Студенти в Нидерландия - 11

• 71 105
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Здравейте!Четох много из темите назад,разговарях с много познати   и като майка на бъдеща студентка в Нидерландия си задавам следните въпроси:
-Добро ли е всъщност образованието там или е просто мода и един от малкото варианти за по изгодно образование в ЕС след като UK стана непосилно за повечето българи?Доколкото разбирам в академичните университети се самообучаваш. Преподаване нама, само нахвърляне. Всичко е едно препускане .Консултациите са от по стари студенти които не ти обръщат до там внимание.Няма затвърждаванв,няма практика.
-чета статистики, че студентите там не успяват да завършат в рамките на теоретичната си продължителност ,а +о/о 3 год след това
-изключително трудното намиране на квартира за източно европейците, особено ако не знаеш холандски/чувам че драстично поскъпват поради големия наплив в момента/
-реализацията?Повечето дечица на мои познати се прибраха след завършаване в БГ,защото нам не успяха  ,отново трябва да знаеш езика им и е пречка че си източно европеец и ИСКАТ СТАЖ, който акад.унивррситети нямат.
Останала съм с наблюдението, че голяма част от този тип информация е дошла от провалили се там студенти. Или от техните родители. И не важи само за такива от Нидерландия.
Буквално преди 3-4 дена на едни съседи синът, завърнал се след няколко неуспешни опти да вземе поне един изпит в Дания, разказваше наляво и надясно колко били назад с обучението там и колко скапано било образованието им. Как му писнало от тея нещастници и видите ли, само и единствено затова се е върнал тук.
Така и не мога да разбера тази любима българска черта вечно другите да са ни виновни за собственият ни неуспех и  провал.
Няма да седна да защитавам образованието в Нидерландия. Не мисля, че точно те имат нужда от това. Най-малкото въпросната статистика, че не могат да завършат в рамките на теоретичната продължителност, би трябвало да е всичко друго, но не и негативна. Това само по себе си, означава, че никак не е лесно да се стане висшист. Само с много труд и упоритост.
Е, в България става всичко. Дори и без никаква продължителност, ако имаш нужните средства и/или хора.

Има си световни класации. Всеки гледа и преценява.

# 271
И аз се допитвам до класациите.
Що се отнася до това, че не се преподава, че всяко дете си учи само, ... еми тук в темата имаше една потребителка, която сподели подобно разочарование. Очакванията й се различават от действителността. Нека се включи да разкаже по-подробно за това негативно изживяване.
Да, за нас Нидерландия беше избор поради невъзможност за UK. Да, много студенти отидоха там по тази причина. Ако нямаше брекзит нямаше да е така.
Но ние не съжаляваме вече за избора. Най-малкото няма да завърши с дългове  Wink
И квартирите са следствие от брекзит. Нидерландците сами си го казват, че не са подготвени за този наплив. И приемът ще стане по-селекривен на повече места.
Не е мода, по-скоро финансова е причината. И мисля, че е за добро!

# 272
Здравейте!Четох много из темите назад,разговарях с много познати   и като майка на бъдеща студентка в Нидерландия си задавам следните въпроси:
-Добро ли е всъщност образованието там или е просто мода и един от малкото варианти за по изгодно образование в ЕС след като UK стана непосилно за повечето българи?Доколкото разбирам в академичните университети се самообучаваш. Преподаване нама, само нахвърляне. Всичко е едно препускане .Консултациите са от по стари студенти които не ти обръщат до там внимание.Няма затвърждаванв,няма практика.
-чета статистики, че студентите там не успяват да завършат в рамките на теоретичната си продължителност ,а +о/о 3 год след това
-изключително трудното намиране на квартира за източно европейците, особено ако не знаеш холандски/чувам че драстично поскъпват поради големия наплив в момента/
-реализацията?Повечето дечица на мои познати се прибраха след завършаване в БГ,защото нам не успяха  ,отново трябва да знаеш езика им и е пречка че си източно европеец и ИСКАТ СТАЖ, който акад.унивррситети нямат.
Здравейте! Синът ми учи в академичен/ изследователски университет и не бих казала, че се самообучава. Има лекции всеки ден, по много часове. Пише домашни непрекъснато и казва, че натоварването му е нетипично много. Обрат на връзка и консултации получава от преподавателите си, а не от студенти. Трудно му е, но е доволен и се старае.
Оставам с впечатление, че моделите на преподаване са строго специфични за отделните университети, дори- специалности и предмети.
В крайна сметка е важно очакванията на всеки студент са не бъдат разочаровани. Търсете конкретна информация за университет и програма.

# 273
Синът ми е в академичен университет. Има лекции, домашни, упражнения или както се казва там.
Дори се наложи да си премести датата за връщане, защото до последно преди Коледа има лекции и един изпит.
Има проекти по които работи сам или в група от други състуденти, след което ги предстявят, но това е напълно нормално.
Относно работата, ако се прибере в България, още по-добре.

# 274
Гарантирана квартира за бъдещи студенти в 5-6 града в Нидерландия
Проблемът с квартирите е огромен. Но на много места има трикове, които ние не познаваме.
Няколко пъти сме споменавали SSHhttps://www.sshxl.nl/en те имат 2 вида настаняване. Вижте градове, стаи и прогнозно чакане в скрития текст.:
Скрит текст:
Rotterdam
•   ±1500 стаи, от тях  800 обзаведени за краткосрочен престой
•   прогнозно  >10 месеца след регистрация, за да получите стая
Utrecht
•   ±13.000 стаи, 900 за краткосрочен престой
•   Поне 24 месеца регистрация
Zwolle
•   ±1000 стаи, от тях  170 обзаведени за краткосрочен престой
•   прогнозно  >6 месеца
Tilburg
•   ±700 стаи, от тях  250 обзаведени за краткосрочен престой
•   Поне   >12 месеца
Amersfoort
•   ±300 стаи – само дългосрочно, прогнозно  >14 месеца след регистрация, за да получите стая
Groningen
•   1300 стаи – само за краткосрочен престой
общежития обзаведени стаи за краткосрочно настаняване от 5 до 12 месеца,  -т.е. за първата година в темата няколко потребители са писали. Важно: кандидатствайте рано (още на условен прием), защото стаите се запълват по реда на заявките. Грьонинген е само краткосрочно. Няма такса.
- Дългосрочно настаняване в необзаведени стаи. Има еднократна такса за регистрация от 20 евро - може да се внесе предварително, след навършване на 16 години. После се чака, за да излезе реда за стая (от 6 месеца в Зволе до 24 в Утрехт). Самото наемане на стая също е необичйно за нас - избираш до 10 стаи във всеки момент, но трябва да те изберат съквартирантите . Първите 20 деца от опашката  получават покана за посещение на място или онлайн. Гарантирано настаняване при поне 20 отказа за 3 месеца, ви дават стая по техен избор.

Двете настанявания могат да се комбинират - за първата година в общежитие и след това дългосрочно, ако сте платили навреме таксата. 

За мамите на 10, 11 и 12 клас - бих платила 20 евро, ако детето мисли да кандидатства в някой от тези 5 града, ще си спестя много нерви след това. Единственият риск е да загубите тези 20 евро, ако детето отиде да учи на друго място.

# 275
Извинявам се но ми е интересно около каква сума възлиза живота на студент в Нидерландия

# 276
  • В офиса
Тарантула, и аз ще Ви кажа да видите класациите на университетите и да прецените. Иначе имаше период, когато и аз мислех като Вас.
Иво Димитров, ние превеждаме по 450Е за месец, а квартирата е 430Е. Със сигурност има доста по-скъпи квартири, т.е. по-скоро това е около долната граница. За парите не месец не знам къде в диапазона сме.

# 277
  • София
Само да внеса уточнение по темата от личен опит.
Ние сме от тези с регистрация от 2017г., когато е в 11клас. Първата година участвахме в букването на стая за 12месеца и успяяхме. Стаите свършиха след 1мин и 26 сек.-тоест имахме бърз нет, реакциии+ доза късмет.
За втората година през SSH - никакъв шанс. Чак  миналата година се класирахме в първите 10, но въпреки, че стигнахме до интервю-не ни избираха повече от 20 пъти....не мислете, че това гарантира нещо. Става въпрос за Утрехт.
Първата година рискувахме да букнем и платим за стая през май, а окончателен прием получихме юни. Заплащат се 2 наема-първи и последен и ако не ви приемат, ви се връща само единия.

Гарантирана квартира за бъдещи студенти в 5-6 града в Нидерландия
Проблемът с квартирите е огромен. Но на много места има трикове, които ние не познаваме.
Няколко пъти сме споменавали SSH,  https://www.sshxl.nl/en те имат 2 вида настаняване. Вижте градове, стаи и прогнозно чакане в скрития текст.:
Скрит текст:
Rotterdam
•   ±1500 стаи, от тях  800 обзаведени за краткосрочен престой
•   прогнозно  >10 месеца след регистрация, за да получите стая
Utrecht
•   ±13.000 стаи, 900 за краткосрочен престой
•   Поне 24 месеца регистрация
Zwolle
•   ±1000 стаи, от тях  170 обзаведени за краткосрочен престой
•   прогнозно  >6 месеца
Tilburg
•   ±700 стаи, от тях  250 обзаведени за краткосрочен престой
•   Поне   >12 месеца
Amersfoort
•   ±300 стаи – само дългосрочно, прогнозно  >14 месеца след регистрация, за да получите стая
Groningen
•   1300 стаи – само за краткосрочен престой
-  общежития обзаведени стаи за краткосрочно настаняване от 5 до 12 месеца,  -т.е. за първата година в темата няколко потребители са писали. Важно: кандидатствайте рано (още на условен прием), защото стаите се запълват по реда на заявките. Грьонинген е само краткосрочно. Няма такса.
- Дългосрочно настаняване в необзаведени стаи. Има еднократна такса за регистрация от 20 евро - може да се внесе предварително, след навършване на 16 години. После се чака, за да излезе реда за стая (от 6 месеца в Зволе до 24 в Утрехт). Самото наемане на стая също е необичйно за нас - избираш до 10 стаи във всеки момент, но трябва да те изберат съквартирантите . Първите 20 деца от опашката  получават покана за посещение на място или онлайн. Гарантирано настаняване при поне 20 отказа за 3 месеца, ви дават стая по техен избор.

Двете настанявания могат да се комбинират - за първата година в общежитие и след това дългосрочно, ако сте платили навреме таксата.  

За мамите на 10, 11 и 12 клас - бих платила 20 евро, ако детето мисли да кандидатства в някой от тези 5 града, ще си спестя много нерви след това. Единственият риск е да загубите тези 20 евро, ако детето отиде да учи на друго място.

Последна редакция: сб, 16 окт 2021, 15:36 от Ranick

# 278
Извинявам се но ми е интересно около каква сума възлиза живота на студент в Нидерландия
Сумата, на месец, може да варира сериозно според начина на живот и възможностите: 525 е месечният наем; 130 - здравна застраховка; 20 евро - спорт; не по-малко от 50-60 евро на седмица за храна и др битови стоки, и то ако си готвите(ако ще разчитате на хранене навън сумата ще е в порядък по-висока); джобни - за излизания с приятели, кафе; дребни подаръци по поводи; учебници, книги........виждате, че месечната издръжка е функция от много параметри.

# 279
Изобщо не разбирам полемиката за или против обучение тук или там. Вие ли се обучавате ? Младия човек няма ли си глава на раменете да направи качествен рисърч и да прецени какво иска. Има деца учещи тук, има и такива учещи навън. Лично  предпочитание
 е. Има плюсове и минуси. Не всяко дете е готово за такова преживяване. Проблемът не е в начина на обучение . И тук и там във висшето образование има голяма доза самостоятелност. Не е като в клас с класен ръководител. Навън обаче има едни трудности с които не всяко дете е готово да се нагърби. И по добре. Така спестява излишни начални разходи на родителите си и едно последващо разочарование. Както и загуба на време. Убедена съм, ученето навън не е за всеки. Дайте шанс на детето си да прецени само възможностите си. Не се намесвайте в избора му. Ако е готово за учене навън, то трябва да е готово да учи и работи едновременно, за да се издържа. Да, именно да се издържа. Приказки от рода на - изпратил съм го да учи, не да работи, може да роди само българска дебела глава.  И да , никак не е лесно. Самотно е. И е мокро. И е трудно, на моменти адски трудно. Но ако това е избора на детето ви, няма да е драма. Ще стисне зъби и ще успее. В името на собствения си избор. Желая успех на всички сега кандидатстващи. Надявам се да са наясно къде отиват и какви отговорности ще имат.

# 280

В момента в Енсхеде - квартира 370 евро, което плащаме ние, работи по 20 часа на седмица в Събуей и се самоиздържа за останалото.
Първия семестър се оправяше с 400 евро на месец за издръжка, но откакто взе да работи тази тежест отпадна от нас.
Предвидете таксата около 2000 евро годишно. За първи курс е наполовина, тази година за всички също беше наполовина. Но това се взима като решение всяка година преди старта на учебната, така че трябва да има готови едни пари.
Ако е в приложен университет - трябва да се предвидят годишно 1000-2000 евра за стажове, защото обикновено са в друг град/държава.
Пък за транспорт за прибиране по ваканции/празници....там от 100лева до 400 евро на прибиране.

# 281
  • пловдив
Здравейте, аз бях майката, която споделих, че дъщеря ми учи самостоятелно.
Стигнах до заключението, че специалността е такава и исках просто да разговарям с някоя майка с дете същата специалност Индустриален продуктов дизайн във Венло.
Моето мнение е да не спирате децата нека да опитат, сега са млади и имат време на проби и грешки, за да намерят най-доброто за тях.
Що се отнася до живота там дъщеря ми е очарована от реда и организацията.
Тази година ще изкара там, все пак имаме договор за наем и ще го плащаме.
Дори и да реши да се върне смятам, че тази година не е загубена за нея, научи се да бъде самостоятелна.
Много дълго стана, но не се месете в избора на децата, дайте си мнението, но последното решение нека е тяхно.

# 282
rnekezova, можеш ли да разкажеш по-подробно как протича обучението на дъщеря ти при такава форма на обучение? Аз не мога да си представя как сам си изграждал учебната програма. Това може да е много по-интересно и успешно обучение, но не е ли за по-напреснали в науката хора?  Това приложен университет ли е?

# 283
За разходи - 420 евро е квартирата. 300 евро на месец за всичко друго - храна, понякога градски транспорт, излизания, лични нужди. Не се е оплакала, че не й стигат, не си спомням да е искала допълнително, но ако се наложи, ще й пускаме допълнително. Веднъж в годината има - 60 евро за карта за ACLО - асоциация на спортовете в Грьонинген, може да се запишеш на каквото искаш. И веднъж годишно 60 евро членски внос към Асоциацията по полденс, който тя тренира професионално още от България. Тази година е даже помощник- треньор и таксата й ще бъде 30евро за годината.
Таксата за университета е ясна, тя е една (почти) за всички, ъя е към ДУО. Все още не работи, но се оглежда.
Здравна застраховка съм й направила от България, но в града има и студентска поликлиника, която работи с ЕЗОК.
Самолетните билети и влак плащаме ние, но те са рядкост.

# 284
И Ние сме много скромни откъм разходи. 340 € квартира, 250€ за храна и лични нужди, карта за спорт - 20€, билети за самолета-купуваме ние.
Все още ползва кредитната карта от България. На малко места не й я приемат, но за там има кеш.
За работата обаче ми е притеснено, защото се оказва, че език си трябва. Само с английски май не става. Как ще разнасяш пици на местни без да говориш езика? Сервитьор, продавач ... изисква се нидерландски. Какво може да се работи само с английски?

Общи условия

Активация на акаунт