Отговори
# 540
Подава се данъчна декларация, дори доходът да е НЕоблагаем.

Тук не съм съвсем сигурна (и затова го споменах).
За това кой подава ДД буквално в закона пише следното:
Цитат

1. Всяко местно физическо лице, което през предходната година е:
получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;

А сделката без печалба е необлагаема, защото не се дължи данък, но пък е облагаема, защото не са минали 3 години и не е станала облагаема по закон.

По-сигурно е да си подаде ДД. Но ако са минали 3 години твърдо не е нужно да се подава.

# 541
Здравейте, имам нужда от малко акъл.
Ситуацията е следната - разбирам, че след закупуване на жилище, трябва в данъчното да се подаде декларация по чл. 14. От една страна ме информираха, че вече това го прави нотариуса след изповядване на сделка, от друга разбирам от съседите, че всъщност май аз трябвало да си го направя, а те не са свършили нищо. Звънях в кантората, изрепчиха ми се и казаха, че всичко от тяхна страна е направено, отидох в данъчното да попитам, но имаше такива опашки, че никой не ми дава път за "аз само да питам" (разбирам ги хората де, не се оплаквам затова).
Та въпросите ми са два - има ли начин да проверя подавана ли е тази декларация и в случай, че не е, можете ли да ме насочите къде може да ми бъде попълнена (в София). Погледнах я и се притеснявам да не оплескам нещо по нея и предпочитам да си платя и да ми се попълни като хората от специалист. Отдавна съм изтървала сроковете, ясно, че ще се плащат глоби, но да я свърша тази работа.
Ами....това е Simple Smile Благодаря!

# 542
Скоро в малък град закупих и там стана по служебен път през нотариуса.

# 543
Подава се данъчна декларация, дори доходът да е НЕоблагаем.

Тук не съм съвсем сигурна (и затова го споменах).
За това кой подава ДД буквално в закона пише следното:
Цитат

1. Всяко местно физическо лице, което през предходната година е:
получило доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец;

А сделката без печалба е необлагаема, защото не се дължи данък, но пък е облагаема, защото не са минали 3 години и не е станала облагаема по закон.

По-сигурно е да си подаде ДД. Но ако са минали 3 години твърдо не е нужно да се подава.

Аз пък да цитирам наименованито на съответното приложение към данъчната декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ (годишната данъчна декларация).

Образец 2013
Приложение № 13
необлагаеми доходи и имущество, получено по наследство, завет, дарение или с възстановено право на собственост по реда на нормативен акт
(Приложението е неразделна част от годишната данъчна декларация по
чл. 50 от ЗДДФЛ и се подава заедно с образец 2001)

И първите 2 реда от първата таблица
Код 1001 - Доходи от продажба или замяна на един недвижим жилищен имот, освободени от облагане на основание   чл. 13, ал. 1, т. 1, б. „а“ от ЗДДФЛ
Код 1002 - Доходи от продажба или замяна на до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, освободени от облагане на основание чл. 13, ал. 1, т. 1, б. „б“ от ЗДДФЛ

Но ти си знаеш най-добре.

Здравейте, имам нужда от малко акъл.
Ситуацията е следната - разбирам, че след закупуване на жилище, трябва в данъчното да се подаде декларация по чл. 14. От една страна ме информираха, че вече това го прави нотариуса след изповядване на сделка, от друга разбирам от съседите, че всъщност май аз трябвало да си го направя, а те не са свършили нищо

Та въпросите ми са два - има ли начин да проверя подавана ли е тази декларация и в случай, че не е, можете ли да ме насочите къде може да ми бъде попълнена (в София). Погледнах я и се притеснявам да не оплескам нещо по нея и предпочитам да си платя и да ми се попълни като хората от специалист. Отдавна съм изтървала сроковете, ясно, че ще се плащат глоби, но да я свърша тази работа.
Ами....това е Simple Smile Благодаря!

От Агенция по вписванията трябва да уведомяват служебно и автоматично местната данъчна служба на общината за сделката. Но поне за София, ако го правят, то е с повече от 2 месеца закъснение (от личен опит споделям). Освен това в н.а. няма всички данни, които се изискват в декларацията, с цел определяне на данъка.

Моят съвет е да си свалиш декларацията от Интернет и да се изтренираш с попълването. Доста е объркваща, наистина. Там, където се колебаеш, не попълвай нищо, остави да попълниш на място - казваш, че не знаеш какво да напишеш и ти казват. Аз така направих и нямаше проблеми. Глобата да е 20-30 лева, не е нещо колосално. Обикновено в понеделник-вторник е най-натоварено в местните данъци.

Между другото, има и декларация, която се подава от продавача. Иначе продължават да начисляват данък и на продавача, и на купувача. Знам, че звучи абсурдно, но пак говоря от личен опит.

# 544
Аз не споря и досега не съм подавала никога декларации след продажби на имоти. И не съм имала проблеми. Но не съм продавала преди срока, де. Има и друго - в декларациите има предвидени графи за доброволно деклариране на необлагаеми доходи. Тоест не си длъжна, но ако по някаква причина искаш, можеш. Причината са евентуално кандидатстване за кредит  после, доказване на платежоспособност и доходи и т.н. Но това е бонус, а не задължение, защото една страница в декларацията не е по-силна от текста на закона. Специално това съм го чела много и съм сигурна, че след трите години никой не е длъжен да подава, но преди тях ми е на кантар. И затова не споря, а си казах - да се консултира.

Декларация 14 е объркана, ако се попълва на място и на крак. Ако човек си я вземе вкъщи и бавно и спокойно я попълва не е проблем. В нета предполагам има и примери и обяснения. Аз съм попълвала сама, например.
Вече има едни сложни варианти, ако купуваш и ставаш собственик, но старият собственик има право на ползване, та вече си трябва помощ.

# 545
За декл.14 при покупка на имот срока е  до 2 месеца след покупката. Нотариусите, отдавна обявяват по общините , както и при покупка/продажба на кола!
Елементарна е наистина за попълване декларацията ,,,има и образци във всяко данъчно
Ако е наследен до 6м.
Ако се продаде преди 3г. се дължи данък върху разликата+
Ако е наследен не важи този срок 3г. данък 10% се дължи върху цялата сума от продаджбата!!
защото дарението е чиста печалба

# 546
Ако е наследен не важи този срок 3г. данък 10% се дължи върху цялата сума от продаджбата!!

Тук нещо не ми стана ясно. За наследен ли се дължат 10% върху цялата сума? Или за дарен?

# 547
Wink Два пъти ми е висяло неотразено това, което нотариусът се е заклел, че е надлежно обявено. Проверка след всяка сделка, и това е. Самите служителки изобщо не се изненадват, че не е отразено, казват "да, случва се".
Иначе декларацията не е нещо особено, попълвах я там на крак, но не пречи и да я попълните предварително, с цел съкращаване на престоя на място.

# 548
  • София
Ние не декларирахме един апартамент с учредено право на ползване. Признавам си, от чист мързел. ММ смята, че няма да имаме проблеми. Дори каза, че и глоба няма да ни наложат, но не задълбах защо. Каза, че ще го декларираме, когато/ако му дойде времето реално да го ползваме.

Чудя се, да декларираме ли доход от гараж, купен и продаден тази година без разлика в цената. Това ли се води "необлагаем доход"?

# 549
Илит, не е необлагаем доход.
За твоя случай мисля, че е Приложение № 5  - доходи от прехвърляне на права или имущество
  (Приложението е неразделна част от годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и се подава заедно с образец 2001). Виж си го и ако искаш звънни на данъчните за консултация. Така или иначе има достатъчно време за подаване на годишната декларация.

# 550
  • София
Защо не е необлагаем? Нали няма реална "печалба", която да се обложи?
 Или си има някаква легална дефиниция на "необлагаем" в конкретната декларация?

Така или иначе, ще се консултираме със счетоводител или директно с НАП и има предостатъчно време, просто се чудех как се описва това и описва ли се изобщо.

Също отсега го мисля годишната декларация, в която някак трябва да се приспаднат авансово платените тримесечия от наеми, дали ще излязат автоматично в декларацията или ръчно ще ги смятам, но все някак ще се оправя, едва ли е квантова физика.

# 551
Ако попълваш декларацията през портала на НАП с ПИК - всичко се попълва автоматично (включително авансово платения данък), остават съвсем малко данни за ръчно въвеждане. А и след това с бутон се проверява дали са попълнени всички необходими секции.

За необлагаемия доход - чл. 13 от ЗДДФЛ са изброени случаите. Т.к. ти си купила и продала в рамките на 1 година, затова не влиза този доход (0 или 1 лв. или 1 млн. лв.) като необлагаем. В Приложение 5, там се пише покупна цена, продажна цена, май има и 10% разходи да си извадиш и се изчислява вече данък върху горницата. Ако няма горница, т.е. тя е 0, нямаш данък, но самата сделка НЕ е необлагаема. Просто данъкът е 0. Laughing

Ето например ДДС - не може да има стоки без ДДС за краен клиент. Но може ДДС да е 0. (примерно в UK ДДС-то за детските стоки е 0).

# 552

Тук нещо не ми стана ясно. За наследен ли се дължат 10% върху цялата сума? Или за дарен?

Сори , при продажбата за наследен, не се дължат 10%. Ако е дарение обаче се дължат

# 553
може ли линк, къде в сайта на НАП се вади удостоверение за липса на задължения
имам и ПИК и електронен подпис, но не можах да го намеря

предварително благодаря Hands Pray

# 554
  • на Мелмак
Приятелка наскоро продаде къща, на нея са й казали, че до 5г след покупка ако се продаде, се дължат тези 10%.

Общи условия

Активация на акаунт