Нашите орхидеи – тема 36

• 30 258
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
А, не, май грешно се изразих. Няма да ги разделям, просто ще преместя старото растение заедно с издънките в по-голяма саксия. Ето за тези двамата става въпрос, не знам дали вече не им е тясно. Искам да ги пресадя, преди новата издънка евентуално да образува цветонос.

# 496
  • Мадрид / София
Добре, това по-зеленото може да го преместиш, но в не много по-голяма саксия. Другото може още да си седи в тази, но може и да го преместиш. Това вече ти си го решаваш.

# 497
При мен, за цъфтежа, определено торенето е от голямо значение. От 8 фаленопсиса, 6 са с цветоноси, 2 пускат нови, след като хвърлиха старите преди месец, а 4 имат по повече от едно разклонение на цветонос. Не знам дали същото би имало значение за пафчетата, но може да се пробва. Торя на всяко поливане.

# 498
Момичета помогнете със съвети как да спася това мини орхи. Децата няколко пъти обръщаха саксийката му и пречупване корени😢

# 499
Бих го сложила просто в саксия с нови кори, но ще му трябва мнооого време да се възстанови. Забравям го някъде между другите цветя, и не го ровичкам. Умерено поливане, без киснене и без торене в началото. Да не е на пряко слънце, нито на студено.

# 500
Phloxх, благодаря. Ще изпълня съвета ти.

# 501
  • София
Не виждам средата дали е жива и ме притеснява изсъхването на корените в основата. Бих го държала изолирано докато се види дали е склероцийно гниене или е някаква физическа реакция.

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 11:36 от Raya

# 502
Raya, ако е така както мислиш мога ли да предприема някакви мерки още сега за да го спася?

# 503
  • Бургас
Raya, ако е така както мислиш мога ли да предприема някакви мерки още сега за да го спася?
Не искам да ви демотивирани, но трудно би оцеляло цветето. При късмет според мен на водно гледане или ПОЛУХИДРОПОННО може и да се съвземе. Материали има в първия пост в Библиотеката 🤗

# 504
  • София
🌹_tedi, можете да пробвате да я топите цялата във фунгициди и да я държите в някакъв съд по голи корени. Поне за месец и половина. До тогава ще си покаже дали ще жълтее още, дали ще изсъхват още корените или ще се закрепи. Не я слагайте в минипарник, защото той ще способства а развитието на патогени, ако има такива. Топло и светло място са основните фактори, за да се възстанови.
П.П. Под "топите" имам предвид да я потапяте заедно с листата и корените в съд с разтвор за около 15 минути на няколко дни /примерно 5-7/.

Последна редакция: нд, 21 ное 2021, 12:16 от Raya

# 505
  • Мадрид / София
Виждам гниене в очертаното от мен в жълто. Ако наистина го има, трудно би се съвзела орхата. Ако е толкова ценна, може да се пробва да се третира с фунгицид (препарат за гъбички и бактерии) и след като позасъхне, да се сложи над вода или корена да се потапя периодично в малко вода. Но ще отнеме много време, така че си прецени дали искаш да се занимаваш месеци/година напред.

# 506
Благодаря момичета. Много ценни съвети от истински специалисти. Не е ценна, но има сантиментална стойност....
Все пак вече я третирах с фунгицид. Ще я оставя да позасъхне и ще видя в какво да я сложа за да видя ще се бори ли за живота си с моя помощ

# 507
  • Русе
Малко цъфтеж от мен на разни камбриеви, брасада, милтония, беалара, .

# 508
  • София
*sve*, чудесни! Чудесни, слънчеви цветове!
При мен няколко разклонения на стари цветоноси за сега и гора от нови, още неоформени.

# 509
Слаед красотите на *sve* аз скромничко с един oncidium twinkle yellow Simple Smile
След загубата на всички булбови вкъщи (всички бяха с млади растежи по два на всяка булба и изведнъж края на лятото започна мокро гниене отгоре надолу по старите булби, абсолютно неспасяемо, даже с мирис на вкиснало), което приех много философски и не ревах... сега ме радва тази дребосъчка в офиса Simple Smile От три булбички, чупнати от на колежка в източна стая, сега моята цъфти в западна.

Общи условия

Активация на акаунт