Отговори
# 225
Здравейте,
Продавам жилище в София. На брокерката и бях казала, че държа сделката да се изповяда на пазарна цена. Намери купувач, изпрати ми споразумение-разписка за платено стоп-капаро и там пише, че нотариалните такси са за негова сметка. След това, обаче ми каза, че той искал да не плаща голям данък и нот. такси и щяла да раздели сумата 50% за имота и 50% за обзавеждане. Това ме притеснява. Озаконяват ли се така парите, които получавам?
Стана дълго.., благодаря на отзовалите се!

Като е подписал споразумение, какво иска?! Отказвай го този - брокерката да търси друг, да си изработи комисионната.
И въобще, сменяй я тази брокерка. Как така си позволява да разделя квото ѝ скимне, без твоето ПРЕДВАРИТЕЛНО съгласие?!

# 226
  • Пловдив
Преди месец изповядахме сделка за апартамент и самият нотариус предложи  вариант за спестяване на разходи по прехвърлянето на купувачите ни с два договора, но съотношението беше 60/40. Всъщност не само за обзавеждане, а и за оборудване - отоплителни, охладителни инсталации ... Те щяха да спестят около 1500 лв, но се отказаха и си минахме на нормалната цена. Според мен няма проблем, защото така или иначе парите се привеждат по банков път и си пише ясно основанието за превода. Просто едната сделка е за недвижимия имот с нотариален акт, а другата с договор за продажба, който не се вписва.

Последна редакция: ср, 06 окт 2021, 14:45 от Rosima

# 227
Хора, какво означава, че няма проблем. Това си е незаконно, съставя се документ с невярно съдържание, избягва се плащането на данъци.
Вярно че сигурно 80-90% от сделките се оформят по този начин, но това не означава, че е редно.
Сигурно доста наивно ви звуча (балък някакъв си), но нали не очаквате, че някой, който днес нарушава закона, за да спести 1500 лв., ако утре, по някакво стечение на обстоятелствата, направи политическа кариера, ще се посвени да отклони 1500000 лв.
Пък и не разчитайте, че досега се разминава без последствия. При такава масова практика НАП рано или късно ще се размърда и ще намери нов източни да запълни бюджета.

# 228
  • София
Хора, какво означава, че няма проблем. Това си е незаконно, съставя се документ с невярно съдържание, избягва се плащането на данъци.
Вярно че сигурно 80-90% от сделките се оформят по този начин, но това не означава, че е редно.
Сигурно доста наивно ви звуча (балък някакъв си), но нали не очаквате, че някой, който днес нарушава закона, за да спести 1500 лв., ако утре, по някакво стечение на обстоятелствата, направи политическа кариера, ще се посвени да отклони 1500000 лв.
Пък и не разчитайте, че досега се разминава без последствия. При такава масова практика НАП рано или късно ще се размърда и ще намери нов източни да запълни бюджета.
Уважавам логиката ти, тя е похвална и съм напълно съгласен с нея.
Но не е незаконно. Само е неморално и укоримо.
Няма закон, който да определя за колко аз да ти продам моя картина в жилището. Цената е въпрос само на споразумение между мен и теб и не може да бъде контролирана от никой по никакъв начин.
Що картина на Ротко да струва 100 милиона, пък моята да не е 20 000, нали?

# 229
Скрит текст:
Уважавам логиката ти, тя е похвална и съм напълно съгласен с нея.
Но не е незаконно. Само е неморално и укоримо.
Няма закон, който да определя за колко аз да ти продам моя картина в жилището. Цената е въпрос само на споразумение между мен и теб и не може да бъде контролирана от никой по никакъв начин.
Що картина на Ротко да струва 100 милиона, пък моята да не е 20 000, нали?
Не е точно така.
Цената е въпрос на договаряне, но такова ценообразуване си е класическо отклонение от данъчно облагане. Вярно, това е изрично залегнало в ЗКПО и не съм се замислял дали има подобна разпоредна по ЗМДТ. Освен това тук могат да се намесят задълженията на лицето по ЗДДФЛ (а някои физически лица формират данъчната си основа по ЗКПО или сред ревизия от НАП им се формира по ЗКПО), че и по ЗДДС евентуално. Не ми се мисли, ако го барнат (може и по сигнал), че през последните години е продал чрез куриер движими вещи за 2-3 хил. лв.,  какъв хубав данък и колко ДДС ще му се наложи да плати на тези картини, чипровски килими и китайски порцелани, които е "продал" заедно с апартамента.
Да не говорим, че в повечето случаи се продават едни коптори и реално движими вещи няма. Мене се опитаха да ме вкарат в такава схема за апартамент, в който беше останала само една пишеща машина и комплект гювечета.
Не е лошо да се припомни и че сделки, които заобикалят закона, са нищожни.
Също така такива сделки са и привидни...
Ако се наложи по някаква причина да се развали такав сделка, такава каша ще настане - кой какво дал, кой какво има да взема...
Това са първите неща, които се сещам от гл.т. на гражданското и данъчното право. Не знам дали е изпълнен състава за някое документално престъпление.
Все пак не съм юрист, а по-скоро моралист, така че може и да не съм на 100% прав Simple Smile

# 230
  • София
Да, личи си, че не си юрист.
Привидна сделка е друго. 😁

Всеки случай е сам за себе си. Изобщо не е невъзможно обзавеждането да е по-скъпо от самия недвижим имот.

Понякога е ок, друг път не. Зависи.

Брокерката е виновна, ако без разрешение взима такива решения. 50:50 ми се вижда прекалено.

# 231
Прекалена е 50/50, но брокерката явно бърза да сключи сделка.

# 232
Всеки случай е сам за себе си. Изобщо не е невъзможно обзавеждането да е по-скъпо от самия недвижим имот.
Не е невъзможно, но реално в повечето случаи, поне в провинцията, обзавеждането е в такова състояние, че по-скоро си е утежняващ фактор.

# 233
Товае българската цигания. Ще даде 100к евро за апартамент, но реве да укрие 1500.

# 234
не е само българска.

# 235
На тази брокерка бих й казала, че й дължа комисионна само за недвижимия имот, не и за обзавеждането Innocent

# 236
Здравейте,
Продавам жилище в София. На брокерката и бях казала, че държа сделката да се изповяда на пазарна цена. Намери купувач, изпрати ми споразумение-разписка за платено стоп-капаро и там пише, че нотариалните такси са за негова сметка. След това, обаче ми каза, че той искал да не плаща голям данък и нот. такси и щяла да раздели сумата 50% за имота и 50% за обзавеждане. Това ме притеснява. Озаконяват ли се така парите, които получавам?
Стана дълго.., благодаря на отзовалите се!

Узаконяват се, но съотношение 50 на 50 не е желателно.

# 237
Ако купя един диван за 100 лева и го продам за 1000, в бг разликата облага ли се с данък? Предполагам че не се облага за да се прилага такава с хема. Иначе ако съм купил обзавеждането за 20 хил евро и го продам за 50 хил, данъчните ште е логично да ми търсят сметка за разликата.

# 238
Ако купя един диван за 100 лева и го продам за 1000, в бг разликата облага ли се с данък? Предполагам че не се облага за да се прилага такава с хема. Иначе ако съм купил обзавеждането за 20 хил евро и го продам за 50 хил, данъчните ште е логично да ми търсят сметка за разликата.

Пак няма да ти търсят, но ако следващите 12 месеца пак решиш да продаваш нещо, вече ще трябва да се регистрираш по ДДС и да начисляваш, респективно плащаш такова. За жилищата обаче има гратис и за продажба на 2 такива не дължиш ДДС, нищо че парите са много над прага за регистрация.

# 239

Доходите от продажба на движими вещи, оборудване и обзавеждане, находящи се в продаден недвижим имот – апартамент, представляват доходи от продажба на движимо имущество. Същите не попадат в изключенията, посочени в чл. 13, ал. 1, т. 2, буква „а” - „г” от ЗДДФЛ, поради което следва да се третират като необлагаем доход за физическото лице.
На основание чл. 52, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ необлагаемите доходи не подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Следователно доходите от продажбата на движими вещи, оборудване и обзавеждане, находящи се в продадения апартамент, са необлагаеми доходи. Същите не подлежат на деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

Общи условия

Активация на акаунт