Нашите орхидеи – тема 36

• 30 296
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Много е гадно да ти се счупи цветонос - все едно дали ти или някой друг ти го е счупил. На мен ми счупиха при последното преместване един току що отворил цветовете. Ще порастне нов, виж гадинки в корите вече е неприятно.
Мен пък много ме е яд за цветонота са на трисетелата. Издъхна окончателно и големия и остана само тънка пръчка/косъм. Смених сетъпа на вазата. След разходка до Икеа се сдобих с нова, голяма и монтирах орхата в нея. Надявам се следващия път, когато и да е това, да успее да развие и отвори, ама кога ще е, не е ясно.           

# 451
Сисли, и аз ще кажа - не се ядосвай, всички правим глупости. Наскоро реших да пресадя един цимбидиум, от години го дондуркам и тъкмо се позакрепи, реших че има нужда от по-голяма саксия. И чак като го разрових, видях, че има цветонос. Еми очевидно не е бил най-подходящият момент за пресаждане, а аз съм патица заспала. Помолих го да ми прости и да цъфне все пак, ще видим...

# 452
  • Варна
Най-вероятно ще избие от спяща пъпка под счупеното, все има поне една. Аз веднъж направо отрязах новия цветонос заедно със стария, просто не се усетих, че е на пътя на ножицата Crazy Много бързо изби от спящата пъпка под срязаното.

# 453
  • Бургас
Сисли разбирам те какво ти е 🥺, миналата година прекърших цветоноса в стремежа си да го защипя на пръчката. Е не след дълго пусна нов от същия цветонос по отдолу от спящата пъпка. Беше доста крив, но не посмях да пипна да изправям. Май вече предпочитам да си растат на където искат цветоносите не смея да пипам и защипвам на пръчка.

До момичетата, които гледат Ванда. Нормално ли е да пожълтяват листата по средата?

От какво може да е това пожълтяване- сух въздух, засушаване или някакви инсекти, не виждам такива, но знае ли човек. Възможно ли е като съм я пръскала и да е попаднало повече вода между листата. Добре ли е въобще да се пръскат и листата? Нещо бъркам, но не знам какво. По добре ли ще е да я сложа в надупчена саксия с малко едри кори, а не както сега по корени да виси.

# 454
Благодаря, момичета! Поне ме успокоихте, че има голяма вероятност да избие нов. И това е нещо. Втора година ще стане от както я чакам да цъфне и накрая ѝ "изядох главата" с обгрижване. Smirk

# 455
Мая, не е нормално пожълтяването. Листата изобщо никога не се пръскат, мисля че скоро коментирахме точно за вандите.

# 456
  • Варна
Цветоносите ги изправям много лесно като ги привързвам с връв към пръчката и затягам постепенно, а не ги хващам директно с ръка. Първо привързвам по-хлабаво, след седмица пристягам и така, докато се изправи съвсем. Нямам счупен ни един.

# 457
  • София
Подкрепям мнението на Месечинка - точно по този начин процедирам и аз с изправянето на цветоносите. Години наред няма поражения.

# 458
  • София
Решило ли е едно фалче, че ще цъфти - не можеш го спря. Ще изкара или от спяща пъпка или нов цветонос. На всеки се е случвало, което не го прави по-малко неприятно всеки път.

# 459
  • Мадрид / София
Сисли разбирам те какво ти е 🥺, миналата година прекърших цветоноса в стремежа си да го защипя на пръчката. Е не след дълго пусна нов от същия цветонос по отдолу от спящата пъпка. Беше доста крив, но не посмях да пипна да изправям. Май вече предпочитам да си растат на където искат цветоносите не смея да пипам и защипвам на пръчка.

До момичетата, които гледат Ванда. Нормално ли е да пожълтяват листата по средата?

От какво може да е това пожълтяване- сух въздух, засушаване или някакви инсекти, не виждам такива, но знае ли човек. Възможно ли е като съм я пръскала и да е попаднало повече вода между листата. Добре ли е въобще да се пръскат и листата? Нещо бъркам, но не знам какво. По добре ли ще е да я сложа в надупчена саксия с малко едри кори, а не както сега по корени да виси.
Поливайки я дали не влиза вода между листата?

Нов илач за серкоспора: 1гр сода бикарбонат на 1л вода. Листата се почистват с този разтвор. Казват, че действа добре.

# 460
.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 22:17 от Sysly

# 461
  • Мадрид / София
Това е причината за пожълтяването на листата. Вандите са с чувствителни листа към водата. Избягвай да ги мокриш.

# 462
  • Варна
Здравейте, имам малки мушици покрай орхидеите. Четох че се третират при киснене с актара или моспилан. Някой пробва ли е? Притеснявам се защото всички започват да вадят цветоноси в момента, те са около 10 броя, а мисля че трябва да се третират всичките

# 463
  • София
Пробвали сме, разбира се. Няма от какво да се притесняваш, действай смело

# 464
  • Мадрид / София
Мойто Лепанте салтатрикс цъфна! Щастлива съм.

Общи условия

Активация на акаунт