(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 653
  • 749
  •   1
Отговори
# 645
Явно ние не сме го направили както трябва. Найлона се прокъсана от плевели. На много места паламидата беше до кръста ми, а ягодите не се виждаха от троскот. Пълен провал......
Радина, разкажи повече за лехите. Всичко което споделиш ще ми бъде интересно.

# 646
Аз вече съм сложила разсад и съм много щастлива. Нямам огромни очаквания, каквото-такова.
Имам едър пипер (зелен и червен), люти чушлета, два сорта домати - домашен розов и розова магия.
Поръчах си и хубави семена за увивен зелен боб, едри  краставици, марули, репички и моркови, както и за магданоз и босилек (други подправки си имам)
Сложила съм семената директно в кофи от кисело мляко (големите).  Ще пикирам без никакво притеснение, стига да имам добри растения Wink

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 02:20 от ~Биб~

# 647
Моето Ръгби е розово...Аз май не съм виждала червено. А защо от Бриколажа? Тук, на аграрните аптеки има по- голямо разнообразие.
 Разлика във вкуса на тиквичките не откривам.
Бриколаж, защото ми е удобен магазина. Агроаптека не знам къде има в Пловдив, а и не ми се обикаля да издирвам.Каквито семена има в хранителните магазини и Бриколаж това взимам.
Няма да търся тъмни тиквички значи 😀.

Шарените ми патладжани с изтекъл срок на годност сложени на 8ми се показаха вече да видим колко ще успеят да оцелеят.
Новите семена ще ги сложа или другата седмица или март месец.
Някой писа за тор за разсад, аз имам този
Скрит текст:
Миналата година го купих за цветята не знам дали върши работа,но и сега ги поливам като ги присаждам и май помага.

# 648
  • Русе
В интерес на истината от големите вериги съм вземала интересни семена на много добра цена. А ето и моя "вкоренител"

# 649
  • София
Искам да се оплача, че сладките ми картофи, от мое производство дори, които не са обработвани с нищо не искат да пускат кълнове. Първата година си бяха пуснали още в кашончето и нямах проблем. Сега не бяха и вече две седмици само едно две имат няколко коренчета. Ще ги наредя и тях на по-топло, дано да има развитие.
Другото, което си отбелязвам е че повече няма да се занимавам с рътене. Вчера откачих с тези салфетки, които се разпадаха и с издирване на семената, така че догодина директно в саксии и пипера и патладжаните пък каквото иска да си пониква.

# 650
  • Бургас
Другото, което си отбелязвам е че повече няма да се занимавам с рътене. Вчера откачих с тези салфетки, които се разпадаха и с издирване на семената, така че догодина директно в саксии и пипера и патладжаните пък каквото иска да си пониква.

Аз ги слагам в чинийки за сладко, които съм надписала отдолу с маркер/розово сърце, алено сърце/ и им сипвам вода. На следващия ден или по-късно, когато имам време, ги прехвърлям в сандъчето с пръст.

# 651
Вчера откачих с тези салфетки, които се разпадаха и с издирване на семената, така че догодина директно в саксии и пипера и патладжаните пък каквото иска да си пониква.
https://www.youtube.com/watch?v=rksj3PyFf5U
Не махаш салфетките Simple Smile

# 652
  • София
Вчера откачих с тези салфетки, които се разпадаха и с издирване на семената, така че догодина директно в саксии и пипера и патладжаните пък каквото иска да си пониква.
https://www.youtube.com/watch?v=rksj3PyFf5U
Не махаш салфетките Simple Smile
И така процедирах на едно място, но заделеното място  не съответстваше на разпожението и размера на салфетките, та нямах много избор в повечето случаи. Със сигурност няма да си го причиня трети път Simple Smile

# 653
Тюх, няма изчитане...
Ние гледаме картофи с идея за много ранно изкарване. Не е бизнес, малко семейно земеделие. Сеем около ЧНГ и вадим началото на април, това м.г. Покриват се с агрил, поливат се и окопават на ръка (кръста да ти е як Wink ). После оранжериите почиват.
Краставици гледам в двора след салати и спанак през зимата. Досега винаги слагахме домати в двора, само м.г. не заради тутата. Може това лято да се прежаля и да сложа, но не знам как ще ги опазим. Едно е сигурно, няма да бързам с разсада.

Случайно разбрах, че Амитица са си изтеглили всички препарати от агроаптеките...това е много странно?!

Ако не искате да пикирате си вземете тарелки с гнезда, но не много големи. Аз знам, че една семка не се слага в голяма кофичка. Почва се от разсад на земята, или в кутии от сладолед, или в малки щайгички с найлон отдолу и после се пикира като се минава от малка в по-голяма и още по-голяма кофичка, ако трябва. Свързано е с правилното развитие на кореновата система.

Скоро моя любим украинец пак беше качил клипове за пикиране...ето един клип от последните му:
https://www.youtube.com/watch?v=ogoShIHuQN4
Този образ е доста адекватен. Иначе и аз съм стигнала до извода, че много клипове за свръх чудотворни методи за поникване, избавяне от плевели и др.под. са пълна заблуда и фантасмагория...еле пък да се отървеш от троскота...
След повече от 2 г. гледане на кокошки мога смело да твърдя, че те са единственият спасител от плевели, стига да могат зимата да ходят навсякъде и да кълват на воля.

Ние рътим в памучно парцалче или директно в течност - смесвам биотор от ЧКЧ и вода и кисна в тази смес. Вярвам в силата на ЧКЧ-то Simple Smile

За ягоди има хубаво здраво двугодишно фолио с дупки. Миналото лято сложихме две редчета в най-големите жеги и засега се държи добре.
Много съм доволна и от фолиото на краставиците. След като го махнах есента много плевели бяха изчезнали и салатките на същото място растяха чисти от плевел...

Цитат
А моите охлюви всичко обичат. Да се гушат в слама обичат, да ги задушавам в найлон обичат, изобщо понякога си мисля, че тази градина за охлювите съм я направила 🤣
тити, направи си ферма за охлюви Wink

Семена ще купувам вече само от една агроптека и то професионални. Никакви малки опаковки повече.

И в крайна сметка най-успешната ми култура миналия сезон е невена. От паднали семенца лятото и слуайно поникнал разсад още гледам на терасата в града страхотен невен. Simple Smile Simple Smile

# 654
Малко опити за присадки Simple Smile
Череши върху диви вишни
Круша върху дюля и ябълка
20тина присадки успя да "заложи" ММ, да видим ще се хване ли нещо Simple Smile

Nothinger и аз искам кокошки...
Ще ги гледам в такъв дворец Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 655
Като казваш дюля се сетих, че децата извадиха отнякъде стар компот от дюля и съжалих, че не посадихме тази есен. Няма такъв аромат. Стискам палци да се прихване всичко.
Аз рътих миналата година. На навлажнен тензух слагах семената от краставици, дини, и после го сгъвах в найлонова торбичка и държах на телесна температура в дрехите си Simple Smile, съвсем по бабешки. Може би упражнението си заслужава, ако човек се съмнява в семената или много бърза.
Много ме засърбяха ръцете днес, но съм се зарекла да не бързам тази година. Само си въртя пакетчетата семена в ръцете засега Simple Smile.

# 656
Като казваш дюля се сетих, че децата извадиха отнякъде стар компот от дюля и съжалих, че не посадихме тази есен. Няма такъв аромат. Стискам палци да се прихване всичко.
То има 4 големи дюли Simple Smile Компотите и сладкото е чудесно!
Зорът е да си хвана крушки Simple Smile Simple Smile имам и две фиданки крушови...
Като дете мечтата ми беше да имам крушова градина Simple Smile Simple Smile Simple Smile хахахаха Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 657
Духи Пухи, пожелавам ти да сбъднеш детската си мечта.

# 658
  • София
Духи успех, с толкова присадки със сигурност ще има хванали се!
Аз тази година със сигурност ще си взема кокошки. Даже мислех този уикенд, че нямам търпение, но съм карантина и ще се отложи.
От едно място близо до Пз се канех и миналата година, сега явно ги разпродава, та направо по-големи ще си взема да снасят и да не им се притеснявам как ще оцелеят. Планирам да комбинирам взимането на фрезата от Духи, за която покупка ми съдейства, предоставянето и на разсад ягоди, както и покупката на кокошки Simple Smile
Много ми допада идеята за пускането на кокошките да кълват навън, но освен в зеленчуковата градинка със сигурност ще преминат и на полянката, а там тревата си я искам. Много е дълга площа за да заградя лесно с мрежа, може единствено от кокошарника да ги пускам в оранжерията, пак е нещо. Хем ще почистят хем ще наторят за пролетта Simple Smile

# 659
А те (кокошките) прибират ли се сами да не измръзнат в затвореното или трябва някой да ги събира 🙄
Май трябва да се позаселим на село и тогава добитък 🙄
Айла, чакам те 😍

Общи условия

Активация на акаунт