Къща около София - 3

• 67 933
  • 619
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте! Какво ви е мнението за селата Ковачевци, Ярлово, Широки дол, Горни и Долни окол? Оживени села ли са, има ли магазин, аптека, здравна служба, редовен градски транспорт и ... роми? Кое е за предпочитане?
Другият вариант е Мусачево, Саранци и третият- Хераково, Пролеша, Гурмазово.
 Може би само първата локация  няма в близост по-голям град и пътят е с много завои, но пък е най-красиво.
Не сме ходили все още никъде на огледи, само сме минавали.
Моля за коментари за трите локации, които сме избрали с ММ да търсим готова къща за постоянно живеене. Искаме хубаво село, но близо до София, 57+ сме. Simple Smile

# 361
Здравейте! Какво ви е мнението за селата Ковачевци, Ярлово, Широки дол, Горни и Долни окол? Оживени села ли са, има ли магазин, аптека, здравна служба, редовен градски транспорт и ... роми? Кое е за предпочитане?
Другият вариант е Мусачево, Саранци и третият- Хераково, Пролеша, Гурмазово.
 Може би само първата локация  няма в близост по-голям град и пътят е с много завои, но пък е най-красиво.
Не сме ходили все още никъде на огледи, само сме минавали.
Моля за коментари за трите локации, които сме избрали с ММ да търсим готова къща за постоянно живеене. Искаме хубаво село, но близо до София, 57+ сме. Simple Smile
От първата група мога да дам мнение за Ковачевци, покрай което село минавам всеки ден по два пъти. Това по пътя през Бистрица и Железница до Белчин. Има голяма ромска махала. В селото има два магазина за хранителни стоки. Част от къщите започват да ги реновират, но има и много излеждащи изоставени и стари. Има някакъв автобус от гр. Самоков, който обикаля селата и стига до спирка Царева махала на автобус 69, на столичен градски транпорт, който е сравнително на често сутрин и следобяд. Този селският е само 3 пъти на ден в недобни часове - 8.30, 12.30 и 16 часа, т.е. ако си на работа в София е абсурд да ти върши работа.
В село Широки дол съм ходила доста отдавна и спомените са ми за прилично село. Има магазин и къща за гости. Има някакъв селски автобс, който пътува до Самоков. За роми не мога да кажа дали има, но като цяло Самоковско е известно със сериозното присъствие на сини хора. До селото се стига по дргият път София - Самоков покрай Панчарево и язовира. И двете не бих казала, че са оживени села, но не са и от тези с по 50 човека население. Зимите са доста студени и със сериозно количество сняг, а лятото е доста кратко. Дали има училища и детски градини, по-скоро не. От повечето села ги карат на училище в Самоков. Самоков е средно голям град, в който си има всичко, но е пълно с роми.

# 362
Аз съм пристрастна, третият вариант най-много ми харесва ❤️
Близо, равничко, е, не навсякъде, но спокойно откъм пътуване, Божурище е близо, а в него всичко има. Не съм виждала цигани или махали.
За първия вариант имам приятел с къща на Окол, далече, кофти път, доста трафик, не много заселено, не бих го избрала.
За вторите села нямам идея, само съм ги чувала.

# 363
От личен опит с две отделни семейства на 60+ не препоръчвам оттегляне на село на такава възраст освен ако селото не е залепено(разбирайте до 2 км максимално отстояние) до град с редовен транспорт. Вероятно ще кажете, че имате кола, шофьори сте.
Ако и двамата сте шофьори - да. Ако шофьорът е един от двамата, както беше в случаите, които визирам, на тези години идва момент, в който шофьорът може да не може вече да шофира(зрение, крака и др.) и това връзва хората в селото. А на тази възраст за мен е важен бърз достъп най-вече до здравни услуги. Всички искаме да сме здрави и пр. но реалностите са други. И двете семейства(нямащи нищо общо едно с друго) се преместиха в различни села и в двата случая селата бяха само на 10 км от град със здравни услуги, но както казах, не препоръчвам. 10 км с кола са нищо. 10 км без кола (или без здрав шофьор, което не беше планирано при взимане на решението за преместване в село) са огромна бариера. Пък всеки сам си решава и си преценява рисковете.

# 364
Сърдечно ви благодаря за коментарите, много ни бяха полезни. Simple Smile
ММ е пенсионер, много добър шофьор, аз съм пред пенсия, шофирам , но не и в София. Хубаво е да има редовен транспорт, в противен случай обричам ММ да ми е личен шофьор още няколко години до пенсията ми.
И най- важното - искаме да сме близо до деца и внуци. Simple Smile

# 365
  • София /Абсурдистан
За Ярлово да кажа. Моя близка има къща там и от нея знам. Магазини хранителни има три, но на редовен транспорт не може да се разчита. Има автобус от Железница, но ако не е разчистен пътя през зимата, автобусът не идва. Без кола не може там.

# 366
За третия вариант има редовни маршрутки, рейсове сигурно също има, но моите познати и роднини ползват маршрутките (понякога са с коли). Автобусът номер 54 от Божурище е супер редовен и спира на софийска метростанция. Мога да потвърдя, че транспортът не зависи от сняг, зима или нещо друго.
Е, разбира се, много зависи къде точно ще изберете.
Ако се насочите в тази посока, пишете ми, надявам се да мога да съдействам с нещо или поне да помогна с информация Heart

# 367
Сърдечно ви благодаря за коментарите, много ни бяха полезни. Simple Smile
ММ е пенсионер, много добър шофьор, аз съм пред пенсия, шофирам , но не и в София. Хубаво е да има редовен транспорт, в противен случай обричам ММ да ми е личен шофьор още няколко години до пенсията ми.
И най- важното - искаме да сме близо до деца и внуци. Simple Smile
От 1 година сме точно като вашата ситуация, а аз дори не съм шофьор и нямам проблем с придвижването.  Ние сме в село Белчин.  През 2020 г. построихме 2 къщи и често оствахме там за дълъг период, а от лятото на 2023 г. вече сме постоянно там. Децата и внукът са на 1 час път и идват доста често. Ние също си ходим до нас в София от време на време за по 1 - 2 нощувки. От село Белчин ММ ме кара до вили Ярема от където се качвам на автобус 69 (СГТ) и пътувам до София всеки ден.Супер ми е. Селото обаче ни е доста добре уредено с 2 магазина, заведения, басейни, хижа за развлечения и разходки и т.н. Сега правят и частно училище. Възстановиха старо - паметник на културата. За всичо друго при нужда отскачаме до Самоков, където си има всичко.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 09:02 от Fatalina

# 368
  • София
maq-mi, аз да кажа за Саранци, понеже е в моята община - Горна Малина. Официално селото е с около 300 жители, но в действителност са доста повече. Има магазини, ресторанти, кафенета - доста развити поради преминаващият трафик оттам. Ромско население няма. В общинският център има медицински център и аптека, а в Доганово - голяма болница. Ако сте харесали района, разгледайте и другите села наоколо. Препоръчвам Негушево, Байлово, Белопопци и Горна Малина разбира се.

Мусачево - хубаво село си е, равно, много близо до София. В началото и ние гледахме за парцел там, но не намерихме нищо по джоба ни. Сега изобщо не съжаляваме, защото в планината ни харесва много повече.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 12:10 от sofyia

# 369
Поразходете се и вижте на място как ще ги усетите. Ние бая обикаляхме, исках много в тези в 3тата група, но щом отидохме дотам, се отказах. Хубави и живописни села са, но минаването през Божурище за мен беше голям минус. Зависи какво търсите.

# 370
Поразходете се и вижте на място как ще ги усетите. Ние бая обикаляхме, исках много в тези в 3тата група, но щом отидохме дотам, се отказах. Хубави и живописни села са, но минаването през Божурище за мен беше голям минус. Зависи какво търсите.
Mona11, аз не искам да агитирам, но за 2 от селата не се минава през Божурище, а покрай него, по "магистралата", много е бързо. Ако решиш, можеш и през Божурище да минеш, но аз го правя само, ако има нещо да правя там, иначе не. Вече за Гурмазово не знам дали има друг път, не съм сигурна. Но пък мога да питам Simple Smile

# 371
Изключително полезна информация ми предоставяте, за което много ви благодаря! Simple Smile
За сега ги харесваме само на карта, но малко да се позахлади от другата седмица и тръгваме да разглеждаме по- подробно селата.

# 372
Изключително полезна информация ми предоставяте, за което много ви благодаря! Simple Smile
За сега ги харесваме само на карта, но малко да се позахлади от другата седмица и тръгваме да разглеждаме по- подробно селата.
Ако бюджетът има значение, то ви препоръчвам първо да видите в тези места какви са цените на имотите и тогава обикаляйте. В някой от тези райони цените са доста високи.

# 373
Как може да кажете, че човек след 60 не може/не трябва да шофира и едва ли не е инвалид. Забога хората вече работят до 67г. Има много хора, които и на 75 шофират без проблем. Тъста ми дори шофира като състезател. Познавам човек, който кара колело на 89г. Да, разбира се има някакви 60г, които имат влошено здраве, но това не е масовия случай. Ттакива хора си правят сметката, къде и как да живеят.

# 374
Уважавайте когато някой е споделил лична история с цел да помогне на питащия, вместо да отричате примера само защото Вие не сте го изпитали лично!

Общи условия

Активация на акаунт