Нормално ли е младо семейство да живее при родителите на мъжа?

• 23 845
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
Е, те имат покрив. Нали не живеят под някой мост в кашон, та да им липсва покрив.

# 556
  • София
Аз защото лично съм виждала как днес имаш, утре ти сочат вратата - та не съм много сигурна.

# 557
  • София
Значи като чуя как бебе се гледало с 2 и с 200 и не знам какво ми става. Да, в някои случаи може, ама е до късмет, но ако е на АМ? Ако има проблеми с храносмилателния тракт, рефлукс и не може да пие какво да е АМ? Ако има алергии и не може да мине със сапунче за 1лв. и шампоанче за 2лв., а има нужда от специализирана козметика? Иначе да - има бебета, които са на кърма = 0лв. за храна и могат да се къпят с каквото и да е, някои даже не си къпят бебета всеки ден и нямат проблеми с кожата. Ама как точно се предвижда такова нещо? И да, има такива, които не искат да гледат бебе под свекървения покрив, докато свека се изживява като господар и ги прави на луди.

# 558
Стереотип е, че балканските баби си умират да гледат внуци. Може и да е било така някога, а може просто да са били принудени да го правят, защото младите са ходели "на къра".

Обаче сегашните български баби работят до 65 поне. На тези години едва ли го има този луд ентусиазъм непременно покрай ишиаса, колита и артрита да им изтипосат и внуци, та да се чудят на кой свят са.

Освен това, имам обоснованото усещане, че днешните майки са по-самостоятелни и зрели, защото раждат по-късно. По тази причина и те предпочитат да си се оправят, както могат, вместо мама или маминка да се намесва, с всички произтичащи последици.

Разбира се, моите наблюдения са върху ограничен кръг хора от една определена социална прослойка. Не мога да кажа как е при всички мами и баби по широкия свят.

# 559
  • Paris, France
След като веднъж екс кандидат свекървата ни дойде на гости и за двата пъти, в които посети тоалетната, два пъти ми обърна тоалетната хартия наобратно, разбрах, че, ако живея с туй чудо, ще я удуша на втория ден. Даже реших, че съм луда, защото знам как я слагам, но след като бях я оправила и я заварих отново наобратно, ми светна лампичката. А моят се беше затръшкал да ходим при нея, що да плащаме наем. Само през трупа ми!

Благородно ти завиждам. У нас кенефът е само един, а сме четирима. Няма да ти казвам колко съм щастлива да намеря тоалетна хартия в кенефа. Като мома и аз исках хартията да е идеално сложена и рулото да се върти в посока, обратна на часовниковата стрелка като го поставиш с дупката срещу очите, така че да виждаш през нея. Подпъхвах края като в хотел, забърсвах кенефа с оцет и етилов спирт ежедневно. Сега съм доволна ако е свободен 😇, ама рядко е. 

С деца ще си щастлива да не е запушен кенефа и да има тоалетна хартия някъде. С нея те си бършат обувките, бюрата. Търкалят я по пода за заиграват котките. Днес в 4 сутринта отпушвах кенефа. Котаракът се изакал на дивана, та синът ми чистил и хвърлял в кенефа. Даже нямах време да ходя да вадя змията за отпушване от мазето. Сложих дебели ръкавици до над лактите и с ръка побутнах хартиите, които бяха поне половин литър като обем. Този трик ми го показа съседка с 3 деца 🤩. Допреди трика викахме водопроводчик, поне 3-4 пъти годишно и цакахме по 60-70€ да бръкне със змията и след 3 минути да си иде. Купихме и змия.

Искам някоя, отгледала едно или две деца да се изкаже по въпроса. То и аз като мома не щях у свекъри, не щях на село, не щях в къща, не щях в краен квартал, не щях и с мъж да живея. Няма лошо. Организирах си живота така, че да живея където искам, но опитът ми показва, че със свекъри е по-яко и по-голям купон. А с малки деца е най-добре в гората и без съседи на поне километър.

С под 1000 лева заплата и на квартира не бих и помислила за дете. И да срещна голяма любов, просто ще я изживея и всеки по пътя си.

# 560
  • пустинята Гоби
И 5 деца да имам, ако дойде свекърва ми и почне да обръща ролото с тоалетна хартия, ще го забележа веднага.

# 561
  • СИ
Значи като чуя как бебе се гледало с 2 и с 200 и не знам какво ми става. Да, в някои случаи може, ама е до късмет, но ако е на АМ? Ако има проблеми с храносмилателния тракт, рефлукс и не може да пие какво да е АМ? Ако има алергии и не може да мине със сапунче за 1лв. и шампоанче за 2лв., а има нужда от специализирана козметика? Иначе да - има бебета, които са на кърма = 0лв. за храна и могат да се къпят с каквото и да е, някои даже не си къпят бебета всеки ден и нямат проблеми с кожата. Ама как точно се предвижда такова нещо? И да, има такива, които не искат да гледат бебе под свекървения покрив, докато свека се изживява като господар и ги прави на луди.

Като не иска снахата при свекърва, изнасят се на квартира или си купуват. Ако това, ако онова... Бебето си има родители и те трябва да му мислят. Свекървите и тъщите не са длъжни с нищо. Ако все пак са хора и стават за работа, толкова по-добре за младото семейство и внуците. Младите семейства не трябва да живеят с мисълта, че някой е длъжен да им помага.
Ние с жената живяхме няколко години при нашите. И жената ръмжеше от време на време и беше недоволна от това или онова. Но като дойде време да се местим, не беше особено възхитена. Свекървата такава и онакава, обаче топло, чисто и наготвено. Има при кого да остави детето. Не мисли за сметки и битовизми. И като се замисля, много повече е оставяла децата при майка ми, отколкото при нейната. Уж това, уж онова...

# 562
Животът става толкова скъп, че вече и да искат, бабите и дядовците няма да могат да отглеждат и младите семейства с внуците.

# 563
  • София
Невена, вземи научи и децата и котката.
Като за две годишни говориш, честно.

Последна редакция: вт, 12 окт 2021, 17:11 от Ms.Gorgeous

# 564
  • София
Скрит текст:
Като не иска снахата при свекърва, изнасят се на квартира или си купуват. Ако това, ако онова... Бебето си има родители и те трябва да му мислят. Свекървите и тъщите не са длъжни с нищо. Ако все пак са хора и стават за работа, толкова по-добре за младото семейство и внуците. Младите семейства не трябва да живеят с мисълта, че някой е длъжен да им помага.
Ние с жената живяхме няколко години при нашите. И жената ръмжеше от време на време и беше недоволна от това или онова. Но като дойде време да се местим, не беше особено възхитена.
Свекървата такава и онакава, обаче топло, чисто и наготвено. Има при кого да остави детето. Не мисли за сметки и битовизми. И като се замисля, много повече е оставяла децата при майка ми, отколкото при нейната. Уж това, уж онова...
Топлото не виждам какво общо има със свекърите, може да ти е топло и без да има някой вкъщи (без да е цял ден 24 градуса). Чисто и наготвено - ами тя жена ти не готви и чисти ли, докато е била там или са се разменяли - ами не всички са така, при някои даже всичко се чака от снахата, дори и да работи, а деца не гледат или ако гледат ги тъпчат с боклуци, въпреки ясните препоръки какво могат и какво не могат да им дават - кеф, а?

# 565
  • пустинята Гоби
В случая свекървата е черпила, че се е отървала. То пък една сметка да не платиш и да чакаш години да ти готвят и чистят, мамина Богданка ряпа да яде....

# 566
  • София
В случая свекървата е черпила, че се е отървала. То пък една сметка да не платиш и да чакаш години да ти готвят и чистят, мамина Богданка ряпа да яде....
При условие, че го четем от мъжа (син) и като знам пък как им пука на мъжете кой точно е готвил, изпрал и изчистил.... ама нали мама е в каритнката да я похвалим. Едва ли жена му е чакала всеки ден на изчистено и сготвено. А ако пък и се намърат вечно кусури и се мрънка, не се яде от нейното сготвено, ходи се по дире й да се "доизчиства", препостира й се прането, понеже не е простряла по "правлиния начин" и т.н. и т.н. - може и да я спряла снахата да се главоболи.

# 567
За мен не е нормално и никога не съм го смятала за норма. А камо ли гледане на децата и очаквания в тази насока.

Също не смятам, че дете се гледа с две и двеста, и смятам, че нормалните хора планират децата си когато имат двеста. Детето не избира кога и къде да се роди, родителите обаче да.

# 568
  • СИ
При условие, че го четем от мъжа (син) и като знам пък как им пука на мъжете кой точно е готвил, изпрал и изчистил.... ама нали мама е в каритнката да я похвалим. Едва ли жена му е чакала всеки ден на изчистено и сготвено. А ако пък и се намърат вечно кусури и се мрънка, не се яде от нейното сготвено, ходи се по дире й да се "доизчиства", препостира й се прането, понеже не е простряла по "правлиния начин" и т.н. и т.н. - може и да я спряла снахата да се главоболи.

Аз казвам как беше при нас. Не навсякъде всичко се случва по един и същи начин. Ние като се взехме с жената, тя на практика престана да съществува за майка си и баща си. Сетиха се за нея след няколко години, когато брат ѝ хвана по чужбината. Тя и дума не дава да се издума, но това си беше истината. И сега с половин уста казва, че нашите са помогнали в правилния момент. Абе... Минава си времето и като се обърнеш назад се вижда...

# 569
  • София
Аз казвам как беше при нас.
Скрит текст:
Не навсякъде всичко се случва по един и същи начин. Ние като се взехме с жената, тя на практика престана да съществува за майка си и баща си. Сетиха се за нея след няколко години, когато брат ѝ хвана по чужбината. Тя и дума не дава да се издума, но това си беше истината. И сега с половин уста казва, че нашите са помогнали в правилния момент. Абе... Минава си времето и като се обърнеш назад се вижда...
Може пък да е случила на свекъри. Не всички смятат снахата за злото, което идва да им отмъкне сина и имотите.

Общи условия

Активация на акаунт