Къща около София - 3

• 67 545
  • 619
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте на всички!
Имам наследствен имот: къща с допълнителна пристройка, плевня и страхотен равен двор. Намира се в китното село Рельово, на 50 км от София и 11 км от Самоков. С южно изложение и гледка към Мусала.
От миналата година започнахме ремонтите: сменихме покрива на къщата, сменихме дограмата. Тази година предстои изолация на къщата, вътрешна баня с тоалетна. С голям мерак правим всичко и се надявам да има резултат. Много трудности, но и удоволствие от напредъка.
Ние живеем и работим във Варна и няма човек, който да не ме съветва да я продам и да си купя нещо наоколо. Много далече била.
Е, не, няма! Въпросът е, че ми е много сантиментално. Най-хубавите спомени са ми свързани с това място.

# 511
Много хубаво за вас. Ползвайте си я щом имате сантимент. Той винаги е скъпо удоволствие, но пък кеф цена няма. Но каква е целта на коментара?

# 512
Много хубаво за вас. Ползвайте си я щом имате сантимент. Той винаги е скъпо удоволствие, но пък кеф цена няма. Но каква е целта на коментара?

По това, което прочетох се обсъждат добри места и къщи в района около София. Реших да споделя. Ако не е по темата, моля да бъда извинена!

# 513
Аз само си питам, защото не разбрах каква е целта на поста. Все пак след уточнението все още не е ясно какво му е хубавото на това място. Освен че за вас е сантиментално.

# 514
  • Out of the Mix
Изцяло ваше си е това решение.
Имате пари, имате желание, стягате и правите къщето.
Вече за в бъдеще за какво ще го ползвате, и кога, си решавате.
Ако сте скиори, обичате планината, ви е добре дошло, ползвате, като база, а отскачате до Боровец и Банско само за ските, след което следобед обратно вкъщи, не ходите по СПА хотели.

Ясно е, че всеки уикенд няма да пътувате 400 км. в посока за 2 нощувки и обратно, да вдишате въздух.
Аз го виждам отпуските при сливанията за 5-8 дни да си идвате през годината, евентуално лятото с големите отпуски. Въпреки че не ви знаем живота и ежедневието, може да работите хоум-офис. Тогава може да прекарвате няколко месеца в къщата, няколко във Варна, лятото на море, зимата на ски, на планина, също лятото на прохлада, а Варна ви е писнала вече сигурно.
Не само това, а от къщето сте много близо и до Гърция, така че варианти много. Никак не е зле.

Ако нищо от гореизложеното не е налице, или не смятате за в бъдеще да се местите да живеете в София, няма смисъл.
А ремонтите, които правите, разбирам, че си я правите за вас си, съответно и за под наем не става, а и е далеч, все пак зимните ентусиасти и чужденците искат да са в непосредствена близост до ски базите.

Тази локация не е точно "около София", само за протокола.
Около София са софийските села по Околовръстното, най-много до 10-15 км. от града.
50 км. си е Самоков направо.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 16:53 от Revoker

# 515
Повечето села около Самоков са много добре развити в последните години и все повече хора се населяват там и пътуват всеки ден до София на работа и обратно. Аз съм една от тях. Съгласна съм, че от Варна не е много оферта да се поддържа такава къща и вероятно по-рядко ще се ползва, но пак си зависи от собствениците на какъв етап от живота са, на каква възраст и дали ако са работещи не работят отдалечено. Самоков е доста добре уреден град и си има почти всичко. Рельово е близо, както до планинските писти в Боровец, Мальовица и Паничище, така и до село Белчин (летни басейни с минерална вода и плаж) и Сапарева баня, където целогодишно има Спа с минерална вода, така че има много и различни възможности за развлечение и спорт.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 22:00 от Fatalina

# 516
Fatalina и Revoker, точно така е. Нашите деца са вече големи и самостоятелни. Големият град ме задушава и мечтая да живея на по-спокойно място. За момента ще го ползваме като ваканционен имот, а времето ще покаже как ще се развият нещата.

# 517
И ние имаме ваканционна къща в село около Самоков. Наистина прекрасен район. Даже обмисляхме да живеем там, но това беше преди децата. В нашето село се заселиха няколко семейства с малки деца и повечето софиянци си живеят там и работят дистанционно, така че има начин.

# 518
Това са най-новите придобивки в и до Самоков.
https://samelyon.com/
https://www.balkannews.bg/zapochna-stroejat-na-nova-pista-kray-samokov

# 519
Здравейте, имаме възможност да живеем за в бъдеще в къща в с.Петърч и да се махнем от Софията. Имаме разни познати и сме били доста пъти там. Проблемът е, че ми се виждат доста циганите в селото.. Въпреки, че съм чувал "нямаме проблеми с тях" , все пак са си цигани, а в крайните квартали на София от малък съм имал проблеми с тях. Не виждам да има много нови къщи и желание на бели хора да живеят там (дано да бъркам). А имам съмнения, че в близките 5 - 10 години може да се увеличат ромите за сметка на българите, което ми се вижда доста притеснително, особено ако искаш да създаваш и гледаш семейство... Някой с наблюдения относно живота в Петърч относно циганите и "взаймното" пребивавне? Благодаря Simple Smile)

# 520
Здравейте,
какво е бъдещето на Хераково според вас? Гледам, че има почти изцяло нови къщи, няма малцинство, но дали има пътища и магазинчета/комуникации вътре? Малко ми се вижда в момента пръснато тип поле....Иначе ми допада, че са нови къщите и съответно уж по-разбрани съседи(не че има гаранция).
Това, което не ми харесва в голяма част от бг селата са:
1) Целогодишен шум от каквото се сетите - резачки, косачки, ремонт коли и пр пр
2) Безпризорно пускане на (опасни) кучета
3) Пътища калчища и липса на магазинчета и заведения вътре в село, на пешеходно разстояние

Имаме вила далече от София и тези неща съм ги гледала, макар че това село е 600+ жители и има доста млади хора, но пак си има някои проблеми.

# 521
  • Out of the Mix
Така е по селията, около селата.
Не навсякъде, но масовото.
Има определени места, където не живеят случайни, с високите дувари, там се поддържа, и е една идея по-така.
И аз да съм, в къщата и имота, ще си правя, каквото си искам, както няма да очаквам някой да се съобразява с мен, когато си е зад оградата. Ама музика ли ще дъни, на барабани ли ще свири следобед, кучета ли ще развъжда и възпитава, крякащи деца, пилци и кво ли не, такова е.
Аз лично фитнесче бих си направил и репетиционна в мазето да свирим с брат ми, общо взето моето си кътче.
Всякакви има, други стрелят с пушки по мишени.

# 522
  • София
Няма как да има магазинчета и заведения по селата с по 500-1000 човека население - клиентелата е много малка и оборотът ще е никакъв, което води до залежала стока и невъзможност да се издържат. И в чужбина по селцата няма много къде да се пазарува и какво да се прави, но това си е характеристика на този тип населени места. Както и ежедневният шум от косачки, резачки, петли, крави и т.н. Това е селският живот, не е за всеки.

# 523
  • София
Бъдещето на Хераково е като на всички останали - развитие с минимални темпове, строеж на парче и липса на инфраструктура.
Зависи според нуждите. Някои го намират за очарователно, аз не бих се набила там посмъртно.

# 524
Revoker, с такива фриволия всеки да си вика и реже дърва уикенд от сутринта - можеш да избягаш от село, но селото от вас не!
Такива неща много ме спират за по-близка вила до София и по-често ходене, нещо не ме блазни дивата селения манталитет.

Има си комуникативни села, но нямам наблюдения около София. Това е по-далечно добре направено с “живот”. За до София може би такъв калибър ще е 150+ евро само парцела

Общи условия

Активация на акаунт