(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

  • 41 710
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
  • Русе
  • Мнения: 386
Наистина в Русе толкова слаба зима не помня аз. Завиждам ви на снега!

# 481
  • Мнения: 20 021
Правих чипс от кейл и съм във възторг. Определено ще сея.
Има ли нещо, което трябва да гледам при избора на сорт?

# 482
  • Мнения: 22 084
И на мен ми е интересно за кейла. Помня, че имаше потребители, които гледаха - има ли някакви тънки моменти в отглеждането.

# 483
  • София
  • Мнения: 12 900
Аз си поръчах точно един корен, насадих го, никакви грижи, беше накрая на двора и рядко го и поливах. Наскоро преди да почне студа и снега пусках снимки колко добре изглежда. Децата много го харесаха на чипс и също мисля да правя разсад  и да гледам повече тази година.

# 484
  • Мнения: 12 914
Аз си поръчах точно един корен, насадих го, никакви грижи, беше накрая на двора и рядко го и поливах. Наскоро преди да почне студа и снега пусках снимки колко добре изглежда. Децата много го харесаха на чипс и също мисля да правя разсад  и да гледам повече тази година.
От къде го поръча Simple Smile И аз да си викна едно такова. Поне изглежда добре зелено Simple Smile Даже и да не искат да го ядат домашните Simple Smile Simple Smile

# 485
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
В лидъл продаваха преди 2-3 седмици, взех за проба. Чипса се хареса. Имахме на гости едни младежи от Холандия, правиха ни някаква типична тяхна гозба с кейл. И това се хареса.
Вече съм купила два вида семенца и ще се сее. За сега не ми е ясно кога трябва, ама ще експериментирам

# 486
  • София
  • Мнения: 12 900
Аз си поръчах точно един корен, насадих го, никакви грижи, беше накрая на двора и рядко го и поливах. Наскоро преди да почне студа и снега пусках снимки колко добре изглежда. Децата много го харесаха на чипс и също мисля да правя разсад  и да гледам повече тази година.
От къде го поръча Simple Smile И аз да си викна едно такова. Поне изглежда добре зелено Simple Smile Даже и да не искат да го ядат домашните Simple Smile Simple Smile
От градина солей или от форум хоби кафе, там поръчката към производителката. Но тази година съм решила аз да си направя разсад, ако имам и е станал докато се домъкна, ще ти донеса Simple Smile

# 487
  • Мнения: 1 470
А някой гледал ли е лук от семе, а не от арпаджик? Слага ли се за разсад?

# 488
  • София
  • Мнения: 5 350
Кейл
Къдрави и зелени сортове харесвам, а не като магарешки уши.
С чипса много сол отива, отказах се. А и бързо трябва да се яде, за да не се овляжни.
Вредители: зелева бълха и въшки . Ръся с пепел.

Моите са вкусни само напролет, после стават жилави и за салата не ги щем.
За готвене питайте valeriq Simple Smile
Тя готви успешно кейл,  за много хора при това Simple Smile Моят не става толкова едър, че да набера една торба, да измия от пепелта и да имам нерви след това да го сготвя.

# 489
  • София
  • Мнения: 12 900
Моят един нищожен корен кейл е до оградата с комшията и до него имаше манголд.
Манголда там поне целият го изядоха охлювите, но кейла няма нито едно нахапано листо и не е имал никакви въшки. От един корен раздавах в началото на приятелки, а после като откриха как да го ядат като чипс вече берях за нас с децата. Мисля ако ми се получи разсада да го насадя на предна линия пред розите, така или иначе изглежда симпатично и зелено Simple Smile

# 490
  • Мнения: 7 305
И аз ще сея кейл за първи път. Сега си избирам сорт по външен вид Blush Сигурно ще нахраня въшките с него, но поне да ми е красиво в градината. Май Добри беше показвала един червен хубавец.

# 491
  • Добрич
  • Мнения: 1 184
Някой отглеждал ли е папуда?

 Не, но ми стана любопитно какво е Blush и прочетох за нея. Даже младите листа се ползвали за готвене. Знаеш ли как е на вкус, боб си е, нали?
Не съм влизала скоро в темата, та чак сега отговарям.
Сея вече няколко години. Взех си семето от Турция. Отглежда се като обикновения боб. Сея директно в земята около 1-6 май. На вкус е нещо средно между боб и леща. Вари се бързо и водата става кафява , като на лещата.

# 492
  • София
  • Мнения: 5 350
mpetkova, много се радвам, че се включи като човек с опит! Имам доста въпроси: добивът като на боб пешак ли е? Като брой семена или като тегло (нали са доста дребнички семената)?
Дружно ли зрее? Наскубваш всичко и оставяш да съхне?
Ти защо я отглеждаш  - заради вкуса, защото търпи засушаване или пък защото няма много вредители?
Лещата се гледа като житни, на блок, с техника. Папудата я заглеждам за няколко лехи.

Хора, птичките пеят, пролет иде!  Стягайте ножиците за овошките, само семена са ви в главите Simple Smile
Аз вече имам строг, контролиращ ме закон - сеенето за разсад започвам на 8-ми март Simple Smile

# 493
  • sofia
  • Мнения: 9 255
А някой гледал ли е лук от семе, а не от арпаджик? Слага ли се за разсад?
Свекърва ми. Прави следното: сее го късна есен и го покрива с найлон. Ранна пролет тръгва и найлона го оформя като мини парник. Отвива, завива, според времето. Като стане вече ок.15 см. скубе и го пресажда на лехи да си прави глави.
Може и рано пролетта да се насее.

# 494
  • Добрич
  • Мнения: 1 184
mpetkova, много се радвам, че се включи като човек с опит! Имам доста въпроси: добивът като на боб пешак ли е? Като брой семена или като тегло (нали са доста дребнички семената)?
Дружно ли зрее? Наскубваш всичко и оставяш да съхне?
Ти защо я отглеждаш  - заради вкуса, защото търпи засушаване или пък защото няма много вредители?
Лещата се гледа като житни, на блок, с техника. Папудата я заглеждам за няколко лехи.

А, чак много опит нямам. Сея за лична консумация и удоволствие. Взех семето с носталгия, защото баба ми сееше  едно нещо , на което казваше боб-леща. Бяха дребни , кръгли , шарени бобчета, предимно кафеникави. Но не успях да намеря такива смена. Беше много вкусно.
В Турция питах в магазинчето за семена и продавача, който беше български изселник, ми предложи това за заместител. Няма да си кривя душата, не е същото, като бабиното.. Но си го сея за кеф. не е кой знае какво.
Относно отглеждането-зрее наведнъж. Скубе се , когато шушулките изсъхнат. Семената са дребнички, кръглички.  Прави дълги шушулки. Аз сея малко 2-3 редчета, само за нас и за семе за следващата година.

Общи условия

Активация на акаунт