Бързи здравословни въпроси и отговори – 31

• 33 784
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
В такъв случай явно не съм запозната. Но жената, която е онкоболна, вероятно е информирана за това и е спазила изискванията, едва ли би подложила на риск здравито на близките си.

# 91
Изрично помолих за премерени коментари без да се обсъжда общата ми култура. Питам тук, а не в темата за рака, защото това е страшна болест и не искам да товаря хората с подобни въпроси, макар че те биха били най-запознати.

Ccvet, точно за това става въпрос, въпросната близка, която е медицинска сестра е споделила за радиация. Онкоболната ни близка е на 36-часова система, като час след приключване на вливката я взехме и пътувахме заедно. Май ще се свържа с педиатърката с надеждата да ми каже, че не крие никакви рискове контактът, защото ме гложди. Не че мога да върна времето назад, но трябва да знам.

# 92
Химиотерапия и лъчетерапия са съвсем различни неща.
Химиотерапията не е радиационна и не е опасна за околните.
Радиация, за кратко, има при сцинтиграфията, понеже се инжектира изотоп.
Лъчетерапията не е с вливки.
Какво са правили на вашата близка, май не е ясно.

# 93
Съжалявам тогава за по-острото изказване, реших, че си мислите, че може "да ви заразят" по някакъв начин, което е ясно, че няма как да стане. Виж това за химиотерапията не го знаех, може и да има някакъв резон в това, но трябва да се пита.

# 94
Имаше репортаж преди време, че се правят лъчетерапии и после хората си тръгват с влак за родното място. Така че има такива случаи. Никой не е застрахован да попадне в близост по незнание и недобросъдвестност на друг ата страна. Не обвинявам болните, те понасят много негативи от болестта.
Тази жена, ако Ви е близка, аз лично бих я попитала.
Във всеки случай случилото се е факт и нищо не бихте могли да направите. Поне се успокойте.

# 95
Аз мисля, че това важи за лъчетерапия, не за химиотерапия. Не мога да съм сигурна разбира се, но ако има такава опасност пациентите биха знаели т.е. трябва да са им казали. Много хора след такива терапии пътуват , могат да имат деца или бременни в семейството едва ли не ги предупреждават.

# 96
При лъчетерапия има ли системи? Не е ли само облъчване?
Радиация знам, че има след сцинтиграфия, правена ми е и ме предупредиха. Но там слагат инжекция, не система.
При ПЕТ скенер също знам, че има изотоп. Не ми е правен и не съм запозната подробно.

# 97
Мисля, че е само облъчване.

# 98
Благодаря, момичета. Това, което пишете за лъчетерапия и химиотерапия звучи логично. Умишлено не търся в Гугъл, щото кой знае на каква информация ще попадна. Още повече, че близката, която е мед.сестра се е ровила половин час в интернет и явно има и информация, която определя контактът като рисков. Затова реших да питам директно тук, "живи хора", с идеята, че може да има запознати. Благодаря на всички Purple Heart

# 99
Най добре попитайте каква е терапията и се консултирайте с лекар. Има случаи, когато наистина има такъв риск, но е възможно да се страхувате излишно.

# 100
Каквото и да е било, вече е минало. Пътували сте. Не сте знаела. За следващия път, първо проучете.

# 101
Снимка за синузит и носен и гърлен секрет за бактерия правени ли са?

Не, нищо не са ми правили.
Синузит нямам, нищо не ме боли.
И аз си мислех, че нямам, защото нищо не ме боли, но снимката показа друго - хроничен синузит и атрофия на лигавицата.

# 102
От синузит съм стигала до антибиотици преди години защото вдигнах рязко и температура... а нямах типични симптоми точно тогава и се изненадах когато ми поставиха такава диагноза.
Имам си проблеми със синусите откак се помня, не вярвах че мога да направя остър синузит и да не се усетя че е това. Ама можело.
Несериозно е да се отхвърля такъв вариант без да е проверено.

# 103
Химиотерапията не е опасна за околните. При някои от изследванията се вкарват вещества, които са радиоактивни, но винаги предупреждават пациента, че определено време е по-добре да не се вижда с малки деца и бременни. Ако жената е била на вливки по-добре не и задавайте подобни въпроси. Обидно е и последното, което и е нужно в това състояние е да се чувства виновна.
Лъчетерапията с външен източник също не прави човек радиоактивен и опасен за близките си.

Последна редакция: нд, 26 сеп 2021, 22:46 от BettyBoop

# 104
И аз смятам, че подобни въпроси са болезнени за тежко болния, дори сами по себе си да са резонни.

Общи условия

Активация на акаунт