Отговори
# 420
  • София
Бяха, ама трябва да си много неумен да дадеш същата цена за ваканционен имот, като имот в София.
А тогава купуваха само чужденци, българите бяха малцина прецакалите се.
Имаше период 2017-2019 когато се продаваше много под себестойност, ама който купил - купил.

# 421
деца се раждат и в същото време никой не мре , блокове падат ... вакуум се образува и то какъв  ...

Рядко пиша, но не се сдържах.
В карето където сме израсли, дойде ново семейство с дете.
Първият въпрос който зададоха беше
- Защо тук няма деца.
И се замислихме.
Нашето поколение създаде следващата генерация през 80- години.
Но от следващото поколение родени през 80 - те години няма никакъв прираст.
НИКАКЪВ...
Дори и нашите.
Обаче, предишната генерация е жива / Нормално, сегашните лекарства ги мумифицират.
Всички, които са заселвали района, вече са на над 85 години. Не е рядкост и 90-95 +
Да са живи и здрави, да си харчат пенсиите, но те са заплаха за пенсионната система Wink

И все пак нещата ще си дойдат на мястото, и тъмните прозорци ще се увеличат.

Лошото е че поколението от 80 -те а и от 70-те / за тях е късно вече/ не се замислят за това, че не нещо трябва да остане след тях, а НЯКОЙ трябва да остане след тях.

# 422
Е и, в старите квартали е така - доживяват възрастни хора, децата им са по чужбина. Но тези апартаменти не са на пазара, нали? И затова изникват новите квартали, за новопристигналите и отделилите се от родителите, които искат свое. И това движи новото строителство.

# 423
dikobraz aз не го имах сериозно в предвид . разбира се , че е както ти го описваш.

# 424
Нормално е да има демографски срив.
Налагат се те денции за гейьове, лесбийки, джендъри и т.н. Всяко следващо поколение има по-добър и лесен живот от предишното. Все по-късно започват да разсъждават като възрастни. Разглезени и вдетинени дори и на зряла възраст. Искат да поживеят, да пообиколяъ света, да пробват това онова. Ориентират се към офис работа, работодателите се бият за тях, предлагат всякакви глезотии, за даги привлекат. Дори превеъщат работния процес и задачи в игра. Тези хора при един труден момент развяват белия флаг. Децата са отговорност, която в 20те си те не могат да носят. Затова и все по-често момичетата раждат след 35. Добре че медицината го позволява, иначе щяхме да се затрием тотално. Разбира се, не казвам че всички са такива, но има солиден брой млади, които могат дасе отъждествят с едно или повече от горните. Има и стабилни младежи и девойки, които пък изпитват трудност да гонят кариера, да плащат безумни цени на имоти и да гледат деца, особено ако е без помоща на родителите. Как да няма демографски проблеми при всички тези тенденции, а нашите управляващи нищо не правят. Нещата ще се балансират, но ще отнеме дълго време, което са пропуснати възможности. Никой не живее вечно, ще се освободят тези апартаменти, ще се наложат данъци рано или късно.

# 425
dikobraz aз не го имах сериозно в предвид . разбира се , че е както ти го описваш.

За съжаление при нас е сериозно.
Тази година изпратих един, предстои още, това е тъжното, че след моите / нашите/ няма кой.

Директно го казвам, след нашите деца - НЯМА КОЙ.
В карето се появявят вече пияндурки.
То е нормално, природата празно не търпи.
Подменя се състава, подменя се и мисленето.
Мнозинството млади сега, както казах поколението от 80-те чакат на пенсиите на родителите си и чакат да наследят за да продадат.
Гадно е...

# 426
Е поколението от 80те все още има млади родители 60-70г. Дай боже хората да изкарат още 15-20г поне.

# 427
Gogo1979 забрави легализирането на канабиса. Сега това се дискутира и в Германия. Сякаш всичките им останали работи са цъфнали и вързали.

# 428
Гого, за всичко съм съгласен, което си писал, ама това с гейовете тотално не е така. Не мога да разбера каква е тая мания, който квото не му изнася, гейовете и лесбийките виновни. Не съм им адвокат, но обективно погледнато това е една нищожно малка част от населението, и от тези хора в огромната си част не правят на никого нищо. Повечето искат просто тях да ги оставят на мира и да не се занимават с тях. Естествено има и "проблематични", каквито има и сред останалото население, така че няма разлика.

Този рефлекс за всичко което не е наред да се търси лесен виновник, без значение какъв е той, първо е твърде тъп, и второ най-вече не води до решаването на проблема.

За всичко друго съм съгласен - днешните "активни" хора, което е именно поколението на 80-те (и вече и началото на 90-те), към които се числя и аз, са разглезени от живота. Което е нормален процес в развитието на обществото - убеден съм, че и предното поколение е казвало същото за по-предното. А ако питаме някой човек от преди 1000г, всичките пенсионери са просто едни хрантутници, които нищо не правят и само костват време и пари на работещите хора. Което обективно погледнато е така, но днешното общество е стигнало ниво на развитие, в което 1) хората успяват да доживеят преклонна възраст, и 2) има консенсус по въпроса, че тези хора не може просто да се оставят да умрат. Така че всичко е въпрос на гледна точка.

Що се отнася до демографията, според мен поради това, че в днешно време хората се задомяват и раждат по-късно, просто "прескочихме" едно поколение - тези, които в момента на 35-40 за пръв път имат деца, техните родители на почти същата възраст (40-45) вече са имали внуци.

# 429
Чакам правителството да направи нещо и да ме откаже от това да гоня кариера и да обикалям света, тогава ще раждам.

Понякога се чудя четете ли ги тия неща като ги пишете 😂 Ми такъв е живота сега, такива са времената. Хората не бързат за никъде. Майка ми като е родила на 21, дали е знаела как се гледа дете? Аз ако бях родила на толкова, кой щеше да го гледа това дете - аз ли, със 700 лв. заплата, или тя на 42, тепърва в активна възраст?

Гаранция ако леагализират и тревата ще почнем да раждаме на 60.

# 430
Мока, нещо май накриво ме разбра. Не съм казал, че е грешно това и че си няма причина за всичко. Майка ти като е родила на 21, да не би само тя да те е гледала - майка й й е помагала, което всички от нашето поколение го знаем от личен опит, защото в една или друга степен са ни изгледали бабите. Което е нормално, защото тоя филм са го гледали вече, обаче са били и достатъчно млади да могат. И най-вече защото баба ти не е гонила кариера и не е ходила на море в Дубай за Коледа и на ски в Алпите за Баба Марта. Не щото нямаше да иска, а защото през ум не й е минавало, че има такива неща, а и не е било възможно по хиляди причини. Просто "такива са били времената".

Е, сега времената са други, идват ни на ум най-шантави неща, и на всичко отгоре са възможни. Децата ни сигурно ще ходят на Луната за Нова година, и ние ще им се караме "Ей туй младите много се изгевезихте, ние само в Дубай ходехме...".

Всяко поколение си живее с проблемите, възможностите и предизвикателствата на времето си.

# 431
Слаши бяха възмжни. Сега дизела в Германия удари на места 2 евро, учат ни по телевизията как вмест да си пускаме парното да си обличаме пуловерите и как вместо да ползваме коли да си купуваме колела ... Германия е имала порцион на тока след вйната, защото бомби са разрушили, но 70 години по-късно пак? И като гледам какви се борят за управляващи и ми се струва, че и порциона няма да го направят правилно ... скоро бабите на 42 пак няма и да им хрумне, че е имало и такива неща и от чиста скука ще заповиват бебета и ето ти бум, вакуум, строителство ... Споко. Всичко ще се нареди.

# 432
Бела, айде чак 2 евро не е стигнал. Clever tanken ми казва за "моите" букмаркнати бензиностанции цени 1,55-1,60 за дизел и 1,70-1,75 за бензин (нормален, Е5).

Което пак си е брутално де, последно като бях в Германия зареждах дизел за 1,15-1,20, а в Австрия на път за БГ за 1,05. Последните рекордни цени, които помня, бяха от периода 2012-2013, когато дизела беше 1,35-40, а бензина 1,50-60. Което сметнато с инфлацията за последните 9 години пак идва като реална стойност по-скъпо от днешното 1,70.

Както и да е, тия разлики не играят роля за мащабите за които говорех по-рано. Дали (примерната) екскурзия до Дубай струва 3к или 4к няма да спре тези, които искат и могат да отидат, и ерст рехт няма да ги накарат да предпочетат да дундуркат бебета.

# 433
Погледнах във фокус пишеше, че на някои бензиностанции по аутобаните са ударили някои сортове бензин 2 евро. Натрупали се немците да наливат в Чехия... и в Австрия била по-ниска цената ... В същност цената е собствена продукция и без данъци и такси би трябвало да е Super 65 Cent, Diesel 70 Cent ... Виж във фокус онлайн статията е още на първа страница.
А тези данъци и такси се опитват сега да ги направят европейски за да пазим климата и да постигаме цели .
Но да видим нататък.

# 434
Ааа, по магистралите може, там в Германия е голяма секира. Поне 20-30% по-скъпо от в градските бензиностанции. В България поне тоя проблем (все още) го няма, поне за магистрала Тракия имам наблюдения, там е само минимално по-скъпо от по градовете.

Общи условия

Активация на акаунт