Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 282
  • 756
  •   1
Отговори
# 255
Всеки път като закъснява все хормони ли?
Е не разбира се. Но при такъв случай като сегашният, предполагам се налага.
Виж какво ще каже доктора при прегледа след цикъла.
Ако се наложи да пиеш, може след курса с Примолут нор, да не се образуват повече кисти.
Общо взето през този период е така, като бурно море, после предполагам се уталожват нещата.

# 256
  • София
Идва ми един-два пъти в годината, в края на опаковка Фемостон

# 257
re_ge, защо не изчакаш няколко месеца да видиш как ще са нещата? Пии бял равнец, ако не за друго, то за успокоение, че правиш нещо. Аз доколкото си спомням за Sharky, тя имаше период без менструация, преди да започне ХЗТ. Дано не греша.

# 258
  • София
Да, проф. Каменов искаше да има 12 месеца без цикъл, преди да предпише.

На мен миоми (изрязаха ги преди 14 години) наново не са ми пораствали, независимо от многото хормони (аз имам и 6 опита инвитро след миомектомията).

# 259
Де Си  това е идея. Равнец турта и невен. Поне от това не боли

Проблем който виждам аз  е че изчакването ще води до удебеляване на лигавица. Разбира се Ако все още има някакви остатъчни процеси при мен. Когато ми слагаха първата Мирена ми тече / маза 8 месеца преди да ми се изтъни достатъчно лигавицата ( причина за менорагията, свойство за силно удебеляване, затова цикъла е обилен, продължителен, с болки, съсиреци, анемия) , затова като сменяхме Мирена 1 с Мирена 2 стана на един ден.  Според доцентката, което ме води по изследването за горещите  в@лни - да изчакаме още един месец. Но аз не знам какво да мисля.
Шарки благодаря за отговора. Ей ме на с цикъл съм, не съм за хзт явно. А дали ще го предприема , друг въпрос.

Последна редакция: нд, 30 окт 2022, 22:48 от _re_ge

# 260
Някоя ползвала ли е крем с Прогестерон , да сподели мнение

Попаднах на ето този https://healthstore.bg/now-progesterone-cream-3-oz?gclid=CjwKCAi … p5PRoCosoQAvD_BwE

# 261
Здравейте и от мен!
Много съм притеснена вече и се обръщам към вас. Почти на 44 г съм, с редовен цикъл. Преди две години ми махнаха полип на матката с хистероскопия. Около година след това се появи кафеникаво зацапване няколко дни преди цикъл. Отидох на преглед и лекарят ми откри раничка и нови два полипа на шийката. За раничката ми изписа Полижинакс, а полипите махна с абразио.
В епикризата обаче освен полип, пише и жлезисто-кистична хиперплазия на ендометриума, която много ме тревожи. Лекарят каза, че сигурно съм с естрогенова доминантност и искаше да ми изписва прогестерон, обаче аз имам фамилна обремененост от рак на гърдата и той се отказа. Каза, че ще следим през 3-4 месеца.
Аз реших да си пусна естрадиол и прогестерон сама. Естрадиолът на 3-ти ден от цикъла е 122,200 при референтни 45-854. Прогестеронът на 22-рия ден е 44,28 при референтни 5,82-75,9.
Потърсих второ мнение при онкогинеколог. Той не ме прегледа, защото трябвало да е веднага след цикъл, та пак ще ходя. Каза, че ако пак е увеличен ендометриума, трябва да пия прогестерон и ако не се повлияе, да ми махнат матката.
Тук вече напълно блокирах от стрес. Не мога да разбера каква е причината за всичко това? Дали не е вирусна, защото един месец след Полижинакс пак бях с течение, този път ми изписа Макмирор. И въобще се влача с някакви такива течения постоянно.
Другото е, ако трябва да пия Прогестерон, умирам от ужас да не развия рак. Вече не мога да спя изобщо. Всякакви съвети ще са ми от полза.

# 262
Здравейте. Има ли жени навлезли в естествена менопауза с миомни възли/преди това/ ?
Свиват ли? Отразяват ли се на цитонамазката по някакъв начин? Или си остават така непроменени, след спиране на Ц?
 Аз още не съм в М., но съм с Мирена, която не смея да махна до изтичане срока на годност. В същото време цитонамазката ми отчита някакви плоскоепителни клетки и клетки от жлезист епител с реактивни промени, та допуснах че са от м.възли. Смятам да търся предлед с колпоскоп, но не знам не е ли по-добре преди това спиралата да се махне.

# 263
Естествена не знам колко е естествено на 40 години. Аз имах преди това три м. възли като последния беше най-малък, но ми казаха че в менопауза изсъхват поради намаления естроген и сигурно е логично, то всичко започва да изсъхва, кожа, нокти, коса. И наистина като бях на прегледи и питах какво се случва с миомните възли и ми казваха, че почти не се виждат на ехографа. На цитонамазката не могат да се отразят, защото това не е рак, там се хващат други епителни тела, клетки ,  мисля аз.
По-скоро е възможно цитонамазката да ти дава такива резултати заради самата спирала мирена, все пак това са хормони , може да й въздейства някак на резултата.

# 264
Да, хормоните действат на лигавицата на шийката на матката.Спиралата не пречи на колпоскопията.Какво казахa лекарите?

# 265
Още не са ми предлагали такъв преглед, аз чета и се образовам какви стъпки да предприема. В темата за цитонамазката ми казаха, че всеки профилактичен год. преглед трябва да е придружен с колпоскопия, особено както при мен е пап 2с. А лекарката ми връчи листа и нищо не каза,
Скрит текст:
И аз почнах да чета тук. Взех си Лактацид/иначе ползвам Билка и др.по-обикновени гелове/, взех си феми-Флора пробиен синбиотик, и чета за специалисти в моя град, които извършват колпоскопия. Не знам пречи ли спиралата, при мен и конеца не е подкъсяван. Ще се разбере. Въпросът е, че от тук научавам за колпоскопия, никой не ми е казвал или предлагал това.
Но иначе "изчистване" са ми предлагали в Спешното един лекар "профилактично против болести" когато се наложи един кюртаж..... Та вече и аз не знам на кой лекар да вярвам, все пак трябва да е който не предприема интервенции, които не са наложителни. Тук чета във форума, пиша на съфорумки, и се образовам....
Анонимен, интересувай се от АГ дали си подходяща за хормонална спирала, тя изтънява лигавицата на матката.
На мен са ми махали няколко пъти полипи, после възли се появиха, правих силни кръвоизливи с анемия,, затова я сложих. Тя съдържа левоноргестрел - аналог на прогестерона, и действа основно локално.

В първия пост авторката много подробно е описала различните изменения:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1504996

Последна редакция: нд, 05 фев 2023, 08:50 от Sanea

# 266
Смятам, че за възрастта ти и наличието на спирала, всичко е ок с цитонамазката.

# 267
Дано. Утре може да я публикувам. Колпоскопия въпреки това е добре да се направи.

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 06 фев 2023, 10:02 от Sanea

# 268
Аз си правя колпоскопия от 16г без пропуск.

# 269
Здравейте, момичета!
Мина година без цикъл. Официално съм в менопауза. Минах през мозъчни мъгли, високо кръвно, смяна на гласа при силна емоция. Най-много пострада косата ми. Горещите вълни са много неприятни. Свалих десетина килограма. Сега съм във фаза психясване. Препоръчаха ми Фемибаланс.
Някой пил ли го е? Има ли ефект? Колко време след старта се усеща облекчение? Очаквам някакво успокоение - психическо, по-леки вълни, да не се будя нощем...

Общи условия

Активация на акаунт