Отговори
# 330
Абсолютно си права. Знам баби, които с години не излизаха никъде поради липса на асансьор. Ние точно затова търсихме апартамент на 1 етаж, понеже идеята е да си живеем до старини в него. И не, че сградата е без асансьор, има си, ама и ние си имаме едно наум и предпочетохме двойно да се подсигурим.

# 331
  • София
За мен е по-скоро изключение да не пренасям нещо нагоре-надолу по стълбите. Или ще е храна, вода, нещо за пиене, или нещо за трениране, или някаква вещ.
А много често и нося багаж за няколко курса. В единия случай товаря всичко в асансьора. В другия случай ще трябва 3 пъти да ходя от 1 я до 5я етаж. Колкото повече го пиша, толкова по-абсурдно ми изглежда.
Трябва абсолютно всеки ден да си айляк пром, ни работа, ни излизане и тренировки, та все ежедневието ти да се върти до ходене до магазина, купуване на малки количества, планиране и пренасяне на малки порции. А ако имаш рожден ден и ти трябват 2 каси бира и 1 каса водка?

За трениране си има фитнеси, зали, спортове. Не би ми хрумнало да живея в жилище без асансьор (освен лична къща), нито би ми хрумвало, че единствената опция "стълби" е някакво предимство.
Ако човек е мераклия може и при наличие на асансьор да ползва стълби.
Един колега си продаде новозакупен апартамент точно при повишаването на цените около 2017та. И го продаде за без пари, като един от основните недостатъци, които изтъкна, че не ставало за живеене е, че нямаше асансьор. Другото, че нямаше гараж.

# 332
Едно е човек да катери стълби, когато има избор дали стълби или асансьор, но по принуда - не си е работа.

# 333
Писала съм го и друг път - едно време като са строили кооперацията, дядо ми е държал да е на 4-ти етаж. Да няма никой над него да му цапа, да не се качват всички до етажа му, ако трябва да се прави покрив - той да си го прави, да не чака на останалите. Преди 2-3 години му смениха тазобедрена става - питайте го пак на какво мнение е.

# 334
Драмата идва, когато детето трябва да се качи до апартамента без асансьор. Докато не се научи да ходи, някой трябва да го носи - това са минимум 10 кг. После то може да не иска да се катери. Имам пример пред очите си - две деца, които сутрин и вечер реват, ама реват все едно някой ги коли, защото не искат да се качват до 5 етаж в панелката.

Драма драма, колко да е драма, малката я носих по стълбите на Метеора и то тя можеше да ходи. До 4-ти етаж е съвсем приемливо, за по-нагоре е за предпочитане асансьор. Но за всеки е индивидуално все пак. Имаме познати, които ги е страх от асансьор и си купиха на първият етаж.

# 335
То ти като имаш жилище и в мини селото Wink 16 етажно ЕПК
имащо поне 2-3 асансьора и неработещи.... в продължение на месец
е екстра с която трябва да се съобразиш, по същия начин както и с това да претърпиш инцидент в сграда на 5 ет. без асансьор.
Разлика...няма . Всичко се случва в света е шарен.
+ - всеки смята

# 336
Драмата идва, когато детето трябва да се качи до апартамента без асансьор. Докато не се научи да ходи, някой трябва да го носи - това са минимум 10 кг. После то може да не иска да се катери. Имам пример пред очите си - две деца, които сутрин и вечер реват, ама реват все едно някой ги коли, защото не искат да се качват до 5 етаж в панелката.

Драма драма, колко да е драма, малката я носих по стълбите на Метеора и то тя можеше да ходи. До 4-ти етаж е съвсем приемливо, за по-нагоре е за предпочитане асансьор. Но за всеки е индивидуално все пак. Имаме познати, които ги е страх от асансьор и си купиха на първият етаж.
Едно е да носиш детето инцидентно, друго е всеки ден по 1-2 пъти излизане и прибиране. Това, че твоето дете няма нищо против да се качва по стълби, не означава че всички са така.
Два пъти на ден слушам кански ревове. Родителите са се видели в чудо и ги е срам от съседите.

# 337
Днес бях на оглед на 4 ет. без асансьор. Ами няма да си го причиня, може би ще се замисля, ако е с двойно по-ниска цена.
Преди време лично изживях драмата със счупен крак, гипс, патерици и ежедневни рехабилитации след гипса за период от повече от два месеца.
Не мога да си представя цялата ситуация как щеше да се случи, ако нямахме асансьор.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 22:15 от tanitkata

# 338
Относно дискусията дали първи или четвърти етаж без асансьор.
Просто преживяно.
Преди много години вече, купихме апт на първи етаж.
Съседът на четвъртия леко усмихвайки ме пита
- Защо купи на първи етаж?
Отговор
- Защото колкото повече остаряваш, толкова по стръмни стават стълбите.
Минаха годините, остаряхме равномерно, но съседите от четвъртия етаж започнаха да не могат да се качват до там.
Всяко стъпало беше - ОХ.
Принудиха се да продадат и да вземат апт. на първи етаж, в друг квартал, почти без стъпала до него.
Така се завърта живота.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 21:22 от dikobraz

# 339
Сега е момента да се продават имоти с кусур, а липсата на асансьор е голям кусур за някои хора. Аз съм живял в сграда без асансьор на 5 етаж и не ми е никакъв проблем обаче ако ще купувам нещо даже не бих погледнал без асансьор. Трябва като се купува нещо да си даваме сметка кой е потенциалния ни купувач като дойде време да се продава и липса на асансьор ще елиминира много голям процент потенциални купувачи и съответно няма да може да се продаде на добра цена. Ако е на нисък етаж евентуално става ама тогава трябва да се притесняваш че някой може да влезе през терасата.

# 340
Ами разбира се като си млад може да те интересува едно положение , после друго ... ако имаш къща с 3 детски стаи като остарееш цялата ли ще я отопляш? Ами не ще я продадеш и ще си вземеш каквото ти е удобно и където ти е удобно. Затова положението с имотите в момента е пълна тъпня. Защото всеки е заседнал на каквото има и не може да се избира и да се разменят нещата . Изобщо такава глупост.
Пък и асансьора като го пуснат за по-еко за слънчеви батерии ... не мога да си представя при всеки облак да засяда с по някой вътре. То и на вятърни перки и там така. Я духне от изток, я от запад ... я завърти перката я не я завърти ..

# 341
Тука все недъгави сте се събрали като ви гледам. Като пенсионерски форум на инвалиди от войната звучите.

# 342
Тука все недъгави сте се събрали като ви гледам. Като пенсионерски форум на инвалиди от войната звучите.

Не, по скоро показва вижданията на новото поколение.

Пак преживяно
Идва наемател от Северния Север / за който разбира ще разбере / и обявава че ще вземе апт на ВТОРИ етаж под наем ако собственика осигури спиране на асансьора на етажа.
До тогава - 30 г. никой не е имал нужда от асансьор на втори етаж, въпреки че живееха хора на преклонна възраст но, хм -този недобър човек, доскоро пи.ал на шумка, дошъл в голям град, предявява претенции.
Е, бяха му удволетворени.
За протокола - нито веднаж докато бяхме там не го ползва.

# 343
Много си мила.
Имай предвид, че не всички имат късмет да са здрави и прави през целия си живот, и да нямат болни родители, за които да трябва да се грижат.

# 344
А някои мислят и за бъдещето. Да не говорим, че майка ми не може да се качи пеша и до първия етаж. И баща ми напоследък и той.

Общи условия

Активация на акаунт