Календарът есенните дни брои, ЮНСКОТО ни бебе - вика, смее се, крещи!

• 14 051
  • 292
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте, момичета!

За захранването - оризът е най-лесно усвояем от бебешкото стомахче, а не катрофът. Препоръчва се картофа да се дава след 7-8 месец. Лида, според мен е добре като за начало да се дава или пюре или каша, а не и двете едновременно. Аз ще започна с оризова безмлечна каша. Кашите са много по-хранителни от пюретата. А на върпоса ти "какво повече дават на бебетата от пюретата" - ами калории. Кашите за мен са по-добрият вариант, защото са по-калорични, а Ени има нужда от повече калории заради малкото наддаване. Плюс това са обогатени с витамини.
А и не смятам да замествам цяло хранене до 6-я месец, струва ми се много рано. Пък и въвеждането на храните трябва да става бавно и постепенно, като не се смесват различни видове плодове и зеленчуци. След като видите, че бебко приема добре някой вид, след 4-5 дни можете да му дадете друг. Важно е, за да можете да проследите реакциите на бебешкия организъм и при евентуален проблем (не дай Боже!) да знаете от какво е. За мен това е разумният подход и смятам да го прилагам.

Мари-анна, чаят от шипки наистина запича, а вие нямахте ли проблем с акането?!?

Вили, Тинтири, и аз вече се чудя какави са тези педиатри, на които постоянно трябва да им се напомня да обърнат внимание на детето. И моята педиатърка е същата и аз много се дразня. Непрекъснато трябва да я ръчкам.

andy06, вчера точно обсъждахме въпроса за разходките навън в студените месеци.

Хайде хубав ден за всички!   bouquet

# 241
Здравейте и от мен!
Вчера така и не остана време да се разпиша пак..,че и при нас зимата взе,че си дойде cold/не,че мислехме,че ще ни се размине Grinning,но имах още неприбрани саксии/ и то от най-големите и тежки,дето чакам от две седмици мъжът ми да ги прибере...но така и не намери време,та накрая си плюх на ръчичиките и ....после се наложи и основно чистене newsm28 newsm79 clean clean ooooh!, и от това влизане,излизане и миене в банята....днес съм  Ill...та ще го карам по-лежерно.....Сега съм си напалила парното/ smile3557уф,това ми е най-гадната част от зимата,ама няма начин no/ и от сутринта се опитвам да подобря рекордите по пиене на чай.....даже сега отивам да направя поредния...  food010.........
Иначе,вчера ходихме и на ортопед...но ,ортопеда го нямаше...и след като се намръзнахме/че и ни наваля/ навъртяхме  сума ти телефони и накрая се оказа,че можем да бъдем прегледани най-рано в понеделник следобед...Така,че тогава ще доладвам за проходилките/Таталинка,и аз съм против,но като си по-цял ден сама с едно дупещо се и опитващо се да се изправи детенце...накрая ги приемаш като"по-малкото зло"-поне докато сготвиш или свършиш нещо друго.....Но,и за баткото-изчаках да стане поне на 6 месеца и тогава го сложихме....другия вариант е -постилах на земята един спален чувал,около него нахвърлях възглавници и му изсипвах една торба играчки и го оставях да се търкаля..../лошото,че Ивчо,нещо хич не иска да седи сам...само като изляза извън обхвата му и почва да ръмжи...и ако не се появя бързо...се чува надалече #Crazy/
За,обличането-смятам,че всеки сам преценя как да си облича децата/аз го карам по чужбински...мама навлечена,пък децата горе-доле... Mr. Greenи съм известна в махалата,като мамата дето се опитва да ги умори.../Обаче преди около месец и нещо,комшийката която винаги ми е правила забележки,ми каза:"Евалла,много добре си ги гледаш...нито ти боледуват,нито пият лекарства.......,а нашите-все болни и само до аптеката тичаме...."...така,че тая морална награда ми е достатъчна smile3521.../е,не че не изкарахме гадния вирус,но поне не ни се отразява промяната на времето всеки път/.....Единствено не излизам на разходка при силен вятър/какъвто си имаме от вчера/,защото на мен ми се отразява зле на синузита...но като се наложи/че нали сме си самички/,поне до магазина и до пазара се прежалваме..
За педитата-аз по-добре да замълча....докато не се запиша при друго,но и аз тоя път ще ходя да ги анкетирам newsm12...та да не се ядосвам после.Знам,че това,което искам няма да намеря/че питах тук във форума за свестен педиатър в Пловдив и познайте кого и препоръчаха-тая от която бягам Rolling Eyes/.но поне малко да е в час с промените от последните 30тина години...
За захранването-аз също се бях пообъркала ,но вече ми се поизясни плана на действие-ще почна на 6 месеца,с пюрета/зеленчукови/,защото ние с кг сме напред....кашите ще ги включа,след като минем успешно първия етап....после ще давам плодови пюрета...и така докато почне да си взима сам от нашата храна../но всичко ще давам по малко,след кърмене и не смятам да замествам хранене поне до 8мия месец/
Май,пак се улях в писане....и сигурно много неща пропуснах...ама айде,до после....и цунки на бебочковците...

Последна редакция: пт, 03 ное 2006, 14:36 от Анонимен

# 242
Здравейте и от нас!
Днес въпреки лошото време си направихме една малка разходка. Понеже тука много духа сложих дъждобрана да му пази завет. Една баба, която разхождаше доста по- големичко детенце ме изгледа много странно и промърмори: " Това пък как е увито". Друга една съседка пък изкоментира, как съм можела да изведа детенце на този студ! Аз ли нещо не съм  в ред!? newsm78 Докато бяхме навън непрекъснато проверявах да не му е студено. Когато питах педиатърката онзи ден ми каза да го извеждам всеки ден, дори при минус 5 градуса.
Вие какво мислите?

Е, ако ти не си в ред, то и аз не съм (незнам дали да не издам и Тинтири- Минтири... Laughing ). Вярно, че беше за малко, но си се разходихме днес. И определено на Боби му беше по- добре, отколкото на мен Whistling . Ако слушаш всяка бабичка трябва да изкукаш. И мен днес една така ме изгледа, че ми идеше... ай' да не съм груба Twisted Evil .

Някоя мама се притесняваше за "неакането"и ние бяхме така,но сега като започна да яде и друга храна просто не е истина за какви памперси миризливи и пълни става на въпрос.

Това е от мен за сега,че от преди час съм тръгнала за цигари и хляб Mr. Green!От мен хубав ден и  Hug!
Аз бях мамата Mr. Green . То при нас се получи неакането като му задавах сокове. Сега, откакто му ги спрях, взе да си се изхожда по- нормално. Е, попропусква по някой и друг ден, ама не и по 3 дена. Ще видим след зеленчучетата как ще е.

# 243
Здравейте!

Ето още малко инфо за захранването:
http://karmene.greatnow.com/zahranvane.html

# 244
Тези бабички как ни подбраха всички дето искаме да си уморим децата като ги извеждаме на въздух ,  Twisted Evil накрая ще ни погнат с  по някой бастун , та да видиме кон боб яде ли  smile3508 Сега ми е смешно - ама вчера хич не ми беше , но това е друга тема. smile3506
Сега да се изкажа и аз за захранването * след като слязох от метлата , която бях яхнала сутринта * къде отиде онзи емотикон с вещицата не мога да разбера  Mr. Green
Бях решила да захраня Нана като навърши 5 месеца т.е, след 4-5-дни, да ама малкия дзвер се кърмеше през 1.5-2 часа и ноща нон стоп *нали съм известна с неспането си и кучетата ме знаят вече Rolling Eyes*Ходихме на консултация и се оказа че сме удвоили теглото си от раждането и педиатърката вика - давай пюре  costumed050Хич не се очаровах и казах на мъжа ми - е няма да дам.И стана тя каквато стана.Човекът като се нервира ей така  newsm61 икато кресна  smile3514 те така и ми дръпна една запомняща се реч , от която разбрах само че ще ми хакне сайта  Embarassed и че ако детето прояви недай си боже алергия му е интересно аз точно как ще обясня че давам с един месец закъснение въпросната храна , която ми е казано да давам и защо като съм решила да се връщам на работа като стане на годинка искам да и давам предимно кърма до абсолвентския бал newsm78Пита ме и други работи те не са за в ефир и каза и нещо друго , което всъщност преобърна нещо дълбоко в мене попита ме - готова ли си да поемеш отговорност за постъпката си изцяло?Щом детето има признаци да бъде захранено ти отлагаш за да се вместиш в един калъп ли и ако нямаш никакво доверие на доктора си какво правиш при него?Нещо толкова неразумно ли ти каза педиатърката та ти реши че никак не е нужно да я слушаш.Крайностите ли са това , към което се стремиш.
Аз се позасрамих да ви кажа  Embarassedмного логика имаше в думите му , но казах -ако откаже храната няма да я давам.
И той - добре де ако я откаже ще опитаме по късно.
На малкото магаре си изяде пюрето -там едната лъжичка , после две , три и дори реве и иска още -аз не и давам де  Naughty ба си каква съм smile3534 и така на 4 месеца и 20дни детенце си хапна пюренце.Интересно му е , дъвче си лъжицата , радва се изобщо доста и е забавно и мисля че постъпих правилно.
Тоя пост около 50 километра ли стана  newsm78
Е ,  исках да се изкажа де  #Sillyпрощавайте  Stuck Out Tongue Rolling Eyes

# 245
  • Варна
Вили, не се обвинявай! Щом на детето му харесва пюрето значи всичко е ОК. А я виж нас като са ни захранили по старата БГ школа рано, и вода сме пили и кисело мляко сме яли...какво, не станахме хора ли? И аз исках да чакам до 6м, но на 5 и една седмица започнах... Според мен няма нужда да се вманиачаваме чак толкова... /с тези думи си изказвам мнението, не искам никой да засегна  Peace/
Аз прекарах близо половин час молейки се на помпата...едва изцедих 20 грама след кърменето. От вчера за едно бурканче не мога да събера. А искам да си сложа няколко във фризера, че покрай тия сватби дето ходихме запасите свършиха.  Пия вода и ям супи и ядки, но май това е в резултат от грипчето.
Момичета, вие стерилизирате ли още нещата на малките newsm78? Аз стерилизирам, но взе да ми писва...
Лека от нас с мрънкалото Криси

# 246
Здравейте и от нас.
За захранването една мама ми прати примерна схема:
Стартов ден – 10 февруари, навършени 5 месеца

Трябва да се достигне до 30мл. от въведените зеленчуци/плод преди да се въведе нов /като се започне с по 1-2ч.л./. Добре е в рамките на една седмица да се въвежда само една нова храна. Започва се с 2-3 лъжички на ден и количеството се увеличава постепенно. Ако детето откаже храната, не му се дава няколко дена и след това се опитва отново. Първият ден се дават 2-3 кафени лъжчики, вторият ден се почива, от третия ден количеството се увеличава постепенно до достигане на желания грамаж. Трябва да се достигне до около 120гр /най-малките бурканчета/ за около 7-10 дни. Но това зависи как му понася на бебето.
След всеки нов прием се изчаква 1-2 дни, преди да се даде нещо ново.
Зеленчуците се дават преди обедното хранене. Плодовите сутрин и следобед.
Схемата е по дни, при положение, че зеленчуците/плодвете се харесват.
Хубаво е да не се дава една и съща храна всеки ден в продължение на дълго време.

Целта на тази схема е да се запознае детето с различни вкусове, след това количеството ще се увеличава постепенно.
1-ви ден  - картоф с кърма. Без захар, без сол и масло. 2-3 ч.л
2-ри ден – увеличава се количеството на 4-5 ч.л
3 ден почивка
Ако го хареса - продължавам и 4-ти ден – 7-8ч.л. Ако не - спирам за 1 ден и на сладващия продължавам с нещо друго.

Да предположим че го е харесало:
5-ти ден – тиква пак същото количество 2-3 ч.л
6-ти ден - увеличава се количеството на 4-5 ч.л
7 ден почивка
8 ден - пак тиква увеличава се количеството на 7-8 ч.л

9-ти ден - морков - пак 2-3 ч.л
10-ти ден- увеличава се количеството на 4-5 ч.л
11 ден почивка
12-ти ден - пак морков увеличава се количеството на 7-8 ч.л

13-ти ден – броколи - пак 2-3 ч.л
15-ти ден увеличава се количеството на 4-5 ч.л
15 ден почивка
16-ти ден - броколи увеличава се количеството на 7-8 ч.л

Може да започна да смесвам храни, с които е захранен вече

17-ти ден - морков и картоф - примерно 20-30гр.
18-ти ден -  морков и тиква - 20-30гр.
19-ти ден - броколи и картоф - 30-50 мл
20-ти ден - някаква комбинация от въведените, но се увеличава количеството

Плодово пюре трябва да изяжда, примерно по 1 бурканче на ден, разпределено в 2 хранения. Едно бурканче е 125 гр или се падат по 60 гр на ядене. Или трябва да изяжда по около 30мл преди да въведеш следващото нещо. Същото е и със зеленчуците.
Избягвай дразнещите зеленчуци в пюретата - грах, домати, целина, боб, зелен боб.

Много подходящи са картофче, чушка, броколи, тиква, тиквички, карфиол, спанак, малко моркови (но не всеки ден!).
Други – авокадо, круши, кафяв ориз, елда/богата на желязо/, червено цвекло, зелен боб, шипка

И въпреки това всеки си знае най-добре кога и как. Извинявам се за дългия постинг.

# 247
Здравейте отново и от нас!Боже мами като чета какво сте написали за захранването направо се ужасявам от себе си  Embarassed аз захраних в края на 3 мисля  newsm78 после като стана на 4 го записах на МК.На една консултация док ми каза "може да му даваш зел.пюре на обяд" и аз хоп почнах, естествено отначало по 3-4 л+кърма после увеличавах докато накрая заместих обяда.По принцип се движа по схемата за месеците която Елето е дала на Илианас , точни часове не мога да дам,но всички други храненета са кърма даже не давам кисела дето го вземам от кухнята.Някой може да ме запита за какво го храня само на обед -ами и аз се замислям що не си продължих кърменето като не продължавам със захранването пък си и имам доста кърма  smile3555На последната консул. док ми каза да не му давам каши,че щял много да се надуе пък вървим бая напред с килата плодовите пюрета не ги любим особено затова не го и насилвам другата седмица сме при док и ще видим положението
Е това е засега от нас целувки на всички

# 248
Абе мами някои знае ли защо ми стават малки снимките досега пробвах и все така  newsm78

# 249
  • Пловдив
Абе мами някои знае ли защо ми стават малки снимките досега пробвах и все така  newsm78

Защото взимаш пропертис на малката снимка а не на тази която е в големия размер  Wink

Ето я и в големия размер

# 250
Много благодаря   bouquet току що светнах и аз,че вземам от малката снимка  Embarassed извинявам се за ?

# 251
  • София
Хайде да видите и моето пате, което се забавлява с любимия дракон Simple Smile

# 252
Много красиво пате  newsm51

# 253
  • на брега на Дунав
Мали, к'ви сладури.  newsm53  Да им нацункате дупетата   love001   love001   love001 

# 254
  • София
sonka, благодаря, ама то всичките ни бебоци са много готини.  Heart Eyes

А като гледам как захранването ни е хвърлило в размисли и страсти, си мисля, че най-добре е да не се вманиачаваме и да се доверим на интуицията си. Вътрешно всяка от нас знае кое е най-добро за детето й. Най-важното е юнчетата ни да са здрави и доволни, нали!?  Simple Smile

Вили, много готин пост - въпреки, че не е много за смях, начинът по който си го написала ме освежи  Wink

Общи условия

Активация на акаунт