Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са оптималните срокове за засаждане на различни зеленчуци в България?
Какви са оптималните температурни условия за отглеждане на разсад от ранни зеленчуци?
Какви хомеопатични лекарства се използват за лечение на проблеми с растенията?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са оптималните срокове за засаждане на различни зеленчуци в България?
В зависимост от месеца, различните зеленчуци имат оптимални срокове за засаждане. Например, през март се препоръчва да се засаждат моркови, магданоз, репички, грах, салата, спанак и копър; също така арпаджик, летнен чесън и лук рязан. За април се засаждат летни репички, тиквички, тикви , пъпеши , дини , домати , захар царевица , киселец и копър. За май се засаждат краставици, фасул, захар царевица и копър. Тези срокове са приблизителни и могат да варират в зависимост от климатичните условия.
-
Какви са оптималните температурни условия за отглеждане на разсад от ранни зеленчуци?
Оптималните температурни условия за отглеждане на разсад от ранни зеленчуци варират в зависимост от вида. Доматите изискват 18-20°C преди пикиране, 13-14°C след пикиране и 18-20°C при слънчево време, 12-18°C при облачно време и 10-12°C през нощта. Пиперът, патладжанът и краставиците се нуждаят от по-високи температури: 22-24°C преди пикиране, 17-18°C след пикиране и 23-25°C при слънчево време, 18-22°C при облачно време и 16 -18°C през нощта. Зелето и салатите се развиват добре при температури с 3-4 градуса по-ниски от тези на доматите. Температурите след пикиране обикновено се наблюдават за период от 7 до 12 дни, като стойностите могат да варират в зависимост от конкретния зеленчук.
-
Какви хомеопатични лекарства се използват за лечение на проблеми с растенията?
Сред хомеопатичните лекарства за лечение на растения са Aconiтуm C30 при щети от студ, Arnica C30 / C200 при щети от градушка, Belladonnа C30 за стимулиране на растежа в студен климат и глинеста почва, Bombax D6 срещу гъсеници, Calendula за насърчаване на растежа , Camphora C30 срещу мравки и земни бълхи, Carbo vegetabilis C30 при кафяво гниене по доматите и други. Тези хомеопатични лекарства се използват за справяне с различни проблеми в градинарството.
-
Какви са някои методи за борба с миризливките и колорадските бръмбари в градината?
-
Как мога ефективно да се отърва от голите охлюви в градината си?

, даже четене на телефона не ме изкушаваше. Имам да докладвам за някои мои опити от това лято, но засега ще кажа само, че ако някой иска успешна реколта от нещо без особени грижи, то това нещо е тиквата. Ще докладвам за тиквения експеримент по-късно.

Като стана дума за краставици, да спомена как онзи ден ядохме една беше половината суперсладка половината супергорчива, ама сладката част се беше надула повече и вътре имаше семенца, а другата не беше дорасла, мутант такъв станал. Има още няколко останали, вече мисля да ги пробвам от двата края преди да ги нарежа в салатата
От тази година съм много доволна че два месеца изкарахме на домашна шопска салата, не съм очаквала че ситните доматени бонбонки ще са достатъчни за целта, ама на. Едрите обаче ми липсват защото сега няма да има достатъчно зелени домати за готвене!