(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 714
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Тази година не ми стигна сушеният домашен червен пипер.
Какъв сорт ползва за сушене?
Бях си купила пипер селски за сушене, но тъй като не бяха много коренчета, накрая изсуших и други червени чушки в дехидратора, след което ги смлях. Може и да е имало разлика, но не съм я открила. Догодина мисля да се пробвам да ги нанижа и да ги суша така.

# 466
Не съм веща по темата, знам просто от обща култура😏, че за сушене се гледа сорт гороглед.

# 467
Защо го няма онзи емотикон дето човечето си блъскаше главата в земята, за да изразя възхищение от великолепни реколти и неуморното им превръщане в какви ли не домакински хубавини Hands Plus1 Hands Plus1
Сега ми хрумна да си направя домашен лют пипер, иначе замразявам нарязани люти чушки и само се прехвърля кутията из фризера Rolling Eyes Имах един останал "гердан" от най-последната реколта недорасляци преди зимата, но като ги прехвърлих в кухнята и са се поовлажнили, чопърчето не ги мели и сега ги сложих на котлона да се поизсушат в тиганче. Смелих ги само наедро, бях забравила как се кашля от печени чушлета, обаче нещо ме човъркаше гърлото и от това веднага ми мина Satisfied 
Скрит текст:
За чушки мисля че е достатъчно земята да е добра, така сме гледали на вила някога, без допълнителни наливки, поливки, прибавки. Всъщност всичко така беше у нас и едни огромни домати растяха също, само на вода. Сега сме на кофти почва и добавяме тор 4:4:8, и водорасли, но сладките чушки пак са мизерни,  домати все пак стават.

Днес сложихме лука, ММ чете някаква статия че се слагали по-нагъсто и така ги набучкахме. После той им хвърли подобрител, 7:7:7 Според мен не беше необходимо въобще, защото почвата е от субстрат, но понеже са се събрали повече неизползвани кутии и той е решил да ги вкарва в употреба, че аз се уфлянквам. Аз предпочитах да се вземе нещо специално предназначено за зеленчук, това е малко по-общо за всякакви цели, а не ми се ще да ядем нитрати, но пише че можело и за плод-зеленчук. Не сме ги поляли, чака се дъжд тази седмица, може би. В момента чуденката е дали да ги завием с тензухче, да им е топло, особено нощем Thinking

# 468
  • Бургас
Аз знам, че горогледът се използва за червен пипер, а чушките за сушене / и после за готвене/ е добре ако са по-тънкостенни, за да изсъхнат по-лесно. В Софийско  и из вътрешността на страната ще се получи сушенето на връзка, но край морето....обречена работа. А когато съм купувала от магазина сушени чушки, половината са накъсани.

# 469
Браво на вас, моя арпаджик още си седи непосят. Причината 😁

И чесъна също.

# 470
  • София
Ох ще взема да си пусна един ден отпуска и да наслагам и аз семената Simple Smile
Мерси, че ми напомняте за лука и други неща. При нас последните дни си вали сняг , но от другата седмица го дават да се стопли.
Люти чушки имам и аз смлени на едро както и на фино, но освен за марината на месо по малко почти не ги ползвам. Мъжът ми ползва пукани люти чушки от буркан.

# 471
За сушене търсете сорт "селска чушка\пипер".
Чушки - люти и нелюти, - съм сушила в дехидрататор на ниска температура или само на вентилатор. След това могат да се смелят за млян червен пипер, могат и да се оставят цели, според желанието.

# 472
  • В един копнеж!
Добър вечер.
Какво трябва да е това!? Самопосявка е и е обхванало на около 6кв.м.
Карах моя мъж да го пробва. Joy Каза, че е безвкусно, диво.

# 473
  • Русе
Не знам  какво е ( може би салата или невен), но много се смях как сте накарали мъжът си да го пробва..😀😀😀😀

# 474
Да не е глухарче?

# 475
Много се извинявам...армериа, благодаря....спала съм докато съм писала.  Горогледът е за сушене за червен пипер.

# 476
  • Бургас
Не знам  какво е ( може би салата или невен), но много се смях как сте накарали мъжът си да го пробва..😀😀😀😀
И аз се сетих за мъжа, чиито две жени починали, защото яли гъби. А третата умряла, защото не искала да яде гъби.
Аз сложих по около 20 семки от домати Алено сърце, Розово сърце и Розор дар. Всеки вид в малка чинийка от сладко, с малко вода. Ще ги посея в едно сандъче, дано не ги смеся. Ще са за оранжерията, но тук ни затисна огромен сняг.
Скрит текст:
Снегорин минава всяка сутрин, върти на площада и толкова. Колата стои затрупана, както и цялата улица. Имаме храна, дърва , вода, книги, интернет и  ток, който често спира и нощем се събуждаме от запалени лампи. На кучетата им е добре- нощем четат на топло. Издържаме на обсада, само да сме здрави.
Някоя от вас сяла ли е Хасковски сорт домати? Четох хубави неща, директен стар сорт.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 12:44 от armeria

# 477
  • Русе
Къде го тоя сняг? В Русе трошичка сняг не виждам, а ми се иска. Виж ММ не ще и да чуе, че трябва с лопатата да действа.
Хасковкия една година го сяхме, едър, вкусен, но като цяло малко бройка доматки. Но това май важи за всички по- едри сортове.

# 478
Лайв от нашето баирче Stuck Out Tongue Winking Eye

# 479
cvete7575, то и във Варна няма сняг, ама на 20км от града си има. 😁

Общи условия

Активация на акаунт