ДЕВЕТИ клас 2021/2022 - На прага на девети клас ударно засипаха ни с тестове завчас! - 2

• 39 742
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И на мен ми е странно защо ги карантинират, след като последно са били контактни в петък, а тестът е от понеделник.

Е как защо? Инкубационният период на коронавируса е до 10 дни. Естествено, че ще ги карантинират.

# 676
Разпоредбите на РЗИ са, че се карантинират контактните 48 часа преди теста. При тест направен в понеделник, 48 часа е събота. Значи тези с контакт в петък не подлежат на карантина.

# 677
При нас тестовете са от събота. Да, онлайн са и карантина. Има доста + деца,да.

# 678
  • София
При нас тестовете са от събота. Да, онлайн са и карантина. Има доста + деца,да.

Леко да го карат пожелавам.

# 679
  • София
И на мен ми е странно защо ги карантинират, след като последно са били контактни в петък, а тестът е от понеделник.

Е как защо? Инкубационният период на коронавируса е до 10 дни. Естествено, че ще ги карантинират.
Нана, имаш предвид, че детето десет дни преди теста е заразно ли или че контактните на детето могат до 10 дни да проявят симптоми?

# 680
  • София
Е, все пак може би ще изчакат да оправят всички битови неуредици 😉
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=419740566181928& … d=100044379641152

# 681
  • София

Нана, имаш предвид, че детето десет дни преди теста е заразно ли или че контактните на детето могат до 10 дни да проявят симптоми?

След контакт с болен, симптомите могат да се проявят до 10 дни, както при повечето вирусни заболявания. Може да проявиш симптоми на третия ден, но може и на деветия.

# 682
  • София
Да, в това има логика. Въпросът беше, че тези деца са били последно контактни преди 2,5 дни и се чудехме защо ги карантинират и тях.
Мерки за София област:
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/242056-kod-cherveno-za-sofiy … bolni-ot-kovid-19
Не важат за София град.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 17:14 от zazu1

# 683
  • Между гори и планини
Мммда, докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват...

Доня, къщата до вас свободна ли е още?🙂
Мисля, че да

# 684
  • София
Да, в това има логика. Въпросът беше, че тези деца са били последно контактни преди 2,5 дни и се чудехме защо ги карантинират и тях.

Именно, защото са били контактни. Човек, който дава тест в понеделник положителен не означава, че е заразен от понеделник. Заразен е поне пет дни преди теста.

# 685
Може да е така, но си има правила за карантиниране. И има ли над 48 часа от теста, рзи нямат основание за карантина и не налагат такава.

# 686
  • София
Може да е така, но си има правила за карантиниране. И има ли над 48 часа от теста, рзи нямат основание за карантина и не налагат такава.

Има си правила, да, но те не са точно така, както ги цитирате.

"При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване".

Тоест, това че детето е дало положителна проба в понеделник не значи, че в събота не е имало сополи и температура. Така че се броят 48 часа от събота, а не от понеделник.

# 687
  • Някъде в Европа...
Нана, никой не го интересува това, което даваш като логично. Като .ти излезе +тест , те питат -"контакти последните 48 ч?"..Няма как да кажеш в понеделник, че си бил контактен с класа, защото това значи, че сте били на училище в събота ...
Тъпо, не тъпо, това е положението и затова вече малцина вярват в мерки, ваксинации и т.н

# 688
Нана, права си. Но дефакто никоя лаборатория не праща на рзи и информация откога далия положителен тест има симптоми. Най-малкото защото и не питат клиентите си. За да стане карантина на хора над 48 часа, то болният изрично трябва да съобщи на рзи и за контактите си, когато е бил симптомен.

# 689
  • София
Те като попитат " имате ли контактни лица"...при така зададен  въпрос  съвсем спокойно може да отговориш- не. Мария  говори за пример , касаещ контакт от  преди повече от 48 часа, а Нана продължаваш да цитираш наредбата  с 48ч На мен  по-странно ми е несъобщаването на  всички паралелки.И това е масово.Както масово чувам за  случаи  в училища, където ръководството казва че при един  случай не се налагало карантина, а като станат 3! WTF....?!?! Ще си караме с тоя ковид още дълго време за жалост
Аз преди малко ходих да взема още няколко кутии маски.Дано ходят на училище , но с мерки, за да си ги ползва

Общи условия

Активация на акаунт