Отговори
# 345
  • София
Мисля няма спор, че асансьорът е удобство и при равни други условия всеки ще избере жилище с асансьор. Въпросът е, ако това е единственият кусур, дали да го преглътнем или да търсим късмета си другаде. Изказаха се различни гледни точки. До преди да започна да чета тази тема, никога не ми беше хрумвало, че последният етаж може да е чак такъв проблем за някой, че да се откаже от жилище, което е харесал. Но явно има и такива хора, интересна дискусия се получи.
Замислям се обаче - родителите ми живеят в стандартен панелен блок с асансьор, който е половин метър на половин метър. Ако се наложи транпосртиране на лежащо болен в линейка, за мен такъв асансьор не би могъл да се ползва в случая. Колко сгради имат такива големи асансьори, които да поберат носилка?

# 346
Ми ако съм на 30-35 с деца над 5-7 години няма да ми пука, ако идеалният апартамент е на 4 етаж без асансьор. Има да си живея още поне 20 години без проблем, а после продажба. Ама ако тепърва ще раждам, или ако съм над 50 вече е друго. Нима не е нормално гледната точка да зависи и от възрастта?

# 347
Logan, в някои случаи сигурно не е възможно, но по принцип може със стол да се пренесе човека до асансьора и да се свали. Виж носенето 5 етажа надолу не е много фън.
Аз лично също се надявам да съм здрава и права до дълбоки старини, ама няма гаранция. Но да, съгласна съм, че по принцип ако се наложи, може да се продаде жилището, да се преместиш някъде на по-ниско. Само дето на мен сигурно няма да ми се занимава. Пък бяхме попитани все пак за лично мнение, затова казах, че съм не.

# 348
Да се разпиша за протокола, и аз съм в групата про-асансьор. Когато мога и съм на кеф, ползвам стълби, но при покупка на жилище липсата на асансьор би била абсолютен No Go критерий. И то не просто да има асансьор, а да е достъпен без да се качват стълби, т.е. да е на едно ниво с външния терен.

Щото в много блокове, дори сравнително нови, първия етаж е вдигнат на половин етаж нагоре, и трябва да минеш 5-10 стъпала за да стигнеш до първата етажна площадка, което автоматично отнема половината от ползата на асансьора. Защото дали ще мъкна нещо на ръце половин етаж или 2 етажа няма голяма разлика. Вече за 3 и повече етажи има значение. Но ако е нещо тежко на колелета (носилка, инвалидна количка, товарна количка или просто велосипед) разликата между 1 стъпало и 0 стъпала е разликата дали може просто да го дотъркаляш с бутане до асансьора или трябва да го отлепиш от земята, което може и да не можеш сам.

Даже наскоро си говорихме, че някой ден ако се наканим да си построим къща, задължително ще е с асансьор. Най-малкото един малък кухненски асансьор от гаража до кухнята, така че паркираш с покупките, разт'варваш от багажника в асансьорчето, качваш се пеша с празни ръце, оправяш се, преобличаш се и като ти дойде кефа да нареждаш по шкафове, тогава си "привикваш" асансьора с пазарлъка и така. А не хем да мъкнеш торби по стълбите, хем като влезеш и ги стовариш в коридора, да се самобарикадираш и да не остане място да се мине.
Това са дребни глезотийки, ама като го правиш през ден, си има значение...

# 349
  • София
доскоро пи.ал на шумка, дошъл в голям град, предявява претенции.
Не мога да повярвам. Този израз съм го чувал само от майка ми, която го е чувала само от дядо си.
Отникъде другаде.

Оригиналът е:
"Акълът му на шумка пик*е".

# 350
Я ни открехнете нас невежите какво по-точно значи да пикаеш на шумка?
Щото допускам, че голям процент от хората, или поне от мъжете, са го правили в някакъв момент от живота си Grinning

# 351
Да се разпиша за протокола, и аз съм в групата про-асансьор. Когато мога и съм на кеф, ползвам стълби, но при покупка на жилище липсата на асансьор би била абсолютен No Go критерий. И то не просто да има асансьор, а да е достъпен без да се качват стълби, т.е. да е на едно ниво с външния терен.

Щото в много блокове, дори сравнително нови, първия етаж е вдигнат на половин етаж нагоре, и трябва да минеш 5-10 стъпала за да стигнеш до първата етажна площадка, което автоматично отнема половината от ползата на асансьора. Защото дали ще мъкна нещо на ръце половин етаж или 2 етажа няма голяма разлика. Вече за 3 и повече етажи има значение. Но ако е нещо тежко на колелета (носилка, инвалидна количка, товарна количка или просто велосипед) разликата между 1 стъпало и 0 стъпала е разликата дали може просто да го дотъркаляш с бутане до асансьора или трябва да го отлепиш от земята, което може и да не можеш сам.

Даже наскоро си говорихме, че някой ден ако се наканим да си построим къща, задължително ще е с асансьор. Най-малкото един малък кухненски асансьор от гаража до кухнята, така че паркираш с покупките, разт'варваш от багажника в асансьорчето, качваш се пеша с празни ръце, оправяш се, преобличаш се и като ти дойде кефа да нареждаш по шкафове, тогава си "привикваш" асансьора с пазарлъка и така. А не хем да мъкнеш торби по стълбите, хем като влезеш и ги стовариш в коридора, да се самобарикадираш и да не остане място да се мине.
Това са дребни глезотийки, ама като го правиш през ден, си има значение...

Ти гаража под земята ли смяташ да ти е че титрябва асансьор от гаража? Ако терена е равен и всичко е на едно ниво включително и гаража няма нужда от асансьор.

# 352
Ти гаража под земята ли смяташ да ти е че титрябва асансьор от гаража? Ако терена е равен и всичко е на едно ниво включително и гаража няма нужда от асансьор.
Темата не е на дневен ред, така че каквото и да кажа е в сферата на фантастиката, но ако ще се заемам с къща, то ще бъде за да реализирам неща, които не са реализируеми в апартамент. Едно от тях е достатъчно голямо "гаражно помещение", което значи поне 100-120 кв.м. за да има място за 4-5 коли, без да внимаваш като отваряш вратата. Не че притежавам толкова сега, но дотогава може и да станат 3 семейни, а трябва да има място и за гости. Предвид това, мисля гаражът да е под земята, за да не отнема от разрешения процент застрояване, а дори той да е достатъчен, по-добре да не ми заема място от двора. Наясно съм, че копаенето на подземни етажи струва допълнително Simple Smile

# 353
  • София
Сигурно е синоним на "да си хванат от гората"...

# 354
По-скоро на селянин, който няма тоалетна и пика навън Joy

# 355
Ма то и да имаш тоалетна, навън пак е по-гот Simple Smile Само да не е на едно и също място, че ще погине трявата Simple Smile

# 356
  • София
Каквото и да значи този израз е крайно грозен и неуместен за дискусията.

# 357
  • София
Темата не е на дневен ред, така че каквото и да кажа е в сферата на фантастиката, но ако ще се заемам с къща, то ще бъде за да реализирам неща, които не са реализируеми в апартамент. Едно от тях е достатъчно голямо "гаражно помещение", което значи поне 100-120 кв.м. за да има място за 4-5 коли, без да внимаваш като отваряш вратата. Не че притежавам толкова сега, но дотогава може и да станат 3 семейни, а трябва да има място и за гости. Предвид това, мисля гаражът да е под земята, за да не отнема от разрешения процент застрояване, а дори той да е достатъчен, по-добре да не ми заема място от двора. Наясно съм, че копаенето на подземни етажи струва допълнително Simple Smile
Принципно и аз нещо подобно си представям, но си мисля, че 70 квадрата ще стигнат за 4-5 коли.

Като се замисля, че преди 4-5г се продаваше къща в центъра на Симеоново в отлично състояние за 200к евра, със 75кв гаражи и още 3 етажа жилищна площ с по около 80кв на етаж. На 1 пресечка от Билата, посока надолу. Май, грубо 300кв чисто + двор.
Много ми хареса тогава, ама не ми влизаше в инвестиционната схема. А и вече бях издумкал парите и кредитите за апартаменти. Все пак банката може би щеше да отпусне още заеми, ако се бях примолил.
Бтв, помня че по едно време обявата изчезна като пусната от частно лице и 2 месеца по-късно се появи от името на агенция. На цена от 280к Е.

Почти съм сигурен, че беше тази:
Скрит текст:
https://www.google.com/maps/@42.6154867,23.3394995,3a,62.7y,206.98h,103.66t/data=!3m6!1e1!3m4!1sC8w6zl2MWBjR87AfH_Fpig!2e0!7i16384!8i8192

Дам, тя е, като се потърси в Гугъл с "къща китка 2 симеоново" обявите все още излизат:
https://www.facebook.com/primoplus.bg/posts/1989043334516468/

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 08:39 от Танграта

# 358
Вай, Тангра, мноо грозна ве... И оградата и тя.

Но иначе локацията наистина е топ, ул. Китка, Погледец, Златен век и още няколко около "центъра" на Симеоново са много добри места. И като гледка, и като комуникации, и всичко. Оттам надолу са 600м по права линия до лифта на Симеоново, което един красив ден ако има метро, ще е още по-добре. В момента трябва да газиш през поляната, но дотогава ще се застрои. В момента там правят Ривър парк, ама и при тях нито цените са ми по вкуса, нито самите къщи...

Впрочем в тоя Фейсбук пост има линк, който вероятно едно време е бил към обявата. Като го цъкнеш сега и излиза "Искахме и имахме желание да намерим тази страница, но не можахме". Добри са...

# 359
  • София
Къщата, според мен, трябва да е едноетажна. Бих направила равен покрив, но за да правя партита на него, а не за живеене на горно ниво.

Едноетажната къща предполага и по-голям двор. Такива парцели обаче са рядкост. Обикновено се смята какво максимално може да се построи на парцела и така се определя цената му. И гроздето е кисело... 😁

Общи условия

Активация на акаунт