Калориите броим и здравето ценим - тема 13

• 50 931
  • 797
  •   1
Отговори
# 300
То толкова съм се сдухала с тези килограми, че ме е страх да ям Simple Smile но да, ще хапна протеини тази вечер. А и ще се ориентирам тук около работа какво да купувам. Само искам да мръдне поне малко кантара Simple Smile
Не само тази вечер протеините, това трябва да ти е основното. С това неядене правиш обратното. Организма вижда, че си намалила много дажбата и започва да се запасява. А съчетанието ядки с мандарина за закуска си е направо 1 см в бедрото ти /независимо, че си изяла 30 грама/ И какво излиза - хем не ядеш, хем виеш от глад, хем кантара не помръдва, понякога и нагоре може да покаже.
Опитай схемата, която ти казах  - ако я спазваш ти гарантирам, че за седмица ще си - 2 кила.
Ще ти направя скрийншот какво съм яла до момента аз днес. Пия и по чаша червено вино вечер преди да вечерям. 1 час след вечеря ям плодове /още не съм ги изяла, но ще ги добавя в приложението, за да влязат в общите калории и макронутриенти/. Обърни внимание и на грамажа - не е 6 бадема и половин ябълка.
Скрит текст:
След коледните и новогодишните празници, логично от много тъпчене, качих 2 кила. От понеделник си минах на моето си хранене, като първо съм ударно 5 дни на пилешко, за да ги махна и после си продължавам, както си е било. Вече единия килограм е елиминиран. До събота и втория ще е.
58 кг са по принцип нормално тегло за ръст 162 Simple Smile
Тук не съм много съгласна, въпрос на структура е. Ако аз съм 58, определено ще изглеждам пухкава.

# 301
Възможно е да си си пухкава като структура? Разбира се, всяка жена изглежда различно по природа.

Но при ръст 162 см и тегло 58 кг официалната информация: "Вашият индекс на телесната маса е: 22.1. Състояние на организма - нормално тегло." Нормално си е. Не е наднормено.

# 302
Възможно е да си си пухкава като структура? Разбира се, всяка жена изглежда различно по природа.

Но при ръст 162 см и тегло 58 кг официалната информация: "Вашият индекс на телесната маса е: 22.1. Състояние на организма - нормално тегло." Нормално си е. Не е наднормено.
Тези индекси и ала бала, мен не ме впечатляват. Двама човека с един ръст и едни килограми, застанали един до друг, могат да изглеждат с разлика от тук до луната. Лично за мен най-здравословното тегло за една жена е на принципа ръста -110/

# 303
Липсата на протеини в диетата води до така наречения skinny fat вид. Организмът атакува допълнително мускулатурата при липса на протеини, вследствие на което се губи и много мускул, от което човек сваля, без да се оформя и изглежда отпуснат. Никой не иска да изглежда така, да оставим настрана че като цяло е вредно за организма. По грам протеин на кг телесна маса е препоръчителното, нуждите се повишават при спортуване и активен начин на живот.
Аз не бих препоръчала и диета много бедна на въглехидрати, освен ако не е за кратко време понеже въглехидратите са важни за мозъка и хормоните, не помня целия механизъм, по който се случва, но липсата на въглехидрат може да доведе до покачване на кортизола, от което някои от вас може да усещат едно особено неприятно “изнервяне” вечер.
Разбира се, всеки си има начини, но ако ядете месо и зеленчуци и не се чувствате добре може би е време да добавите малко ориз/картоф/филийка/плод към основните хранения с протеин и зеленчуци.

# 304
май няма в темата хора на зеро карбс,
но повечето не ядат ориз/картоф/филийка/плод и не са спокойни вечер
в ядките и зеленчуците има достатъчно вх

skinny fat  според мен е въпрос на структура

# 305
Аз все още се ориентирам, по принцип сутрин не закусвам и ям само плод, а ако много прегладнея и ядки. Иначе днес вечерях кашкавал на фурна с чери домати - 350кал и две чаши вино Simple Smile) както и една бисквита. Та направих едни 700 бързи калории и съм спокойна.
А за утре готвя зелеви сарми - такова мерене и смятане падна, но горе долу изкарах 100гр от тях 200кал Simple Smile много обичам да ям, за това избрах този вариант - за да си ям всичко, просто да намаля количеството. Не искам да се лишавам от нищо.

# 306
Herzen, аз не си измислям нови теории, споделям неща, които съм чела през годините от сериозни източници. Метаболизмът ни не е за един ден. Това че ги знам, не ми е помогнало особено, защото се храня под влиянието на стрес обикновено, т.н. емоционално хранене. Мислех че концепцията на броене на калории е че можеш да се храниш нормално и балансирано, като просто следиш за калориен дефицит, но явно темата не е за това.

Иначе skinny fat е въпрос и на спортуване, да, ако това се брои към структурата. Но ако спортуваш без протеин, пак няма да е добре за организма и мускулатурата.

Що се отнася до протеините, цитирам:

In addition, protein has another benefit on weight loss: it helps preserve lean body mass during periods of caloric restriction.

One study compared the effect of low protein intake (1.0 grams per kilogram per day) to high protein intake (2.3 g/kg per day) on lean body mass over a short term caloric deficit. On average, the low protein group lost about 1.6 kilograms (3.5 pounds) of muscle mass while the high protein group only lost 0.3 kg (0.66 pounds) of muscle mass (6).

Lean body mass е теглото без мазнините в тялото, включва органи и мускулатура.

А аз говоря даже за стандартната здравословна препоръка от 1 гр на телесно тегло за запазване на мускулатурата. Иначе да в ядките и зеленчуците има въглехидрати, но зависи от количеството, иначе работите отиват на кето, което е въпрос на избор дали искате и можете да се храните така. Ако са 5 бадема няма да ви стигнат, по същия начин е трудно да изядеш толкова домати и краставици, че да стигнеш процент въглехидрати необходим за балансирано хранене.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 22:52 от magi g

# 307
Не мога без да закуся. Моята работа е отговорна и няма как да я върша гладна. Не обядвам. Броя само калориите, храня се разнообразно и не мога да кажа, че се лишавам от нещо. Ядки не ям.

# 308
И аз не ям ядки, за мен са прекалено калорични. Обаче мога да не ям по цял ден. Пия един айрян на обяд и това е.

sharpy, аз съм приела, че BMI калкулаторите са си ОК. Иначе по минус 110 трябва да съм 55 кг, но аз съм била толкова в 10 клас последно. Като голяма съм стигала 57 и имам измъчен вид, който не ми отива. Нека не отхвърляме официалните информации по въпроса Simple Smile Те важат общо, ние ще си гоним нашите цели Simple Smile

# 309
Привет момичета,

И аз след-коледно се опитвам да се върна на кг от преди половин година 😅 . Нямам много за сваляне, но според апликацията, която ползвам ще ми трябват 3 седмици за 1.7кг 😳 при 1200кк на ден. 😳
Честно казано ми се струва много малко храна и много време...но да видим.
 Вчера: 60г хляб +50г сирене, 200мл мляко ( за 3 кафета), 2яйца с 1 парче кашкавал лайт, 300гр плодове, 300мл доматена супа + 20г хряб+ 150г кис мляко..

Едит: не ям месо. Зная че с протеинова диета най-бързо се сваля..

# 310
  • в пералнята
Привет момичета,

И аз след-коледно се опитвам да се върна на кг от преди половин година 😅 . Нямам много за сваляне, но според апликацията, която ползвам ще ми трябват 3 седмици за 1.7кг 😳 при 1200кк на ден. 😳
Честно казано ми се струва много малко храна и много време...но да видим.
 Вчера: 60г хляб +50г сирене, 200мл мляко ( за 3 кафета), 2яйца с 1 парче кашкавал лайт, 300гр плодове, 300мл доматена супа + 20г хряб+ 150г кис мляко..

Едит: не ям месо. Зная че с протеинова диета най-бързо се сваля..

Нищо не си яла вчера. Сирене, кашкавал и хляб ти дават страшно много калории, а виж колко са малко.
Включи на всяко хранене поне 200 гр зеленчуци, за да не гладуваш. Броколи, карфиол, спанак, моркови...
Вземи си скър, вместо кисело мляко, точно толкова вкусен е, а има повече протеин.

# 311
Кашкавала никак не става за диети. Освен за кето може би (него не го мога и не го правя). В краен случай за който много обича май има някаква настъргана моцарела подобна на кашкавал, която е ниско калорична. Взимали сме такава за пици от Лидл.
Хляб ми се лепи много, също така мюсли, прясно мляко дори и малко ме надуват веднага Sad Затова - не.
Безпроблемно ям колкото искам само кисело мляко и плодове.

# 312
Аз лично скира не го харесвам(ползвам го за тесто, когато ми се прияде нещо тестено и си правя една идея по-протеиново и по-малко мазно- не харесвам купешките закуски), обаче съм фен на една Low-fat кремообразна извара от лидл 250 гр с 12г на 100 протеин(с едно повече от скира). Не е толкова суха и страхотно се връзва с някакви плодове вътре(примерно замразени боровинки), слагах и малко сироп от фурми. Бая време закусвах само това.
Напоследък нямам време за пазар и закуска и пия един протеин. Честно казано преди се чувствах по-добре, но...ще видим кога ще имам време пак.
Протеиновата диета не е невъзможна без месо, просто е една идея по-трудна и трябва повече да се мисли по въпроса.

# 313
  • в пералнята
Да, изварата също е супер, на мен скира много ми харесва, защото е леко киселичък и лек.
Аз си слагам пресни боровинки, харесва ми как хрупкат. Както и една щипка кокосови стърготини.
Какво мислите за подсладителите? Аз харесвам агаве, но не знам колко е полезно.
Аз без сладко мога да живея, не ми е проблем, много повече ми липсва хляб, например, но и това се преживява с хубава голяма порция.

# 314
Аз съм ЗА изкуствените подсладители само да имах време да правя нещо с тях.... Следвам един пич  в тубата, който прави доста от стандартните ястия по-нискокалорични и по-протеинови и мисля, че е супер. Сладко от боровинки без захар, м? Е, не е ли супер? Сиропът от агаве не е точно подсладител, той си има калории, нали? Иначе, доколкото знам, не се отличава с по-голяма полезност от меда(който всъщност си е захар и мнооого малко нещо друго, ако видите съдържанието). Знам, че меласата е най-полезна от всичките подобни, ама изобщо не се занимавам да го търся и купувам(тя предполагам и ще е цифра), защото такива работи ползвах само в закуската, а тя както казах вече липсва. Сиропът от фурми ми беше вкусен, лесно се разтваря и беше с около 4 пъти по-малко калории от меда.
Аз съм обратното - хлябът не ми е зор, обаче сладкоооооо, няма никакъв шанс да го спра.

Общи условия

Активация на акаунт