Къща около София - 3

• 67 921
  • 619
  •   1
Отговори
# 375
Еми ето, аз споделих обратния пример. Но едва ли някой 90г щесе метне на колело, щото съм го споделил. Плюс това не виждам неуважително отношения от моя страна. По-скоро се учудих и възмутих.

# 376
  • София
Страхът от евентуални болести не е причина да убеждавате някой, че трябва завинаги да си остане в панелката, до ДКЦ-то. Вечното висене на възрастни хора пред лекарските кабинети е едно от нещата, които най-много ме натъжава. На село, сред природата, на слънце и прекарвайки дните си в движение и грижа за градинка и животинки - така се остарява достойно!
Ако възрастният човек е много болен, дори да живее до болницата, пак ще му трябва близък и подкрепа, за да отиде на лекар.
Намирам абсолютно неуместно наричането на 50-60 годишни хора възрастни и неспособни да шофират, и т.н!

# 377
  • Сф
Ами и моите наблюдения са ,че доста хора с напредване на възрастта започват да избягват шофирането  дори и да са формално здрави. Сега, за едни може да е 60+, за други нагоре все тая, индивидуално е.
Все пак се мисли в перспектива. Добре е да има алтернатива в селото, изобщо като услуги и уреденост. Освен това sofiya, много идеалистично гледате на извънградския живот. Simple Smile - " градинка, животни, слънце , здраве, достойно остаряване" 😃 По къща и двор има много работа, ако трябва да е вършиш сам без помощ както е обичайно в бг ,заради масовите ниски доходи/пенсии. Да не кажа ,че и по паралии хора се озъбват в даден момент. Поне по мое време мило и драго даваха да се преместят хората от село на апартамент:)
Така че, много трябва да се мисли, който е решил да се изнася, извън София, където е концентрирано всичко с една дума, пък съвсем.
Не казвам ,че е лошо,  просто трябва да попаднете на вашето място! И не е лошо да се прочетат и общински планове на дадената община да се види черно на бяло какво и как им а като услуги и развитие. Например: общински план за интеграция на ромите на община Горна Малина и т.н.
Скрит текст:
Аз например имах леля, която дойде с мъжа си на 50+ след дълги години в чужбина и се подведоха по приятели и взеха къща на около час път от София. Планинско. Наду ни главата колко е прекрасно. Обаче за нещастие мъжа и почина внезапно и се наложи да се сблъска съвсем със действителността. Подкара кола, намери и работа, обаче постоянно се оплакваше ,че и с пари няма кой да и свърши нещо по къщата , двора и тн. Не е гледала животни , котка и куче , обаче цялата поддръжка дори на двор почна да и тежи. Приятелите им , още по паралии, отдавна бяха се изнесли. Тежеше и и нрава на хората по тия земи софийски, тя е от друг край. Та започна да съжалява ,че не са взели апартамент в София и да си пътуват и почиват - достойна почивка в златна възраст, а робува на къщата. Така и не знам защо не я продаде и да си изкара в София, още повече че почнаха и здравословни причини. Явно нямаше достатъчно вече спестявания. Тв нямаха деца, само син на мъжа от първи брак, може той да не е бил съгласен, не зная. Знам че като имаха , не се отърваваха от гости и роднини, после стана друго. Та, много тъжна история. Всичко се случва в тоя живот, но неуредиците извън София са много и различни ми е мисълта. Сега, ако имаш парички за апартамент е София дори по всяко време , може да си позволиш експерименти - имам и познати в Делта Хилс.Превъзнасят се колко е прекрасно, сами си месят хляб , чист въздух и тн спокойствие, обаче те във всеки един момент могат да си купят и на пъпа на Париж примерно и не са обременени с окончателния избор. Сега това са решили, това им харесва. Лошото е, че повечето хора нямат право на грешка и са ограничени финансово. Иначе е лесно, всички знаем хубавите околни села / квартали на София. 

С най- добри чувства на всички тръгнали на лов за къща!

# 378
Ами и моите наблюдения са ,че доста хора с напредване на възрастта започват да избягват шофирането  дори и да са формално здрави. Сега, за едни може да е 60+, за други нагоре все тая, индивидуално е.
Все пак се мисли в перспектива. Добре е да има алтернатива в селото, изобщо като услуги и уреденост. Освен това sofiya, много идеалистично гледате на извънградския живот. Simple Smile - " градинка, животни, слънце , здраве, достойно остаряване" 😃 По къща и двор има много работа, ако трябва да е вършиш сам без помощ както е обичайно в бг ,заради масовите ниски доходи/пенсии. Да не кажа ,че и по паралии хора се озъбват в даден момент. Поне по мое време мило и драго даваха да се преместят хората от село на апартамент:)
Така че, много трябва да се мисли, който е решил да се изнася, извън София, където е концентрирано всичко с една дума, пък съвсем.

Ако възприемаш работата по къща и двор като тежест, да. Само че реално това поддържа възрастните хора, тези закрепостени в апартаменти живеят по-кратко.

# 379
  • София
Няма да влизам в спорове и да спамя. Ние нашият избор сме си го направили.
За ромите също няма да обяснявам, аз съм от Пазарджик и всичко ми е ясно повече от достатъчно. Запознала съм се с цитираният план още в началото на 2021 г.

Много ми харесва това, дали е казано точно от Чингис хан, не мога да знам: "Тежките времена раждат силни хора. Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена."

Сами се сетете в кой период сме. Голям е страхът от свършване на малко физическа работа, ухапване от комар или пътуване без метро и ГТ, до ДКЦ-то или Кауфланд-а!!!

И по темата, днес по БНТ имаше обширен репортаж за с. Пролеша и проблем с водата. Според изказванията на жителите, има режим в последните десет години, като в последните пет нещата са ескалирали. Населението се е увеличило над два пъти, а нищо не е предприето за увеличаване на дебита. Според кмета, уж имало процедура и спечелен конкурс за изграждане на нов сондаж преди две-три години, и всичко е потънало.

# 380
Ами и моите наблюдения са ,че доста хора с напредване на възрастта започват да избягват шофирането  дори и да са формално здрави. Сега, за едни може да е 60+, за други нагоре все тая, индивидуално е.
Не казвам ,че е лошо,  просто трябва да попаднете на вашето място! И не е лошо да се прочетат и общински планове на дадената община да се види черно на бяло какво и как им а като услуги и развитие. Например: общински план за интеграция на ромите на община Горна Малина и т.н.
Скрит текст:
Аз например имах леля, която дойде с мъжа си на 50+ след дълги години в чужбина и се подведоха по приятели и взеха къща на около час път от София. Планинско. Наду ни главата колко е прекрасно. Обаче за нещастие мъжа и почина внезапно и се наложи да се сблъска съвсем със действителността. Подкара кола, намери и работа, обаче постоянно се оплакваше ,че и с пари няма кой да и свърши нещо по къщата , двора и тн. Не е гледала животни , котка и куче , обаче цялата поддръжка дори на двор почна да и тежи. Приятелите им , още по паралии, отдавна бяха се изнесли. Тежеше и и нрава на хората по тия земи софийски, тя е от друг край. Та започна да съжалява ,че не са взели апартамент в София и да си пътуват и почиват - достойна почивка в златна възраст, а робува на къщата. Така и не знам защо не я продаде и да си изкара в София, още повече че почнаха и здравословни причини. Явно нямаше достатъчно вече спестявания. Тв нямаха деца, само син на мъжа от първи брак, може той да не е бил съгласен, не зная. Знам че като имаха , не се отърваваха от гости и роднини, после стана друго. Та, много тъжна история. Всичко се случва в тоя живот, но неуредиците извън София са много и различни ми е мисълта. Сега, ако имаш парички за апартамент е София дори по всяко време , може да си позволиш експерименти - имам и познати в Делта Хилс.Превъзнасят се колко е прекрасно, сами си месят хляб , чист въздух и тн спокойствие, обаче те във всеки един момент могат да си купят и на пъпа на Париж примерно и не са обременени с окончателния избор. Сега това са решили, това им харесва. Лошото е, че повечето хора нямат право на грешка и са ограничени финансово. Иначе е лесно, всички знаем хубавите околни села / квартали на София.  

С най- добри чувства на всички тръгнали на лов за къща!
Ами на тази дама проблемът й е точно никакъв. Продава къщата и си купува малък апартамент в голям град, където си иска. Ако дертът й само за градината, то има фирми за поддръжка. Всеки градински център предлага такива услуги.

Последна редакция: чт, 25 юли 2024, 13:06 от Fatalina

# 381
С интерес чета как учтиво спорите. В спора се ражда истината. Нека търсещата прочете различните мнения и да намери своето.

Но ако аз съм на възраст и не шофирам - бих търсила село с ГТ или маршрутки дори и три пъти на ден. Важно би ми било да мога да ходя където си искам. И да има хранителен магазин до мен или по път.

И комшиите са важни мисля аз.

Успех с търсенето! Дано намерите своето!

# 382
Здравейте! Какво ви е мнението за селата Ковачевци, Ярлово, Широки дол, Горни и Долни окол? Оживени села ли са, има ли магазин, аптека, здравна служба, редовен градски транспорт и ... роми? Кое е за предпочитане?
Другият вариант е Мусачево, Саранци и третият- Хераково, Пролеша, Гурмазово.
 Може би само първата локация  няма в близост по-голям град и пътят е с много завои, но пък е най-красиво.
Не сме ходили все още никъде на огледи, само сме минавали.
Моля за коментари за трите локации, които сме избрали с ММ да търсим готова къща за постоянно живеене. Искаме хубаво село, но близо до София, 57+ сме. Simple Smile

Здравейте!
  Всички коментари ми бяха от полза, от всеки взех по нещо, благодаря ви!

Тези села определено не са нашите! Разглеждахме и селата около Костинброд, но и тях не припознахме като наши.
След дълго обикаляне отхвърляхме едно по едно и... се спряхме на Банкя  Smile. Харесахме няколко къщи, които удовлетворяват критериите ни - голям двор, много зеленина, гаражи и поне 4 спални, но за съжаление се оказаха продадени. Търсенето продължава! Smile

# 383
В Банкя не са ли много скъпи? Ако имате бюджет за там може и Владая и Мърчаево да разгледате.

# 384
  • София /Абсурдистан
В Банкя е супер и ако можете да си го позволите, хич не се колебайте.

# 385
Абе чак супер не е. Баирести улици, до които не минава ГТ. Особено пък до новите части със застроени цели комплекси в нищото. Ако си трудноподвижен, доста възрастен човек или майка с количка трудно се стега до къщите. Зимата е доста мъгливо и до София има твърде малко ГТ. Става ако имате поне два автомобила, та да карате децата на училище и детска градина.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 08:12 от Fatalina

# 386
  • София /Абсурдистан
Е аз нямам в предвид новите райони. Но около центъра е много хубаво. Има си всичко за нормално живеене. Едно на ръка е въздухът и еко пътеките, близостта до гората.
В кварталите на Банкя само с кола, иначе е мъка..

# 387
Аз също бих предложила да разгледате и Владая, Мърчаево и Рударци. Много ги харесвам и е много красиво там, уредено е. Но Рударци се води в област Перник и мисля, че няма градски транспорт директно до София.

# 388
Владая и на мен много ми харесва, но от живущи там знам, че имат голям проблем с ГТ. Поне преди пет-шест години така ми се оплакваха, не знам дали се е променило нещо.

# 389
Има автобус 58 до Княжево и автобус 59 до метростанция Мизия и са най-често особено в пиковите часове. Сега лятото няма задръствания, иначе не знам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт