Нашите орхидеи – тема 36

• 30 335
  • 746
  •   1
Отговори
# 300
Ето една стара снимка на голямата ми прекрасница. Не съм сигурна и аз за каква точно голяма орхидея говорите, но това е мойта.

# 301
То това цяло дърво ScreamSmiley
Впечатляващи са с тези размери.

# 302
Ето една стара снимка на голямата ми прекрасница. Не съм сигурна и аз за каква точно голяма орхидея говорите, но това е мойта.

Разкошна е.Малко по-висока и с по-есри цветове ,които са от горе до саксията.Нещо подобно на тази но голяма

# 303
  • Мадрид / София
Фалаенопсис Беллина:

Ако някой може да ми каже на какво се дължи това извиване надолу на последното листо и може ли да се изправи?

# 304
Май не може да се оправи. Нещо като стрес или дефицит при разтежа е мисля. Аз имам едно фалче с извити, а също и едното листо е някак като стиснато в средата - ширината в средната част е по-малка отколкото при върха и основата. Лилбитката също има странно извито последното листо, което беше в разтеж като дойде - то пък е извито в средата все едно по-краищата е по-къса плътта, а в средата е порастнало повече и прави "гърбица". Не знам дали го обясних достатъчно ясно.

# 305
  • Мадрид / София
Терапия в бутилка за орхидеи без корени. Новите корени би трябвало да се появят след около 2 месеца:

https://photos.app.goo.gl/xzQRs8KrCPn5wVFd9

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 07:11 от Angela61

# 306
cat lady как цъфти там в тъмното Flushed

Не можах да отворя линка на Анджела...Аз спасих една нещастна орха без нито един корен и с наполовина изсъхнало стъбло.Бях я прежалила и си правех експерименти с нея.
Изрязах една туба от мин.вода 10 литра в най-високата-широка част.Вътре насипах кори колкото да се покрие дъното,изрязах изсъхналото стъбло до здраво,сложих орхата (както обикновено си стои,не с листата надолу) и напръсках с вода листата и корите.Само най-долната част на стъблото опира в корите,листата и се подпират по стените на тубата и се държи права,не пада.Понеже не ми се занимаваше да лепя гърлото на тубата,покрих я с прозрачно фолио и завързах с конец да не пада.Надупчих фолиото с клечка за зъби да не се спарва и я оставих до източен прозорец.Стана като парник,отваряла съм я веднъж да понапръскам,макар че,нямаше нужда,беше си влажна.
Вече трети месец тече,орхата пусна три коренчета и вади четвърто.И за мое най голямо учудване,извади ново листо и...цветонос Heart Eyes дълъг вече 3-4см.,чак не вярвам на очите си,а я бях отписала
Аматьорско изпълнение,но свърши работа Blush

# 307
  • Мадрид / София
На мен ми се отваря линка, но е през телефона, на който е видеото.

# 308
  • Бургас
Анджи аз отворих видеото, интересно е на принципа отглеждане над вода в затворена среда. Чудя се на една Еквадорска Милтония, нямам надежда почна да гние и старите булби пожълтяха. Направо чудо трябва да стане, в момента е в субстрат, не е преполивана, просто дойде супер дехидратирана лятото и в лошо състояние - (дълго пътувала) и така и не се оправи.

# 309
Vanessa, само изглежда така на снимката. Не знам по кое време на денонощието съм я правила, апартамента ни е преходен с големи прозорци и там където се намира стига светлина от източен и от южен прозорец. Сега пак е пуснала цветонос Heart общо взето добре се развива и не пропуска цъфтеж.

# 310
  • Мадрид / София
Анджи аз отворих видеото, интересно е на принципа отглеждане над вода в затворена среда. Чудя се на една Еквадорска Милтония, нямам надежда почна да гние и старите булби пожълтяха. Направо чудо трябва да стане, в момента е в субстрат, не е преполивана, просто дойде супер дехидратирана лятото и в лошо състояние - (дълго пътувала) и така и не се оправи.
Ако  има поне 1 булба и 1 псевдобулба може да се съвземе, но гниещите трябва да се махнат с дезинфекцирана ножица и отрязаното също да се дезинфекцира. Реже се ризомата между псевдобулбите.

Един онлайн магазин за орхидеи. Намира се в Германия и растенията идват в много добро състояние. Поне аз и още едно момче, което е в Германия ги получихме така добри. За Бг вече не знам.

https://www.tropiscape-orchids.com/store

Последна редакция: сб, 30 окт 2021, 17:39 от Angela61

# 311
Да ви радват красавиците ви ❤. Открих на една от моите ето тези увреждания и не знам от какво са. Как трябва да се погрижа за орхата и опасни ли са?                

# 312
Някакво гниене, но изглежда локално. Наблюдавай дали се разпространява. Може да е заболяване, но ако не се разпространява, няма нужда нищо да правиш. Ако те дразни, можеш да отрежеш засегнатите части, а ако се разпространява, отрежи и намажи разреза с канела.

# 313
Цъфнах я, ура! Имаше два цветоноса, но единият изсъхна още в зародиш, явно не е имала сила и за двата.

# 314
  • Мадрид / София
Да ви радват красавиците ви ❤. Открих на една от моите ето тези увреждания и не знам от какво са. Как трябва да се погрижа за орхата и опасни ли са?                
Прилича ми много на Антракнозис. Третира се с препарат за гъбично. Появява се при висока влажност и по-висока температура.

Общи условия

Активация на акаунт