Студенти в Нидерландия - 11

• 69 749
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте,
Дъщеря ми е 11ти клас и една от държавите, в които ще кандидатства е Нидерландия (1), втори избор (Испания). Интересите са и (за сега😄) свързани със специалности от типа на Комуникации, Медия и Култира, Филм... Има ли тук мами, чиито деца учат в NL в подобна сфера и доволни ли сте? В кои унита? Има ли тема в mg-mamma, която да е посветена специално на кандидатстването в Нидерландия, тук е повече за самото студентстване, живота, квартири и т.н. - също е безкрайно полезно, разбира се. Simple Smile Надявам се не ви досаждам с кандидатстудентски въпроси, вие имате вече натрупан ценен опит. Благодаря!
Тук разискваме всякакви въпроси свързани с учене в Холандия. Последните постове са предимно за битовизми, но това е нормално, тъй като едва сега започва кандидатствамето. Всички мами и деца са минали пред този етап и биха могли да помогнат. Разбира се, бъдещият студент трябва да си направи избора сам. Избира точно какво иска да учи - специалност. После преглежда университетите които предлагат тази специалност. След като и този избор е направен можем да дадем отзиви.
От така изброените интереси могат да се учат хиляди неща, които нямат нищо общо едно с друго. Няма как да очаквате, някой да седне да направи рисърч вместо бъдещия студент и да му представи смляната информация
Може би, ако дадете конкретни специалности и университети повече хора ще се включат
Напълно съм съгласна. Всеки има различни нагласи и очаквания.
Моят син учи Медиа и Култура в изследователски университет -  Университета в Утрехт. Подобна специалност има в Университета в Грьонинген, като там има подспециалност Филм.
Впечатленията му от предложеното обучение са много позитивни, макар като всеки млад човек, му се иска да учи повече конкретни неща и практически такива, свързани с филмопроизводство, а началото винаги е свързано с натрупване на базови знания и по-общи дисциплини. Представянето и оценяването е абсолютно на индивидуален принцип. Общи проекти, работа в екипи, проекти вместо изпит -  няма такива неща, поне до момента. Изпитите са си писмени присъствени изпити, а всяка седмица има задължителни писмени задачи, без които до изпит не си допуснат. Натоварването е над очакваното.
Слушам и чета за доста по-лежерни изисквания и практики за оценяване. Затова си направете солидно проучване и го "срещнете" с желанията си и готовността за полагане на усилия.
Препоръчвам да помислите към изследователски или приложен университет да се насочвате, защото процесът на преподаване и оценяване е много различен.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 12:51 от Kepeva

# 661
RUG, Грьонинген не е приложен университет, а специалностите, които биха били интересни (вероятно), могат да се видят тук:
https://www.rug.nl/bachelors/arts-culture-and-media/

Може да се види какво предлага и Ханзе, Грьонинген (приложен университет):
 https://www.hanze.nl/eng

# 662
Погледнете и в Maastricht university, специалност Култура и изкуства. Университетът е изследователски.

# 663
В Холандия искат ли хорариум часове на определени дисциплини
Или всеки университет сам определя това

# 664
  • София
Благодаря за отговорите. Отправната ни точка е Амстердамския университет, доста висока топка, той е номер 1 в света като рейтинг за специалност Комуникации. Там ни интересува и "Медия и Култура", но тъй като acceptance rate- a е доста ниско число (по-ниско от Харвард!), търсим и резервни варианти Simple Smile. Та, ако някой има впечатления от процеса на кандидатстване специално в UvA и може да съпостави с други алтернативи в NL за тези специалности, ще съм признателна за инфото. За UvA ни интересува например какъв резултат от дипломата е приемлив, резултатът от сертификата за английски език от значение ли е (над обявения праг е, но все пак)? Унито има специална платформа за тестване дали кандидатът е подходящ за дадена специалност- сложно ли е да се "защити" едно такова тестване, какви са въпросите (ако някой е минал по този път), CV изисква ли се, както е при американските унита?  В смисъл имат ли значение извънкласните дейности? С две думи- всичко ми е интересно по въпроса с кандидатстването и приема 😄. Може мишената да е високо, но няма лошо да си се прицелваме, пък където улучим!
Благодарна съм, че я има тази група. Много е полезно. И за битовизмите, разбира се- това безценна информация.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 21:31 от Peruanka

# 665
  • Варна

Университетът в Лайден поиска справка за хорариума по всички изучавани дисциплини за текущата година и предишните три, т.е. 9-12клас. Но той завърши по старата програма, 2001 набор е. Не бяха писали да имат някакви очаквания за конкретни дисциплини. После държа изпит.

Гледайте в сайта на конкретния университет какви са изискванията за избраната специалност.

# 666
Поискаха ни хорариума за всички изучавани дисциплини, без да са дефинирали изисквания за определени от тях.  Той е набор 2002. Доколкото разбрах на други кандидати бяха поставяли конкретни въпроси и изисквания. Очевидно, имат индивидуален подход при подбора.
Описване на извънкласни форми и занимания, както и препоръки бяхме подготвили. Ако приложиш - ок, но не е дефинитивно изискване.

# 667
Да знае някой , дали не ваксиниран , може  да лети до Холандия с антигенен бърз тест само или трябва PCR.Става въпрос за 27,01.

# 668
За неваксинирани вариантите са:
1. 24 часа преди полета антиген тест
или
2. 48 часа ореди полета пср тест.

Ред. Поправям су стария пост, за да бе стане объркване, грешката е моя, гледала съм изисквания за страни с variant of consern. Поправила съм и съм оставила верните изисквания.

Последна редакция: нд, 23 яну 2022, 22:44 от chervenokoska_2

# 669
  • Варна
За неваксинирани вариантите са:
1. 24 часа преди полета пср тест
или
2. 48 часа преди полета пср тест + 24 часа преди полета антиген тест => двата теста заедно.
Това не е вярно.
24 часа антигенен тест и 48 часа ПСР са изискванията , независимо дали си ваксиниран , преболедувал или неболедувал.
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Netherlands

# 670
И синът ми ще пътува след седмица и половина, съответно следя ред за влизане. Това, което към момента пише, е сертификат за ваксинация, за преболедуване или негативен тест (PCR до 48 часа преди излитане или антигенен до 24 часа преди излитане). Плюс здравната декларация, ако лети със самолет, която никога не ни е била нужна, но винаги сме носили, защото така пише. Поправете ме ако пропускам нещо.

"Rules for entering the Netherlands if you are coming from a high-risk country or area
You will need to show proof of vaccination, a proof of recovery (for example a Digital COVID Certificate) or a negative COVID-19 test result.
If you are travelling by air, complete a health declaration form (only when aged 12 or above).
You do not need to self-quarantine.
Do a self-test before you meet other people or go to work or school (even if you have been vaccinated).
Go to Reizentijdenscorona.nl for specific advice for your trip (in English). The travel advice tool also works if you are travelling through several countries."

https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-t … entry/from-the-eu

# 671
Синът ми си замина преди седмица, само с ПСР и декларация.

# 672
Малко особен въпрос, но при летене правят ли проблем за подправки, лекарства и вакуумирани дрехи в куфар, който отива в багажното на самолета?

Връщам се към този въпрос, понеже разбрах отговора - не правят проблем, но отварят куфарите. На два куфара, съдържащи микс от горепосочените неща, бяха сменени кодовете, а самите ключалки - отключени. Не знам заради кое точно са ги отваряли, обаче. На гишето при предаване ни казаха, че няма проблем за тези вещи.

# 673
  • Пловдив
Здравейте,
Тъй като децата ще се прибират в събота и с новите мерки ще трябва да направят и PCR. Някой може ли да сподели опит, колко струва теста в Нидерландия и тъй като утре ще ходят в Амстердам на разходка дали може там да го направят, защото изискването е до 72 часа от полета.

# 674
Treasures,
По спомен - 90 евро е ПСР
Има цени от 60 до 90 евро- зависи къде и с какъв срок разполагаш.
Не знам могат ли да си направят в Амстердам.

Общи условия

Активация на акаунт