Къща около София - 3

• 68 383
  • 629
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Grigoria, икономичното отопление на селска къща зависи от много фактори, но най-вече от изолацията на стени, под и тавани, и на добър стъклопакет.
След това зависи от желанието ви за хамалогия.
След това - каква инвестиция ще направите и в самата система. Има хора, които  отопляват два етажа, общо 260 м2 с канални климатици, с 50-60 лв на месец. Но преди това са изградени и направени много неща.
Към момента, идващата зима, най-евтини ще бъде с пелети, цената им падна до 390-420 лв/т. При добра изолация, за едноетажна къща, РЗП 130 м3 отиват около 3 т за сезон. Но защо сега са евтини?! Защото когато преди две годи промишленият ток стана 0.85-0.90 лв/кВч, а газта удари тавана, пелетите достигнаха 1200 лв/т. Масово хората си накупиха климатици и термопомпи. И сега няма кой да ползва пелети Wink

Нов строеж или стара къща, бъдещето е в добрата изолация, електричеството и газта. В един момент търсите горива ще отидат в историята, искаме или не!

# 346
Здравейте, не знам къде да намеря синтезиран отговор затова ще питам тук. Знаете ли кои села или "селски тип" квартали (с къщи и повече природа) непосредствено до София са оживени? Наскоро разглеждаме Горни и Долни Богров, Суходол и Княжево и ми се стори, че там направо си няма нищо :/ 1-2 малки магазина в цялото място, няма 1 кафене, повече като вилна зона ми се видяха. И го казвам, защото селото на моите баба и дядо (в Плевенско) е дооста по-оживено. Има сигурно близо 10 магазина в селото, кафене, ресторант, стадион, приятен център и хора по улиците. И се чудя как точно до София в тези места е така пустичко?! (не е хейт, просто искрено се учудих)
Така де, може и аз да имам нереални очаквания, но си мечтая да живея в къща с повечко зеленина наоколо,  но да има и къде да се събереш с хора, да напазаруваш спокойно, да не трябва за всяко нещо да палиш колата до града ии да се усеща живот по улиците Simple Smile
Моля за мнения има ли такива села/ крайни квартали. Благодаря !

# 347
  • София
Само да кажа, че Княжево е квартал на София.

# 348
И Суходол e квартал на София в район Овча купел на Столичната община  Simple Smile

# 349
И Суходол e квартал на София в район Овча купел на Столичната община  Simple Smile
Всички изброени са квартали на София. От тези всичките може би Княжево е по-новозастроено и по-прилича на модерна градска среда. Има си и кръчми (Танкиста например, което заведение дори хора като мен от други квартали на столицата го посещават) и малки квартални магазини.
Хората в София пазаруват в големите вериги и не се налага да има безброй малки магазини в крайните квартали. Там е за нещо ако са забравил да купиш, цигари, някоя бира, мляко и хляб и това е.

# 350
Стана ми любопитно кое е това село около Плевен с десет магазина и стадион? На подобно описание около София сякаш отговарят градовете Елин Пелин, Костинброд, може би Божурище, но не съм ходила там, за да говоря от първо лице.

# 351
Селото в Плевенско е Милковица 😊 Иначе знам, че Княжево и Суходол са квартали, Богров са села. Затова съм написала села или квартали:) Идеята е да е по-спокойно и зелено място.
Благодаря за няколкото препоръки, Божурище наистина изглежда добре, нещо подобно може би търсим.
Иначе и аз си го обяснявам, че хората пазаруват в София, но някак тъжно ми се струва.. Според мен е хубаво навсякъде да си има микроклимат, хората наистина да си имат живот и общност, а не само като къща за пребиваване и за всичко да се ходи до големия град. Но реално не съм живяла по този начин, може и да си го представям по-зле отколкото е 🙄

# 352
Горни и Долни Богров са села, но са част от район Кремиковци на Столична община. Около София има много такива села, а има и градове (Нови Искър, Банкя и Бухово) които са в рамките на Столична община. Може тях да разгледате дали ви устройват.

# 353
Да, но Божурище е град, не село Simple Smile
В него реално има всичко. Даже се води община Божурище и в нея има други хубави селца Simple Smile
И Банкя е по същия начин, само че не съм наясно дали се води община, а и е на баир, докато първото е изцяло равнинно.

# 354
  • София
Tolovka, у наше село има! Wink
 https://tourism.gornamalina.bg/2018/08/29/arena-gorna-malina/
Има и две-три кафенета, пицария. В околните села в общината също има кафенета, кръчмета, ресторанти. Районът ни е доста оживен, но си е отделна Община, по-далече от София.

# 355
  • Сф
Вижте село Мрамор.

# 356
Здравейте, съвсем случайно видях темата Simple Smile Аз наследих имот с двуетажна къща и доста голям двор, близо до река от баща си в китно селце на около 50 км от София. Доста лета съм изкарвала там, но сега когато аз само трябва да се грижа за имота някакси ми се вижда трудоемко… От друга страна, аз ММ и бебока ни живеем в апартамент в София и често ММ споделя желанието си да си имаме къща за постоянно пребиваване с всякаквите му там глезотийки от типа на басейн, барбекю, мека трева на която бебко да си играе и тн… Но аз някакси немога да си го представя как с едногодишно бебче може да се живее извън града и предпочитам да продам мястото и да инвестирам сумата, като малка част в закупуването на голям апартамент… Бих се радвала да споделите съвет или личен опит. Благодаря Simple Smile

# 357
Здравейте, съвсем случайно видях темата Simple Smile Аз наследих имот с двуетажна къща и доста голям двор, близо до река от баща си в китно селце на около 50 км от София. Доста лета съм изкарвала там, но сега когато аз само трябва да се грижа за имота някакси ми се вижда трудоемко… От друга страна, аз ММ и бебока ни живеем в апартамент в София и често ММ споделя желанието си да си имаме къща за постоянно пребиваване с всякаквите му там глезотийки от типа на басейн, барбекю, мека трева на която бебко да си играе и тн… Но аз някакси немога да си го представя как с едногодишно бебче може да се живее извън града и предпочитам да продам мястото и да инвестирам сумата, като малка част в закупуването на голям апартамент… Бих се радвала да споделите съвет или личен опит. Благодаря Simple Smile
Детето ви няма да е все на 1 годинка, ще порасне съвсем скоро.
Бихте заменили кон за кокошка, но все пак си е ваше решение Simple Smile

# 358
  • София
Животът на село се услажда на едни, на други не им тежи, а за трети е мъчение. Имате имот - опитайте да поживеете в него. Ако не е вашето, ще продадете и ще си вземете по-голямо жилище. Ако ви харесва, ще ремонтирате и дообзаведете както ви е по вкуса.

# 359
За началото отидете там няколко уикенда. 50 км от София са и близо, и далеч. Запазването ѝ като вариант за уикенди и ваканции също е опция. От продажбата зависи какви пари бихте изкарали и докъде ще ви стигнат за жилище в София.
Иначе ако я запазите само за ползване през уикенди и някои ваканции тогава не е нужно да инвестирате в нея все едно ще живеете там. Две стаи, кухня, баня, това ви трябва за временно пребиваване. За постоянно вече може да ви е нужно повече.

Общи условия

Активация на акаунт