Нашите орхидеи – тема 36

• 30 246
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Един фаленопсис подарък :

И една камбрия, първи домашен цъфтеж- цели 5 пъпки. Grinning Докато я снимам и прецъфтя само за месец.

# 601
  • Бургас
Флорен честита нова придобивка 🤗.

И на мен ми прави впечатление, че цвета на Камбрия е по нетраен сравнен с Фалче. И онцитата едва държат месец, а сега това новото лава буст буквално за седмица и цвета е прецъфтял може и за по малко. Нищо нямам за показване, засега само марулки с цветоноси.
Два пъти третирах Ванда с фунгоцити, доста изсъхнали корени изрязах. Сега успях да я напъхам в стъклена ваза, на дъното оставих един пръст вода - дали е добре така?

# 602
  • Мадрид / София
Вандата можеш да я сложиш в кори така няма да я поливаш непрекъснато.

# 603
  • Варна
Флорен честита нова придобивка 🤗.

И на мен ми прави впечатление, че цвета на Камбрия е по нетраен сравнен с Фалче. И онцитата едва държат месец, а сега това новото лава буст буквално за седмица и цвета е прецъфтял може и за по малко...

Благодаря, Мая, Simple Smile
Вярно е това за продължителността на цвета. Докато изчакам да отвори и последната пъпка, първата започна да завяхва. Но пък аромата компенсира. Тази специално камбрия много свежо ухае като утринна роса, усеща се и съвсем лек цитрусов нюанс. Успява да ароматизира цялата стая ненатрапчиво. Simple Smile

# 604
Корените на вандата не трябва да са постоянно мокри, особено щом е вече с проблем. Аз спазвам препоръката - мокря каквото мокря, до вечерта корените трябва да са изсъхнали.

# 605
Не знам от какво зависи. И ние се топлим с климатик, пране вътре не държа. Изолация и дограма имаме средностатистически. Кошмарна влага. У нашите ни със старата, ни с новата дограма, ни преди изолацията, ни след това е имало конденз. Аз лично се отказвам да проумея защо в някои сгради има, а в други не. И да меря влажността каква полза, нищо не мога да променя, та не ме интересува особено.
Баш така си е. Ние сме с вътрешна и външна изолация от 15 години, плюс таван изолиран , плюс дограма с К Стъкло.., освен това на парно сме. Имаме два влагоуловителя дето джъткаме по стаите. За два часа сваля влажността от 90 на 62-65. Вади литър на ден. На приятелка апартамента е без изолация със старичка дограма и се отопляват на ток. Също джъткат два влагоуловителя. И двете сме в един район и двете гледаме северно към франгата. Е като духне този вятър се заледяват прозорците от север, а на колите през зимата не се отварят вратите от северната страна. И двете имаме конденз от север и съвсем еднакво мухъл. И двете пръскаме със Саво всеки месец. Лично, нямам познат във Вн който да няма мухъл.
На орхидеите им е екстра обаче. Затова и поливам рядко.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 01:51 от _re_ge

# 606
  • Варна
Сещам се една приятелка, родом от Пазарджик, беше разказвала, че като се родила дъщеря им кумовете, също от Пазарджик, много държали да им купят овлажнител за въздух Laughing Голям зор видяла да ги убеди, че във Варна е нужен оБЕЗвлажнител.

# 607
Здравейте Simple Smile
Днес,поливайки орхидеите си, забелязах на два от цветоносите на едната, нещо приличащо на кейкита. Моля за мнение, прилича ли Ви на кейкита или само в моята глава е това? Благодаря, предварително!

# 608
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
прилича. Simple Smile

# 609
Долното да, горното според мен удължава цветоноса.

# 610
Кривото ми бяло мини, в очакване да отвори цветовете за втори път тази година. Сега два цветоноса с разклонения.

# 611
  • София
Вчера цъфна първата пъпка от разклонението на моето "Moscow":

# 612
  • София
Красавица е. Имам таква. Имам и подобна Биг лип, която съм надписла Графичната, защото не можах да я определя Simple Smile

# 613
Здравейте, Flowers Hibiscus
вчера ми подариха 3 орхидеи и имам нужда от помощ. Почетох в интернет, почетох и от вашите теми, но до момента не съм гледала орхидеи и се притеснявам да не ги уморя, тъй като изискват особени грижи.
Ще приложа снимки на цветята.
Ще се радвам ако ми дадете съвети какво да правя.
Видях, че има 3 вида тор на Лактофол, както и препратка към отговор в групата за прилагане на препарати при взимане на нова орхидея.
Ще ви бъда благодарна ако ми кажете и имена на препарати.

Лека и спокойна неделя Flowers Hibiscus

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 16:58 от green.olive

# 614
Орхидея 1 е с централно разположен цветонос. Риска да загине е доста голям, поне опита показва такава зависимост. Много вероятно е след прецъфтяване да изкара “бебе” - ново мини растение, което излиза от стръкчето, което е цъфтяло(тъй като нови листа няма да пусне долу)
Ако загине - да не се обвинявате искам да кажа 😎
Иначе на мен тя ми харесва най-много!

Общи условия

Активация на акаунт