Отговори
# 750
  • Пловдив
Повече от странна ситуация някой да се раздвоява между Мол България и Изток.В София молове бол, защо ти е точно този на България.Ако работното ти място е в Изток, купи си в Редута.По случайност тъй като в София семинарите на които ходя са в Хилтън познавам този район долен Лозенец.Там нови сгради има сравнително малко, повечето са къщи и стари малки ЖСК.Новото строителство е предимно от 90-те на 4-5 етажа което значи че няма асансьори.Но както julian, правилно каза явно е търсена уникалност на микрорайона, защото другите части на този квартал са по-далеч от центъра, прекалено сбутани големи сгради на малки улици и т.н.Победата на жилищния купувач обаче вероятно е постигнал потребителя papa_bear  е и купил някак си апартамент в този микрорайон хем в нова сграда след 2010, с асансьор /който не граничи с неговия апартамент/, сигурно е на среден етаж, без открити тераси над него, с югоизточно изложение с хол над 30кв/м, спални над 15 , с два санитарни възела, на тиха улица и т.н.Такива има сигурно 15-20 апартамента в целия долен Лозенец.Това е 0.1% от жилищния фонд в целия микрорайон.Уникалността каква цена би определила според вас?Отговора е никаква по простата причина, че който има такъв апартамент вероятно няма да го продаде никога.Вероятно е обезщетен собственик или самия строител на сградата или близък негов роднина.Вие виждате, че във всички т.н. южни квартали не се намира апартамент с такива параметри, какво остава конкретно в един квартал и микрорайон в него.
Така че въпроса е не кога купи и за колко, а от кой и как.

# 751
Не знам някой да се вдигне да ходи на мол в мол България, но пък там има цели 2 кули, които са тъпкани с IT фирми. Иначе потребителят не прочетох някъде да е купувал ново строителство след 2010, може старо да е взел.. няма лошо.

# 752
Не може всичко, ако квартал, етаж, изложение, големина са добри, то цената ще е такава,  че малко хора могат да си я позволят, аз защо призовавам да не сте такива критици и с негативно мнение на повечето имотни обяви.  Всеки трябва да направи компромис с нещо и колкото средствата са по малко, толкова повече компромиси трябва, например големина за сметка на квартал и т.н. Недоволно винаги ще има, важно е все пак всеки да успява да прави инвестиции според нуждите и възможностите

Някой да пусне  нова тема

# 753
.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 12:51 от Чичко_Тревичко

# 754
Повече от странна ситуация някой да се раздвоява между Мол България и Изток.В София молове бол, защо ти е точно този на България.

Привет, акцентирах на тези локации, защото има по-голяма концентрация на IT фирми. Също може да се добави и Младост, но до там се стига със същата линия на метрото, както до Изток, поради тази причина го пропуснах.
има доста малко останали къщи в този район. След доста огледи на НС, решихме, че предпочитаме старо в сравнително поддържана сграда на което ние да си направим основен ремонт.
Има много сгради, които са 3-5 етажни, някои дори с асансьор.
Продават се апартаменти, посто рядко стигат до imot.bg.
Преди сме гледали апартаменти в Изток, Стрелбище, Редута, Гео Милев, Дианабад, Хладилника и др., но според нашите нужди, тук е най-удобно за нас.

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 21:22 от papa_bear

# 755
Топлокациите имат смисъл предимно за лично ползване...Търсят се от хора, които са с по-високи доходи, над средните доходи (5-10 К примерно).

5-10 К ли е станал стредният доход вече? Аз си мислех, че дори и за ИТ сферата все още средното е под 7К, но явно пак съм блеел някъде ..  Astonished .. наистина доста се обнови автопаркът, жилища за 200-300К чета се търсят от "средната класа"

П.С. Как да има масово търсене, като масовите купувачи,  някои от тях живели в София поне няколко години, не знаят къде е ул. Оборище, улицата, не квартала. Въпреки че София не е особено голям град, сравнена с други столици, повечето хора познават само своя квартал и околните.

От много поколения софиянец съм и дори в центъра понякога бъркам имената на улиците. Забелязвам обаче, че хора от провинцията за година ги научават и май доста ценят централните локации. Аз лично исках да се преместя от центъра в Надежда, но на семейния съвет ми бламираха предложението Sad Иначе е яко да не шофираш през делничните дни, дано има повече такива хора и намалеят задръстванията и прахта. Аз също пробвах преди години веднъж да пътувам сутрин с децата в метрото и през този ми живот втори опит едва ли ще направя.

Не знам някой да се вдигне да ходи на мол в мол България, но пък там има цели 2 кули, които са тъпкани с IT фирми.
напълниха ли ги вече и тях? Преди години май бяха само ЕПАМ. То са тъпкани и бизнес парка, 7ми километър и т.н., но ако си смениш фирмата или ако последната се премести пак ще имаш много път.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 10:38 от MarioSuper

# 756
Напълнени са отдавна. Каргил са там, не са IT, но имат едно 1000 служителя сигурно. То и мола затова функционира изобщо, ако не са офис сградите до него щеше да е съвсем умрял. Добре че имаг огромен фуд корнер.

# 757
5-10 К ли е станал стредният доход вече? Аз си мислех, че дори и за ИТ сферата все още средното е под 7К, но явно пак съм блеел някъде ..  Astonished .. наистина доста се обнови автопаркът, жилища за 200-300К чета се търсят от "средната класа"

хич не внимаваш, само имоти за 500К стават за живеене, а средната класа не може да си позволи център и хубави квартали Mr. Green

_______
от капитал: жил пазар по спиралата на еуфорията
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2021/11/20/4270379_jilishtni … ta_na_euforiiata/

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 11:55 от Herzen

# 758
  • София
Неща разбирането за средна класа във форума доста ми се разминава с моето. Да се набълбукаш 300-500к евро за тристаен и кола за 100 бона на кредит за 35 години за мен е всичко друго, но не и средна класа. Това че последните години лихвите са ниски и парите евтини заради коронависуа и масовото наливане на кеш в икономиките, не означава, че нещата няма да се обърнат...
Пускам ви една притча, която във втори курс преди 15 години ми направи много голямо впечатление и оттогава си правя сметката...
Скрит текст:
Един човек бил много богат, имал много приятели, много познати и черпел всички наред.
Случило се обаче така, че загубил парите си и изведнъж приятелите и познатите изчезнали, жена му го напуснала, децата спрели да му говорят… Целият му живот се сринал. Опитал да си намери работа, но не успял. Накрая, подбуден от отчаянието, той решил да се обеси и да сложи край на живота си. С последните си пари тръгнал към магазина да си купи въже. В магазина продавачът го попитал:
-За какво ти е това въже?
-Много мъка срещнах, много тежък живот ме налегна, загубих парите си, бизнесът ми фалира, решил съм да се беся. Вече няма за какво да живея.
Продавачът се подсмихнал, дал му въжето, а с него една бележка и му казал:
- Прочети бележката като се прибереш у вас, преди да се обесиш.
Тръгнал си човекът, прибрал се, затегнал примката, опънал въжето, качил се на стола и точно да се пусне, се сетил за бележката. Извадил я от джоба си и прочел „Няма да е все така“…
Помислил малко човекът и малка надежда се зародила у него. Махнал въжето от врата си.
Минало време, малко по малко човекът започнал пак да се замогва, възстановил бизнеса си и парите си. Решил да даде угощение в чест на това, че отново живее добре. Поканил целия град, дошъл и магазинерът. Стоял кротко на една маса и наблюдавал.
Отишъл при него домакинът и му казал:
– Благодаря ти добри човече. Ти ми спаси живота с онази бележка. Сега отново съм богат, имам приятели и животът ми има смисъл. Кажи какво да направя, за да ти се отблагодаря?
Магазинерът го погледнал, поклатил глава и казал:
– Ти май скоро не си чел онази бележка, която някога ти дадох... 

# 759
Да, във форума всички сме като минимум средна класа Laughing и ИТ-та.
А тези, дето не са ИТ-та, в жилища не живеят, в землянки вероятно.
ИТ-тата купуват, купува се само около ИТ офисите и така.
Та наистина всичко се повтаря, през една-две теми.

# 760
Имайте предвид, че има и друга категория купувачи тази година - българи, върнали се от чужбина.

Аз съм една от тях. Само 4-5 хил. човека да се намесят на пазара в София и наличния инвентар свободни апартаменти изчезва, както май се случва тази година.

# 761
  • Варна
Защо инвестирате в София, на тези цени? По-удачна инвестиция е покупка на имот, край морето. Ще ви донесе по-висока печалба.

# 762
Привет, акцентирах на тези локации, защото има по-голяма концентрация на IT фирми. Също може да се добави и Младост, но до там се стига със същата линия на метрото, както до Изток, поради тази причина го пропуснах.
има доста малко останали къщи в този район. След доста огледи на НС, решихме, че предпочитаме старо в сравнително поддържана сграда на което ние да си направим основен ремонт.
Има много сгради, които са 3-5 етажни, някои дори с асансьор.
Продават се апартаменти, посто рядко стигат до imot.bg.
Преди сме гледали апартаменти в Изток, Стрелбище, Редута, Гео Милев, Дианабад, Хладилника и др., но според нашите нужди, тук е най-удобно за нас.

Здравейте,
Вие къде сте закупили имот? Сами ли намерихте жилището? Търся от няколко месеца, но безуспешно.

# 763
Аз като българин живял в чужбина, 300-500 хил евро за бг ми се струва умопомрачителна сума, не като абсолютна стойност ами като продукт който получавам за тази цена. Някой беше писал няколко страници по- назад за 50кв апартамент в центъра на Виена за 250К евро и първата ми мисъл беше колко изгодно е това, а като видя 250К евро за 150 квадрата във Варна ми се повръща.

# 764
Аз като българин живял в чужбина, 300-500 хил евро за бг ми се струва умопомрачителна сума, не като абсолютна стойност ами като продукт който получавам за тази цена. Някой беше писал няколко страници по- назад за 50кв апартамент в центъра на Виена за 250К евро и първата ми мисъл беше колко изгодно е това, а като видя 250К евро за 150 квадрата във Варна ми се повръща.
То пък във Виена вече е един живот - Мерси!

Общи условия

Активация на акаунт