(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 677
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Русе
Супер сте! Много благодаря Simple Smile

# 571
Не помня кой ме запали м.г., но насях грах рано рано и измръзна (или млечаса) в почвата. Купих и сях второ пакетче семена, изникна, бях взела нискостъблен сорт. Същото се случи и с аспержовия боб - първото сеене измръзна, второто поникна много бавно.
Затова тази година няма да слагам от тях. Мисля повечко зелен фасул да сея.
И може да се повтаярм, но тези Т по 15-19 С ще объркат пак работата...април пак ще е мразовит...

# 572
Седем вида семена на домати снощи засадихме - чери микс, 3вида консервни и 3 салатни.
Чушките нещо не ми никнат и ги прибрах в стаята, че остъклената тераса явно не им е достатъчно топла...
Малко да се покажат и пак ще ги извадя, че го дават и топло.
Направихме присадки на 3 диви вишни.
Утре ще пробваме круша върху дюля.
Мноооого дървета успяхме да окастрим, ама е толкова кално, че клоните друг път ще ги извлачвам...
Ще ми се някаква клонотрошачка да вземем, имате ли опит с нещо, което да върши работа?

# 573
Грах, марули, репички, моркови сяхме днес  и агривело им сложихме да ги пази да видим дали ще има ефект.

# 574
Утре ще сея разсад и аз. Домати, цветя, грах, още люти чушчици - не че ги ядем, но са красиви.

Нали мога да засея сега спанак и манголд?

Духи, щом имате много дървета, горещо ти препоръчвам да изберете по-качествена клонотрошачка.
Ние имаме една стара най-обикновена, справя се с клони до един пръст дебелина, с по-дебелите си е мъка. Дъвче, засядат, напоследък изобщо не я вадим. По-бързо ми е да ги нарежа с ножицата, но ние имаме малко клони.
Не мога да препоръчам марка, не знам кои са добри, но вероятно и по цената ще си личи.
А натрошените клони са супер за мулчиране!

# 575
  • Русе
Идеално време е за спанака. Колкото можеш по-рано го слагай. Аз също предпочитам пролетно време да се слагат тези култури. Например баба ми беше сложила есента семената, с цел само да поникне до 2-3то листо спанака и да се затисне под снега. Е да ама сняг нямаше, той израстна до ниво, в което можеше да се бере, после удари сух студ минус 10 и половината спанак измръзна. Уж зимно растение уж така ама си обгоря от студа и сега избива наново от средичката, но си личи, че корените са стари и няма да направи много листа докато започне да прави цвят. Общо взето провал.
Миналата година го сложих по това време, даже по-късно и стана перфектен едър спанак.

Иначе да ви покажа каква цигания направих с градинските посеви, но баба ми си има една непослушна писа, която живее вътре, но ходи до тоалетна в двора и естествено отива винаги, където е засадено нещо и рови не на едно място, а навсякъде. Хаха. И понеже не ни се дават пари за допълнителни покривала или конструкции и измислих ей такива неща. Цирк ама временно колкото да поникнат без да ги е разровила.
Тук са морковите.

Тук репичките

Грахът.

И ето я беладжийката…😀

След около месец ще направя още репички, да има за Гергьовден. А по-нататък и още моркови…да има за лятото.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 21:23 от Nikolayy5

# 576
И аз ще правя някаква подобна конструкция тази година. Моите разсади ги разравят синигери и косове, много са упорити. Миналата година ровичкаха всеки ден, докато не заградих саксиите.
Даже луковиците на фрезия ми бяха извадили от саксиите и разпиляли по двора. Не бяха накълвани, така и не разбрах с каква цел го правят.

# 577
  • София
Духи, ако имаш възможност да провериш в моите постове съм писала модел и марка на машина за клони,  записах ги за вас от жена с много отрицателен опит от предишните й машини и голям двор, много е доволна от последната. Имаше е някакво специално качество, което не помня. Тя мулчира всичко сега трошляка, силно препоръчва всеки да си има такава машина.  Покрива и пътеки, и насаждения. Аз за съжаление не планирам такава покупка.

# 578
Грах, марули, репички, моркови сяхме днес  и агривело им сложихме да ги пази да видим дали ще има ефект.
Има, има. Ние миналата година завихме граха и картофите и имаше полза. Картофите отвихме, а граха не и мина един студ, които съсипа картофите, а на граха му нямаше нищо.

# 579
Грах, марули, репички, моркови сяхме днес  и агривело им сложихме да ги пази да видим дали ще има ефект.
Има, има. Ние миналата година завихме граха и картофите и имаше полза. Картофите отвихме, а граха не и мина един студ, които съсипа картофите, а на граха му нямаше нищо.
Тя идеята е да ги пазя от врабците, поне 200 бр живеят в двора и тозина съседите, вчера видях и гарвани, бяха се пренесли някъде миналата година, но пак са ги прогонили към нас. Положението е като при Phloxx, смеем се със съседа засади ягоди всяко коренче с ботушите затъпка и после ги събира из градината...

# 580
  • София
Почва да се развижва темичката Simple Smile
Вчера не успяхме да отидем до село, днес вече прехвърчаше сняг.
Все пак отскочихме, но беше много кално и студено. Засадих много малко балучка и чесън навън , ако нещо стане за зелено, но земята под 5-10 см е все още замръзнала, а на част от нея си има и сняг.
Иначе напредвам с разсада. Тези дни сложих домати  - ръгби, идеал, оранжево биволско сърце, сърцето на албенга, тайко, блек чери, сан марцано, домашно биволско сърце - тези са пробвани от миналата година имах все още семена от тях. Нови тази година са - индиго чери, червено чери Мила, червен градински  - директен, паулина - червен ранен, хибрид, меделина - червен директен. Имам още доста семена от хоби семена, повечето не ми допадаха от миналата година, но има един, два, които може би ще пробвам. Горните са като се ограничавам тази година. Твърдо съм решила като пикирам, да пикирам краен брой и останалите да ги изхвърля, а не да ми е жал и всичко поникнало да пикирам.
Сложих и физалис, маруля, кейл зелен и ред пърпъл, пак чой. Отделно малко броколи, карфиол, романеско, алабаш - тези не съм ги садила досега, ще видя дали нещо ще излезе.
На село има цъфнали кокичета, само те ме радваха. Кейла, които мислех че е измръзнал, днес ми се струваше ок. В оранжерията малките манголдчета са живи, но големите корени от есента са измръзнали, отделно е изсъхнала много земята вътре. При следващото ходене мисля да пробвам и аз с репички. Навън спакана  есенният си е добре, аз поредна година пък така го садя и съм много доволна. Тази мисля и пролетта да насея, но определено при първото затопляне есенният става, като дори вече съм брала при предишните топли месеци.
Забравих и да спомена за едно откритие. Като почнах с разсада и смесването на почвите, отново ръцете и ноктите ми станаха на нищо. А с градински ръкавици не ми е удобно. Имах под ръка от ръкавиците от лидл за почистване на баня и реших да пробвам с тях, като очаквах да се скъсат много бързо. Оказаха се изключително издръжливи и съм много доволна и спокойно работя с тях.
Кокичетата
Скрит текст:
Ръкавиците, Л размер са и са големи, но ги бях взимала за половинката. Утре ще си взема М размер за мен.
Скрит текст:
Семена ръгби от две пакетчета, дано като миналата година почти всичко да поникне и да не ми се налага да купувам нови.
Скрит текст:

# 581
  • София
За пикирането не вярвам да ти се получи, Айла Simple Smile))
И аз съм така, прореждам най-слабите, после пак, а накрая като останат само силни и ми се свиди и пикирам всички...
Стискам ти палци!

# 582
  • В един копнеж!
Между агривело и агрол има ли разлика на тъканта!?
Зняех агрол-а, бях се насочила към него, а сега говорите за агривело.
Иначе, петък-събота посях репички, цвекло, магданоза, морковите.
Садя, но не зная какво правя.Ще е проба-грешка години напред.
Изрязахме няколко от дърветата-круша, сливи, ябълки, дюла. Напръскахме.
Посях си и саксийна ягода, жълта.  За експеримента. Тя, обаче, ми е в мини оранжерията, вътре в стаята, на температура. Очаквам утре като се прибера от работа, мистър котка да е вдигнала капака и да е изровил всичко.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 20:09 от Еnchantress

# 583
  • София
https://e-zdravey.com/bg/saveti-kak-da-ogranichim-kotkata-ot-zab … orii-v-gradinata/
Тук намерих доста варианти за котки:)
Абракадабра, грах, расти!

# 584
  • Русе
Колко много сте свършили, браво! Ние едвам една кайсия оформихме,  ама така, че я има плод тази година, я не. След това 2 часа ве може да разчистим клоните, че нали сме спестовни,  всичко за парното.
 Какво ще кажете за моята идея..в оранжерията,  3 на 6м, слагам един ред картофи, завивам с агривело, вадя май, слагам доматки...🤔🤔

Общи условия

Активация на акаунт