Нашите орхидеи – тема 36

• 30 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
  • Мадрид / София
Продават термометри, които мерят и влажността на въздуха. Купете си. Аз си взех от Амазон. Не са скъпи. Е, може да дадат някаква разлика в измерването, но не е фатална.

# 586
При мен сега зимата, с включеното парно е около 35-45%. Много се мени обаче с времето навън. Случвало се е да пада и до 23%, тогава чак на лицето си го усещам колко е сухо, представям си цветята. Когато парното не работи, обикновено е 60+%

# 587
Никаква идея нямам, няма с какво да я меря. Просто изхождам от постановката, че Варна е морски град и като цяло въздухът е с висока влажност, плюс ужасният конденз по стъклата, който навежда на същата мисъл.
За Варна по бан средногодишната влажност е 70-75%. Зимата варира около 90% лятото пада около 55-60. Ние имаме влагоабсорбатори които показват влажността на дисплей. Големи Ел уреди. Ползваме ги по стаите  от момента като затворим прозорците до момента докато не ги отворим.. Нямам случай да ми е под 60-67%. Зимата редовно е 90-95. Сложили сме  да се абсорбира влагата до 62 и после да изключват. На парно сме, но това не суши въздуха въобще.

Бях чувала че оптимума е 1/3 корени, 2/3 кори.
Бих казала обратното 2/3 корени към 1/3 кори.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 23:42 от _re_ge

# 588
  • Варна
Толкоз някъде, да. Като пуснем ибезвлажнителя в началото показваше 93-94, след неколкочасова работа смъкваше до 70+. Не сме го ползвали от години, защото бръмчи доста, а в момента, в който го изключа кондензът пак става страшно много. Ето сега в дъждовното време не виждам нищо през стъклата.

# 589
  • Бургас
Явно зависи и от изолацията на апартамента на какво се отоплява и т.н. Днес и в Бургас вали, в къщи влажността е около 55-58%.това показва на обезвлажнителя, който не пускам за момента. В къщи в момента работи само климатика в кухнята - 21градуса е у дома.
Обмислям и аз да купя един часовник с термометър и отчитане на влажност от Амазон.

# 590
  • Варна
Не знам от какво зависи. И ние се топлим с климатик, пране вътре не държа. Изолация и дограма имаме средностатистически. Кошмарна влага. У нашите ни със старата, ни с новата дограма, ни преди изолацията, ни след това е имало конденз. Аз лично се отказвам да проумея защо в някои сгради има, а в други не. И да меря влажността каква полза, нищо не мога да променя, та не ме интересува особено.

# 591
  • Варна
И аз се учудвам на показанията при Месечинка и Рени. Също съм във Варна, но при мен такива стойности измервателните ми не отчитат. Дограмата е висок клас, а изолация тази пролет- лято ще сложим. Конденз нямам никъде. Само в кухнята която е северна ми е висока влажността ( около 80%, през нощта дори се вдига повече), там сутрин има лек конденз в долната част на прозорците. В останалата част на апартамента влажността се движи от  45% до 55%. Климатици и конвектори използваме. Лятото пък на открита тераса имам стойности от 37% до към 45%. Simple Smile

# 592
Много ни е ниска влажността, заради парното. Добавяме чрез овлажнител и едва я докарваме до към 45%. Спрейвам ги често с пулверизатор.
И.. не е мой цъфтеж, подарък ми е, но пък да покажа колко е кичест.
Дано успея да го отгледам, че тия не са ми сила😌

# 593
  • Мадрид / София
Нов цвят:

# 594
Завид, завид Simple Smile Честито!
Моите минита са марулки. Това на кората трябваше да го местя отново, че се появи много мухъл, който явно си е бил на нея. Сега с изкуственото дърво, няма такова нещо.

# 595
  • Мадрид / София
Е, то това дойде вече с цветонос и след месец- два цъфна. И при мойто едното лепанте имаше мухъл и се боря да оцелее. Цъфти обаче остана с 3 листа и ни едно ново листенце, та на знам дали ще го бъде.

# 596
Raya, специално за теб ъпдейт на Evarise blue angel.
Първото цветче доста бързо се спихна, затова сметнах сега да снимам, докато има няколко едновременно.
Височината на цветоноса е колкото химикалка за справка за мащаба Simple Smile

# 597
Нова снимка на напълно  разцъфналия oncidium twinkle yellow Simple Smile с натежал надолу цветонос (не смея да боцна между корените пръчка за подпиране, че са тънички и нежни, да не нараня нещо)

# 598
  • Мадрид / София
Мойте бели и червения туинкли едреят пъпки на цветоноса. Като цъфнат ще ги покажа.

# 599
  • София
second, благодарности за снимката. Разкошотийче е Heart Моето ще цъфне някога си явно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт