АГ СЕЛЕНА- ТЕМА 22

• 61 689
  • 774
  •   1
Отговори
# 285
yana_rr, не съм била на фетална при д-р Апостолова.
Втората фетална правих при д-р Амалиев - младши,  много отговорен и сериозен, но сякаш ми липсваше нещо.
Повторих феталната при д-р Стратиева, освен замерването на отделните маркери, изчисляване от апарата, диктуване, тя оглеждаше конкретни неща за тези седмици.
Огледа подробно сърце, очите за катаракта. Забелязах, че  не търси само мерене и изчисляване.

Кръвно ми мерят по ЗК, като още в началото ме посъветваха да си купя апарат, ако нямам и да си го меря на 5-6 дни. Така и направих.
Обиколка не са ми мерили никъде.
Килограмите, меря се сутрин веднъж седмично и в деня на прегледа също, като отида си казвам колко е кантарчето.
Всеки път по ЗК ме гледат на ехограф - плацента, размери, шийка.

На всеки преглед и по ЗК, и доктора в  Селена ми искат урина, кр. захар, ПКК
Кръвно не са ми мерили в Селена, аз си казвам, че го следя. Нито пък с кантар са ме теглили

# 286
tinki_15, тъкмо обратно - мога да ти дам няколко имена от болницата, които насърчават именно естествено да се роди. За останалите просто не мога да говоря от първо лице. Не знам от къде и защо е тръгнал митът за това, че всички масово раждат секцио в "Селена". Октомври, когато родих, си говорих с 4 родилки в болницата и 3 бяха родили естествено, а четвъртата е с епилепсия, което дава отговор на въпроса "Защо" 🤷🏼‍♀️

# 287
На мен чак след като повдигнах въпроса за кръвното, ми обясниха да го меря 2 пъти седмично и ако има повишение, да се обадя веднага. Иначе за кг никой нищо не ме е питал, нито ме е теглил, аз си ги следя, но ми е интересно, защото приятелка, която ходеше при лекар от Торакс на частно, ми е казвала, че я следи стриктно и държи да не качва твърде много, защото не е полезно за бебето. Шийка са ми мерили 2 пъти, последно около 22ра седмица (сега съм 32ра). Затова се чудя дали са пропуски на моя лекар, или си е практика на всички в болницата. Витамин Д също много вяло проследяване.. Добре, че ходя при ендокринолог, заради Хашимото, та той ми го следи редовно, иначе досега щях да съм в сериозен дефицит. Като цяло за всичко трябва да питам и да напомням, знам, че не съм само аз и няма как да помни състоянието на всички, но все пак..
    yana_rr, не съм била на фетална при д-р Апостолова.
    Втората фетална правих при д-р Амалиев - младши,  много отговорен и сериозен, но сякаш ми липсваше нещо.
    Повторих феталната при д-р Стратиева, освен замерването на отделните маркери, изчисляване от апарата, диктуване, тя оглеждаше конкретни неща за тези седмици.
    Огледа подробно сърце, очите за катаракта. Забелязах, че  не търси само мерене и изчисляване.

Кръвно ми мерят по ЗК, като още в началото ме посъветваха да си купя апарат, ако нямам и да си го меря на 5-6 дни. Така и направих.
    Обиколка не са ми мерили никъде.
    Килограмите, меря се сутрин веднъж седмично и в деня на прегледа също, като отида си казвам колко е кантарчето.
    Всеки път по ЗК ме гледат на ехограф - плацента, размери, шийка.

На всеки преглед и по ЗК, и доктора в  Селена ми искат урина, кр. захар, ПКК
    Кръвно не са ми мерили в Селена, аз си казвам, че го следя. Нито пък с кантар са ме теглили

# 288
    31 - ва седмица съм
    Витамин Д също аз си го следя, никой доктор не е проявил интерес

Следях TSH  в началото до към 15 - седмица, после ме разпитаха дали имам проблем по принцип за да ме пратят на ендокринолог.
    Кръвната захар ми напомнят да внимавам какво ям, че сега с тези трапези да не я изтърва.
    Предупредиха ме още в началото, че ако тръгна да вдигам захар ще правя тест с глюкоза и ще мина евентуално на хапчета и диета.

Насърчават ме да пия по чаша червено вино и го правя, аз го обичам този ритуал.
    Трушии да внимавам, че солта качва кръвно.
    Протеина не съм спирала да пия,  одобрено е, полезно да нямам отоци

Килограмите по ЗК доктора всеки път сверява на колко съм почнала и колко съм към момента, съветва ме още в началото, че не е желателно безразборно качване, защото бързо се навръзва кръвно, гестационна диабет и така по веригата.

# 289
    tinki_15, тъкмо обратно - мога да ти дам няколко имена от болницата, които насърчават именно естествено да се роди. За останалите просто не мога да говоря от първо лице. Не знам от къде и защо е тръгнал митът за това, че всички масово раждат секцио в "Селена". Октомври, когато родих, си говорих с 4 родилки в болницата и 3 бяха родили естествено, а четвъртата е с епилепсия, което дава отговор на въпроса "Защо" 🤷🏼‍♀️
    Благодаря за.мнението..много ми е ценно. Наскоро познати казаха, че са избрали хирургиите , защото в Селена ти убеждавали за секцио и малко ме наплашиха.
    Аз нямам мед.паказания за секцио.
    Притеснението ми идва от факта, че досега по ЗК се следих при лекарка в Хасково, която работи и със Селена, но няма да може ме изроди и го разбрах в 36-а седмица.
    Минах един преглед при Кръшков, но и той казва, че януари има доста отсъствие и не е сигурен ще може ли или не.. посъветва ме да дойда на място като настъпи моментът и ми е.мялко нервно от факта ,че ще е непознат лекар.
    На 6.01 имам час пак при него
     Надявам се да има яснота.
    Още веднъж благодаря за мнението.

# 290
    Аз се следя при др Ставрев по ЗК и до сега и дума не е ставало за кръвно, обиколка на корема или килограми. При него, предпоглам и при другите доктори е много натоварено и явно им е по-лесно да ги пропуснат тези неща. Прегледите минават бързо, само на последния ми каза, че водите и шийката са добре, но колко са и защо - не. В началото се бях притеснила, че само при моя АГ минават бързо прегледите, но една позната ми каза, че при нея също е така, а тя се следи в съвсем друга болница.

По отношение на ФМ мен др Ставрев ме изпрати при др Даскалов, който не работи към момента в Селена (а явно в болницата си имат и други специалисти по ФМ) там също не ми мериха нищо, но жените, които идваха за ЖК при него от вратата още им мериха кръвното.

Едит: За раждането не мога да коментирам, защото при мен си има показания за секцио и още на първия преглед споделих на док., че съм с херния и той си ми каза, че за мен е по-добре да не е естествено, но не ми е настоявал за нищо.

# 291
    Аз поради тази причина май няма да се следя по каса в Селена. Не ми се иска да се пренебрегват мерене на кръвно, килограми, обиколка на корем и т.н. Не знам до колко са важни, но защо да се пропуска нещо, което е хубаво да се следи...
    Всеки месец ПКК, захар и урина поради някаква причина ли е или нормално се изискват?
    ФМ при  Стоилов може ли да се прави в Селена ако не се следим при него или само в неговия мед. център?

# 292
    Raffaella_, не съм сигурна, че и без ЗК ще се следят тези неща, освен това аз всеки път си плащам на касата преглед 50 лева, а на първия преглед, за установяване на бременност бях без направление и пак платих същите пари, така че вече не знам какво поема ЗК и какво не и как си определят цените, никой нищо не ти казва, отиваш на касата и ти казват колко дължиш пък после си гледай касовата бележка. Та, това, че сме по ЗК не е оправдание да не мерят, по-скоро има много хора и за това пропускат.

# 293
    Момичета, влезте си в здравното досие и там ще видите какво ви изписват по каса.
    Може и с обикновен ПИК на НАП да се види, не само с номер взет от касата.

В профила пише по дати и кода по който е пуснато нещо по каса.
    Не е без хич покритието от касата, ние така сме свикнали да си мислим.
    Съмнявам се един ехограф платен от касата да е някакви 50лв., със сигурност плаща повече.
    От чисто любопитство съм си намотала да разбера цената.
    На всеки преглед  от ЖК по каса имам в досието после  код с отбелязана дейност и наименование.

Иначе, ПКК се следи основно заради хемоглобина, урина за бактерии, инфекции, кръвна захар да се реагира своевременно при поява на проблем.

# 294
    Fiffy91, сигурно и без каса няма да ги правят. Мисълта ми беше да се следя по каса на друго място, където да мерят/теглят. А в Селена само на частно. И без това моя лекар не е от тези, които работят със ЗК.

# 295
    Не го приемайте като заяждане, но за мен меренето на корема е..как да кажа. Какво по-точно очаквате да покаже това мерене? В 7ми месец съм, второ дете ще ми е живот и здраве, никога не са ми го мерили. Преди първата ми бременност спортувах по-активно, гаденето отсъстваше, съответно качих 1вия кг в 5ти месец, коремът ми до самия край не достигна колосални размери, коментари по повода имаше безброй. Е, въпреки това бебето се роди 3,400кг.
    Ако имате доверие на следящия Ви специалист и това какво вижда той на ехографа, не мисля че има защо да се тревожите за това измерване.

# 296
    Здравейте. Кой специалист бихте препоръчали за рискова бременност?

Здравейте. С две ръце и два крака препоръчвам д-р Д. Ставрев. Той ми направи серклаж на горещо в 21 седм и спаси бебето ми. Проследяваше ме много стриктно и беше неотлъчно до мен. С правилната терапия и отношение родих в 39 седм.
    А в 21 седмица като по спешност отидох пред неговия кабинет (беше ми препоръчан от приятелка) бях с разкритие и скъсена шийка 19м.

# 297
    Разсмя ме, Шантал🙂
    Чуденката идва главно от тава, че в нашата мила държава всеки доктор има достъп до здравно досие на пациента, а пациента няма, вместо да е обратното.

Иначе, отживелица е меренето на корема при наличие на съвременна техника.

Всички доктори от ин витро сектора според мен са добри за рискови бременни, който и да се избере

# 298
    А защо е от такава важност доктора да ви мери кръвно, кг и корем?Това е нещо, което може да направите вкъщи и да споделите данните с него, ако ви се струват тревожни.
    Не ми е логично да се избира доктор на тази база просто.Моето АГ веднъж не ми е взимало тези мерки, споделяла съм с нея само килограми и то от гледна точка на това да се оплача какво буре съм станала. Дори не съм се и сещала да поставя под въпрос компетентността и заради това, че не ми е премерили корема.😃
    При Даскалов преди прегледа, сестрата мери кръвното, и двете ФМ ми бяха при него.

# 299
    Ама чакайте малко,  от дискусия какво се полага като протокол дойдохте и взехте да слагате думи и изкривявате. Никой участник по-горе не се кахъри за обиколката на корема, нито килограми, просто всеки споделя какво му е пускано, какви прегледи и т.н......

Последна редакция: вт, 28 дек 2021, 18:05 от Щефи

Общи условия

Активация на акаунт