!
Друго, което има симптоми, приличащи на астматичен пристъп или БТЕ, е паник атака. Но това, като се изключи всичко останало.

Може да отиде на преглед в Инспиро, при проф. Костов. Много е странна тази история и е добре да се установи причината, за да се знае занапред, макар и сега да е добре.
При микротромбите в белия дроб е така, минава след някое време и се чувстваш добре. Има и световъртеж, ниско кръвно при тях. Но не само при тях, затова е добре да се изключат.

Цитат
Оттам нататък след прегледи и изследвания се достига до заключението на алерголог, че това момиче е алергично на формотерол фумарат и това е причината за страничните реакции. И в случай на нужда от бронкоразширител, да се използват алтернативни на него молекули.
Това е несериозно. Трябвало е да я диагностицират дали има астма, или няма, а не само дали е алергична към даден медикамент.

На нейно място, бих дала пари за консултация/изследвания, ако са необходими още, в Инспиро с проф. Костов, за да се издипли цялата история. Ще му разкажа всичко, което се е случило и ще му покажа всички документи, които имам. Центърът е добре оборудван. Не съм ходила там, но имам представа какво правят и , че е събран екип от добри лекари. Била съм при двама специалисти от екипа, на други места и по друг повод.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 16:05 от Diorela

# 21
Благодаря ти много, Diorela!
Да, малкото апаратче може да покаже неточна сатурация, права си, дори 99 %. Но на бърза помощ екипът, посетил момичето, ползва друг, голям апарат и точен (в чужбина се случва това, момичето е чужденка, където живее и сега).
Всъщност алергологът прецени въз основа на проблематиката, че не може да е астма, защото проблемите с дишането бяха САМО вечерно време, преди заспиване, а астматиците знаеш, по всяко време могат да получат пристъп. Освен това и  наличието на нормалната спирометрия, която имаше момичето - на базата на тези две неща и най вече на подробно описаните от девойката странични ефекти, той като алерголог, написа това заключение, че се дължат на тази формула - формотерол фумарат. Спомена, че ако иска да направи теста с метаколина, и се окаже астма, тогава трябва да използва не фостер, а друг бронкоразширител, с алтернативна формула.
Но нямаше смисъл според него от теста, защото не можеше да бъде астма.

Затова се концентрирахме върху дишането и успяхме!

Не бяха паник атаки, никога не е имала такива. Вече мина повече от година и половина, няма и следа от проблемите, нито с дишането, нито с тези от фостера. И родителите й се успоиха.
Но тази формула остана загадката.

Благодаря ти за изчерпателната информация и координатите на добри лекари! Винаги има нужда от тях.
А на теб едно голямо браво, че си толкова борбена и непредаваща се натура! Бъди здрава, Diorela!! 🍀

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 17:20 от Valerie R

# 22
Астмата много често се активира предимно вечер и нощем. Не зная тези лекари как ги правят подобни изводи.
И как без тест, без да е видял симптоматиката лично, на база преразказ, прави заключение за алергия. Аи как установи, че точно към тази формула е алергията? Във фостера има и кортикостероид, помощни вещества.
Действително има алергии и към алергозан дори, макар и рядко.
Кажи й да си тества с драсване на ръката. И като пие някакви лекарства, други нови неща, да тества първо с много лекичко драсване, да не наранява кожата, а съвсем леко. Таблетка се разтваря в преварена и охладена вода и така се тестваш сам.

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 17:43 от Diorela

# 23
Всъщност като се замисля, може да е имало това одраскване с фостер при алерголога, защото един или два от 20-тината теста, показаха зачервяване.

Общи условия

Активация на акаунт