Нашите орхидеи – тема 36

• 30 253
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • Бургас
Привет Simple Smile Плакна очи основно напоследък, ама сега да питам нещо. Една от моите марулки не знам какво да я правя... Да има корени - ОК, ама тя е полудяла да вади въздушни корени, при все че и другите са ѝ ОК и дори излизат 2 от долната страна на саксията. Иде ми да взема една ножица и да я фризирам, ама знам че не е ОК Joy
Скрит текст:

# 571
  • Варна
Моите всичките са така, не знам защо. Включително едно подарено през зимата мини, което имаше 2 корена и половина в субстрата и толкоз. В момента е рошава гарга и продължава да пуска корени във всички посоки Laughing Лиодорото, което си взех от ФБ през лятото и то. Като дойде при мен имаше много корени, до един културно натикани в саксията. В момента има също толкова много въздушни. Нещо в климата или влажността вкъщи вероятно ги кара да правят така, кой ги знае.

# 572
  • София
И моята мини орхидея е така. Тук ми дадоха съвети да я пресадя в малко по-голяма саксия и да сменя корите. Тя обаче реши пак да цъфти и сега ще чакам Simple Smile
Искам да питам обаче за тази, ново растение ли излиза така между листата и това нормално ли е:

Снимката е отпреди седмица. На същото място от другата страна започна да излиза още едно.
Трябва ли да махна листата отдолу или нищо да не пипам? Аз така се надявах на цветоноси, а то... Досега не е цъфтяла след първото прецъфтяване през юни.

# 573
  • Бургас
Брадичке много си е добре фалчето. Аз имам четири с толкова много въздушни корени. Две от тях стояха на хладилника, а там е по топло отгоре, както и две висящи в кухнята под климатика, не ги духа сигурна съм. Мисля, че не им достига влага в субстрата и затова пускат много въздушни. Другите на перваза и в другата стая нямат този "проблем". Двете мидита с много въздушни корени скоро преместих на по хладно, дано се усетят да пуснат цветонос.

# 574
И моята мини орхидея е така. Тук ми дадоха съвети да я пресадя в малко по-голяма саксия и да сменя корите. Тя обаче реши пак да цъфти и сега ще чакам Simple Smile
Искам да питам обаче за тази, ново растение ли излиза така между листата и това нормално ли е:

Снимката е отпреди седмица. На същото място от другата страна започна да излиза още едно.
Трябва ли да махна листата отдолу или нищо да не пипам? Аз така се надявах на цветоноси, а то... Досега не е цъфтяла след първото прецъфтяване през юни.
Нищо не пипай, имаш си бебе Simple Smile
За подчертаното - Ей, много си нетърпелива! Колко пъти годишно очакваш цъфтеж? До края на зимата има време, може и да заложи цветонос и да поцъфти пак 2-3 месеца, тогава е била форсирана, нека сега си попочине малко...

# 575
  • Мадрид / София
Субстрата не им харесва на фалчетата и затова корените са във въздуха. Иначе си търсят да се мушнат в него.

# 576
  • Варна
Няма да е това. Не съм местила ни едно, както са купувани така са си. Докато са в магазина или предишния си собственик нямат въздушни корени, при мен се появяват, и то при абсолютно всички фалчета. Нямам ни едно без маса въздушни корени. Обаче също толкова много пускат и в субстрата, така че не вярвам да не им харесва.

# 577
  • Варна
Фаленопсисите са пълзящи, доколкото имам информация. Така че е нормално в един момент да излезе от саксията - мисля, че случаят е точно такъв, поне така изглежда от снимките. Аз бих скъсила стъблото и бих събрала тази топка корени в саксията. Поне така процедирам с моите фалчета. По този начин хем подменям корите, хем почиствам излишното и си осигурявам години без нужда от пресаждане.

# 578
Според мен са в умалели саксии и за това като изкарат корените, остават отвън. Като е на прекалено тясно в основата на стъблото, от където излизат корените, те не могат да "видят" субстрата и остават да се реят във въздуха.
Моите гледам да ги слагам в адекватни по размер саксии - нито прекалено големи, нито да им е тясно. Нямам случаи на избухнали въздушни.

Не знам от къде идва това, че обичат да са на тясно. В природата не са притиснати от нищо, та не виждам логиката в саксията да са. Ако някой има обяснение, ще се радвам да сподели.

# 579
При мен само някои растения пускат много въздушни корени, а други не. Корените търсят влага и храна, аз поне така си го обяснявам.
А обяснението за тесните саксии е, не че растението иска да е на тясно. В голямата саксия с много кори, те изсъхват по-бавно и това е предпоставка за болести. Корените на фалчето в природата не са постоянно влажни.

# 580
  • Варна
Утре на светло ще снимам лиодорото. Когато го получих нямаше ни един въздушен корен. Сега има много място в саксията, не е отесняла изобщо, има активен растеж върте и в същото време няколко дъъълги въздушни корена. Та наистина нямам идея защо ги пусна, откакто е при мен, аз си го обяснявам с голямата влажност на въздуха във Варна. не знам дали съм права.

# 581
А каква ви е влажността на въздуха обиковено /зима - лято/ в % ако може?

# 582
  • Варна
Никаква идея нямам, няма с какво да я меря. Просто изхождам от постановката, че Варна е морски град и като цяло въздухът е с висока влажност, плюс ужасният конденз по стъклата, който навежда на същата мисъл.

# 583
  • Варна
Аз пък погубих 2 орхидеи след присаждане в голяма саксия. С поливането ли обърках не знам, но ми бяха най-стари и най-цъфтящи и в новите саксии изгниха корените за месец два и загинаха. Оттогава ги държа на тясно, корените да се оправят Grinning
Бях чувала че оптимума е 1/3 корени, 2/3 кори.

# 584
  • Бургас
Никаква идея нямам, няма с какво да я меря. Просто изхождам от постановката, че Варна е морски град и като цяло въздухът е с висока влажност, плюс ужасният конденз по стъклата, който навежда на същата мисъл.
И при мен е същата работа - Бургас, готвене и сушене на дрехи в стаята, конденз по прозореците в студено време много т.е. влажността определено е висока.

Общи условия

Активация на акаунт