Калориите броим и здравето ценим - тема 13

• 50 879
  • 797
  •   1
Отговори
# 465
Метаболизъм не се забавя от днес за утре. За да ти влезе в “защитен режим” организмът трябват доста продължителни калорийни лишения освен това можеш да прочетеш онлайн, има изследвания колкото иска, че не се забавлява кой знае колко в общия случай. Става въпрос често за 50-100 калории по-малко НА ДЕН. За сериозни проблеми с метаболизма се изисква здрав човек години наред да си занемарява здравето, и в общия случай си е сам виновен за проблемите. Много малко хора си имат здравословни проблеми поначало. Говориш глупости. Точно ти обясняваше да се правят коремни преси да се сваля от корема, така че не се прави на светило след като такива елементарни неща не ти бяха ясни.

1 калория е 1 калория, и това няма нищо общо с факта, че естествено потребностите на всяко тяло са различни. И във връзка с метаболизма, забавен метаболизъм значи по-нисък разход на енергия, но не противоречи на това, че се отслабва в калориен дефицит.

Аз нямам лични разбирания, просто съм достатъчно грамотна да гугълна. Знаенето на чужди езици помага, че на български е пълно с глупости. Ама за нация, която наполовина вярва в зодии и 5G  - какво да очакваш все пак.

# 466
BadKarma, бъркаш ме с друг потребител. Нищо не разбирам от коремни преси.
Отказвам се да ти обяснявам за разликата от източника на калории, виждам, че си силно облъчена и съм сигурна че след няколко десетилетия ще си на друг акъл.

# 467
Не ми обяснявай - както казах, прати ми линк към един източник, който казва, че източника на калориите има значение за отслабването ако човек поддържа калориен дефицит. Няма да намериш. Ако си в дефицит отслабваш, ако не си - не отслабваш. Това е доказан факт, не мнение. В кето темата също развиват такива теории някакви дами, дето четат какво е калория от 2 години и се имат за експерти, а не са разбрали основната идея на този режим.

Дори ти самата говориш за гладуването, и как стресът, кортизолът и нещо си. А това няма нищо общо с каквото ти казвам аз.

Гугълни барем научиш нещо. Не те бъркам - точно на тебе пращах линкове как не можеш да таргетираш отслабване.

# 468
Категорично ме бъркаш. Нищо не съм получавала от теб, и нямам нужда. Simple Smile От скоро съм в тази тема. Ако си имаш конфликт с някой потребител, проблема си е между вас, моля не ме набеждавай.

# 469
Може да е било в друга тема, и беше в темата, не на лично. Но то и от тея ти обяснения се вижда колко разбираш как ти се забавя метаболизма от три понички и гладуване до следващия ден.

С удоволствие ще призная, че грешно съм разбрала, ако всички дето ги плвщите тея глупости (защото сте доста) умеете да покажете на какво го базирате. Подесетвам се - в калориен дефицит се отслабва, а от какво са калориите има множество ефекти за тялото и здравето ви, но не и за отслабването. За да отслабнете просто трябва да сте на минус.

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 18:36 от Анонимен

# 470
Калорията си е същата калория, независимо откъде идва. Псевдотеории и глупости не обичам да чета.

# 471
Аз не се вманиачавах какво ям, като бях в дефицит, но и не съм изпадала в крайности, като да ям само шоколад и вино примерно. Просто не съм следила макроси и си работи. Минус 25 кг. Спрях да тренирам заради здравословен проблем и пак работи.
За метаболизма - понеже сега редувам дефицит и по-пълноценно ядене (уикенди, празници) - зъболекаря ми е в шок колко бързо ме пуска упойката, каза, че е от бърз метаболизъм и доближавам наркоманите -тях ги държала съвсем за кратко 😃

# 472
Абе хора, какъв е тоя хейт, какво е това чудо - не си ти, когато си гладен. В калориен дефицит се отслабва несъмнено - това е решаващото.
 За много хора обаче е съществено колко е голям калорийният дефицит точно и какви храни приемат, в случай че имат метаболитен синдром или друго заболяване. Не на последно място изборът на храни може да повлияе на тонуса и на това как се чувстват и колко глад изпитват и в крайна сметка колко време могат да поддържат калориен дефицит. Тъй като всяка трета-четвърта жена почти вече страда от някакво заболяване на щитовидната жлеза - внимавайте с прекаления глад, ако имате такъв проблем, не изключвайте протеини и въглехидрати и гледайте да включвате полезни мазнини.

Като цяло двете уж полярни позиции се допълват, не се изключват. Ако сте млада, здрава жена най-вероятно дори и само шоколад да ядете, ако сте в калориен дефицит ще отслабвате. Но това с младостта и здравето не трае вечно, да не кажа че трае по-кратко отколкото сме си представяли. Разбира се, винаги има и изключения. Познавам и жени ня 60 години, които ядат малко нездравословни храни и са в прилично здраве и се поддържат слаби.

Като цяло едната позиция касае чисто какво води до отслабване, а другата е допълваща и касае какво може да ни поддържа здрави и понеже заглавието на темата засяга и двете намирам че няма нищо лошо да се говори и здравословен избор на храни в рамките н избраните калории.

# 473
Благодаря, Маги, това се опитвам да обясня и аз, че са две отделни теми и не си противоречат, но вече в няколко теми срещам експертни мнения, според които се отслабва по някакви неведоми пътища, но не и чрез калориен дефицит. Надявам се написаното от теб да е по-лесно смилаемо, защото аз очевидно не бях в състояние да обясня какво имам предвид адекватно - а казвам същото, което обясняваш и ти.

Разбира се, че всеки трябва да се стреми към здравословно и балансирано хранене - не за визия, отслабване, килограми, а за здраве.

# 474
И аз съм на мнение, че само с дефицит се отслабва. Всякакви там режими и диети, разчитат на ограничения, еднообразно хранене и така не можеш да си стигнеш калориите за деня и отслабваш. Дефицита е важен. Ако изядеш броколи една тава, цяло пиле и 200гр сурови ядки със сигурност ще качиш, нищо че са здравословни и полезни. Просто ще са над необходимите ти калории. Съвсем друга тема е здравословното и рационално хранене. И аз гледам да се придържам към него. Гледам калориите да си набавям от достатъчно протеини, въглехидрати и полезни мазнини. Не разчитам на два шоколада и едни солети, въпреки че и така бих отслабнала, ако ям само това.

# 475
  • Велико Търново
Няма да се включвам в дискусията, само споделям менюто за утре.
Сама на себе си желая малко дисциплина откъм храната, спорта ми е на ниво.

07.30 часа/веднага след като съм направила  50-60 минути кардио/ една доза суроватъчен протеин
08.00-3 цели яйца на омлет+30 грама трици+160 грама пражка шунка
12.00-220 грама зелени ябълки Грени смит
14.30-зелена салата+125 грама бекон/да не го изхвърля/
18.30-зелена залата+150 грама пилешки гърди на скара+125 грама извара Пилос+10 грама зехтин

Общо:приблизително 1400, протеин 149, мазнини 67, въглехидрати 61
Всичко е приготвено по кутии и купи.

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 21:24 от siska79

# 476
Сиска, ти си машина. От теб мога да взаимствам като отлична идея  пълното премахване на алкохола. Всичко друго не бих успяла. Аз може да ям веднъж на ден, но трябва да е нещо, което ми се яде на момента.

# 477
Няма смисъл да се спори, аз от личен опит и като човек, отслабващ винаги и единствено с калориен дефицит (не съм новак, така да се каже Grinning), мога да кажа, че при мен последният път изобщо не се получи - близо три месеца на калориен дефицит и ни-що (по принцип имам да свалям много малко). Причината - явно прости захари и бял хляб, но бях и в годината след раждане, та и хормони може да са били. Сега започнах отново, наблегнах на протеини и сложни въглехидрати - варен ориз, дори картофки без мазнина - веднага започнах да свалям, за месец съм -2 кг., което никак не е малко за моите килограми, както и с размер надолу. Та всеки е различен. При едни действа едно, при други - друго.

# 478
Едни и същи неща се дъвчат винаги. Ако не си в калориен плюс организма няма от къде да вземе калории да си складира, ще използва складираните мазнини. Това е физичен закон, енергия не може да бъде създадена или унищожена. Все пак това е темата за калориите, има безброй други теми в които вярват на други неща Grinning

Та... някой купува ли обезвкусен протеин на прах? Чувам че много го добавят в солени рецепти и подобни, как го използвате?

# 479
  • Велико Търново
Давам отчет с вечеря приключила в 18.30 и измити зъби.
Днес на работното ми място беше ад и не можах да си изям ябълките, които бях предвидила за 12 часа.Като се прибрах ги изядох, а сутринта купих нещо като скир, но овкусено и него също изядох, плюс 100 грама пилешки хапки/децата не ги искаха/ и вечерята беше по план.Калориите станаха около 1600-1700.
Сутринта кардио 40 минути.

Като наглася кутиите и купите за утре ще пиша отново.
Готова съм.Всичко е смятано по опаковките, като изключим грейпфрута.

закуска около 07.00 часа-250 грама извара Маджаров+250 грейпфрут
около 12.00 часа-250 грама извара Пилос+50 грама сварени овесени ядки
около 15.00- след кросфита 1 доза протеин
около 16.00-125 грама бекон/от днес/+30 грама пилешки гърди+зелена салата
около 18.00-18.30 -една доза протеин/ако пристигне/+20 грама краве масло със сол/телеца яде всякакви извратени неща/

общо:1500 калории протеин 150 грама, въглехидрати 82 грама, мазнини 68 грама/биваха да са около 60/

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 20:28 от siska79

Общи условия

Активация на акаунт