Отговори
# 735
Как е пазара на наемите в момента? При такова неравновесие на имотния пазар, наемите трябва да експлоадират 20-30%. В щатите средно наемите са скочили около 20% за една година. На много места хората не могат да си позволят да си купят жилище и са принудени да живеят под наем. В бг не съм следял от няколко месеца ама последно наемите даже падаха, което подсказва че търсенето не е от реални нужди. 200 хил евро ми се струва изключително висока сума за средна класа в бг, особено ако не може да си фиксираш лихвата и ако дължиш ипотека без значение как и за колко се продаде имота. Някои хора се надяват че лихвите няма да скочат никога и купуват имоти на предела си за 200-300 хил евро, ама надеждата не e добра инвестиционна стратегия.

# 736
Тук няма такава опасност защото нивото на собственост е много високо и защото нямаше евикъшн бан като в сащ. А и много хора купиха за инвестиции и стават рентиери.

# 737
Как е пазара на наемите в момента? При такова неравновесие на имотния пазар, наемите трябва да експлоадират 20-30%. В щатите средно наемите са скочили около 20% за една година. На много места хората не могат да си позволят да си купят жилище и са принудени да живеят под наем. В бг не съм следял от няколко месеца ама последно наемите даже падаха, което подсказва че търсенето не е от реални нужди. 200 хил евро ми се струва изключително висока сума за средна класа в бг, особено ако не може да си фиксираш лихвата и ако дължиш ипотека без значение как и за колко се продаде имота. Някои хора се надяват че лихвите няма да скочат никога и купуват имоти на предела си за 200-300 хил евро, ама надеждата не e добра инвестиционна стратегия.
Лихвите до година две със сигурност ще скочат, но идеята на инвестициите в имоти е, че инфлацията ще се увеличава, както и че заплатите много ще се вдигнат и ще компенсират покачващоте лихви. Времето ще покаже, дали тези очаквания ще се осъществят. Явно в нашата страна барабар с повечето развити страни се отбелязва огромно покачване, а в Китай например чета, че почнали да поевтиняват. Както се вика, преди 5 години се състезаваха да купуват, а сега да продават. Като гледам обаче качеството и цената на предлаганите имоти тук е ясно, че в семейството ми ще се научим да живеем компактно Laughing Не знам колко пари трябва да имам, за да отделя 200 хил евро за жилище в тази мръсна и неуредена държава, че и 200К дори не стигали Astonished Старите сгради са много скъпи и направо ужасни. Ние живеем в центъра и ми е писнало от прах, дзънкащи трамваи, клошари, луди баби съседи, а тези на зелено, ако настъпи криза не е ясно дали ще ги построят. Относно наемите не виждам как значително ще се покачат. Много мои познати притежават по няколко апартамента с инвестиционна цел, или вместо депозити си влагат парите в апартаменти, понякога гарнирани и с кредит. За сега някои успяват да ги отдават, други просто си ги притежават без да ги ползват, но като цяло жилища за под наем с лопата да ги риниеш и още излизат. Направо не знам от къде и до кога ще идват толкова хора за да ги обитават...

# 738
  • София
Масова психоза/истерия е често срещано явление и никога не свършва добре. Сега да видим тази средна класа как плаща кредит и как си посреща нуждите. И бизнеса как процъфтява в такава среда. Pink glasses ON.
Това се очертава като следваща въпросителна. Тегленето на кредит за дълъг период и то не малки суми, е нож с две остриета, защото се задава криза и на пазара на труда + нестабилност + повишаване на лихвените %-ти. Силно се надявам всеки да си е направил сметката.

# 739

Лихвите до година две със сигурност ще скочат, но идеята на инвестициите в имоти е, че инфлацията ще се увеличава, както и че заплатите много ще се вдигнат и ще компенсират покачващоте лихви. Времето ще покаже, дали тези очаквания ще се осъществят. Явно в нашата страна барабар с повечето развити страни се отбелязва огромно покачване, а в Китай например чета, че почнали да поевтиняват. Както се вика, преди 5 години се състезаваха да купуват, а сега да продават. Като гледам обаче качеството и цената на предлаганите имоти тук е ясно, че в семейството ми ще се научим да живеем компактно Laughing Не знам колко пари трябва да имам, за да отделя 200 хил евро за жилище в тази мръсна и неуредена държава, че и 200К дори не стигали Astonished Старите сгради са много скъпи и направо ужасни. Ние живеем в центъра и ми е писнало от прах, дзънкащи трамваи, клошари, луди баби съседи, а тези на зелено, ако настъпи криза не е ясно дали ще ги построят. Относно наемите не виждам как значително ще се покачат. Много мои познати притежават по няколко апартамента с инвестиционна цел, или вместо депозити си влагат парите в апартаменти, понякога гарнирани и с кредит. За сега някои успяват да ги отдават, други просто си ги притежават без да ги ползват, но като цяло жилища за под наем с лопата да ги риниеш и още излизат. Направо не знам от къде и до кога ще идват толкова хора за да ги обитават...

Според данни на НСИ за 2020 г. в София има 580 000 жилища, а населението е било 1 300 000. Ако извадим от бройката на жилищата старите коптори, които плачат да бъдат съборени, не мисля че има чак такова пренасищане с качествени жилища. Проблемът е по-скоро в неравномерното разпределение. От една страна има "инвестирали кеш" с по две-три излишни жилища, а от друга страна няколко поколения живеещи под един покрив, защото нямат средства за закупуване на ново жилище.

# 740
  • Вече на светло в София
Една добре подредена  и  интересна статия /поне за мен /.
https://www.pariteni.bg/novini/imoti/ekspert-ima-disbalans-v-tyr … o-na-imoti-240812

# 741
  • инфантилно и разглезено хлапе
Според данни на НСИ за 2020 г. в София има 580 000 жилища, а населението е било 1 300 000. Ако извадим от бройката на жилищата старите коптори, които плачат да бъдат съборени, не мисля че има чак такова пренасищане с качествени жилища. Проблемът е по-скоро в неравномерното разпределение. От една страна има "инвестирали кеш" с по две-три излишни жилища, а от друга страна няколко поколения живеещи под един покрив, защото нямат средства за закупуване на ново жилище.

Аз защо виждам друга цифра? Общо: 615 197

https://www.nsi.bg/bg/content/3145/жилища

# 742

Аз защо виждам друга цифра? Общо: 615 197

https://www.nsi.bg/bg/content/3145/жилища

Гледаш и тези по селата около София. Аз говоря само за София-град.

# 743
  • Пловдив
Големия проблем е че всеки се има за средна класа и напира за т.н хубави квартали на всяка цена.Някой по-горе писа панелка в Дианабад с отвращение.Ами то това  е за средната класа в София.В Пловдив средната класа не може да си позволи жилище в нова сграда, че отремонтирано и обзаведено на топ място, че и с гараж.Дори да не съм наясно с пазара в София, но т.н топ места там са Доксторски паметник, Изток, Лозенец, Иван Вазов и хайде Стрелбище.Тъй като ми е ясно един колега на моята позиция колко получава в София, той с клизма може да се добере до тези райони при 300-500К евро за 3-стаен, но ако и съпруга му е на подобен доход ще стане.Така, че свалете топката софийски средни класаджии панелките в Люлин и Надежда ви зоват.
В много държави по света средната класа трудно може да си позволи изобщо собствен имот в столиците и градовете-финансови центрове.

# 744
Трудно би се дал кредит от 1м на човек от средна класа колкото и той да си мисли, че може да го плати, ако ще и две работещи жени да има. Друг е въпроса че тези топ локации не са нито масови нито търсени, нито имат смисъл за инвестиция. Хората търсят различни жилища, като популярни са тн южни райони, защото доста бизнеси са в тази част на София, съответно влачат със себе си редица удобства, но и минуси. Всеки сам преценя.

# 745
Топлокациите имат смисъл предимно за лично ползване, според мен. Те са търсени, но пък предлагането е малко, така и цените са високи. Търсят се от хора, които са с по-високи доходи, над средните доходи (5-10 К примерно).
А за инвестиция търсиш в по-масова локация, на по-ниска цена, защото целта на инвестицията е печалба, а не на наемателите примерно да им е много приятно. И затова за инвестиция се търси нещо на оптимална цена спрямо очакваната печалба.

П.С. Как да има масово търсене, като масовите купувачи,  някои от тях живели в София поне няколко години, не знаят къде е ул. Оборище, улицата, не квартала. Въпреки че София не е особено голям град, сравнена с други столици, повечето хора познават само своя квартал и околните.

# 746
И масовите локации са нож с две остриета. Аз продължавам да съм на мнение, че има повече предлагане отколкото търсене на квартири и е важно ако няма да е топ локация, да може да има предимство пред масата други имоти. И най-доброто предимство е читава локация дори и не в топ квартал. Защото обзавеждането се амортизира и не е оферта да се набляга на него. Би имало смисъл само ако е топ лолация в топ квартал. Но в жилищни квартали най-добре да се гледа близост до транспорт, магазини, тишина и изложение.

# 747
  • Sofia
Ако е просто някакъв имот, на някакво място - освен, че може да няма наематели, то и имота няма да е ликвиден, а по някога това е по-важно отколкото дали имаш в момента наемател, а и колко бързо можеш да го продадеш.

Един имот сам по себе си, може да е с добро изложение, добро разпределение, добър етаж, гледка и състояние на вход/фасада. Това е минимума според мен - поне да е лесно продаваемо на база конкретния блок.

Следващото ниво на уникалност е, да е в добър микрорайон, в дадения (макар и не топ квартал), защото това би означавало например, достъп до всякакъв вид инфрастуктура (метро, болници, магазини, училища). Това вече прави имота по-добър от 95% от имотите.

От там насетне нещата вече са въпрос на много добра преценка: съотношение цена/качество. Тъй като, ако този имот е и в хубав квартал, цената му вече се вдига страшно много, ако продължава да изпълнява горните изисквания (размер, изложение, етаж, състояние, инфраструктура, топ микролокация, в топ квартал) и може да е апартамент, който трудно може да се отдаде под наем на цената, която е адекватна за себестойността си или пък може да не е чак толкова ликвиден, ако ви трябват парите много бързо.

# 748
Вероятно е хубаво да се дефинира, какво коментиращите визират под "средна класа".
За южните квартали, според мен се търсят основно защото са удобни, аз съм в IT сферата, сменил съм няколко компании и винаги са били в южните квартали.
Търсехме си апартамент основно в Долни Лозенец, не от отчаяна нужда да бъде на "топ" място, както се изразха в предишни коментари, а защото е супер удобен квартал. Има няколко парка, всякакви спотрове, 3-те линии на метрото са на 12 мин пеша, има много добри училища, има в близост университети. Колата я ползвам само през уийкенда. Поради тези причини винаги ще бъде ликвиден и ще има възможност за добър наем.

Как да отида в Люлин или Надежда напр. след като трябва да пътувам всеки ден по 1 час в посока за да стигна до Изток или до Мол България.

# 749
Вероятно е хубаво да се дефинира, какво коментиращите визират под "средна класа".

Търсехме си апартамент основно в Долни Лозенец, не от отчаяна нужда да бъде на "топ" място, както се изразха в предишни коментари, а защото е супер удобен квартал. Има няколко парка, всякакви спотрове, 3-те линии на метрото са на 12 мин пеша, има много добри училища, има в близост университети. Колата я ползвам само през уийкенда. Поради тези причини винаги ще бъде ликвиден и ще има възможност за добър наем.

Как да отида в Люлин или Надежда напр. след като трябва да пътувам всеки ден по 1 час в посока за да стигна до Изток или до Мол България.

Кажи моля, коя година и за колко пари го купи?

Общи условия

Активация на акаунт