Нашите орхидеи – тема 36

• 30 303
  • 746
  •   1
Отговори
# 420
  • Варна
Доживях, най- накрая дочаках неофинетия фалката.( най- обикновена, бяла) Цъфтежен размер, днес пристигна. Вероятно ще я оставя така както я получих, засега не мисля да я вдигам на кошница със сфагнум, т. к. не съм сигурна в уменията си. Хубаво е, че връхчетата на коренчетата са активни. Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 16:07 от floren

# 421
Честито Simple Smile
Не прилича на фал изобщо. Може ли латинското наименование?

# 422
  • Мадрид / София
Честито Simple Smile
Ако става дума за Неофинетията - тя е мини ванда.

Мойта изкарва ново листенце и съм щастлива, че расте. За цвят ще поживеем още докато цъфне. Не са бързи на растеж.
Не знам дали да си поръчам Катлея и Катасетум. Някоя от вас има ли ги?
Проблем ми е липсата на място.

Здравейте, гледам си една орхидея от началото на лятото. Тази е третата в къщи и много ми се иска да оцелее Joy Доколкото прочетох не е нужно да я пресаждам, но се чудя дали да ѝ отрежа цветоноса. Засега си е свеж, въпреки че отдавна прецъфтя

Много ти е добре фалчето, няма какво да му правиш сега. Цветоносите ако искаш ги отрежи, като дължината може да е от 5-10см от началото на растежа или отрежи малко над последната спяща пъпка. Това вече си е индивидуално (както ти си решиш).

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 17:09 от Angela61

# 423
Аз не мога да помогна в избора, но да се оплача. Трисетелията ми първо явно няма да цъфне, сухо ѝ е без капака и втория (всъщност първия) цветонос също изсъхва преди да се отвори напълно.
Трябва да намеря по-подходящ сетъп, така че и цветоносите да са затворени. Освен това май не е точно тази, за която я взех. Не съм 100% сигурна, но нещо много ми червенее, а трябва да е повече бял цвета. За съжаление няма да разбера този път. Ще трябва да чакам нов цветонос.

# 424

Не знам дали да си поръчам Катлея и Катасетум. Някоя от вас има ли ги?
Проблем ми е липсата на място.

Според мен проблем е, че двете се гледат по различен начин. За коя са по-подходящи условията при теб?
Аз не мога да помогна с практически съвет, нямам условия нито за едната нито за другата, но и двете не са особено топлолюбиви.

# 425
  • Мадрид / София
Според описанията за отглеждане и хора, които имат опит с тях- обичат топличко и смятат, че са подходящи за при мен. Това, което ме интересува е колко са обемни. Колко са високи и дали листата им са разперени много. Примерно спрямо цимбидиума.

# 426
Катлеите не са по-различни като габарити от фалчета. За мен минус е че не са толкова непретенциозни като фалчетата. Не знаеш на какъв хибрид ще попаднеш. Ако е някоя видовка може и да цъфти един път на три години докато избрани булбата. А цветовете им държат 3-4 седмици само. Красиви са , екзотични, но не са лесни.
Имам силно намесен хибрид от хоуммакс който капризничи няколко години преди да цъфне. Сравнихопит - не само при мен го е направил. Тази година освен това  не иска да ми цъфне. Купих сихибрид от виенско то изложение, мислех че ще имам с него проблеми, азиатска красавица... Цъфна още след половин година, Сега ще Цъфти пак. Така че с тях никога не знаеш. Докато едно фалче има няма след година цъфва и така всяка година.

# 427
Катлеите не са по-различни като габарити от фалчета.
А бе, ако стават като някои показвани не толкова отдавна тук екземпляри, не звучи много обещаващо Satisfied

# 428
Същото важи и за фалчетата. Не говорим за хибриди или видовки гиганти. Това е като с мини фалчетата. Някои ги купуват и чакат да станат нормални орхидеи. Да ама не. Техните листа никога няма да станат 25 Санта. Винаги ще са.си Минита.
Тук трябва да уточним следното нещо. Всичко зависи от хибрида разбира се, но като общо нито фалчетата нито катлеите ще стават високи като фикуси. Всичко гравитират в някакъв среден размер. Това не са цветя които растат като дървета. Правилото е следното - .Гледате ги как ги купувате като са възрастно растение готово за цъфтеж  и  да знаете, че ако торите разумно те ще гравитират около този размер. Имам познати които толкова щедро торят с тор за вегетация че растението става двойно, но то е като напълняването - некачествено.  Нито ще зачести цъфтежа, нито цветовете ще нараснат. При нас хората е същото - Ако имате родители по 165 няма как детето да стане 190. Ако то е дете  е на родители 190 то в първи клас ще е с размери на четвъртокласник. Който ви показват огромна катлея тя е предвидена да  Става огромна.
Освен това не е маловажен факта за. Факторите  в който се отглеждат. Както и възрастта. Ако я гледате в много подходящи условия след 30 години може да е като храст но както разбирам  не е точно този въпроса на Анжела нали... Тя не мисли какво ще. Стане след 30.глдини а дали след две години това нещо няма да Стане огромно. Ами не, няма да стане ако се купува средностатистически хибрид.

# 429
  • Варна
Честито Simple Smile

Благодаря !
По сайтовете я изписват като : Neofinetia falkata. Моята е чиста, не е кръст. Води се най- непретенциозна. Докато при неостилис, вандофинетия, и други кръстове четох, че се изисква повече майсторство. Simple Smile

# 430
Видях я как цъфти, много са красиви. Като извънземни направо Simple Smile а и белите орхидеи са им слабост, мисля че съм казвала. Богат цъфтеж да имаш скоро и да се похвалиш.

# 431
Здравейте,откъде мога да се сдобия със зелен цимбидиум и много трудно ли е гледането му?Видях,че има налични в plants.bg ,но цветовете са по-скоро жълти.
🌸

# 432
  • Варна
Благодаря, Миоки. Финетките обикновено цъфтят юни- юли месец. Целта за момента е да се адаптира, да направи някое ново листо, коренче, пък цъфтеж... психологически съм подготвена, че трудно ще цъфне. Simple Smile

# 433
Тези цимбидиуми от снимката са само рязан цвят, не са цели растения.
Гледат се много лесно, стига да имаш студено място за тях. Не са стайни цветя в никакъв случай, моите са на неотопляемо стълбище целогодишно. Лятото може и навън, аз не съм ги вадила досега. Искат много светлина, но не и да ги напича директно слъцето, много прегряват така. Ако не им е достатъчно светло, не цъфтят. Това е моят опит.
Мнооого растат на корени, направо тръгват да излизат от саксията след известно време Grinning

# 434
  • Бургас
Мъжа замина и аз се изкуших с нов Цимбидиум 😄. Беше намален на 50%в Практикер и реших да спася един от трите. Има наченки за цветонос, ще се похваля ако ме зарадва. Командирован на село, на студено.
Иии загубих едното бебе на Ванда, не знам какво му стана, но започна да жълтее, кафенее и умря. Явно е влязла влага в малката розетка...общо взето не се оправям с Ванда. Обмислям да я сложа в голяма саксия с малко едри кори?!

Общи условия

Активация на акаунт