Нашите орхидеи – тема 36

• 30 285
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Пенева малката в кори ли е или смес с кокосови влакна?

# 511
Кори, най-дребната фракция

# 512
Здравейте ! Дайте идея откъде да закупя орхидея, за София иде реч. Необходима ми е за допълнение към подарък. Ще бъде по-добре да бъде в центъра, иначе рискувам да се загубя, а и с този трафик, софиянци не си поплювате 🤗

# 513
  • София
в който и магазин да влезеш, по-вероятно е да има орхидеи, отколкото да няма. В какво състояние, вече е друг въпрос. Ако си с автомобил и те смущава трафика, може да отидеш в магазина на https://orhidei.bg/ в Младост.

# 514
  • София
Pandora_sue, пазарът Димитър Петков. Ето координати на склада/борсата, а отсреща през двойната улица с магазините-павилиони в сградата е цветарският на гърците:
42.703337, 23.301722

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 11:17 от Raya

# 515
Благодаря ви !
Ще хвана такси, защото с колата няма да се оправя. Всичко хубаво пожелавам !

# 516
  • Бургас
Божке какво е ню-ню 🧐. Да е здравичко и цъфтеливо Hug

Аз каква я свърших -->поръчах си три китки от този сайт https://www.orchideen-wichmann.de/de/. Отново до Германия ги поръчах, че до Бг искат 20Е за доставка, дано оцелеят.

Само да предупредя, че сайта изпраща цветята в големи кашони. Сега за масрафа ще платя солидна сума на превозвача 😡. Да бях ги пуснала до Бг по евтино щеше да ми излезе. Така, че имайте едно на ум, аз не го очаквах, дано поне цветята са живи и успеят да се съвземат.

# 517
Майче, много пъти съм поръчвала от Вихман, хубави са им растенията. Пораснали и здрави, и много добре опаковани. Оттам са ми най-хубавите пафчета. И даже което съм купила като младо растение от тях, до една година вади цвят. Ще ти оцелеят, много да те радват!

# 518
  • Бургас
Плокс благодаря ти 🤗.
Другия път ако поръчвам ще знам директно до Бг и по бързо ще дойдат.

# 519
  • Варна
А Актара или Моспилан? Те всички са с нови цветоноси и се чудя да не им попречи на цъфтежа

# 520
  • София
Което имаш. Иначе - едното, след седмица другото.

# 521
Сисли разбирам те какво ти е 🥺, миналата година прекърших цветоноса в стремежа си да го защипя на пръчката. Е не след дълго пусна нов от същия цветонос по отдолу от спящата пъпка. Беше доста крив, но не посмях да пипна да изправям. Май вече предпочитам да си растат на където искат цветоносите не смея да пипам и защипвам на пръчка.

До момичетата, които гледат Ванда. Нормално ли е да пожълтяват листата по средата?

От какво може да е това пожълтяване- сух въздух, засушаване или някакви инсекти, не виждам такива, но знае ли човек. Възможно ли е като съм я пръскала и да е попаднало повече вода между листата. Добре ли е въобще да се пръскат и листата? Нещо бъркам, но не знам какво. По добре ли ще е да я сложа в надупчена саксия с малко едри кори, а не както сега по корени да виси.
Най-първото което трябва да се направи - 2-те пожъктели листа трябва да се махнат със сцепване, както и задължително двете листа под тях. Ако вандата беше моя щях да махна и двете листа над тях. Трябва Да се оголи максимално стъблото и на мястото на оголване да се намаже обилно с кашичка от широкопрофилен фунгицид. Задължително щях да я  обработят с накисване  3- 4пъти през десет дена с различни фунгициди. Ако не се реагира своевременно и бързо - вандата ще замине. Това е тайско гниене. Имам поне 6-7 ванди умрели от това. Опитвала съм всичко, преживяла съм различни сценарии.

А Актара или Моспилан? Те всички са с нови цветоноси и се чудя да не им попречи на цъфтежа

И двата са системни. С поливане е ок. Не повлияват цъфтеж и цветоноси.

Последна редакция: вт, 23 ное 2021, 00:06 от _re_ge

# 522
  • Мадрид / София
Нов цъфтеж: Lepantes calodictyon

Много е красиво, но използвах лупа за да му се насладя 🤣🥳

# 523
Много е сладурско, в терариумче ли го гледаш?

# 524
  • Мадрид / София
Да, купих един аквариум от 20л и там сложих всички нуждаещи се от повече влага, че ми писва да ги поливам 1-2 пъти дневно. Така си реших проблема.😃

Общи условия

Активация на акаунт